neděle 10. ledna 2021

Nedělní miniglosy č.573

Ani jsme ještě nestihli pořádně zamáčknout předstíranou slzu po starém roce a už tu máme v novém roce druhé Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".  Vítám vás u vydání s celkovým pořadovým číslem 573 a věřím, že se váš nový rok rozjel v rámci možností dobře a že ani neutěšená skutečnost pokračující epidemie nebezpečné nemoci, spojené se spoustou nařízení a zákazů, neubrala nic na naší chuti dívat se kolem sebe s nadhledem, optimismem a otevřenou myslí.

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva články: Prvním bylo tradiční bilanční ohlédnutí za starým rokem Co mi taky přinesl rok 2020. Druhý článek s názvem Konec až na pátý pokus je napůl malou reportáží o tom, jak jsem likvidoval svou doposud nejrozsáhlejší a nejdelší fotografickou výstavu Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020) na zámku v Dobřichovicích, a napůl malým kalendáriem, připomínajícím, jak se napohled dlouhých 20 týdnů této výstavy (10 týdnů bylo otevřeno, 10 týdnů zavřeno) v období virové pandemie vyvíjelo. No a i když vánoční období už oficiálně skončilo, myslím, že stojí za to ještě naposledy připomenout i hlavní vánoční článek Setkání dvou generací vánočních stromečků, který se mimochodem v minulém týdnu stal prozatím nejčtenějším článkem na tomto novém blogu.
 Vypadá to, že v novém roce se aspoň na chvíli probudila docela obyčejná zima, která měla kolem Vánoc tradičně ještě "pomalý metabolismus"; já to úplně chápu, na mě je taky ještě nějakou dobu po probuzení celkem zbytečné mluvit, protože se nějakou dobu snažím zorientovat, do kterého jsem se probudil století. Proto v dnešním "archivním výdejním okénku" připomenu 5 let starý článek O zimním počasí pro senzacechtivé, který ani tak nevypovídá o zimách samotných jako spíš o jejich mediálním obrazu. A abyste viděli, jak taky může za určitých okolností zima vypadat, ještě jednou tady udělám reklamu fotoreportáži Zamrzlá Berounka z roku 2012 o pozoruhodném ledovém království, které jsem za celých 12 let bydlení poblíž Berounky zažil všehovšudy jednou.
 
Zdravím vás od stále ještě ozdobeného vánočního stromku (svíčky mi už bohužel včera večer došly), obklopený spoustou fotoobrazů, které ještě nedávno pobývaly ve vzdušných zámeckých prostorách, a těším se na naše další setkávání v blogových i úplně reálných vodách, pokud tedy podobné ráchání nebude taky "za účelem epidemie" zakázáno. 
 
