neděle 28. února 2021

Nedělní miniglosy č.580

Konečně budu moct sklidit praktické výsledky své fóbie z úřadů, která mi spolehlivě zabraňuje změnit si rokycanské trvalé bydliště, kde už 12 let trvale nebydlím. Zjišťuji, že podle nových vládních opatření se sice mohu procházet (s rouškou, pochopitelně, i kdyby na tamním rozlehlém náměstí právě nebylo nikoho dalšího), ale abych se mohl projít v Dobřichovicích (nedej bože třeba kolem řeky nebo dokonce do lesa!) už budu muset být připraven prokázat se, že tu smím být. Je vidět, že jsme za rok své koexistence s virem urazili pořádný kus cesty, abychom se po švejkovském bloudění "z Putimi do Putimi" vrátili přibližně do stejných míst, kterými jsme procházeli loni touto předjarní dobou, jen teď už - podle typické engelsovské spirály nezadržitelného vývoje k vždy světlým zítřkům - s mnohem utuženějším systémem, rozvrácenou ekonomikou, naprosto demotivovaným obyvatelstvem a desítkami tisíci obětí navrch. Ale přece jen naštěstí zůstalo něco, na co je i po roce spolehnutí: Máme pořád stejné zkušené průvodce, kteří nám říkají, jakou cestou máme jít, a protože doteď nám - nebo snad ne? - vždy radili správně, není ani teď žádný důvod, proč bychom s nimi snad měli zabloudit :-). Ale nebudu uštěpačný, abych snad nakonec neřekl natvrdo, co si o současném stavu doopravdy myslím, a raději vás opět po týdnu srdečně přivítám u již 12 let vycházejících Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Přeji všem zdraví a co nejpevnější nervy a až se někdy budete dívat na zcela neminiglosové televizní zprávy, vězte, že teď bohužel není zrovna dobrá doba na srdeční slabosti a prasklé žilky; sám si tohle pomyšlení musím ordinovat každý den. Díky vám všem za to, že se na stránky se značkou NMg vracíte a pokusím se i v téhle extrémně těžké době brát - aspoň naoko, když už ne ve skutečnosti - věci s nadhledem a zbytky smyslu pro absurdní humor. 
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu zveřejnil dva nové příspěvky: Několik čerstvých zimních fotografií jsem představil v článku A kde je ta zima? Voli ji vypili! V noci z pátku na sobotu jsem pak publikoval malou rýmovačku na aktuální téma Polibek starostlivé múzy. Z předchozích týdnů si dovolím ještě jednou připomenout článek o svém oblíbeném filmu režiséra Saši Gedeona Návrat idiota a text Moji Tokijčané mi rozumějí o ocenění jedné z mých fotek na mezinárodní fotografické soutěži v daleké japonské megapoli, na kterou mám tak příjemné osobní vzpomínky (několik bezprostředních reportáží z Tokia ostatně dodneška najdete ve speciální rubrice Japonsko na vlastní oči).
 
V našem tradičním "archivním výdejním okénku" tentokrát připomenu přesně 10 let starý článek O privátním blanickém rytíři o tom, co může nastat, když si takového rytíře - s koněm, samozřejmě - nečekaně přivedete domů jako bonus z akce vašeho hypermarketu.
 
Přeji vám i nadále, aby vás nemoci a nepřející viry obcházely, oblétaly a obeplouvaly velikým obloukem a pevně věřím, že se v příštích dnech s nikým z vás nepotkám na rokycanském náměstí, byť to je v tom tentokrát naprosto nevinně :-).
 
