neděle 24. ledna 2021

Nedělní miniglosy č.575

V dohledové vzdálenosti od mého okna postupně klesá počet domů s vánoční světelnou výzdobou. Noc méně bliká a mně z toho ve spánku méně cuká oko. Já si ale zatím své vánoční světýlko na okně každý večer rozežínám a sem tam si u ozdobeného stromečku prsknu prskavkou, abych v očích sousedů nenarušil svůj pracně budovaný obraz podivína :-). Na pohled se věci jeví skoro normálně - normální zima, ve které se střídá sníh s plískanicemi a za nehty zalézající mráz s předjarními teplotami a natěšeně zpívajícími ptáky. Normální leden, ke kterému letos už podvanácté patří i Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Všechny vás srdečně vítám u dnešního 575. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem publikoval dva články: Prvním bylo představení nové podoby jedné fotky z podzimu roku 2019, na které svět sice vypadá trochu podivně, ale ve skutečnosti tehdy byl o mnoho normálnější, než je ten dnešní: Pilíře nejistého světa. Druhým pak byl nový příspěvek do rubriky o češtině Jazykové hrádky, ve kterém jsme se podívali na to, jestli to u vás taky někdy "stojí za starou veverku". Z minulého týdne si pak dovolím ještě jednou připomenout jeden "nepeněžní" zážitek z adventního období: O věcech přechodně nepodstatných.  
 
I tentokrát samozřejmě nakoukneme do zdejšího zaprášeného archivu. Protože jsem po většinu loňského roku průběžně komunikoval s různými institucemi, které si, zdá se, zrovna nepovažovaly za obzvláštní čest vstoupit se mnou do vážnějšího vztahu, notně jsem si užil i různých variant profesního životopisu. Možná tedy bude podnětné připomenout si už deset let starý článek O češtině do životopisu.
 
Ať se vám i v následujícím týdnu daří, ať jste zdrávi a dobré mysli a budu se těšit na další blogová setkávání. Mimochodem, další článek bude výjimečně následovat už zítra, protože pondělí bude tentokrát trochu slavnostní a v tom nejlepším smyslu slova tuctové :-).
 
 
České prodejny mořských ryb a plodů moře budou muset vyřešit zapeklitý úkol, jak podle nově přijatého zákona zajistit, aby alespoň 55 % jejich sortimentu bylo českého původu. "Snažíme se najít systémové řešení," řekl Nedělním miniglosám jeden z mnoha poslanců, kteří pro přijetí zákona nadšeně hlasovali a teď tvrdí, že ho od samotného počátku považovali za nesmysl. "Pro začátek hledáme politickou shodu na rychlé novele Zákona o státním občanství České republiky, který by propříště umožňoval udělit české státní občanství ústřicím."
----------------------
Poté, co s uznáním a potleskem i od svých politických soupeřů odešel po 22 letech z Poslanecké sněmovny, projevil se Miroslav Kalousek opět jako velmi obezřetný a zkušený politický praktik, když pro jistotu z bezpečnostních důvodů odmítl přijmout od vedení Sněmovny zlatý padák
---------------------- 
Ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo, že bohužel vyhořel server, na který se ukládaly žádosti v programech COVID Gastro, COVID Nájemné a COVID Kultura. "Ministerští úředníci jako obyčejně před zástupci médií trochu přehánějí," řekl Nedělním miniglosám recepční, který byl očitým svědkem incidentu: "Server přišel ráno úplně normálně do práce, ale digitální teploměr mu při průchodu kolem mého stanoviště ukázal - nejspíš kvůli drobné poruše chlazení - zvýšenou teplotu 37,2 stupně, takže jsem ho podle aktuálních epidemických pravidel nemohl do objektu vpustit." 
----------------------   
Nový prezident USA Joe Biden se v médiích překvapivě vstřícně vyjádřil, že vzpurný odchod svého předchůdce z Bílého domu i neúčast odstupujícího prezidenta při inauguraci a oficiálním předání úřadu přičítá především Trumpově mladické nerozvážnosti.
----------------------
Nové vedení Ústeckého kraje chce urychleně odstranit plastiku srpu a kladiva z budovy krajského úřadu. "Dlouho jsme si nebyli jisti, jestli podobný krok není více než 30 let po rozpadu komunistického režimu přece jen poněkud předčasný," řekl Nedělním miniglosám nový ústecký hejtman, "ale poté, co v minulém týdnu soud zamítl žalobu Karla Srpa na Jaroslava Hutku kvůli veřejnému osočení z donášení StB, vypadá to, že srp jako symbol už nemá u úřadů takové zastání jako kdysi. Na místo původní nežádoucí plastiky by proto měla co nejrychleji přijít deska s pro severní Čechy příhodným textem "Krásný je vzduch, krásnější je moře...", prozatím jen v odlehčené a snadno vyměnitelné podobě, protože zmíněný rozsudek je doposud nepravomocný."
----------------------
Česká vláda zvažuje, že po vzoru Německa a Rakouska zavede v hromadné dopravě a v obchodech povinné respirátory. Zároveň oznámila, že protože bohužel není schopna zajistit, aby řidiči v uzavřených obcích dodržovali předepsanou rychlost 50 km/h, všude zavede jako maximální rychlost třicítku.
----------------------
Některé restaurace o víkendu na protest proti svému uzavření otevřely, zatímco policie otevřeně pohrozila, že všechny ty, kteří své restaurace otevřeli, zavře, a ty ostatní, kteří s nimi sympatizují, i když sami si otevřít netroufli, zavře ještě víc, než jsou zavření teď.
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Hoj místo ustric škeble, místo humoru raky, místo sportu mrenky... My to dáme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo ustric škeble, místo humru raky místo sprotu mrenky..