 
Virus obyčejné chřipky se podle důvěrných informací redakce Nedělních miniglos přihlásil českým úřadům s požadavkem na odškodnění, protože opatření proti epidemii koronaviru podstatně ztěžují jeho tradiční aktivity a uplatnění na zdravotnickém trhu.
---------------------- 
Prezident Miloš Zeman vyzval svého předchůdce v prezidentské funkci Václava Klause, aby si vzal příklad z anglického královského páru a navzdory svému kritickému postoji vůči současným protiepidemickým opatřením se nechal očkovat proti nemoci covid-19. Exprezident Klaus označil královnu Alžbětu a prince Philipa za zpovykané levicové populisty a prohlásil, že by o očkování začal přemýšlet jedině v případě, kdyby se nechal očkovat někdo opravdu následováníhodný, např. Milton Friedman nebo alespoň baronka Thatcherová.  
----------------------   
Prakticky všechna česká horská střediska zaplnil o víkendu příval automobilů s turisty, takže se brzy ucpala místní parkoviště i příjezdové cesty. Vláda proto zvažuje, že povolí lyžování a sáňkování jen v omezené podobě a v definovaném okruhu několika kilometrů kolem místa trvalého bydliště, takže okamžitě začalo budování několika velkokapacitních sjezdovek na Petříně.
----------------------
Společnost Twitter oznámila, že trvale zablokovala účet dosluhujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli "nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem", Facebook naproti tomu rozhodl, že v zájmu udržení posvátného práva každého amerického občana na svobodu projevu zablokuje Trumpův účet pouze do skončení prezidentského mandátu. Jediným názorovým fórem, které ještě může prezident Trump využívat, je tak občasník Zlínské rozhledy, který Trumpovi vzhledem k jeho dlouhodobě nadstandardním vztahům ke zlínskému regionu zatím pouze pohrozil, že napíše-li ještě jednu podobnou sérii urážek na adresu svého viceprezidenta jako v minulém týdnu, začne redakce jednat o podmínečném zákazu komentářů nejméně na 24 hodin. Americký prezident toho hned využil a v diskusi k článku o chystané rekonstrukci zlínského Zimního stadionu Luďka Čajky oznámil, že se proti centrálám Twitteru a Facebooku chystá použít kromě svých osvědčených militantních přívrženců i menší atomovou nálož, jen co si vzpomene, kam kdysi začátkem svého mandátu založil jaderný kufřík. 
----------------------
Někteří představitelé české politické opozice by rádi prošetřili, zda prezident republiky není ve vleku ruských nebo čínských ekonomických a politických zájmů. Podle zjištění redakce NMg tomu tak nejspíš - alespoň v současné době - není, protože nařízením vlády je provoz všech vleků na území České republiky zakázán.
----------------------
Írán, jehož nejvyšší představitel označil západní vakcíny proti nemoci Covid-19 za nedůvěryhodné, bude testovat vakcínu vyvinutou kubánskými vědci. Kubánská vakcína by měla obsahovat řádově menší počet nanočipů určených k ovládnutí mysli očkovaného ze strany globalizovaných firem, neměla by vyžadovat složitou manipulaci se speciálním mrazicím boxem, ale bude se distribuovat v jednoduchém humidoru, a dokonce by se měla na trh dodávat i labužnická varianta s decentní rumovou příchutí.
----------------------  
V celé zemi proběhlo velké třídenní sčítání ptáků. Tisíce dobrovolníků sledovaly od pátku do neděle ptáky u krmítek i v jejich širším okolí a zapisovaly a nahlašovaly počty ptáků a jejich druhy. Akce se podle našich informací kromě dobrovolníků překvapivě účastnily i vyčleněné jednotky České policie, které v případě nahlášení tří a více ptáků pohromadě prověřovaly, zda nedošlo k porušení vládních protiepidemických opatření.  
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

31 komentářů:

  1. Chudák chřipka, dostala od covida na zadek :-) :-) :-)
    Klaus má díky svému postavení k očkování u mě poprvé a nejspíš i naposled palec nahoru.
    Jsem zvědavá, pokud km omezení vejde v platnost, jak to budou dělat ti, co mají do práce třeba 20 km a víc...
    Trump má z ostudy kabát...
    No a nakonec to nejlepší, policajti prověřující naše ptactvo.... :-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že doba, kdy jsem si Václava Klause - nikoli jako člověka, ale jako politika - vážil, už nejspíš definitivně pominula.

      Chudáci ptáci; ještěže neumějí číst! :-)

      Vymazat
  2. Ruští i čínští soudruzi ale bleskurychle reagovali a zařizují pro Miloše Zemana v lánském parku lanovku. Bude moci do ní nastoupit i s běžkami v ruce (bodygárda).

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #3) Komunisté navrhují obnovit slávu Sjezdového paláce (nyní Průmyslový palác) v Praze.
    Neboť sjezdy tam bývaly velkolepé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávu je možné obnovit hned, ale kdo ten palác postaví?

      Vymazat
    2. Jde o obnovu levého křídla, takže sponzor je jasný.

      Vymazat
    3. O levý okraj dostavby nemám strach, ale kde postaví levý střed?

      Vymazat
  4. Kubánská vakcína mě tedy rozesmála :-D Ve věci očkování, čipů a podobných výstřelků mě dlouhodobě velmi baví falešný Jiří Ovčáček na Facebooku. Jeho "jsem amatér, tak nevím, jak se dělá světová konspirace, aby to mělo šmrnc, ale já bych osobně čipy nacpal do buřtů a o třetinu je zlevnil" je nezapomenutelné :-D

    OdpovědětVymazat
  5. To je moc trefná poznámka! Taky jsem si říkal, proč čipy dávají právě do vakcín, když to musí ucpávat jehly :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. čipy se nejlépe aplikují via čípky.

