neděle 23. února 2020

Nedělní miniglosy č.529

V uplynulých dvou týdnech jsem měl bohužel příležitost přihlížet tomu, jak řada místních dlouholetých blogových kolegů opouští vody blog.cz a míří do vlídnějších a moderněji vybavených přístavů širého blogového moře. Osobně mě to mrzí, i když takovému kroku rozumím, však jsem si sám také připravil místo pro případné přesídlení, které ale hodlám použít jen v případě opravdu nejvyšší nouze. I tuto neděli ale nakonec vycházejí Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", na své tradiční adrese, na stejném místě, kde poprvé vyšly už před 11 lety, 22. února 2009. Ano, Nedělní miniglosy, ve kterých se každou neděli (pokud to jen trochu jde) s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne, právě hrdě a zvesela oslavují své 11. narozeniny.

V uplynulém týdnu, kdy se fungování zdejšího blogu postupně vracelo do normálu a přestalo hrozit nesmyslné zablokování za pouhé vložení jakéhokoli odkazu, jsem zde zveřejnil dva nové články: Prvním je lehce uštěpačná rýmovaná miniaturka Za vodou, druhým pak fotočlánek Pražská okna, kterým podle mého prozatímního záměru startuje další zdejší dlouhodobý fotografický projekt. Zda se úspěšně rozvine nebo ho po nějaké době odsunu na vedlejší kolej, to se uvidí, zatím mám do něj chuť. Z minulého týdne si ještě dovolím připomenout Větrný dárek k Valentýnu, určený především pro jednoho zdejšího báječného návštěvníka, který je pro mě už dlouhá léta - mimo mnohé jiné - i hlavní inspirací pro fungování tohoto blogu, ale snad takový dárek může udělat trochu radosti i ostatním lidem, kteří sem pravidelně, občas nebo jen výjimečně zabrousí.

V tradičním "Archivním okénku" tentokrát připomenu další z dávno zapomenutých článků, sedm let starou glosu O nejlepším století, ve které jsem se snažil trochu zastat naší současnosti, i když to od různých soudobých kritiků, karatelů a flagelantů schytává ze všech stran. A protože se právě při vlastní četbě prodírám mimo jiné i složitými fyzikálními tématy makro i mikrosvěta, pro lepší náladu a úsměv ve tváři přidám ještě jednou "kosmologickou miniaturku" z roku 2015 s názvem Stručná historie povidlového času :-).

V dnešním 529. vydání NMg se mimo jiné dozvíme, proč podporují čeští hokejisté obnovení kontroverzního Mariánského sloupu, zjistíme, jakého pozoruhodného kostlivce vydaly jičínské oblastní archivy, a jako první upozorníme úřady práce na to, že se může vbrzku zvýšit nezaměstnanost mezi českými kohouty. Mimochodem, dnes obsahují "narozeninové miniglosy" poprvé v historii symbolických 11 příspěvků :-).

