neděle 17. ledna 2021

Nedělní miniglosy č.574

Vypadá to, že nový rok už se po počátečním váhavém přešlapování přece jen roztočil do běžných obrátek. I když jsme pořád ještě pod kuratelou různorodých protiepidemických opatření, život si mezi nimi postupně našel své cesty co nejnormálnějšího bytí ve zcela nenormálních podmínkách. A k normálnímu životu samozřejmě patří už více než jedenáct let i Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás tedy u celkově již 574. vydání, věřím, že jste zdrávi a v rámci daných možností i co nejlepšího naladění a těší mě, že jste se i tentokrát rozhodli věnovat trochu svého času společné procházce místy poetickou a místy absurdní krajinou naší současnosti, kterou nejlépe ocení pozorovatel s dostatečným nadhledem.
 
V uplynulém týdnu jsem publikoval dva články: Prvním bylo tradiční ohlédnutí za minulým rokem v blogovém světě Můj blog v roce 2020 s vybranými základními statistickými údaji, byť tentokrát kvůli letnímu zániku platformy Blog.cz bylo o něco těžší je správně vyčíslit. Ve druhém článku s názvem O věcech přechodně nepodstatných jsem se ještě jednou přenesl do adventního času, kdy se mi podařilo uzavřít jeden velmi potěšující obchod :-). Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu článek Konec až na pátý pokus, který je malou reportáží o tom, jak jsem likvidoval svou doposud nejrozsáhlejší a nejdelší fotografickou výstavu, a také malým kalendáriem, připomínajícím, jak se výstava v turbulentní epidemické době vyvíjela. A protože zima za okny nepolevuje, v dnešním "archivním výdejním okénku" připomenu 5 let starý článek O zimním počasí pro senzacechtivé, který ani tak nevypovídá o zimách samotných jako spíš o jejich mediálním obrazu. 
 
Po skončení velkého loňského výstavního trojboje jsem byl přesvědčen, že si teď s vystavováním fotek dám na dlouhou dobu pauzu. Jenže situace se mění každým okamžikem, takže teď to pro změnu vypadá, že jedna malá výstava se spustí co nevidět, snad dokonce ještě v lednu. Nemám ještě ani přesný plán, co vystavit, ani rámy ani moc času na přípravu a vlastně zatím ani možnost výstavu otevřít veřejnosti, ale mám sympatický malý prostor, důvěru pořadatele a chuť. A co už víc člověk potřebuje k tomu, aby to vyšlo? :-)
 
Přeji vám tedy, ať vám nekříží cestu nepřející viry a ať se pořád kolem sebe rozhlížíte očima plnými naděje, které i v tom nejdelším tmavém tunelu vidí, tuší nebo si aspoň umějí představit nevyhnutelné světlo na jeho konci.
 
 
Po intenzivním sněžení v minulém týdnu vyhlásil pražský magistrát poprvé v historii lavinové nebezpečí v Nerudově ulici. "Jsme sice pochopitelně připraveni zavaleným turistům všestranně pomoci," potvrdil Nedělním miniglosám pražský primátor Hřib, "ale podle přísných vládních protiepidemických opatření smíme pomoc poskytnout pouze v případě, když se turisté dovalí až k naší kanceláři na Malostranském náměstí, kde má nově vzniklá Pražská horská služba otevřené svoje záchranné okénko.
---------------------- 
Protože byly v období současné pandemie zrušeny prakticky všechny mezinárodní konference a kongresy, takže mít po nich pojmenovanou celou velkou instituci i budovu přestalo dávat smysl, pražské Kongresové centrum se až do odvolání vrátilo ke svému původnímu, jen mírně aktualizovanému názvu Palác pozastavené kultury.  
----------------------   
I přes určité vylepšení situace v posledních dnech uvažuje česká vláda i nadále o tom, že omezí pohyb lidí na určitou maximální vzdálenost od místa bydliště. Na tuto skutečnost zareagovali i pořadatelé tradičního českého lyžařského závodu, takže by se letos měla běžet nejvýše Jizerská patnáctka.
----------------------
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil Nedělním miniglosám, že kvůli větší efektivitě budou jednotliví účastníci na důležité koordinační schůzky o české zahraniční politice u prezidenta v Lánech chodit každý zvlášť.
----------------------
Fanoušci oblíbeného filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku z roku 1992 se domáhají vymazání krátké scény, ve které Donald Trump vysvětluje malému Kevinovi v podání M. Culkina cestu k recepci Hotelu Plaza. Trumpovi odpůrci mezi milovníky filmu tím reagují na řádění v Kapitolu, k němuž podle svých kritiků dosluhující americký prezident  nabádal. Některým fanouškům se líbí i myšlenka, že by byla Trumpova nežádoucí postava digitálně vyměněna za jinou známou osobnost - významného herce nebo jiného politika. Podle některých návrhů by touto osobností mohl být i bývalý český prezident Václav Havel, který je v USA doposud velmi populární, není ale jasné, jestli by malý Kevin jeho složitému filosofickému výkladu správné cesty porozuměl a hotelovou recepci našel, což by si pak mohlo vynutit další nejednoduché digitální úpravy v následujícím ději filmu.
----------------------
Policie důrazně žádá všechny delikventy, aby jí v současné těžké době zbytečně nekomplikovali práci a při páchání trestného činu se vždy mobilním telefonem natočili na video, které hned po činu vyvěsí na sociální sítě a policii pošlou příslušný odkaz. Policejní prezident dokonce slíbil, že když zločinci přistoupí na tuhle formu spolupráce, i on jim vyjde vstříc a pro natáčení těchto krátkých sebeusvědčujících videí se pokusí vyjednat u ministerstva zdravotnictví výjimku z povinného nošení roušek, aby soudy neměly důvody k pochybnostem, pokud jde o identitu pachatelů. 
----------------------
V Číně objevili vědci koronavirus ve zmrzlině, což podle epidemiologů výrazně snižuje pravděpodobnost, že se lidstvu v dohledné době podaří z nákazy vylízat.
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

