čtvrtek 2. prosince 2010

Adventní ohňostroj v Dobřichovicích

V sobotu se v Dobřichovicích, kde bydlím, uskutečnily adventní trhy. Mám celkem rád takové příležitosti, když se odehrávají v příjemné atmosféře, která na rozdíl od brutálních obchodních monstrakcí typu Go Ježíšku go! dokáže postupně začít vylaďovat tělo i duši do vánoční tóniny. Možná proto, že se zdejší adventní trhy konají přímo na nádvoří krásného zámku a v předzámčí, a možná i proto, že babí léto si přes sebe právě včas přehodilo zimní převlečník, splnila tahle akce přesně moje očekávání.

Trhy byly obohaceny i doprovodným programem jehož vyvrcholením byl již tradiční ohňostroj nad Berounkou. Přestože nejsem velkým příznivcem podobných akcí, zvlášť když se má člověk tísnit v davu dalších přihlížejících, řekl jsem si, že pro letošek udělám výjimku, vezmu foťák a zkusím udělat pár upomínkových snímků. Bez stativu, takže i bez ambice na nějaký valný vizuální výsledek.
 
Jako se s některými aktivitami musí čekat na světlo, při ohňostrojích se čeká na tmu. Na zámku právě odbíjí pátá hodina, na nábřeží před zámkem už je početný houf nedočkavých diváků, představení tedy může začít.
 

Při delší expozici připomínají světelné stopy některých rachejtlí obrovskou svítící trávu.
 

Ohňostroje se sice promítají na nebe, ale svůj pekelný původ nezapřou. Kdyby nic jiného, prozradí se štiplavým zápachem. Z hříšníků se v pekle musí jen kouřit.
 

Některá kouřem čpící světla si posedala na hladinu Berounky a chvíli dělala nekalou konkurenci místním kachnám a labutím...
 

...a jiná zase dočasně obsadila oblohu a tvářila se jako rozkvetlé hvězdy.


Kromě davů lidí z nábřeží a z mostu přihlížela představení zdola i řeka Berounka. Šumění splavu bylo na chvíli přehlušeno řízenými (aspoň doufám) explozemi.
 

A pak obloha zhasla, údolím řeky se rozhostilo dýmající ticho a lidé obrátili své pohledy opět k zemi a vrátili se k vánočně vyzdobeným stánkům, na které kromě pozorných obchodníků dohlížela i zámecká věž a památná lípa.
 

Hned po skončení trhů začal padat sníh a Vánoce jsou cítit ve vzduchu čím dál citelněji. A já si uvědomil, že pokorně se tetelící plamen svíčky na adventním věnci je mi sympatičtější než světelná show. Což ovšem neznamená, že vám tyhle fotky zapřu.

Přeju vám všem - milým návštěvníkům a čtenářům svého blogu - krásný a klidný adventní čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.