neděle 27. února 2011

Nedělní miniglosy č.105

Český stát prohrál komplikovanou mezinárodní arbitráž, ve které se snažil dokázat, že slavný agent 007 má předobraz v české policii, takže část zisků z používání zavedené značky by měla plynout do policejního rozpočtu. Arbitráž zároveň odmítla i požadavek českého Ministerstva vnitra, aby se propříště Mr. Bond nejmenoval James, ale John.
-----------------------
Čeští komunisté oslavili u hrobu Klementa Gottwalda výročí komunistického převratu v roce 1948, tzv.vítězný únor. Tiskový mluvčí zesnulého politika jeho jménem účastníkům poděkoval za podporu a informoval je, že prezident Gottwald všechny jejich návrhy přijal.
 
-----------------------
Podle původních nepotvrzených zpráv z Tripolisu byl Muamar Kaddáfí spatřen ve městě v řetězech jako zajatec povstalců. Jak se ale ukázalo, šlo pouze o to, že se libyjský diktátor při vystoupení na veřejnosti ozdobil po dlouhé době cenným vyznamenáním - československým Řádem bílého lva 1.třídy s řetězem, který obdržel při své návštěvě Prahy v roce 1978. Dokumentární film o posledních dnech obávaného libyjského despoty v jeho zemi se proto nebude jmenovat Útěk v řetězech 2, jak tvůrci původně zamýšleli, ale Útěk i s řetězem 1.třídou.
-----------------------
Archeologický nález obrovské ceny se podařil týmu pracujícímu na inventuře archivu v Králově Dvoře. Tzv. Nový rukopis královédvorský obsahuje totiž vlastnoruční písemnou omluvu Ctirada náčelníkovi štábu mužského vojska v Dívčí válce. Ctirad v textu omlouvá svoji neúčast na jednání válečného štábu tím, že se po ránu cítil být poněkud rozlámaný a navíc očekává, že bude celý den v jednom kole. Informaci o neuvěřitelném objevu přinesly nezávisle na sobě časopisy Vlasta a Hanka.
-----------------------
Proreformní česká vláda oznámila, že okamžitě po dokončení penzijní reformy přijde na řadu reforma české hymny. Zatím není jasné, jak bude finální verze hymny vypadat, ale podle dosud nepotvrzených zpráv by se úpravy měly dotknout jak melodie, tak i textu. Jak se ale ukazuje, dohoda na zásadnějších změnách v textu bude obtížná. Již teď Vězeňská služba ČR lobuje za to, aby v textu hymny určitě zůstaly zmíněné Bory, a vlivné přímluvce z oblasti mlékárenského průmyslu má i zmínka o Lučinách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.