neděle 12. září 2021

Nedělní miniglosy č.606

Omlouvám se za rozladěnost, ale před pár vteřinami mi zmizelo téměř kompletně připravené a vycizelované 606. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", které se mi před očima proměnilo bez možnosti jakkoli zasáhnout v dočista prázdnou obrazovku. Samozřejmě vás u dnešního čísla asi nejdéle vycházejícího  českého blogového nedělníku vítám neméně srdečně než jindy a přeji vám stejně krásnou neděli, však vy za to nemůžete, ale popravdě, netuším, jestli budu po třech hodinách práce, vypařené do posledního písmenka, pod vlivem koktejlu vzteku a beznaděje schopný nějak zresuscitovat právě ztracené vlídné myšlenky a nápady a předstírat veselou náladu. Čerti by mě vzali, to mi tedy věřte! Úvodník už tak dobře nenapíšu a některé nápady na miniglosy už si znovu nevybavím, ale přece to, sakra, neodnesete vy, kteří jste se sem přišli především pobavit, že?

Tak tedy: Tento týden jsem publikoval dva nové články: V prvním jsme nahlédli do historie pražského Nového Města v článku Osiřelá socha ze starého sirotčince, kterým jsme opět skoro po roce rozšířili oblíbenou rubriku Pražské drobnůstky. Ve druhém článku jsem připomněl, že právě uplynulo Deset let od mé první Velké japonské cesty, během které měli zdejší čtenáři příležitost sdílet mé zážitky z krásné japonské země téměř online v podobě mých každodenních blogových reportáží. Mimochodem, rozhodl jsem se urazit zámek na už deset let poctivě zamčeném zaprášeném archivu fotek z Japonska a zkusit vybrat některé původně vyřazené obrázky, které nikdo nikdy neviděl, a vytvořit z nich malý černobílý dokumentární japonský cyklus; uvidíme, jestli z toho něco zajímavého vzejde.
 
Dávám rovněž všem na vědomost, že v pondělí 20. září od 18:00 hodin se uskuteční v Divadle Kámen na pražském sídlišti Invalidovna další komentovaná prohlídka mé malé fotovýstavy Začátek velké cesty (vida, jak se to pěkně hodí ke zmíněnému výročí, přestože mezi vystavenými fotkami není ani jedna japonská). Kdo si se mnou chce osobně popovídat o vystavených fotkách i o čemkoli jiném, rád se s ním uvidím; bude to, myslím, poslední příležitost probrat vše v relativním klidu, v říjnu už bude jen trochu rušnější závěrečná "dernisáž".
 
Všichni, kdo rádi čtou, si také mohou stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a nabijte své baterky zbytky letního sluníčka, myslím, že se nám ta zásoba bude v zimě opravdu hodit. Těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší, a ne jen nakrknutého Čerfa :-).
 