      Vymazat
    2. Taky si myslím, že Čech si nějakou cestu najde. Jen škoda, jestli jí bude muset hledat :-).

      Vymazat
  2. Ad #3) "Bohužel, nešlo o nějaké banální nachlazení," řekl docent Plamínek z pražské psychiatrické ambulance, "jedná se o syndrom vyhoření."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to napadlo a nedivil bych se. Být v kontaktu s tolika vytočenými žadateli musí být frustrující.

      Vymazat
  3. Ad #1) Zájem o české občanství projevila i Slávka jedlá, neboť její prababičce (pocházející z obce Jedlová na Svitavsku) prý říkávali "stará škeble".

    OdpovědětVymazat
  4. Povinná třicítka nám na silnicích nevadí, v Jablonci se dá teď totiž jezdit maximálně dvacítkou. Když má člověk štěstí :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ještě když to po ledu z kopce jede samo :-).

      Vymazat
  5. Kdyby Kalousek ten padák přijal a skočil v něm, byl by jeho konec politické kariéry alespoň stylový.
    Potom, co vystřídal všechny možné podoby politiky (sociální tržní hospodářství u lidovců, nesociální pravice v Top09 a nakonec pravda a láska s tibetskou vlajkou), se už nic moc nenabízí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně byl Kalousek vždycky sympatický. Možná proto, že byl taky emertiním chemikem :-).

      Vymazat
  6. Přemýšlím, jak by se dala restaurace zavřít ještě víc, než je zavřená teď. Jedině snad, že by ji zavřeli, až zčerná! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimořádná doba nám dává příležitost vidět v praxi, jak lze posouvat i limity, které jsme dosud považovali za nepřekročitelné. Do černa zavřené restaurace budou mít nejspíš i černého Petra...

      Vymazat
  7. Ad #3) Já se dočetl na internetu, že si ten server kleknul. Zajímalo by mne před kým a proč?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná kleknul na někoho. Jakej pán, takovej krám!

      Vymazat
  8. Jsem ráda, že česká politika konečně perlí i mimo vážná témata. Mořské ryby nasadíme do nově zasolených Novomlýnských nádrží, kakaovníky místo vinic... Zrovna pročítám materiály o ekonomické lokalizaci ke státnicím - zřejmě je budu muset poslat do sněmovny, aby se též dovzdělali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsme v české politice v něčem opravdu dobří, tak v tom, jak si navzájem zasolit :-).

      Vymazat
  9. Ad #2) V kuloárech se proslýchá, že pan Kalousek hovoří o parlamentu, jako o dokonalém propadáku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I propadák může být za určitých okolností zlatý.

      Vymazat
  10. Zdá se, že přijde zase do módy černá kuchyně😊 a budeme mít Babiše stále více na talíři🤨

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však už bylo načase, aby se černá kuchyně vymanila z pout dlouhodobé diskriminace :-).

      Vymazat
  11. Za "krásnější je moře" bych ještě specifikoval, že je míněno moře Severní, ke kterému mají z Ústí nejblíž. Zároveň bychom si tím částečně přivlastnili a mohli pak vydávat celou tamější bohatou úrodu ústřic za domácí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně: Krásný je severní vzduch, krásné je Severní moře! :-)

      Vymazat
  12. Řešením prodeje mořských ryb by bylo mít vlastní moře. Takže si budou muset střihnout o titul "moře" Máchovo jezero, Lipno a Tálinský rybník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tálinský rybník bude ze soutěže zřejmě stažen, protože jeho kandidatura by mohla dráždit Estonce :-).

      Vymazat
    2. U Tebe se komentáře nesmí vynechávat. To se člověk zasměje ještě jednou :-D

      Vymazat
  13. V chaotickém světě, jenž nám byl napolo vnucen mocnáři, má smysl hledat střelu kompasu nabádající k humoru!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.