neděle 14. února 2021

Nedělní miniglosy č.578

V globálně oteplovaném světě máme většinou na svátek zamilovaných už příjemné předjaří, ale letos k nám pro změnu dorazil na týdenní přátelskou návštěvu pěkně vymražený skandinávský vzduch, takže jsme si mohli užít zimních radovánek, jako je lyžování, bruslení, marné čekání na zpožděné vlaky nebo klouzání po náledí. Dokonce jsem si o tomto víkendu poprvé - a doufám že letos i naposledy - vzal čepici, což pro mě není úplně typické, pokud se zrovna nepohybuji na vrcholu Fudžisan. Čím se zahřát? Nejlepší by bylo pořádně přiložit do krbu, rozproudit krevní oběh tím, že se podíváme pěkně zpříma a bez odlesků ochranných štítů do nádherných očí tomu, koho milujeme, a pokud vyznáváme "suchý únor", můžeme třeba mimořádně nahradit společnou skleničku dobrého polosuchého bílého vína tím, že si spolu přečteme Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás vítám u jejich dnešního 578. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem publikoval opět dva články: V prvním jsem se rozdělil o radost, kterou mi udělalo ocenění na mezinárodní fotografické soutěži v dalekém Tokiu (článek Moji Tokijčané mi rozumějí) a ve druhém jsem předvedl fotku s názvem Pražské věže, kterou jsem sice vyfotil už před třičtvrtě rokem, ale pro veřejnou prezentaci (a svou aktuální výstavu) jsem ji upravil až teď. A aby to tu dnes nebylo zaplněné jen samými fotkami, z minulého týdne ještě jednou připomenu svůj příspěvek do rubriky V řeči mírně vázané, tentokrát v lehce rýmované podobě pod názvem Zlý sen.
 
Vzhledem k tomu, že je konečně v té naší letošní zimě chvíli pořádná zima, připojuji v našem tradičním archivním okénku odkaz na jeden z mých vůbec prvních blogových článků: Můj blog fungoval právě tři týdny, když na něm před 12 lety vyšel článek O zimě v zimě. On tedy zas až tolik o opravdové zimě nepojednává, ale záminka to, myslím, není špatná.
 
Těm z vás, kteří to ocení, přeji pěkného Valentýna, a všem bez rozdílu pak přeji, abyste byli zdraví, nenechali se otrávit špatnými zprávami a měli kolem sebe vždycky i dostatek těch dobrých. Těším se se všemi z vás znovu co nejdřív na viděnou na těchto nedělních stránkách a kdoví, třeba i jinde :-).
 
 
Dalibor z Kozojed požádal českou vládu o prodloužení nouzového stavu, protože mu podle jeho odhadu chybí přibližně ještě měsíc, aby ho nouze konečně naučila housti.
----------------------
Do problémů se dostala pražská policie poté, co při snaze rozehnat na petřínských svazích další skupinu pokojně sáňkujících dětí obsluha zjistila, že během rekordně mrazivé noci zamrzlo vodní dělo.
----------------------
Česká vláda využila poslední den oficiálního nouzového stavu k tomu, aby jako své poslední nařízení vydala plošný zákaz líbání na celém území státu. "Lidé vůbec nemají rozum a jsou vážně přesvědčeni, že se se svými blízkými mohou na svatého Valentýna líbat bez omezení, jako kdyby si koronavirus vzal právě na svátek zamilovaných volno," posteskl si český premiér. "Naštěstí existují i lidé, kteří jsou opravdu odpovědní a podobné odsouzeníhodné konání bez váhání anonymně hlásí na tísňových policejních linkách." Očekává se, že většina milenců proto bude s líbáním čekat až na nedělní půlnoc, kdy protiepidemická nařízení přejdou do kompetence krajských hejtmanů, protože se proslýchá, že někteří hejtmani se chystají líbání povolit aspoň pro ty, kteří se oba prokážou negativním PCR testem. 
----------------------
Prezident Miloš Zeman oznámil, že neudělí Řád T.G.Masaryka Pavlovi Rychetskému, protože ten se v poslední době opakovaně odmítá řídit moudrými prezidentovými doporučeními, což vyvrcholilo nedávným zrušením volebního zákona Ústavním soudem, jemuž Pavel Rychetský předsedá. Po podrobnější poradě s hradními právníky a ceremoniáři o procesních zvláštnostech, které do předávání státních vyznamenání vnesl neuskutečněný Řádový den z loňského října, prezident své prohlášení pro jistotu upřesnil: "Pokud jsem ještě panu Rychetskému zmíněný řád neudělil, tedy mu ho neudělím. Pokud jsem mu ho již udělil, tedy mu ho odeberu. Pokud jsem mu ho již odebral, tedy mu ho nevrátím. A pokud jsem mu řád prozatím stihl pouze propůjčit, zajistím alespoň podstatné navýšení úrokové sazby." 
----------------------
V Dánsku zprovoznili mobilní aplikaci iConsent k zaznamenávání souhlasu se souloží podle již dříve přijatých zpřísněných zákonů. Nejstahovanější je podle očekávání co nejúčelnější bezplatná verze, která po úvodních reklamách vyžaduje jen základní identifikaci účastníků a hlavní tlačítko pro potvrzení souhlasu. Zájem je ale i o placenou prémiovou variantu, která má v záhlaví nastavitelné květinové motivy a před stisknutím hlavního tlačítka umělá inteligence nabídne milencům několik otázek na jejich politické a nákupní preference jako romantickou předehru. 
---------------------- 
Vláda kvůli rychlému šíření koronavirové infekce zcela uzavřela okresy Cheb, Sokolov a Trutnov. Do všech tří okresů pak poslala asi milion jednorázových roušek ze státních rezerv a jako nápaditý dárek k příležitosti zpřísněného lockdownu i několik set tisíc upomínkových valentýnských zámečků.
----------------------   
Ministr školství Robert Plaga oznámil, že kvůli zachování co nejjednoduššího a snadno zapamatovatelného systému se budou na držitele státních vyznamenání vztahovat úplně stejná pravidla jako na běžné školáky. Protože školy fungují podle pravidel pro 5. stupeň systému PES, mohou se prezenční výuky ve školách účastnit pouze držitelé státních vyznamenání 1. a 2. třídy. Držitelé řádů vyšších tříd musí zůstat dál doma na distanční výuce a odpovědnost za ně budou mít během té doby jejich rodiče.