 
Američtí političtí představitelé se během televizního diskusního pořadu věnovaného 20. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku ostře pohádali o to, kdo z nich nejupřímněji vyzval americké občany k nerozborné jednotě.
----------------------
Čeští ochránci přírody oceňují pomoc anonymního dárce, který už věnoval značné finanční prostředky na péči o čapí hnízda po celé republice. "Ano, dobře vím, že mnozí podezřívají z těchto aktivit mne, protože prý mám sobecký zájem na tom, aby se zlepšil zavilými médii pošramocený vztah českých občanů k čapím hnízdům," řekl Nedělním miniglosám premiér Andrej Babiš. "K celé věci mohu říci jen to, že jednoznačně vylučuji, že bych jako hlupák dával do tohoto projektu své vlastní peníze, když mohu pro dané účely využít evropské dotace poskytnuté malým ekologicky zaměřeným firmičkám podobným té, kterou si kvůli našim čápíkům ochotně založil Jarda Faltýnek."
----------------------  
Hnutí Přísaha Roberta Šlachty považuje za celkem dobrý nápad zavést i v českých podmínkách obdobu populárního afghánského Ministerstva pro šíření ctnosti a předcházení neřesti. "Původně jsme chtěli navázat na odkaz bývalého prezidenta Václava Havla a podpořit Pravdu a Lásku v jejich odvěkém boji se Lží a Nenávistí," řekl Nedělním miniglosám přímo předseda Šlachta. "Pak jsme si ale nechali udělat průzkum, jaké jsou politické a etické názory našich převažujících voličů, a šokující výsledek nás přesvědčil, že na něco takového nesmíme ani pomyslet. Proto jsme oznámili, že naše volební heslo bude: "Cudnost a Píle musí zvítězit nad Smilstvem a Obžerstvím," které vyšlo v průzkumu nejlépe, a i tak to naše preference snížilo asi o dvě třetiny a někteří naši dřívější podporovatelé to hodnotili dokonce jako šíření poplašné zprávy, takže se obávám, že se bez zmíněného ministerstva bohužel neobejdeme."
----------------------
Mobilní očkovací týmy vyrazily do několika severočeských vesnic, kde je doposud nejnižší procento obyvatel očkovaných proti covidu-19. Velké očekávání domorodců vzbudila především dohoda s jednotlivými samosprávami, že kdo se nechá očkovat, dostane kromě tradičního náhrdelníku z korálků a malého zrcátka i poukázku na konzumaci jednoho nápoje v místní hospodě. Pak se ale bohužel ukázalo, že se podstatně rozcházely představy o tom, jaký by to měl být nápoj a kolik by ho mělo na jednu poukázku být, takže většinu připravených poukázek propili zoufalí a nevytížení členové očkovacích týmů.
----------------------
Je obecně známo, že k nejaktivnějším dabérům legendárního a před pár dny zesnulého herce Jean-Paula Belmonda patřil Jiří Krampol. Nedělní miniglosy nyní získaly od Belmondových přátel zajímavou informaci, že slavný herec naopak daboval Jiřího Krampola ve veřejnosti dosud neznámé francouzsky mluvené verzi českého filmového hitu Atomová katedrála z prostředí výstavby dukovanské jaderné elektrárny, kde Jiří Krampol kdysi hrál jednu ze svých nejslavnějších zapomenutelných rolí takovým způsobem, až se někteří kritici domnívali, že šlo o roli titulní. Belmondovi pozůstalí informaci nedementovali, zásadně se však liší interpretace obou stran: Zatímco podle Jiřího Krampola šlo především o kolegiální výpomoc a projev herecké úcty ze strany francouzské hvězdy, Belmondovi kamarádi se při té vzpomínce navzdory státnímu smutku neubránili smíchu a tvrdí, že šlo o výsledek prohrané sázky.
---------------------- 
Společnost učitelů českého jazyka a literatury aktuálně diskutuje o tom, jak upravit osnovy výuky češtiny, aby byl předmět pro žáky a studenty přitažlivější. Jedna skupina učitelů navrhuje vypustit z osnov přípustkové a přísudkové vedlejší věty. Druhá skupina považuje vypuštění přípustkových vět za nepřípustné a averzi vůči přísudkovým větám přisuzuje předpojatosti. Obě skupiny pak společně kritizují nedávné vyřazení přechodníků, byť příslušnou změnu osnov nakonec všichni zúčastnění - každý sám za sebe chtě-nechtě a společně pak na plenárním zasedání i chtíce-nechtíce - odsouhlasili.
---------------------- 
Po pražské zoologické zahradě zavádí speciální noční prohlídky i Pražský hrad. Návštěvníci vybavení termokamerami a noktovizory tak budou moci tiše procházet tajemnými hradními prostorami, přihlížet tajným nočním jednáním a podle očitých svědků mohou při troše štěstí narazit i na duchy dávných hradních pánů. "Ano, je pravda, že tahle prohlídka je jen pro otrlé povahy, protože je tu v hodině duchů možné potkat kdekoho," připouští hradní kastelán, "ale popravdě, kam se to všechno hrabe na to, kdo tu straší přes den."
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. Ad #6) "Jste snad vyšinutý? Vyřadit anakolut z osnov!" Ječel prý stařičký jazykozpytec na své mladší kolegy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milovníci železnice a studentského ubytování mohou i vykolejit :-).