 
Gorilí samec Richard z pražské ZOO měl v týdnu pozitivní test na covid. Podle ministra školství Plagy by mohly gorily vzhledem ke své inteligenci propříště používat stejné samovýtěrové testovací sady, které by měly být v budoucnu k dispozici pro školáky, pouze bude třeba pro gorily připravit speciální obrázkový návod k použití. "Peníze na vytvoření obrázkového návodu určitě nebudou vyhozené, protože takové návody budeme v příštích letech muset používat pro stále více školních dětí, které se během distanční povinné školní docházky nenaučí číst."
----------------------
Vláda potvrdila, že všechny osoby, které mají hlášené trvalé bydliště na obecních úřadech se budou od pondělka, kdy bude výrazně omezen pohyb mezi okresy a obcemi, muset každý den od 13:00 do 14:00 do místa bydliště dostavit a povinně se zúčastnit povolené zdravotní vycházky kolem budovy.
----------------------
Odborový svaz komárů potvrdil, že je ochoten jednat na tripartitě o svobodě českých médií dělat z komára velblouda, pokud ovšem svaz dostane náležité finanční kompenzace a vzniklí velbloudi se smluvně zavážou sát lidem krev a přenášet malárii, aby byla zajištěna kontinuita dlouholetých kvalitních komářích služeb.
----------------------
Redakce Nedělních miniglos projevila smutnou obavu, aby kvůli chaotickému postupu proti koronavirové epidemii nebylo nutné letošní plánované sčítání lidí v České republice nahradit odčítáním.
----------------------
Bývalý hlavní vládní epidemiolog a ministr zdravotnictví Roman Prymula by mohl podle posledních informací působit jako poradce prezidenta Miloše Zemana, protože podle prezidentových slov je vynikajícím odborníkem. "Poslední dobou nám s Jirkou Ovčáčkem tipy na fotbal moc nejdou, takže neprohráváme sázky jen s Vráťou Mynářem, ale teď dokonce už i s jeho manželkou. V tom by nám, věřím, mohl pan plukovník se svou erudicí zkušeného fotbalového fanouška být ku prospěchu." 
----------------------
Václav Veverka z pardubického sousoší vynálezců ruchadla podal oficiální stížnost na svého bratrance Františka kvůli nedodržování bezpečné vzdálenosti, které může být v současné době pro sochy jejich věku a hmotnosti doslova fatální: "Napřed jsem to zkoušel po dobrém, přece jen jsme jedna rodina," řekl Nedělním miniglosám zklamaný vynálezce, "ale František nejenže si nepoodstoupil, ale - přestože jsem starší než on - ani se nade mne nepřestal neustále vyvyšovat. A když se snažím přimět ho výčitkami aspoň k minimálnímu projevu soucitu, přál bych vám vidět ten jeho kamenný obličej!" 
---------------------- 
Bývalý prezident Václav Klaus po telefonu potvrdil Nedělním miniglosám, že vzhledem k projevům svého aktuálního onemocnění na nošení respirátoru i nadále kašle.

 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

39 komentářů:

  1. To bylo furt, že se bude vycházet z databází, že další sčítání už nebude nutne, že porušuje lidská práva apod. ... a je tu zas, navíc v naprosto nevhodné době... Ale to je vzhledem k situaci jen prkotina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že pokud jde o lidská práva, je sčítání už to nejmenší.

      Vymazat
  2. Ad #4) Softwarteový koordinátor projektu "Sčítání lidu" se k tomu prohlásil, že nově vyvinutý programu sčítat, odčítat a ba i odmocňovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Armádní varianta umí zase skvěle povyšovat :-).

      Vymazat
  3. Ad #3) Na to ostře zareagoval odborový svaz velbloudů, zvláště dvouhrbých, s tím, že toho mají na hrbu již dost, a navíc, že o komárech je známo, že mnohá svá rozhodnutí dělají v opilosti, a mnohdy se i zabijí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ani nemluvím o tom, že pít krev by nejspíš směly jenom velbloudice :-).

      Vymazat
  4. Humor nedělních miniglos tentokrát značně zčernal - a není divu. I tak jsem se ale moc zasmála, obzvlášť Václav Klaus to, jak říkají s oblibou příslušníci mojí generace, zabil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly doby, kdy jsem si Václava Klause celkem vážil. Teď se mu v takové situaci, bohužel, směju.

      Vymazat
  5. Bravo, jedna miniglosa lepší, než druhá!
    Sčítání lidu je na podporu distanční výchovy matematiky, proto vzhledem k pandemie nebyla odročena😊 Jen doufejme, že z toho nebude statistika, jako ta pandemická, kde se jeden nedopočítá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tu podporu distančních hodin matematiky jsem neodhalil :-).

      Vymazat
  6. Což bratranci Veverkovi, ti jsou aspoň rodina. Ale co třeba lidické děti... Ještěže už nemáme na Letné frontu na maso, to by se to šířilo, sputik nesputnik!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se ve frontě na maso měly dodržovat rozestupy, vedla by až do Bubenče :-).

      Vymazat
  7. Koukám, že hranice satiry a depresivní reality začíná být čím dál tenčí. Zvlášť to odčítání lidu 😮
    Prymula mi připomněl jednu novinku, kterou jsem dnes vyčetla z Twitteru - na každé roční období nás čeká nový ministr zdravotnictví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Země, která měla zimního krále, by něco takového měla vydržet :-).

      Vymazat
  8. Když jsme trávili léto na chatě, mohlo mi být šest, taková krojovaná babka vozila na trakařích knihy. Vždycky jsem jí nějakou štípl, zatímco rozmlouvala s ostatními nevšímajíc si mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štípání knih a štípání dřeva jsou bohulibé a užitečné aktivity.

