úterý 3. listopadu 2015

O stromech se zálibou v abstraktním umění

Od té doby, co jsem propadl dnes už zcela nezvláštní zálibě ve fotografování, se domnívám, že většina vzrostlých stromů má opravdu zvláštní zálibu v abstraktním výtvarném umění. Strom s touto zálibou nenalákáte na jelena v říji vyvedeného v pastelových barvách ani na romantický západ slunce nad Pražským hradem, ani ho neohromíte do detailu věrnou vytetovanou podobiznou Ramba. Takový strom vyznává modernu, úspornost ve vyjádření, pracuje s tvarem, který pouze na první pohled nic neznamená, s obrysem myšlenky, s linií naznačující složitou cestu světem, i když se může zdát, že strom má na rozdíl od člověka svoji cestu nudně předurčenu od okamžiku zakořenění.

Strom se zálibou v abstrakci nepotěšíte, když mu přinesete ukázat dokonalý fotoobraz Slavíčkův, ale když mu v knížce nalistujete něco od Kandinského, jeho listoví jenom zašumí blahem. Nad sebelepšími impresionisty jen rozpačitě pokrčí větvemi, ale nějaká ta Kupkova barevná fuga uvede strom doslova do tranzu. Ale takových lidí, kteří by modernističtěji zaměřeným stromům nosili ukazovat abstraktní umělecká díla bohužel není moc, a tak si stromy musejí vystačit s vlastní tvorbou. Ta je ovšem mimořádně bohatá, světové galerie (natož ta česká) mohou jen tiše závidět.

Svou celkem neoriginální úchylku stran fotografování jsem proto už kdysi dávno obohatil o pozorování této zvláštní záliby stromů. Uvidíte-li tedy na svých toulkách parky či lesy šílence oblézajícího s foťákem kolem dokola strom se zajímavými obrazci na kůře, tím stromem bude nejspíš jeden z nadšených abstraktivistů a tím šílencem možná já, kdo ví?


Následující dva obrázky jsou přivezené z nedávné dovolené na Lefkadě. Řecké stromy se zvláštní zálibou v tvorbě abstraktních obrazů na své kůře sice nedokážu pojmenovat (platan to není, ač by tomu mohlo leccos napovídat), ale aspoň vám dva z nich předvedu:






Kdo by se chtěl podívat na další ukázky, na mých webových fotostránkách www.petrvapenik.com (platí i s koncovkami .cz a .eu) je jich ještě pár dalších k vidění v cyklu Abstraktní svět kůry

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.