28 komentářů:

  1. Ad #7) Kašlu na zmrzlinu. Rozhodl jsem se, že se z nákazy vykřešu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty kašleš na zmrzlinu? Tak proto! :-)

      Vymazat
    2. No, já v tom vidím nekalý konkurenční boj, někdo chce poškodit tradiční čínské zmrzlináře.

      Vymazat
    3. Nejoblíbenější je prý teď míchaná vanilkovo-netopýří.

      Vymazat
    4. Možná to bude tím, že v Evropě se dávají do zmrzliny vejce syrová, zatímco v Číně jejich tradiční vejce černá (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Stolet%C3%A9_vejce)

      Vymazat
    5. Tak proto! Já zmrzlinu jen fakt hodně dobrou, takže nejenže made in China, ale ani jinou ne...a to jsem si myslela, že covid-19 mě dosud nenapadl proto, že mám plíce zahulený a nevejde se mi tam ani ťuk, natož virus... :-)

      Vymazat
  2. Mimochodem zjistil jsem že stále funguje výstava fotografií místního fotografa Zirovnickeho v podchodu pod trati na cestě od nádraží v Roztokách u Prahy k masti mi zámku. Jsou ještě místa, kde se vystavuje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba začnou letecké společnosti kromě daňově výhodného "sky prodeje" nabízet cestujícím i výstavy fotografií :-).

      Vymazat
  3. Vláda řeší případné otevření obchodů s papírnickým zbožím. Výrobci papírových kelímků na pivo hlásí, že po tomto víkendu mají kapacitu vyprodanou do srpna. V naší obci svěsili štít "Stará hospoda" a z druhé strany písmomalíř vyvedl "Staré papírnictví", musel ale použít menší písmena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zda se ze donaska jídel a výdej u okénka u hospod. E shopy u obchodu, apod. se tak rozjedou, že se krámy a hospody nebudou chtít vrátit do běžného provozu😂😅 Může být, že se rozmuzoi obchody typu Transformer, např. Papírnictví, kter se jedním otočením vchodových dveří změní na hodpodu😂

      Vymazat
    2. Až se děsím, jaká všechna odvětví služeb si mohou otevřít svá obslužná okénka...

      Vymazat
  4. Myslím, že těch hrdinů, kteří se teď budou chtít od Trumpa na poslední chvíli distancovat a odsoudit jej, bude přibývat exponenciálně a ještě s větším koeficientem než u rozšiřování viru. Na to už nebude stačit ani "expert" s excelovskou tabulkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reprodukční číslo bude v tomto případě, předpokládám, podobné jako u spalniček :-).

      Vymazat
  5. Okénko Pražské horské služby by si mohlo otevřít pobočku i na Bílé Hoře. Zde sice nehrozí lavinové nebezpečí, ale mohli by půjčovat klouzáky, či velké igelitové pytle, aby se chodci bezpečněji dostávali do níže položených míst. Hřib by to měl na příštím zastupitelstvu zvážit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Bílé hoře by měl vzniknout honorární konzulát a do 21. hodiny bude k dispozici i několik nasmlouvaných bernardýnů :-).

      Vymazat
  6. Že se miniglosy i tentokrát náramně vydařily, jsem poznala hned po jejich první větě, když jsem neovladatelně vyprskla smíchy. Laviny v Nerudově ulici nemají chybu! :-D Doufejme, že se vyhnou jiným svažujícím se turistickým destinacím, protože dovalit se na Malostranské náměstí z takového Václaváku, to už by nebyla žádná legrace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to nízký koeficient tření a dobrou mapu :-).

      Vymazat
  7. Petrolejové lampičky, ty nám ještě nevnutili, abychom se vyrovnali soudruhům z dřívější éry!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petrolejové lampičky nepředstavují (prozatím) dostatečný business.

      Vymazat
  8. Ad #1) Někteří nepřizpůsobiví Pražané bohužel zabočili na Jánský vršek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě budou ovšem penalizováni za neprojetí kontrolního bodu :-).

      Vymazat
  9. Ti turisti zavalení lavinou mě rozesmáli, ale sebeusvědčující videa mě přímo rozřechtaly. Korunu tomu všemu nasadila zmrzlina. Jsem prakticky KO :-) :-) :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Čtu, že " všechno je vlastně v pořádku".🙃

    OdpovědětVymazat
  11. Okénko horské služby je úplně TOP...:-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.