úterý 2. února 2021

S Pražskými domy za zády

Je to celkem nedávno, co jsem po téměř sedmi měsících, kdy jsem měl pořád v běhu nějakou fotografickou výstavu, konečně rozebral poslední (a největší) expozici dobřichovickou a slavnostně jsem se rozhodl, že si dám v novém roce od vystavování pokoj, protože jsem si výstavních zážitků všeho druhu užil dostatečně a na dlouho dopředu. Stejně se teď vystavovat kvůli pandemii nedá, snad s výjimkou venkovních prostor, a v tom případě musí jít podle nařízení vlády o tak nezajímavé exponáty, aby se u nich pokud možno nikdo nezastavoval, a nemohl si tak s kolemstojícími vyměňovat škodlivé mikroorganismy. Ale úmysly a realita jsou, asi tušíte, dvě úplně odlišné věci, takže když pak přijde nabídka na využití zajímavého prostoru, který navíc dobře znáte, stejně jako lidi, kteří ho nabízejí, to by musel být člověk z kamene, aby odolal. Nu, z kamene...

Z kamene opravdu nejsem, ale vzhledem k té nabídce bych možná aspoň nějakou dobu svým způsobem mohl být. Zmíněným prostorem vhodným pro malou výstavu je totiž kavárna v Divadle KÁMEN; jedná se o pražské autorské divadlo a umělecký salón působící ve vlastním divadelním studiu poblíž metra Invalidovna v pražském Karlíně. I když sám nejsem žádným divadelníkem ani nadstandardně častým divadelním návštěvníkem, v posledních šesti letech jsem se celkem pravidelně účastnil řady akcí, které mají programové epicentrum právě v tomto divadle. Velikým lákadlem byl pro mě především dlouhodobý projekt Pražské domy, jehož základem jsou pravidelné víkendové vycházky už osmnáctým rokem velmi důkladně mapující pražské domy pěkně jeden po druhém podle čísel popisných, a během kterých se jako návštěvník dozvídám spoustu informací o historickém i uměleckém kontextu z poutavého odborného výkladu kunsthistorika Jakuba Syneckého.
 
Jak ale návštěvníci těchto stránek dobře vědí, zajímavé a hodnotné informace nejsou zdaleka všechno, co mi projekt Pražské domy nabídl. Brzy se ukázalo, že pro mě jako pro fotografa má velký význam i to, že na vycházkách Pražských domů mohu nejen poslouchat výklad, ale taky se občas dostanu do míst, kam bych se jinak nedostal, čerstvě poučen si všimnu něčeho, co bych jinak přehlédl, a také mám čas využít toho, že se náš houfec třeba na půl hodiny "zasekne" na jednom zajímavém místě, šmejdit si tiše kolem a fotit vybrané náměty z nejrůznějších úhlů a pozic. Stává se mi pak, že se na společně navštívená místa vracím s foťákem za jiných světelných podmínek, abych zachytil to, co jsem si při první vycházce jen vytipoval. Dá se tedy říct, že řada mých fotek vznikla "s Pražskými domy za zády", ať už tomu tak bylo doopravdy nebo v různě přeneseném smyslu slova. 
 
A tak jsme se s lidmi z Divadla Kámen rozhodli, že zkusíme najít pár fotografií, které by bez přispění Pražských domů nejspíš nikdy nevznikly, a vystavíme je v místech, kam hodně lidí spojených s tímto projektem chodí, a fotky by je mohly potěšit. Ve výběru se tak ocitly fotky udělané přímo během společných akcí, při cestě na vycházku nebo naopak z vycházky domů, nebo při některém z pozdějších návratů na vytipovaná místa. A celá tahle malá výstava osmi fotografií dostala souhrnný název Začátek velké cesty, který je jednak názvem jedné z vystavených fotek (tu už ostatně zdejší štamgasti znají ze stejnojmenného článku), a jednak samozřejmě souvisí i se vším dalším, co je na téhle výstavě k vidění a k domyšlení.
 
Tentokrát se výstava kvůli zvolenému námětu musela obejít bez mých typických snímků dělaných s využitím několikaminutových expozičních časů, na něco takového nebývá dostatečný prostor. Vystavené fotky vlastně nezapadají do žádného z mých tradičních hlavních témat a jedná se většinou o záběry, které může udělat každý, bez speciálního vybavení a během zlomku vteřiny. Samozřejmě, v optimálním případě, když máte za zády jako podpůrce ty správné Pražské domy :-).  
 

Vzhledem k aktuální situaci zatím nemůže být výstava otevřená volně příchozím návštěvníkům, stejně tak zatím nemá smysl mluvit o nějakém konkrétním termínu, dokdy budou fotky v divadle viset, neznámých je v téhle změti nepřehledných a stále se měnících rovnic zatím příliš. Pokud ale budete mít zájem kolekci v prostředí divadelní kavárny vidět na vlastní oči a o fotkách (nebo o něčem jiném) si popovídat, dejte mi vědět, počítám, že se na nějaké možnosti domluvíme. Přímo v kavárně jsou vystavené jen fotky, které už byly součástí některé z mých předchozích výstav; tento výběr jsem ve webové prezentaci, která není závislá na výrobě nových tisků, doplnil o několik dalších snímků, které jsou s Pražskými domy nějak propojeny.