      Vymazat
  2. K té lapálii se ztrátou článku: V životě jsem zažila řadu situací, kdy moji klienti nezálohovali data a pak přišli o účetnictví třeba za celý rok. To se restauruje hůř. Teoreticky vím dobře, jak si počínat při zálohování dat, ty bezpochyby také. Prakticky to většinou nedodržuji. Jen když je riziko příliš velké. Např. při časově limitované tvorbě (většinou 4-stránkového) průvodního bulletinu k nové verzi SW. Píšu ho ve Wordu a paranoidně průběžně zálohuji po každém odstavci (odstavec je poměrně náročné vytvořit, píšu ho cca 15-20 minut) střídavě do 2 různých souborů.
    U blogových článků tak pečlivá nejsem. Píšu je rovnou ve webovém editoru. Ale přece jen článek po logických celcích ukládám a průběžně se dívám, jak to bude vypadat po publikaci.
    V tomhle směru je nekompromisně rigorózní Miloš. Tipla bych si, že se zmíní, až sem zavítá. Ten píše blogové články zásadně ve Wordu, průběžně je zálohuje a teprve po dokončení finální úprav publikuje.
    Jinak s tebou samozřejmě cítím. Nejednou se mi stalo, že jsem přišla o poslední úpravu programu. Je to k vzteku, ale člověk si většinou přesně pamatuje, co dělal, takže je to "jen" ztráta času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jde "jen" o témata jednotlivých glos, celkem jsem si vše pamatoval (co ne, to už jsem zapomněl :-)), ale potíž nastává, když zmizí opravdu "vymazlené" hotové znění, protože právě u Nedělních miniglos poměrně dlouho upravuji a upřesňuji každou drobnost včetně přesného slovosledu či drobných zdůraznění nebo naopak zeslabení, aby účinek byl co nejlépe odpovídající tomu, co si představuji; s žádnými jinými texty se v tomto ohledu tak nepářu jako právě s NMg, u kterých to považuji za nezbytné, protože u jejich vyznění závisí doslova na každém dýchnutí :-). Tohle zmizelo nenávratně protože to si přesně zapamatovat neumím, takže se zachovaly jen jednotlivosti asi jako při necitlivé rekonstrukci starého domu :-). Vlastně jsem tedy napsal zcela novou variaci na původní téma, na jejíž úpravu jsem měl úměrně méně času.

      Paradox je, že po několika podobných zkušenostech jsem si teď celé léto dával dobrý pozor, každý hotový odstavec jsem poctivě kopíroval do dočasné wordovské zálohy (jakmile je jednou text publikovaný, už je to dobré, protože pak už každá další změna je několikrát potvrzovaná. Dnes jsem byl od rána v takové pohodě a všechno tak dobře klapalo, že jsem průběžné "odlévání" trestuhodně opominul. Mě hlavně štve, že online nahrávání změn v konceptu v tomto případě působí kontraproduktivně, protože v okamžiku, kdy text zmizí, přiskočí přičinlivý Hujer automatického zálohování a původní verzi bryskně přepíše prázdným řetězcem, takže z běžné zálohy se už původní verze nedá dostat, stejně tak na to tentokrát nezafungovala funkce "undo". Vím, že je to moje hloupost, zvlášť když se mi to už stalo opakovaně, ale to bohužel nijak neumenšuje vztek, který mě v tu chvíli popadne, spíš naopak :-). Je ovšem pravděpodobné, že se časem uklidním, takže až sem večer dorazí Miloš a zmíní se o tom, jak precizně pracuje s konceptem on, takže se mu něco takovému nemůže stát, nejspíš už budu připraven to unést a dokonce pochválit :-).

      Vymazat
    2. A nebylo by lepší to psát třeba ve Wordu a pak to v konečné verzi zcela vypiplané nakopírovat do blogu? Psát (tvořit myšlenky) do sdíleného počítače je vždycky riziko, ať máte sebelepší připojení. Word navíc umí zálohovat, když se nezavře... Vím, rada nejapná, ale klobouk dolů, jak jste to zvládl.

      Vymazat
    3. Ovšemže by to bylo jistější, takhle jsem to zásadně dělal na blog.cz, protože jakýkoli jiný postup by byla bývala byla autorská sebevražda. Tady na nové adrese jsem se nějakou dobu domníval, že to nebude třeba, ale když jsem nešikovný a navrch vznětlivý, nejspíš to třeba bude :-).

