čtvrtek 16. dubna 2020

Nové Bachovy variace

V září jsem na svém hlavním blogu v článku Johann Sebastian vlastní rukou zveřejnil odkaz na čtyři vlastníma neumělýma rukama zahrané Bachovy klavírní Goldbergovy variace. Už tehdy jsem si říkal, že bych třeba mohl časem pár kousků přidat a protože dnes se naplnil měsíc, který jsem strávil prakticky pořád doma, měl jsem trochu času cvičit, a v tomto týdnu dokonce i čas výsledek nahrát. Kromě původně nahraných čtyř variací (č.4, 6, 9 a 18) jsem přidal konečně i hlavní téma (tzv. Arii), které je základem variací a normálně se jím většinou začíná, a nově jsem doplnil variace č.2, č.5 a č.22. Variaci č.18 jsem nahrál nově, protože se mi původní mastodontní provedení nelíbilo. Tedy ne, že by to teď nebyli mastodonti, jen jsou po zimě trochu pohublí, takže běhají o něco křepčeji a tolik pod nimi neduní země :-).

Nahrávka jako obyčejně není zvlášť kvalitní ani zvukově natož interpretačně, ale i tak ji v tomhle období, kdy blog.cz celé dny blbne a neumožňuje rozumné soustředěné psaní, přikládám, protože jde o odkaz na speciální "goldbergovskou" stránku na mém webu www.petrvapenik.cz. Protože jde primárně o web fotografický, běžný návštěvník na něm tuhle hudební stránku nenajde, funguje jen jako datový zdroj pro tento blogový odkaz.

Tuto stránku je tedy možné považovat za cosi jako hudební doplňovačku, která by v kompletním stavu (jehož ovšem nikdy nedosáhne) měla čítat Arii + 30 variací. Zatím je to jen Arie + 7 variací a když to dobře dopadne, možná to časem zaokrouhlíme na 10. Pokud budete mít chuť si trochou hudby zpestřit den a odpustíte mi humpolácké provedení a občasné překlepy či nedoklepy, rád vás na této stránce přivítám.
J.S.Bach: Goldbergova variace - výběr

Pozor, přidávám jednu důležitou informaci pro všechny, kdo se chystali dorazit na mou již dříve ohlášenou fotografickou výstavu v divadle v Horních Počernicích. Včera jsme se s pořadatelskou stranou dohodli na posunu výstavy o 6 týdnů, takže vernisáž by se měla konat (pokud mikroorganismy tou dobou laskavě dovolí) 17. června. Jestli se vernisáž opravdu uskuteční a případně s jakými omezujícími pravidly, to je samozřejmě zatím ve hvězdách. Termíny plzeňské a dobřichovické výstavy zatím zůstávají v platnosti. Berte to, prosím, všechno s rezervou, bohužel tohle plánování není tak docela v našich rukou. Aktuální informace budu i nadále průběžně udržovat na informační stránce https://www.petrvapenik.cz/vystavy-2020.

Dnes přikládám tedy aspoň aktualizovaný plakát:

Neuvěřitelné, zdá se, že se po delší době blogového trojčení a čtyřech dnech technického blogového inferna podařilo primární článek na blog.cz napsat a publikovat na první pokus, což považuji za pěkný a nečekaný úspěch (vidíte, jaký jsem skromný bloger :-)). Uvidíme, jestli jde jen o nějakou malou oázu v širé poušti nebo je to předzvěst delšího pokojnějšího období, kdy se aspoň chvíli nebudeme muset bát, co nám zase odkud spadne na hlavu a kde se s námi propadne červotočivá podlaha.

3 komentáře:

  1. Snažím se vložit komentář a vzhledem k faktu, že si tě skutečně považuji, nevzdala jsem to a píši sem.
    Načítání stránky trvá neúměrně dlouho a má trpělivost je legendární.
    Každopádně mne velice potěšila zpráva o konání, předběžná, tvé výstavy.
    Asi budeme všichni hladoví, po zážitku, po shledání :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zoufalý stav blog.cz má snad jedinou výhodu - že dává dobrou možnost ukázat v pravé životní velikosti a ve všech různorodých barvách naši trpělivost.

      Samozřejmě, jsem rád, že budu moct ukázat svou jarní výstavu aspoň v létě, takže příležitost shledat se nadále trvá. Zůstávám ale obezřetný a připravený na další případné změny, protože se zatím hraje s kartami, které mají z obou stran hřbet, takže netušíme, kdo právě vyhrává. Každopádně se moc těším, ať už na cokoli! :-)

      Vymazat
  2. I já hraji bez námahy jako Arrau. Pod vlivem LSD.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.