středa 2. prosince 2020

Vůbec ne tak špatný den

Původně jsem měl pro dnešek úplně jiné a nijak vznešené plány: Chtěl jsem napsat pokračování blogového seriálu o tom, jak si zorganizovat fotografickou výstavu (přikládám odkaz na první dva díly), chtěl jsem přidat nějakou drobnost na svůj instagram a jednomu ze svých oblíbených českých fotografů, jejichž aktivity přes instagram sleduji, upřímně napsat, že mě jedna z jeho nových fotek uhranula tolik, jako už asi 5 let nic jiného. No a pak bych se pustil do zcela nudného postupného dohrávání zmizelých blogových fotek, protože dnes jsem chtěl mít zkompletované všechny články z roku 2016. Leč člověk míní a PES mění. Ne ovšem obyčejný pes s malými písmeny, ale ten s písmeny velkými, protiepidemicky varovnými. Ten PES, který dodneška hlídal před menšími obchody, restauracemi, galeriemi a mnoha dalšími místy, aby nikoho nenapadlo protivit se vládním nouzovým koronavirovým nařízením a vstoupit.
 
Permanentně bdělý hlídací PES dosud hlídal poctivě i vstup do dobřichovického zámku, tzn. i výstavní sál s přilehlou zámeckou chodbou, kde všude pořád ještě visí moje fotky z výstavy Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020). Zámek byl zamčený pro případné návštěvníky i pro mě jako autora dlouhých sedm týdnů a musím přiznat, že jsem to nesnášel úplně dobře. Nainstalované fotky mi trochu připomínaly sportovce ve vrcholné formě, kteří dostali zákaz sportovat, závodit, předvést vše, co mají natrénováno, i před někým jiným než před svými tréninkovými partnery. Kdyby tudy za normálních okolností proudily desítky a stovky lidí, asi by zbytek spořádaného nerebelujícího občana ve mně vystoupil na obranu hlídacích psů všech ras: Samozřejmě, ani já nechci, aby si z mé výstavy návštěvníci přinesli domů kromě výtvarného zážitku nějakou neviditelnou nepřátelskou veš v kožichu. Ale výstavní sál byl i za normálního provozu po většinu času téměř prázdný a byla velká pravděpodobnost, že případný návštěvník si bude moct prohlédnout výstavu na velké ploše v osamělém klidu. Ale kam bychom přišli, kdybychom svými PSY neměřili všem stejně, i když to věcně nedává valný smysl?!
 
Přiznávám, minulou neděli jsem to už nevydržel, nechal jsem se přemoci abstinenčními příznaky a přesně po sedmi týdnech jsem měl na výstavě individuální (a podle striktního výkladu i nelegální) komentovanou prohlídku pro pár svých přátel. S rouškami a dezinfekcí, za zavřenými dveřmi, ale poctivou, neodfláknutou, půldruhahodinovou. Hned mi to výrazně vylepšilo náladu. A po návratu ze zámku jsem se navíc dozvěděl o chystaných rozvolňovacích krocích od 3. prosince. Popravdě, upřímně si myslím, že nám tohle rozvolnění ještě v novém roce pořádně zatopí. Ne proto, co se všechno povolí, ale proto, že to lidé budou brát jako očekávaný povel k útoku. Jako by se neřeklo: "Můžeš..." ale "Musíš..." Vždyť budou Vánoce a na Vánoce si přece sáhnout nedáme a nedopustíme, abychom je neprožívali tak, jak jsme zvyklí, i s předvánočním nakupovacím raušem a boxovačkou o slevy. Ne, netěším se na televizní záběry z předvánočních obchodních center, možná proto, že podobné výjevy nepovažuju ani v klidných dobách za úplně normální.
 
