neděle 20. listopadu 2022

Nedělní miniglosy č.663

Na bílém koni letos nepřijel svatý Martin ale až o týden později svatá Romana :-). Bílý poprašek zasypal Prahu a přiměl tamější fotografy vyrazit do ulic jistěji než vpředvečer upršený Den boje za svobodu a demokracii. Však kdo ví, jestli globálně se oteplující Praha poskytne v letošní zimě ještě dost dalších příležitostí pro podobné čerstvě zasněžené obrázky; v posledních několika sezónách takových šancí opravdu moc nebylo. Náhlý vpád mrazivého vzduchu sice utnul celkem pěkné podzimní mlhy kolem řek, ale rozhodně neutnul tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a je zdejším návštěvníkům nedělním společníkem už víc než 13 a půl roku. Vítám vás tedy srdečně u jejich už 663. čísla.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil opět dva nové články: Jak jsem slíbil v minulém úvodníku k NMg, v tom prvním - s názvem Přetesaná republika v Růžové ulici - jsem vám představil příběh nové Pražské drobnůstky, zajímavé kamenné hlavy nad branou Státní tiskárny cenin. V pátek jsem pak přidal Šest fotek ze státního svátku, ostatně v tom svátečním lijáku jich o moc víc ani nevzniklo, zato můj foťák v tom dešti nastydl a trochu kýchá. Z minulého týdne ještě jednou připomenu reportáž Černobílé obrázky z podzimní barevné Prahy a z hlubokého blogového archivu - když jsme u toho boje za svobodu a demokracii - ještě jednou povytáhnu 13 let starý článek O nesmrtelné mrtvole, který získal svůj námět při mé tehdejší návštěvě žižkovského památníku a v neveselé vzpomínce na tzv. "prvního dělnického prezidenta".
 
Příští týden bude zde na blogu nejspíš ozvěnou událostí z tohoto víkendu, kdy jsem řetězcem až neuvěřitelných náhod nejdřív neplánovaně dorazil na výstavu Alfonze Muchy ve Valdštejnské jízdárně (původně jsem měl být tou dobou daleko mimo Prahu, ale z původních plánů na poslední chvíli sešlo) a pak jsem zažil asi svou nejradostnější a přitom zcela pacifistickou "koulovačku" v Nosticově zahradě na Kampě, kam jsem dobloumal také jen naprostou náhodou, když jsem prostě nohy nechal jít nazdařbůh malostranskými ulicemi a parky. Kdybych byl konspirátorem, možná bych zapochyboval, jestli náhoda sama má dost představivosti psát podobné scénáře a nejsou tu od toho spíš jiné, obecně váženější instituce, ale i kdyby za mou nečekanou "koulovačku" jen pár metrů od tajemného kamene v Nosticově zahradě mohli zelení mužíčci od Aldebaranu, budu rád jejich dlužníkem. Zatím přeji všem zdejším pravidelným, občasným i náhodným návštěvníkům další pěkný a úspěšný listopadový týden. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta sehnal pro svoji prezidentskou kandidaturu přesně 20 požadovaných poslaneckých podpisů, přičemž aby mu to vyšlo, musel jeden z nich získat sám od sebe. Pan poslanec potvrdil Nedělním miniglosám, že se musel dlouho přemlouvat, aby si nezbytný podpis poskytl, a dokonce musel v některých okamžicích přistoupit i k drobnému vydírání, které přicházelo v úvahu proto, že toho sám na sebe hodně ví. Na druhou stranu pan Bašta připustil, že jeho krok je možné z určitého úhlu vnímat jako ne zcela korektní, a proto se chystá za tento postup sám sobě udělit přísnou důtku.
----------------------
Výzkumný tým Genetického ústavu Akademie věd publikoval převratnou studii, z níž vyplývá, že zatímco z opočlověka může dlouhou evolucí vzniknout člověk, je jen mizivá pravděpodobnost, že z opodeldoku vznikne za srovnatelných vnějších podmínek deldok.
----------------------
Blahopřejný telegram se srdečnou gratulací k narození osmimiliardtého obyvatele naší zeměkoule zaslal generálnímu tajemníkovi OSN jeden z posledních dvou žijících nosorožců severních bílých.
---------------------- 
Podle nejnovější studie Francouzského institutu pro průzkum veřejného mínění zachvátila Francii epidemie lenosti. Více než třetině Francouzů se totiž po koronavirové pandemii nechce pracovat tolik jako před ní a výrazně se snížila i potřeba potkávat se s ostatními lidmi. Francouzské ministerstvo zdravotnictví preventivně nařídilo všem těm, kteří ještě zůstali pracovití, přísnou domácí izolaci a povinné nošení respirátorů, aby se leností mezi běžnými lidmi nenakazili. Někteří heretici z řad epidemiologů ovšem tvrdí, že leností je za běžných podmínek možné se nakazit jen vzácně; nejspíš se vůbec nepřenáší kapénkově, protože skuteční lenoši mají líné i kapénky, a snad nikdo z odborníků si vůbec neumí představit, jak by se právě taková choroba mohla přenášet pohlavním stykem. 
---------------------- 
Někteří čeští literáti kritizují podle jejich názoru formalismem zavánějící pravidla čerpání dotací na literární tvorbu z prostředků Národního plánu obnovy. Největší protesty vyvolala povinnost všech literárních postav vlastnoručně podepsat čestné prohlášení o neexistujícím střetu zájmů a souhlas s používáním jejich osobních dat.
----------------------  
Nedělní miniglosy se neoficiálně dozvěděly, že již nic nebrání tomu, aby se začal točit nekonečný seriál Na starém bělidle, protože potomci Boženy Němcové konečně souhlasili s tím, že v rámci product placementu budou všechny postavy včetně Sultána a Tyrla konzumovat v záběrech výhradně vícevaječné Babiččiny nudle.
----------------------
Domažlická Nadace Jindřicha Jindřicha uvažuje o koupi pražské Jindřišské věže, kterou se chystá prodat Arcibiskupství pražské. Nadace částkou 75 miliónů korun, kterou arcibiskupství požaduje, již disponuje, ale podle slov potomka hudebního skladatele Jindřicha Jindřicha, docenta Jindřicha Jindřicha, bude stěžejní, jestli pražský magistrát povolí přejmenování Jindřišské věže na Jindřišskou jindřišskou věž.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Proto byla povinnost vlastnorucniho podpisu u literarnich děl zmírněna...I nadale budou postavovat tři křížky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička si vymínila možnost použít jen dva křížky, protože chce, aby jí jeden zbyl pro Barunku na čelo.