      Vymazat
    4. Nenechte prchlivost cloumat svým majestátem - nebo jak to říkal komoří Lang -, Google, na jehož platformě tady jste, je dobrý sluha, ale občas i zlý pán.
      Jsem tu už nějaký ten pátek a tahle verze editace mi přijde docela vychytaná, i když mi zcela nesedí. Dřív to často padalo, což se teď neděje, ťuk, ťuk, ťuk. V offline píšu vždycky a odevzdávám až hotovou verzi i na blogu, to je profesionální deformace. Doporučuju, zatím se to vždy vyplatilo. :-)

      Vymazat
    5. Axino, máš pravdu, takový postup volím s tím, že i zveřejněný text pak ještě často upravují a musím to dělat 2krát, í v záloze ve Wordu.

      Vymazat
  3. K prp poslednimu bodu:Rano jak vstanes z postele bezhlave vidíš Běsi/a taky takhle k poledni te hruzni plazi děsí /vyjdes si na turu spatříš. kreeaturu oči má zarudlé a neco zahuhle(Jarel Kryl)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych neznal kontext, řekl bych, že se škatulata přeskupila a Kryl byl původem prognostik :-).

      Vymazat
  4. Domovy pro odložené nemanželské děti jsou smutná místa!

    OdpovědětVymazat
  5. Jít do voleb s heslem Cudnost a Píle tipuji, že by přineslo tak 0,1 % hlasů :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letošek přeje silným formulacím: Jedni mají Přísahu v názvu a druzí zase budou sloužit do roztrhání těla. Odtud už k Cudnosti a Píli není daleko :-).

      Vymazat
  6. Upřímnou soustrast a velký kotel pochopení pro blogovací obtíže. Od té doby, co mě kdysi dávno vypekl tímhle způsobem Word (ještě za časů, kdy neuměl takové to chytré vyvolání neuloženého a náhle zavřeného souboru), se ze mě stal paranoidní uživatel a ukládám všechno furt. Poslední miniglosa mě každopádně moc rozesmála, formulace neformulace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je ta poslední miniglosa vlastně dost smutná. Ale to už je úděl některých miniglos :-).

      Vymazat
  7. 7. k videni bude i specialni kryokomora se zamrazenym Zemanem - a pokud dojde k nejake udalosti svetoveho vyznamu, mohou byt navstevnici zaroven svedky rozmrazeni pana prezidenta, aby se mohl uz za tyden k udalosti vyjadrit. Jinak uprimnou soustrast! Mne tedy se ztratou clanku vypekl i Word. Beru to fatalisticky, co ma zmizet, zmizi! Kez by se to dalo aplikovat i na toho Zemana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S kryokomorami máme dlouholeté zkušenosti. Jen kdysi bývaly na Vítkově :-). Taky jsem uvažoval v podobném duchu: Co má zmizet, zmizí. Dokonce jsem chvíli uvažoval, že tyhle miniglosy nakonec vynechám. Ale nerad ustupuju příliš přímočarému nátlaku okolností :-).

      Vymazat
  8. Pročetla jsem předcházející komentáře a jsem spolu s litujícími v jednom šiku. Pro mě je nejlepší ta poslední miniglosa, s křivým úsměvem, jak to v praxi probíhá s našimi mocnými.
    Já sama píšu hned do blogu, když jsem teda psala - už delší dobu si stojím na vedení a nic mi nemůže zmizet, když to nenapíšu.
    Je k zlosti, že jsem po více nenavštívených miniglos došla zrovna ke stavu, že ti vymazlený článek zmizel. Jen doufám, že na současné doméně nebudou pokračovat kiksy, známé z Blog.cz. Ale věřím, že příště budeš zálohovat. Tím upozorněním jsi určitě nechtě přispěl nám ostatním, co píšou články na blog ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, netrvalo dlouho a už mi zase otrnulo: Poslední článek jsem si zazálohoval až v okamžiku, kdy byl ze dvou třetin napsaný, takže to zatím rozhodně není automatické a jsem si skoro jistý, že mě tahle liknavost zase brzy rozčilí svým očekávatelným výsledkem :-).

      Vymazat
  9. Tak ta poslední miniglosa nemá chybku...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.