Zatím přeji všem zdejším milým návštěvnicím a návštěvníkům pěkné dny a pevné zdraví a ať jsou případné začátky všech vašich vlastních velkých cest co nejvydařenější.


Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Chybí mi návštěvy kaváren...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoro každý týden jsem psával Nedělní miniglosy právě v kavárně. Ovšem to bylo naposled loni 8. března :-(

      Vymazat
  2. S kávou v ruce a Pražské domy za zády, to by se mi, coby kavárenské poválečné tuze líbilo😊. Třeba se té atrakce a zážitku ještě dožiji😷eme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou věci, které bohužel neovlivníme, ale i tak věřím, že téhle napohled pošetilé akci aspoň stopu nějakého smyslu dáme :-).

      Vymazat
  3. Jojo pražské domy jsou nekonečným prostorem pro koukání a fotografování...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je velmi zvláštní, že když jdu do Prahy fotit "normálně" je průběh a rytmus focení úplně jiný než právě na zmíněných vycházkách. Normálně se většinou snažím stihnout co nejvíc, zatímco na vycházkách jsem vlastně okolnostmi donucený mít na focení čas :-).

      Vymazat
  4. Naposledy jsem seděla v kavárně v prosinci a byl to požitek.
    Ke kávě ještě pěkné fotky, to je sen, ne ....

    OdpovědětVymazat
  5. Vzpomněla jsem si při čtení tohohle článku, jak jsi loni navrhoval udělat svou vlastní procházku po pražských domech pro blogové návštěvníky, a je mi z toho trochu smutno. Ale jsem ráda, že už se rýsuje další výstava, a přeju jí hodně, hodně štěstí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Taky jsem si na to několikrát vzpomněl. Nějak se mi ta původní představa vlivem okolností rozsypala. A hned poté i blog :-).

      Vymazat
  6. Jó, to jsou ty slavné kunsthistorické výklady, jimž nerozumí laici ani vystavovaní, ani historici sami. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když náhodou občas nerozumím, většinou je to tím, že jsem kvůli focení právě nedával pozor :-).

      Vymazat
  7. Rozklikla jsem si tu vaši výstavu - paráda, tak zvláštní záběry myslím umíte dělat jen vy. Tak jak jste mi napsal, že Saudek je poznatelný-mimochodem pro mne spíš rozporuplný pocit při pohledu na některé jeho fotografie - vy jste poznatelný neméně, ale v jiném ohledu. V tom citovějším, fantastickém pojetí "věcí" kolem nás. Píši věcí- prostě souhrn z přírody i měst, míst. Však vy víte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Jan Saudek udělal v životě pár fotek, které opravdu pohnuly světovou fotografií a to se o mnoha fotografech říct nedá. Kvůli tomu rád překousnu všechno to, co se mi od něj nelíbí :-).

      Však to není nic divného, že moje fotky poznáváte, když je dávno znáte z blogu :-). Ale jsem samozřejmě moc rád, že se vám moje fotky líbí a děkuji za milá slova.

      Vymazat
  8. Nádherné fotky, jak ráda jsem ty, které už znám, zase znovu viděla a poznala nové. Růženka to vystihla naprosto přesně, lépe bych to neřekla. V takovém prostředí bude káva chutnat dvojnásob dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Rád chodím do kaváren (chodil jsem a doufám, že zase chodit budu ). Sedávám u okna a sleduju lidi a domy. Pokud jsou na stěnách ještě nevšední fotografie, je to příjemné. Vaše patří do té skupiny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost! Mám rád kavárny, kde mají na stěnách fotky, to pak někdy odbíhám od svých dobrot a od lidí, kteří mě doprovázejí, a se zájmem si obrázky prohlížím. Když se pak vracím ke svému stolu, lidé, kteří mě doprovázeli, už tam občas nejsou. A někdy ani dobroty :-).

      Vymazat
  10. Petře, podívala jsem se na webovou prezentaci toho, co vniklo díky "Pražským domům". Nezbývá, než si vzájemně popřát, aby se situace u nás natolik uklidnila a mohla se vrátit k normálu u kultura. Ta mi neskutečně chybí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych moc rád. A trochu mě děsí, kolik je lidí, kterým kultura nechybí ani trochu, protože ji vůbec k ničemu nepotřebují, a jak snadno pak jakékoli kroky proti ní snadno procházejí. To kdyby se kvůli omezení pohybu lidí zakázal třeba prodej cigaret, to by byl poprask na laguně!

      Vymazat
  11. Webová prezentace je zajímavá. Už aby ten covid uletěl do háje a vrátilo se to do normálu nebo aspoň co nejblíž k němu. Taky mi chybí kavárna a vinárna. Prostě posezení s přáteli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych mu rád zamával na cestu. Ale třeba se do vinárny po předložení očkovacího průkazu a čerstvého negativního testu, a taky po převleku do "IPCHO" jednou zase dostaneme.

      Vymazat
  12. Ty procházky po zajímavých domech s poutavým výkladem kunsthistorika docela závidím.
    Z vlastní zkušenosti návštěv galerií vím, že mnohdy až když si něco k některým vystaveným obrazům přečtu v průvodci, objeví se nové souvislosti a významy.

    Nápad k výkladu přidat ještě tvůj obrazový doprovod s vlastními postřehy je výborný. Jen kdyby tam byl přístup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V úterý mám první komentovanou prohlídku. Ale pssssst! ;-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.