      Vymazat
    2. Tak to by nemalo veľkú popularitu 😄

      Vymazat
    3. Náhodou, to je dobrý nápad. Je ovšem otázka, jakým mechanismem by náš pak takový čip ovládal :-).

      Vymazat
  6. Škoda jen, že zrovna tu rumovou příchuť nelze v Íránu aplikovat pod trestem smrti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je příchuť pravého nealkoholického rumu :-).

      Vymazat
  7. Prečo má ten Klaus stále potrebu zviditeľňovať sa? Keď sa nechce dať očkovať, tak OK, je to predsa každého voľba. Ľudia by sa mali naučiť navzájom rešpektovať. Každý žijeme svoju pravdu. Každý sme jedinečný 🙂 Niekomu, podľa mňa, tá vakcína môže pomôcť, niekomu môže viac ublížiť. Nech každý koná tak, ako cíti, že je to správne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že pana Klause už ovládá nějaký nepřející čip tak asi 10 let. Ale není to nic překvapujícího, on je vždycky ve všem první :-).

      Vymazat
  8. Po uzávěrce:
    Z důvěrných zdrojů je zjištěno, že jihočeský hejtman Martin Kuba má sto chutí, založit očkovací centrum v Kubově Huti.
    A prý jeho kolega Jakub Kubata chce přesunout očkování i na Blata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Kuba Kubikula chce vakcinaci rozšířit i na medvědy!

      Vymazat
  9. Situace je neradostná, ale už je vidět světlo na konci tunelu, z Blaníku vyjel rytíř Landa a můžeme klidně spát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rytíř Landa letos zjevně vystřídal svatého Martina, když místo něho přijel na čistě bílém koni.

      Vymazat
  10. Konečně jsem našla něco času, abych prolítla i něčím jiným, než Kavárničkou moravské Ruži, takže:
    - vskutku je potřeba dát nějakých pár desítek miliónů i na chřipky A, B, C, D případně nově vzniklé mutace. Jak k tomu ty chudinky přijdou, že se jim nevyplácí náhrada? Jejich škoda je zřejmá a odškodné nikde;
    - kubánská vakcína mě zaujala, ovšem počkám na inovaci = žádné posílání v humidoru, leda by v něm místo proslulých kubánských doutníků byla (kdysi kutnohorská) proslulá cigára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S kubánskou vakcínou to nejspíš bude podobné jako s jinými kubánskými produkty: Napohled možná trochu tuhá a bez barvy, ale uvnitř slaďoučká :-).

      Vymazat
  11. I Vy vtipálku, moc mě bavíte, kam na to chodíte?, mě už humor dochází....ale vlečený Zeman a kubánská vakcína s méně čipy mě pobavila. U lyžování v okruhu do 15 km mě spíš děsí ta možnost zavedení dalšího opatření, když "populární" Primula nenápadně zmiňuje, že něco takového mají už v Německu. Čím víc se bude zakazovat, tím víc se bude soustřeďovat lidí v místech, která ještě zakázaná nejsou a to bylo , abychom se už konečně nepromořili. Pevně v to doufám :-) Vždyť po 50tých, 60 a 70 letech už musíme být dost odolní ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už ve skutečnosti humor došel dávno, ale úspěšně se přetvařuji :-).

      Vymazat
  12. Znovu musím obdivovat, jak dokážeš vyglosovat situace, které jsou z mého pohledu tak absurdní, že už glosovat nejdou. Čeští prezidenti jsou vskutku přehlídka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že některým kouskům se skoro ani nemusí nic přidávat, to jsou miniglosy doslova předvařené :-).

      Vymazat
  13. Se zpožděmím se dostávám k tomu, abych si přečetla Nedělní miniglosy. Opravdu nezklamaly, ba právě naopak.
    Jen by mně zajímalo, jakým způsobem bude virus chřipky žádat o odškodnění. Nicméně superministr Havlíček určitě pro něj vymyslí další balíček.😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Variant je několik. Záleží na tom, jestli jde chřipkový virus s dobou a zřídil si digitální podpis :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.