 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

37 komentářů:

  1. Ad #1) Daliborovi bylo vyhověno, byl převezen na hrad Nouzov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ostatní nouzovští vězni sepsali petici, protože kdo má to věčné hudlání poslouchat. Kájínka tam sice moc rádi neměli, ale aspoň si dělal svoje kliky potichu.

      Vymazat
  2. Je vidět, že pokrok se nezastaví, dnes na souhlas s intimním stykem stačí odkliknout v mobilní aplikací, ještě před několika roky by to chtělo podpis na hlavičkovém papíře EU a notářské ověření.

    U metálu Rychetskému jsem nepochopil, proč by ho vůbec měl dostat, takže s vývojem situace jsem v souladu. Pan Rychetský mě docela pobavil výrokem, že soudce zpravodaj potřeboval skoro 3 a půl roku na to, aby dospěl k triviálnímu závěru zrušit vyšší prahy pro koalice a přepočet zvýhodňující vítěze, protože jeho traktát je "vědecké dílo".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať už by Ústavní soud rozhodl kdykoli, vždycky by to pro někoho bylo špatně. Taky nevím, proč by měl být pan Rychetský vyznamenán. Nejspíš proto, že pan prezident ho vyznamenat chtěl a mohl. A teď pro změnu nechce. A takhle si tu žijeme :-).

      Vymazat
  3. Ad #7) Poslanci KSČM se chystají na příštím zasedání parlamentu předložit zákon o povinné beztřídní výuce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beztřídní výuka jako komunistický koncept mě ovšem nadchla, výborný nápad! :-)

      Vymazat
  4. Add 3) Líbání je povoleno jen mezi manželskými páry, při kontrole se tito prokazují oddacím listem. Gayové a lesby se smějí líbat, pouze pokud je jeden z páru na smrtelné posteli (precedent viz vyhlášení min. zdravotnictví).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. E-shopy padělatelů oddacích listů jenom kvetou :-).

      Vymazat
    2. Tak to aby sme si rýchlo dali uznať manželstvo aj v ČR! Neviem či by sme sa tam mohli preukazovať oddacím listom z iného štátu. Podľa všetkého by to bol asi problém, aj keď je oapostilovaný 😄

      Vymazat
  5. Škoda že naši politici nejsou podobně důslední jako pan prezident ohledně svých vyznamenání. Tomu říkám ošetřit skutečně všechny varianty! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je, že se odpovědní činitelé nemůžou dohodnout, která varianta doopravdy platí :-).

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. A to se tolik těšil, že až opustí post předsedy ÚS, bude z něj zase jen řádový soudce :-).

      Vymazat
  7. Policie rovněž vážně zvažovala použít vůči sáňkujícím na Petříně alternativní donucovací prostředek - zamezení prostorové orientace. Jinými slovy pytel na hlavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sáňkující ten nápad přijali s nadšením: Kromě klouzání po sněhu si tak můžou hrát i na schovku :-).

      Vymazat
  8. PES nefunguje nijak spolehlivě. Třeba KOČKA bude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že PES je spolehlivý, jen to zatím vypadá, že má dva nadbytečné a naopak dva chybějící stupně.

      Vymazat
  9. Kam sme sa to s tými aplikáciami až dostali... 😩

    A ako vyriešia to, keď si niektoré ženy nájdu partnera na jednu noc len za účelom oplodnenia? Počula som, že sa to normálne deje. Chudáci zneužití chlapi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že v tomto případě chyba není ani tolik v aplikacích ;-).

