neděle 11. dubna 2010

Nedělní miniglosy č.59

Kromě podpisu další z mnoha převratných historických smluv o jaderném odzbrojení, využili Barack Obama i Dmitrij Medveděv svůj krátký pobyt v Praze k jednání o dalších významných otázkách dnešní globální politiky. Ruský prezident se například živě zajímal o to, jak se hodlá česká vláda zasadit o zvýšení počtu medvědů v českých lesích, zatímco jeho americký protějšek přijal k soukromému rozhovoru předsedu českého svazu baráčníků.
---------------------
Nově jmenovaný šéf odborů vyhlásil novou strategii boje za práva zaměstnanců: "Domnívám se, že nejlépe můžeme obhajovat svá práva tehdy, když se v zemi rovnou chopíme vlády. Stejně - jak je vidět v posledním roce - si pořádně vládnout nikdo netroufá a navíc od vlády odborníků k vládě odborářů už, myslím, není tak daleko." Proti záměrům odborářů se chystají v ulicích hlavního města svorně demonstrovat politici ze všech stran a je dokonce možné, že poprvé v historii sněmovny vyhlásí regulérní stávku. I občanští demokraté připouštějí, že na dobu stávky jsou ochotni přerušit své obstrukce, kterými dosud paralyzovaly jednání poslanců, aby stávka mohla proběhnout důstojně a nerušeně.
 
-----------------------
Po složitém vyšetřování se konečně podařilo vysvětlit, proč šly při opravě Karlova mostu do drtiček i staré původní kameny. Je to tím, že odpovědný pracovník, který kameny třídil, se omylem domníval, že čím je vyšší století, ze kterého kameny pocházejí, tím jsou starší. S pietou tedy zachoval a nákladně zrestauroval všechny kameny z opravy na přelomu 60. a 70.let 20.století, zatímco původní kameny ze 14.století poslal do šmelcu. Pracovník je připraven se za své jednání Karlovi čtvrtému osobně omluvit, nicméně odvolává se na fakt, že mu tato látka na totalitní základní škole nebyla jasně vysvětlena ani v dějepise ani v matematice. Proto se domnívá, že by příslušnou pokutu a náhradu škody mělo platit Ministerstvo školství anebo ten, kdo si tak nelogické počítání vymyslel.
----------------------
Tento týden byla slavnostně zahájena výstavba nového plynovodu, který povede pod hladinou moře z Ruska přímo do Německa. Předpokládá se, že plynovodem protečou milióny kubíků plynu a až dojde v Rusku plyn, mělo by potrubí do Německa přivádět chladné sibiřské větry. Proti tomu však protestují stávající tranzitní země, které se bojí, že nebudou-li ochlazovány sibiřským vzduchem, zůstanou zcela závislé na ochlazování západním oceánským prouděním, což významně změní rovnováhu sil v Evropě.
-----------------------
Těsně po počítačovém tabletu iPad, který se na americkém trhu objevil minulý víkend, se po dlouhých letech vrátil na tenisové dvorce slavný iVan Lendl. Zatímco iPad je vybaven dotykovým displejem, firma Apple důrazně nedoporučuje jakkoli se dotýkat iVana, zvláště ne z jeho forhendové strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.