Na druhou stranu jsem uvítal možnost, že bych mohl aspoň na pár prosincových dní ještě zámecký sál s fotkami otevřít pro všechny kolemjdoucí, protože v něco podobného jsem už ani nedoufal. A dnes jsem začal konat: Oslovil jsem městský úřad jako pořadatele, abychom si vyjasnili možnosti, se správcem zámku jsme se domluvili během chvilky, výsledek jsme nahlásili "paní kulturní" z města a díky ní už se během dne po městě objevily upravené plakáty a na internetu aktualizované informace, já jsem dal informaci na sociální sítě a teď dávám i na blog, upravil jsem svou webovou informační stránku, všechno docela klapalo. A výsledek je potěšující: Od čtvrtka 3. prosince až do konce roku by měla být výstava otevřená denně od 11 do 16 hodin bez ohledu na to, jestli bude nebo nebude fungovat zámecká restaurace. Možná bude z tohoto pravidla nějaká výjimka přímo o vánočních svátcích, na tom se ještě domluvíme a případně to na informační stránce opravím, ale kvůli tomu teď jednoduché a snadno zapamatovatelné sdělení nebudeme komplikovat. Jestli se nebojíte nevytopeného sálu, můžete se přijít kouknout někdy mezi jedenáctou a čtvrtou, mělo by být otevřeno. Že z mé výstavy nakonec bude výstava adventní, to jsem si při jejím srpnovém startu opravdu nepomyslel :-). 
 
Nebudu už teď vyhlašovat žádnou oficiální komentovanou prohlídku a kumulovat návštěvníky. Jestli někdo z vás bude chtít přijet a vyslechnout si k prohlídce moje průvodní slovo, napište do komentů nebo do mailu pvapenik@centrum.cz. Já letošní Vánoce nijak připravovat nebudu, chci je letos prožít jinak, ne kvůli koronaviru ale jemu navzdory. Takže minimálně o víkendu a o pátcích (a možná i jindy, když mě přesvědčíte :-)) bych měl být po předchozí domluvě připravený dorazit na zámek a svoje fotky vám představit osobně. Stačí říct.
 
Je možné, že v prosincovém termínu nakonec na výstavu vůbec nikdo nepřijde a mě by to vzhledem k okolnostem nepřekvapilo. Ale pořád je pro mě obrovský, propastný rozdíl mezi "nikdo nepřišel" a "nikdo nesměl přijít". Z toho druhého mě ošklivě mrazí v zádech, to první vyvolá nejvýš pokrčení ramen.
 
Sice nemám hotovo nic z toho, co jsem si původně plánoval, ale říkám si, že to nakonec nebyl vůbec špatný den, co myslíte? :-) 
 
 
Zlatá proláklina (2019) - fotografie z cyklu Kouzelná zahrada, je na výstavě taky k vidění.
 


Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může dalšího nabídnout? Kromě týdeníku Nedělní miniglosy, reflektujícího už víc než 11 let svérázným způsobem politické a společenské dění, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se zase brzy na shledanou.
 
 

19 komentářů:

  1. Nejlepší to je (off šem) i s tou Zámeckou hospodou. Ať si přijdou na své všechny smysly.😊😚

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím a velmi často právě tam končívají komentované prohlídky, protože v zámecké restauraci výborně vaří :-). Pokud bude restaurace otevřená i večer, bude i výstava přístupná i po 16.hodině. Důležité ale pro mě je, že by výstava neměla být na provozu restauraci v ničem zásadně závislá, což v předchozím průběhu výstavy ne vždy platilo stoprocentně.

      Vymazat
  2. No, ano, jsi jako sportovci, kteří vyladili formu na olympiádu, teď však (když to dobře půjde) odloženou na příští rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohl bys také udělat virtuální prohlídku v MS Teams :).

      Vymazat
    2. O něčem podobném jsem v říjnu uvažoval, ale pak jsem si udělal jednoduchou "rozhodovací matici": ˇ1. Naživo:Fotky jsou velké a pěkné 2.E-katalog: Fotky jsou malé a pěkné 3. Skype, Zoom nebo Teams: Fotky jsou malé a hnusné. Tak bylo rozhodnuto :-).