      Vymazat
    2. Ropucha nie je vo vašom prijímači 😁

      Vymazat
  10. Článek byl opět jiskrně vtipný, ale osobně mne nejvíce potěšila věta, ve které jsi vyjádřil svůj vztah k čepici. Jsem na tom velice podobně, tuto součást oblečení nosím z donucení a doufám, že letos jsme s tím definitivně skončili. V kombinaci s rouškou jsem si připadala jako delikvent :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K čepicím jsem nikdy nepřilnul, byť v mém případě je únik tepla značný :-).

      Vymazat
    2. S čepicemi jsem na tom podobně, naposledy snad někdy na základce. Ale bez šály nebo šátku nedám ani ránu :-)

      Vymazat
  11. Tento rok se bylo možno na Valentýna líbat na ukončení nouzového stavu. Druhá skupina na prodloužení "nového" nouzového stavu.
    Panu Rychetskému nejspíš již vadí malý sociální styk, proto vymýšlí ptákoviny. Nedivím se, že ani prezident ho nechce vidět. On se s "ptákama" nekamarádí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě vlastně všechny tři věci potěšily: Za prvé to, že Ústavní soud zrušil ten zákon, protože šlo o ošklivého pohrobka dávné opoziční smlouvy. Za druhé to, že pan Rychetský nic nedostane, protože se domnívám, že politici by - pokud vůbec - měli dostávat ocenění až opustí svět politiky, což post předsedy Ústavního soudu, myslím, přes veškerou snahu nemůže splňovat. No a za třetí, že se opět potvrdilo, jak moc mimo už pan prezident je, a že i když je to dost smutný pohled, v důsledku je to vlastně dobře.

      Vymazat
  12. Otrávili populaci a teď už i PSA🐕 Uvidíme zda z toho udělají komára..., nebo velblouda😊
    Bohužel řadi, či neřádi s námi, jako vždy zařádí🤨

    OdpovědětVymazat
  13. Je skvělé, že alespoň ve vztahu k ocenění Pavla Rychetského má pan prezident jasno. Škoda, že takových chvilek nemá víc, takhle to působí jako světlo umírající baterky v nočním hlubokém lese :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, má-li možnost někoho pořádně osolit, je vždycky jako politý živou vodou.

      Vymazat
  14. Poslední dobou se mi stává, že si nejsem jistá, jestli jsem víc u vytržení z tvých vtipných miniglos, nebo z toho, co se děje doopravdy, přijde mi, že už v tom není moc velký rozdíl. Až na to, že u tebe je to přece jenom vtipnější. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Realita svou absurdností často překonává to, co jsem schopný vymyslet. Začíná to připomínat princip fotografie: Na rozdíl od malby totiž fotografie většinou nic nového nevytváří, jen si vybírá určitý výsek skutečnosti :-).

      Vymazat
  15. Rychetský se dostal na Zemanův "blacklist". Nebude tam rozhodně osamocen, seznam těch, kteří ze Zemanovi jakýmkoliv způsobem znelíbili, je stále delší a delší. Ještě, že jsem ho nevolila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V této souvislosti jsem si vzpomněl na repliku z legendárního představení Mandragora uváděného před půlstoletím v pražském Činiherním klubu: "Co horšího se mi může stát, než že umřu a přijdu do pekla. Ale kolik už je v pekle výtečných lidí, tak proč bych se měl bát odebrat se tam taky?" :-)

      Vymazat
  16. Pozor, než "globální oteplování" je lepší používat "klimatická změna". Naštveš tím víc republikánů.

    Jinak jsem zaslechla, že nějaký Zeman měl zase problém s udílením řádů. Nevím sice už, o koho jde, protože se rok neukázal na veřejnosti, natož aby učinil pokus o zklidnění situace v napjaté době, ale vzpomínám, jak jsem jako malá běhala po naší čtvrti s papundeklovým mečem a udělovala sousedům řád zpívajího velblouda (šlo o hrajícího plyšáka, co mi strýc dovezl z Tunisu). Váha ocenění bude myslím podobná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, klimatická změna, musím si to zapamatovat.
      Ono jde vždycky i o to, kdo a s jakou motivací vyznamenání uděluje. Z tohoto pohledu bych řád zpívajícího velblouda přijal mnohem ochotněji než jeho oficiálnějšího kolegu :-).

      Vymazat
  17. Někam mi můj komentář zmizel...stejně jako původní blog:-(tak se omlouvám pokud se pak objeví 2x.) Tedy znovu: už dlouho jsem se tak nepobavila, kam na to chodíte? BRAVO! Děkuji!Nějak mě v poslední době dochází humor, ale možná mi bude stačit sundat pytel z hlavy při běžkování, špatně se okysličuje mozek...No ale čepici nosím ráda, jednak jsem zmrzlík a jednak dost šedivím a barvit si vlasy jen kvůli nákupu jídla v Albertu se mi nechce. Ostatně očekávám, že i to se brzy zakáže a v zájmu našeho dobrého zdraví budeme držet půst nejméně do Velikonoc. Tak ještě pište, ať si v posledních chvílích ještě něco užijeme:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. No, snažím se nepropadat chmurám, i když to někdy není úplně jednoduché. Ještěže je pro Nedělní miniglosy všude kolem tolik materiálu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.