neděle 20. prosince 2015

Nedělní miniglosy č.341

Mediální pozdvižení vyvolala skutečnost, že prezident Zeman pozval na tradiční novoroční oběd premiéra Sobotku bez manželky. Politologové se tak dlouho dohadovali, jestli je to z čisté osobní zášti nebo naopak kvůli tomu, že Zeman je gentleman, který nechce vystavit jemnocit opravdových dam zkoušce ostré výměny názorů plné silných slov, až se nakonec ukázalo, že vše popletl vrchní hradní ceremoniář Jindřich Forejt, který už se natolik vžil do svého vytouženého postavení velvyslance ve Vatikánu, že s manželkami při podobných společenských událostech automaticky přestal počítat.
----------------------
Po zákazu používání vybraných chemikálií nezletilými studenty při chemických pokusech zvažuje česká vláda omezit nezletilcům i nákup sýrů. Podle mluvčího ministerstva zemědělství se bohužel s touto skutečností nedá nic dělat, protože uvedené typy mléčných výrobků - jak několik ministerských úředníků kdesi zaslechlo - mohou nejspíš podobně jako školní chemické laboratoře obsahovat nebezpečnou kyselinu sýrovou. Ze stejného důvodu je v ohrožení i případná účast osob mladších 18 let na čerstvě zahájených mírových jednáních o budoucnosti Sýrie, jejichž přijetí válčícími stranami je zatím také spíše kyselé.
 
----------------------
Někteří němečtí politici navrhli vstřícné zrušení novoročních ohňostrojů, aby nebyli doprovodným hlukem traumatizováni blízkovýchodní uprchlíci. Podobný nečekaně vstřícný a velmi tolerantní návrh ale zároveň podali na základě dobrozdání četných kynologických organizací i reprezantanti německé muslimské menšiny, protože měli obavy, aby se ohňostrojů zbytečně nebáli místní nevěřící psi.
----------------------
Od začátku příštího roku budou muset mít i městští strážnici povinně maturitu. Ti, kteří si maturitu doposud nedodělali, by měli v lednu dostat zcela nekompromisně standardní výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, což je doba, která by na některých českých školách měla k doplnění kompletního maturitního studia bohatě stačit.
----------------------
Podle nové směrnice Evropské unie bude zakázáno veřejně manipulovat s lidskými lebkami, jednak z důvodů hygienických, jednak proto, že by se lebky mohl někdo z přihlížejících nadměrně polekat. Tato nová restrikce by se neměla nijak dotknout například politiky nebo ekonomického sektoru, protože tam se lebka používá jen zcela výjimečně, výrazně by ji však měla pocítit především divadla inscenující Hamleta. Evropská unie v tomto případě dokonce čelí podezření, že jí nejde ani tolik o zákaz lebky jako takové, jako spíš o postupnou likvidaci kontroverzních a příliš pochybovačných Shakespearových slov "být či nebýt". V původní verzi se tak Hamlet bude moct hrát už jen na Nové Guinei, která si vyjednala výjimku, protože veřejné nakládání s lidskými lebkami považuje za své lokální kulturní dědictví a lebek se tam nikdo neleká, byť se u většiny diváků při sledování sporné hamletovské scény dostavuje nepříjemný Pavlovův reflex.

Pozn.: Celá jednočlenná redakce Nedělních miniglos přeje všem pravidelným, občasným i náhodným čtenářům krásné vánoční svátky. První neděli po svátcích budou mít Nedělní miniglosy vánoční přestávku, takže se spolu sejdeme opět na začátku nového roku 2016, již neuvěřitelného sedmého roku, kdy tento specifický týdeník vychází. Tak přeji nám všem, aby to byl rok všestranně dobrý a aby mi dalo vymýšlení nových miniglos mnohem větší práci než letos :-).


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté sedmileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.