úterý 10. srpna 2021

Záhadná sebevražda legendárního titulkáře!!

Skočil jsem na ten titulkový špek jako študent: "Studená fronta udeří znenadála!" hřímá nadpis intenetového článku na nejmenovaném mainstreamovém zpravodajském serveru, nejde tedy o žádný vyhraněný bulvár, kde s pitomě zavádějícími titulky soudný člověk jaksi předem počítá. I když jsou mi výkyvy počasí v naší malé české kotlince normálně celkem lhostejné, přesto na mě barnumský titulek zafungoval; možná nebude špatné dozvědět se, kdy nepůjde fotit v plenéru, protože přičiněním "znenadála udeřivší studené fronty" budou padat kočky a psi a prst mi bude přimrzat ke spoušti. Když jsem si ale článek přečetl, žádnou podobnou studenou frontu - údernici - jsem v něm nenašel. Meteorologové jen prostě oznámili, že bude příjemný a celkem teplý letní týden a že zatím není možné přesně říct, kdy přijde studená fronta, která tenhle příznivý trend změní, protože je to zatím příliš daleko. 

Pro zkušeného titulkáře je to ovšem dobrá nahrávka na smeč: Přijde studená fronta (jako ostatně nakonec dříve či později vždycky), což je - umíte-li to podat - znepokojivá informace, kterou je účelné zdůraznit, aby už teď ve zcela klidném a příjemném období bylo čeho se dopředu bát. Kdyby studená fronta jen docela obyčejně přišla, nemělo by to v očích čtenářů tu správnou váhu, bude tedy lepší, když rovnou udeří. No a protože zatím nikdo nedokáže odhadnout, kdy fronta dorazí, je dobré zdůraznit, že přijde "znenadála", tedy nečekaně a tak nějak zákeřně, jak to podobné děsivé jevy mají ve zvyku.

Ano, chápu, že věcné sdělení typu "teď bude týden hezky a teplo a pak se nejspíš trochu ochladí" nemá ten správně dramatický mediální účinek. Pochopitelně se lépe píše o ničivé smršti s kroupami velikosti holubích vajec, o smrtících tornádech, rojích tajemných kulových blesků či o ničivých přívalových deštích. To je ta pravá práce s emocemi, protože emoce dokáže čtenáře ovládnout výrazně efektivněji než rozum, a přimět ho ke vnímání toho, nad čím by si chladný rozum (nejlépe právě ochlazený čerstvou studenou frontou) jen s pohrdáním ublinkl. Ano, pořádná emoce dokáže prodat i šunt, když se to vezme za správný konec, a nenalhávejme si, že právě my jsme proti tomu imunní, i když si tak často sami sobě připadáme. 

Samozřejmě, zkušený titulkář se snaží vyhnout výslovné lži, která by byla zpětně prokazatelná. Proto se umí spolehnout na skutečnost, že lidský mozek si umí domýšlet. Na tom jsou ostatně už víc než 12 let postavené zdejší Nedělní miniglosy, z čehož usuzuji, že redaktoři NMg by mohli být - kdyby ovšem ti bláhovci neměli nepochopitelné skrupule - vynikajícími titulkáři. Je totiž optimální, když má titulek nejednoznačný výklad, který dokáže čtenáře navnadit a přesvědčit, aby kliknul.

"Bude muset hrát Slávie od příští sezóny jen nižší ligovou soutěž?" Takový titulek v běžném čtenáři vyvolá dojem, že článek je o fotbalové Slavii a musí jít o nějaký skandál nebo naopak šikanózní bafuňářské kejkle, protože sám od sebe by takový klub v aktuálním složení nejspíš do druhé ligy nesestoupil. Když si pak článek přečtete, zjistíte, že se nejedná o Slavii pražskou, ale o Slavii Vápeníkova Lhota, že nejde o fotbal, ale o házení šipek, a že se proti slávistům nespikl nikdo mocný, ale hráči se podle očekávání nedostavili k utkání se sousedy z Vesnického Brodu, protože se opili na výroční schůzi místních dobrovolných hasičů a body z okresního derby jim můžou při účtování na konci roku nepříjemně chybět.

Aby hokejoví fanoušci nepřišli zkrátka, s vyděšenýma očima čtou titulek "Legendární hokejový internacionál leží v kómatu!!" a s obavami tipují, o jakou z českých hvězd nedávné minulosti asi jde, aby v článku zjistili, že jde o hráče, který před lety nastoupil v hale místních mrazíren za Šalamounovy ostrovy do třetí třetiny nevydařeného zápasu proti Vanuatu a tohoto "legendárního reprezentanta" minulý týden při pohodovém surfování žahla sice neobyčejně přátelská, ale bohužel zároveň prudce jedovatá medúza.