      Vymazat
  3. To rozhodně nebyl špatný den! :-) Ani trochu se nedivím, že ti pomyšlení na zavřenou výstavu nedělalo dobře. To je jako uspořádat koncert a pak zjistit, že na něj nikdo nepřišel. Věřím ale, že se i v tomhle čase najde někdo, kdo se rád přijede potěšit fotkami a setkáním :-) A jiným Vánocům moc fandím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky, když jsem viděl někoho, jak bere za kliku zamčeného zámku, tam jsem divže nedostal tik. I když pravděpodobně takový člověk chtěl jít na oběd do restaurace, stejně by šel kolem fotek a třeba by nakoukl :-).

      Vymazat
  4. Ano, a zas uslyšíme z úst šašouna v čele, že za všechno mohou nezodpovědní lidé, kteří chodili na vánoční trhy.... s těmi obchodními centry bych ale trochu s tou nezodpovědností souhlasila, nicméně pokud se dodrží oněch 15m2 a tedy i počet vozíků, měla by situace zůstat vcelku stejná. Ale o to horší to bude asi před těmi středisky. Pravda je, že se lidi hodně naučili nakupovat přes net, ostatně i já předevčírem tak kupovala pračku, ale náš národ si tak zvykl nehezky trávit volný čas v nákupních centrech, že samozřejmě se při první příležitosti do těch středisek naženou zbavit absťáku. Já pro sebe si říkám, že výhoda toho že nemám peníze na rozhazování je v tom, že mne to ani nikam neláká jít. Prostě si koupím jen to co nutně potřebuju .... a to když jde kupuju přes net. To otevření zámku ti přeju, ať výstava frčí dál pro lidi a hlavně s lidmi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se letos rozhodl nenakupovat a místo toho se budu věnovat něčemu jinému. Uznávám, že s takovými by ekonomika nejspíš zamířila ještě do hlubší propasti, ale připadne mi to letos jako věco osobní hygieny :-).

      Vymazat
  5. Já včera projela všechny články a fotky, chybělo jich jen pár, asi jsem nebyla tak úplně systematická při letním nahrazování, ale naštěstí jsem je měla v záloze, tak se nic moc nestalo. Večer mi Matýsek povídá, že se mě bojí, že mám úplně červený oči :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně zmizelo asi 90% fotek, tak opravuji, seč můžu. Naštěstí se vyhledávače vůči mému novému blogu probouzejí jen veeeeeelmiiiii pomaličkuuuuuuu, tak snad těch zklamaných čtenářů nebude moc.

      Vymazat
  6. Využijte příležitost, dokud jsou rozvolněna opatření - komentovaná prohlídka se nemusí opakovat!

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto rozumím tvé euforii, pokud do něčeho vložíš kus sebe, toužíš alespoň po malé odpovědi ze strany diváků, podporovatelů.
    Takže den to byl jako malovaný.
    V kontextu poslední věty, už jsi někdy své obrazy upravoval malbou či kresbou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje ruka je dost neumělá, tak s ní do obrázku nezasahuju. Ani jsem nikdy neměl touhu obrázky třeba kolorovat, jako to dělá Jan Saudek.

      Vymazat
  8. Tak moc bych chtěla tvoje fotky vidět, že jsem si našla spoje a zjistila, že pokud bych měla celý den volno a druhý den až noční, dalo by se to zvládnout. Jenže je tady to pokud....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomněl jsem si na to, jak jsem před pěti lety vyrazil "na otočku" na výstavu do Popradu, což byla tehdy dost dobrodružná výstava, ale to jsem před sebou neměl noční službu. Budu se muset s výstavami trochu pohnout na východ, abys to měla blíž :-).

      Vymazat
  9. Je to trochu jako to známé: že se vzali, že se nevzali, že se vzali... nekonečné i když očekávatelné změny. Věřím, že tě to už otravuje. Ale jak už jsem psala, i tak je to v tomto podivném roce velký úspěch. Gratuluji ke všemu, co se povedlo a držím palce, aby to, co se mohlo vydařit lépe, dopadlo v tom dalším roce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už nervózní nejsem, protože situace se už do konce roku nezmění a nikdo nepřijde, takže o víkendu budu výstavu rozebírat. Nakonec to bylo přesně 50 na 50: 9 týdnů otevřeno a 9 týdnů zavřeno :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.