      Vymazat
  2. To není jen Bašta, kdysi Pithart svým hlasem jako rozhodujícím si zajistil zvolení předsedou Senátu.
    V akademické sféře ale platí nepsaná pravidla, že členové vědeckých rad pří řízení jmenováním profesorem, které se týká jich samotných, před hlasováním odejdou a vlastně tak "hlasují" proti sobě, hlas nepřítomného člena je totiž prakticky totéž jako hlas proti, protože uchazeč musí získat potřebný počet kladných hlasů ze všech členů rady bez ohledu na to, kolik jich je přítomno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pamatuju si to, bylo to při ustanovení Senátu v roce 1996 a hlas sám pro sebe se dal předpokládat, byť - čistě formálně - to jisté nebylo, neb šlo o tajnou volbu :-). Tehdy byla o tenhle post docela šavlovačka, od té doby to už pak bylo vždycky jasnější, včetně dalších zvolení Petra Pitharta v letech 2000 a 2002.

      Vymazat
  3. Tak dnes je to plichta.
    Kandidát versus lenost.
    Snad kandidát zůstane u svých 20 podpisů a na hlasy se už nedostane...
    Snad se lenost nestane prudce viruletní a nepřekročí hranice Francie, to bych se jako aktuálně neočkovaná asi nakazila...a co pak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím proč, tvůj komentář si pobyl nějakou dobu ve spamu, kde jsem ho včera naštěstí zahlédl a hodil mu záchranný kruh. Za přílišnou horlivost příslušných automatických algoritmů se omlouvám.

      Vymazat
  4. Tlusťjoch:
    Ad #2) a hádej co se vyvine z opozice...

    OdpovědětVymazat
  5. A safra, jestli by nějaký náš ústav neměl taky udělat výzkum na lenost. Tedy pokud už dávno nezachvátila všechny ústavy v zemi :-) A koulovačka, říkáš? Tak to už se dalšího článku nemůžu dočkat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenost se šíří velmi rychle. Původně v novinách chtěli zveřejňovat podobná počitadla nových případů, jako tomu bylo u covidu, ale byli příliš líní na to je pořád přenastavovat :-).

      Vymazat
  6. Sakra, premyslim, jestli jsem tu lenost podle priznaku taky nechytla. Navic jsem prilis lina jit s timto podezrenim k doktorce - a tady je asi ta skulina, kterou se to siri!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, Pfizer už připravil vakcínu, ale nakažený zdravotnický personál je líný očkovat :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    Francouzové, když jim epidemie lenosti neprojde po dobrém, tak si ji vymůžou stávkou🤣.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Volnost, lenost, bratrství! :-)

      Vymazat
    2. S tímto heslem bych šla klidně na manifestaci, ať lidi vidí, jak jsem světová.Nebo spíše západoevropská.To se ti, Petře, povedlo.
      Jiřina z N.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.