Když předem víme, že zpráva není informačně nic moc, a sama tedy nejspíš moc nezabere, můžeme už v titulku podvrhnout čtenáři myšlenku, že by měl být zprávou zaskočen, protože u všech ostatních tomu tak bylo: "Celá Evropa je v šoku!! snaží se titulek přesvědčit čtenáře, že článek přináší zaznamenáníhodnou událost, i když to ve skutečnosti znamená, že cosi překvapilo jednoho z autorových "facebookových přátel" natolik, že o tom napsal na sociálních sítích jednu větu se stovkou emotikonů. "Celé Česko truchlí!!" hlásá titulek podobně afektovaně smrt kohosi, kdo byl prý k nerozeznání podobný jedné celebritě, což za jeho života vedlo několikrát k veselým nedorozuměním. Neměli bychom tedy jako čtenáři stát stranou a k celému Česku a tím spíše k celé Evropě bychom se měli co nejrychleji přidat. Co na tom, že člověk pod palbou podobných informací postupně ubíjí svou přirozenou schopnost rozlišovat věci podstatné od "loupeživých zpráv" kradoucích náš čas a bezúčelně blokujících část našich vzácných "šedých buněk".

Pevně věřím, že kdyby si náhodou tento článek přečetl některý z editorů či titulkářů, kteří se v něm poznají, nijak jim to neublíží, protože se po jejich během dlouhých let dřiny vytrénované tlusté kůži sveze, a nebudou tedy zasaženy žádné důležité vnitřní orgány. A kdyby dotyčný při čtení článku náhodou nevydržel "tlak svědomí", a přece jen se tak naplnila emocemi nabitá slova z mého vlastního dnešního zavádějícího titulku, však už jako zkušení čtenáři dobře víte, co nastane: Celé Česko bude truchlit!! :-)

 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

14 komentářů:

  1. Milý Petře,
    článek mě pobavil! Kvůli zavádějícím titulkům se vždy dost zlobí můj táta (marně jsem se mu snažila vysvětlit, že je též důležité, ve které rubrice je článek umístěn). :-)

    Tak mě tak napadá, že ty umíš napsat článek o všem... Jak mně by se hodily tvoje schopnosti před lety u všech zkoušek! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dorko, nejlepší rubrika je ta "Z bláznivého domova".

      Kdepak, neumím napsat zdaleka o všem. Jen o tom, o čem psát neumím, nepíšu, takže se to nepozná :-).

      Vymazat
  2. Takto kdysi vyřvával kolportér Večerní Prahy v průchodu metra - např.:
    "Pět mrtvol hlasitě naříkalo v tratolišti krve!" či "Opeřenec promluvil." /Takže si to všichni hned spojili se soudruhem Husákem, ale článek byl výstavě papoušků/.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) Tohle jsou opravdové perly, kam se na to hrabe nenadálá studená fronta nebo blesk z čistého nebe.

      Vymazat
  3. Obzvlášť dobrý byl ten od Máje. Tedy, aspoň myslím, že hlavní stanoviště měl u Máje, přece jen už zapomínám :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Nebyl ten sileny titulkar nahodou z novinky.cz? Tam maji minimalne jeden exponat, ze ktereho tryskaji az psychedelicke titulky typu: Dopravni zacpa ho nudila, tak skocil do reky plne aligatoru. Myslim, ze byste si rozumeli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Novinky nikdy nezklamou. I když jejich naprostou doménou je, myslím, tvrdé jádro jejich komentujících čtenářů :-).

      Vymazat
  5. U podobných titulků jsem se postupem času naučila ovládnout a nikdy, ale opravdu nikdy na článek neklikat. Pravda, riskuju tím, že se nedozvím, co se děje v šipkové lize Vápeníkovy Lhoty, ale mám za to, že jestli je to opravdu tak podstatné, dostane se to ke mně i jinými kanály :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevím proč, ale pokušení rozkliknout si článek o dění ve Vápeníkově Lhotě se mi nedaří odolat :-).

      Vymazat
  6. quick

    Jako obvykle jsem si početla a jako bonus jsem potěšená, že z titulkářů „nepadá brada“ jenom mně.
    Jen by mohli být kreativnější, je to dost nuda, opakují se jak kolovrátek:
    dechberoucí, božský (dosadit podle potřeby tělo, zákusek, dekolt), nikdy nevypadala líp (i když je jí o dvacet víc), sexy snad není už jen vakcína, i když ani tím si nejsem zcela jistá, počasí je téměř vždy katastrofické, už kolik let nás čekají nejkrutější zimy v tomto století, jeden den hrozí doba ledová, druhý den vědci troubí na poplach, že mizí ledovce v Antarktidě rychlostí, jak jinak, než šílenou, jeden asteroid mine Zemi o pár milimetrů, další, samozřejmě větší, už čeká za rohem, a když zrovna nehrozí katastrofa z vesmíru, objeví se jak na zavolanou podmořská sopka, která se jen jen třese, aby mohla vybuchnout a zničit celou planetu.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je přesné! A to si můžeme jen představovat, co by asi psali, kdyby se opravdu něco dělo :-).

      Vymazat
  7. Promyšlené titulky máme všichni rádi.

    OdpovědětVymazat
  8. Sno, skoda ze uz se v Praze nesiri kolportszi Vecerni Praha, ty vykriky bych rad sly slysel .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně teď, když už tomu dávno nic nebrání, to nikdo nedělá, i když já myslím, že by to pořád fungovalo :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.