      Vymazat
  9. Kamenný obličej staršího Veverky mne tedy zcela nekameně rozesmál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přitom zas takový "kameňák" to nebyl, že? :-)

      Vymazat
  10. Jedno nepatrné plus se musí pandemii přiznat. Materiál, který poskytuje miniglosám je nesmírně kvalitní sám o sobě, natož když projde pokřiveným zrcadlem ironie a satiry. Hned první miniglosa mě doslova rozchechtala, to je přesné. Připomnělo mi to vtip, který teď koluje po FB. Stařík s taškou na zádech a k tomu nápis: Děti se konečně vrací do škol, toto je Pepa ze 7.B A povinné vycházky taky super. Díky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi celkem sympatická snaha najít i pro tu největší katastrofu nějaké plus. Ale v tomto případě se tedy člověk musí setsakramentsky snažit :-). Rádo se stalo.

      Vymazat
  11. Otázkou ovšem zůstává, zda gorilí samec Richard použije samovýtěrovou sadu v souladu s předpisy a nepoužije jí v jiném tělním otvoru.
    S tím vzděláním je to bohužel smutná realita. Tři starší vnoučata už na Vánoce bez problémů četla. Nejmladší dostala od nás mimo jiné i knihu, kterou rozbalila, otevřela a pak mi smutně oznámila, že nezná ještě všechna písmenka. Důsledek distanční výuky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, třeba se díky Richardovi najde nový, dosud neobjevený nejcitlivější postup samotestování :-).

      Vymazat
  12. Pozitivní gorilák by to nejspíš zvládl, má totiž větší inteligenci než nejmenovaný vládní činitel....
    To odčítání je smutné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Onen činitel by možná namítl, že Richard si za svou nákazu může vlastně sám, protože nedodržel všech osmset čtyřiatřicet platných vládních opatření.

      Vymazat
  13. Tedy, jak glosy, tak i komentáře mě rozesmály, ale jaksi posmutněle. Práskla jsem tento článek na fcb, atˇ si lidi počtou, když nemají co dělat. Jo a každý den konstatuji, že důchodců a důchodkyň - tedy většinou -opravdu ubývá nebývalou měrou a tak bude moci stát šetřit v tomto a dát to jinam...jen ti mladší by měli zůstat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mladých im tak záleží, že ani nedokážu zrušiť tento rok maturity, aby náhodou neprišli o zisk z vyhodnocovania testov. Je to na zaplakanie.

      Vymazat
    2. V současné době to bez posmutnělosti asi moc nejde. Moc děkuji za zviditelnění na facebooku.

      Vymazat
  14. Tak tento týždeň sú miniglosy obzvlášť kvalitné! 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že to tak na některé čtenáře působí :-).

      Vymazat
  15. Vzhledem k nadále se vyvíjející situaci gorily skutečně nakonec do lavic zasednou. Kadeřníci a další služebníci zkrášlovacích procedur mají zavřeno (tedy aspoň by měli mít, ehmm....). No a vzhledem k tomu, že školské i rodičovské instituce mají povětšinou taky zavřeno (a ty by neměly být, ehmm...), tak mám obavy, aby byly i ty obrázky ještě srozumitelné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby gorily nevyužily situace a uprázdněné školní třídy definitivně neobsadily! Kam by se pak děti po několika dalších prázdninách vracely, aby se mohly naučit takové základní dovednosti jako číst, psát a dělat autotesty? :-)

      Vymazat
  16. Co jiného nám zbývá, než humor.... Dneska trochu smutně, protože když z úmrtí na covid nejsou jen statistická čísla, ale skutečné osoby, smutno je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, každý bod statistického grafu je v tomto případě jeden lidský osud a několik dalších osudů na něj navázaných.

      Vymazat
  17. Hned první glosa mě úplně odrovnala...:-D
    Dnes vážně nedovedu vybrat tu nejlepší...!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšel jsem, že na Richarda nenašli správnou velikost respirátoru...

      Vymazat
  18. Gorily by mohli očkovat vakcínou AstraZeneca.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prý jen gorily do 65 let :-).

      Vymazat
    2. Ja myslim, ze by se mely gorily misto bohapusteho vysedavani v pavilonu aktivne ucastnit krizoveho vyvoje. At uz je to vyroba respiratoru nebo obsazeni nepopularniho kresla ministra zdravotnictvi. Samozrejme s patricnym obrazkovym navodem, jak uz tu bylo zmineno.

      Vymazat
    3. Myslím, že Richard by si jako nový ministr zdravotnictví dokázal rychle zjednat respekt :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.