Přeji všem zdejším čtenářům velký kopec dobré únorové nálady a věřím, že i v příštím týdnu se tu budeme moct v dobré vůli potkávat - zdaleka nejen u příštího vydání dnes už jedenáctiletých Nedělních miniglos.
Podle důvěrných informací Nedělních miniglos podporují čeští hokejoví reprezentanti obnovení Mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí, protože si od toho slibují, že by je to mohlo na letošním světovém šampionátu také ochránit před Švédy.
----------------------
Aby se co nejvíce omezily případné budoucí škody na životech a na majetku, USA navrhly Talibanu podepsat mírovou dohodu o dalším vývoji Afghánistánu 29. února, takže si její bojovní odpůrci i zastánci budou moct připomínat výročí podpisu jen každé čtyři roky. Taliban proti tomuto návrhu neměl žádné námitky - tím spíš, že islámský kalendář přestupné měsíce nezná, takže dodržování smlouvy podepsané v přestupný den budou pravověrní islamisté považovat přinejmenším za přestupek.
----------------------
Bývalý politik Zdeněk Jičínský se ohradil proti zjištěním Ústavu pro studium totalitních režimů a rozhodně odmítl, že by měl cokoli společného s nově objevenými archivními dokumenty potvrzenou perzekucí známého lokálního disidenta Rumcajse.
----------------------
Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo další vlnu úspor: "Protože díky činnosti naší vlády utěšeně roste počet smetišť, chceme centrálně zajistit, aby nedocházelo k plýtvání cennými drůbežími zdroji a na žádném smetišti nebyli zbytečně dva kohouti," řekla Nedělním miniglosám ministryně Klára Dostálová. "Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství pak chceme jít v této věci ještě dál a přinejmenším v místech, kde byl potvrzen výskyt viru ptačí chřipky, budou nejspíš uvedena do provozu i některá experimentální smetiště zcela bez kohoutů."
----------------------
Po fenomenálním úspěchu večerníčků o krtečkovi připravila Česká televize do vysílání nové seriály animovaných večerníčků o dalších několika roztomilých zvířátkách z české přírody. Nové večerníčky by se v programu měly objevil postupně v průběhu letošního a příštího roku - s výjimkou pohádek o křečkovi, proti kterým se z principiálních důvodů postavil spolek Milion chvilek pro demokracii.
----------------------
S nečekaně velkým odlivem původně přihlášených brigádníků na sázení lesních stromků se potýkají Lesy České republiky poté, co původní zájemci zjistili, že na rozdíl od ostatních sázkových kanceláří tento zpozdilý státní podnik neumožňuje sázení přes internet.
----------------------
Zemřel Larry Tesler, který zavedl do praxe oblíbené klávesové zkratky CTRL-C a CTRL-V. Než se v rámci dědického řízení vyřeší spory o výnosy z autorských práv, soud předběžným opatřením zcela zakázal používání těchto klávesových zkratek, takže hrozí celosvětový kolaps médií, vydavatelské a publikační činnosti, stejně jako narušení činnosti školství, justice, státní byrokracie a mnoha dalších oborů, které jsou na kopírování a vkládání textů životně závislé. Podle informací Nedělních miniglos, které jsou zmíněným předběžným opatřením rovněž ohrožené, výzkumné týmy celého světa přestaly s okamžitou platností pracovat na vývoji vakcín proti coronaviru, ebole a dalším metlám lidstva, a snaží se objevit jinou, aspoň zčásti podobně účinnou a snadno zapamatovatelnou originální kombinaci kláves. "Jsem v tomto ohledu skeptický," řekl nám rezignovaně manažer jednoho z týmů. "Je docela možné, že brzy najdeme vhodné řešení, ale zatím vůbec netušíme, jak o svém úspěchu dáme světu vědět."
----------------------
Americký prezident Trump se ostře ohradil proti tomu, že letošního prestižního Oscara získal v hlavní kategorii jihokorejský film Parazit, jako kdyby USA neměly dostatek svých vlastních parazitů.
----------------------
Ve Velké Británii byla uvedena do oběhu nová plastová dvacetilibrová bankovka. Na rozdíl od pětilibrovky, která před několika lety vyvolala odpor vegetariánů, když se ukázalo, že materiál obsahuje stopy živočišného tuku, proti dvacetilibrovce zatím nikdo výrazně neprotestoval, protože nové bankovky je možné bez problémů vyhodit do tříděného plastového odpadu a během testování před uvedením do oběhu se ukázalo, že i když se materiál bankovky v přírodě samovolně rozkládá jen zvolna, pohozené plastové bankovky kupodivu znečišťují veřejné prostranství jen velmi krátce, natož aby se dostaly do světových oceánů.
----------------------
Národní centrum kybernetické bezpečnosti vydalo důrazné varování před další vlnou podvodných e-mailů, jejichž cílem je šířit mezi adresáty zavirované soubory a v důsledku obrat tyto osoby o peníze. Podle publikovaného oznámení je možné takové podvodné zprávy poznat i podle použitého nestandardního slovosledu, což na internetu vedlo k mnohonásobnému navýšení zájmu o vysvětlení významu slova "slovosled" a - zejména mezi slabšími češtináři a českými sokoly - i výrazu "slovoslet".
----------------------
Policie konečně odhalila pachatele ozbrojené loupeže, při níž byla v Hongkongu nedávno odcizena plná dodávka toaletního papíru. Při zásahu byla objevena celá uloupená zásilka s výjimkou menší části, kterou již zloději stihli použít pro vlastní potřebu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

  1. Netlač na pilu. Jinak se může stát, že ten darebák Trump bude znovu ověnčen vavříny a samaritán Mike spláče nad výdělkem... :)

    Kdo dodá kapitál PLUS přidanou hodnotu, zvítězí. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad nebudou Nedělní miniglosy taky vyšetřovány kvůli ovlivňování amerických voleb! :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.