středa 12. srpna 2020

Stručný souhrn 12 let s blogem

Úvodní poznámka: Tento článek je předposledním článkem vydaným na právě končící platformě blog.cz a shrnuje moje dlouholeté působení na mém původním blogu pvapenik.blog.cz (tohle je asi historicky poslední odkaz na můj starý blog, který někam přikládám :-)).

------------------------

Když říkám, že jde o stručný souhrn, bude opravdu stručný. Dokonce bodový. Tucet sezón na blog.cz v pouhém tuctu jednoduchých bodů:

1. Nebylo to celých 12 let ale přesně 11 let a 7 měsíců, tedy od ledna 2009 do srpna 2020.

2. Za tu dobu jsem publikoval 1924 článků (ani jediný týden nebyl bez článku). Protože mám zkušenost, že jeden průměrný článek mi od prvotního nápadu po závěrečné kontrolní přečtení textu zabere cca 4 hodiny času (mimochodem, tento nedlouhý článek byl z tohoto pohledu silně nadprůměrný :-)), vychází to celkem na 320 dnů čistého času.

3. Celkově mě moji čtenáři poctili cca 295 000 návštěvami a prohlédli si přitom 605 000 stránek.

4. U mých blogových článků se objevilo téměř 38 000 komentářů od 954 komentátorů.

5. Moje články byly celkem 7 852 x hodnoceny hvězdičkami, kterých bylo celkem 38 533, což dohromady dělá průměr 4,91 hvězdičky na jedno hodnocení (z 5 možných). Po většinu z posledních šesti let jsem tak byl v první pětce nejlépe hodnocených blogů na platformě blog.cz

6. Moje články dostaly na blogu celkem přibližně 3 200 facebookových lajků.

7. Články obsahovaly 3 607 fotografií, 168 z nich se v letech 2013 až 2020 objevilo na mých samostatných fotografických výstavách. Žádnou fotku jsem veřejně nevystavil, aniž by se před tím objevila v některém z blogových článků.

8. Jednou (v roce 2016) jsem se dostal do finále soutěže Bloger roku (Czech Blog Awards), kde jsem nakonec získal 7. místo.

9. Celkem 4x jsem byl přijat do Autorského klubu blog.cz (logicky ale taky 3x vyřazen), což byl téměř jistě tamější rekord.

10. 35 blogerů, kteří si ke mně mnohokrát chodili číst, jsem měl to potěšení poznat osobně.

11. Dvakrát jsem se zúčastnil se svými povídkami blogové literární soutěže, jednou jsem získal stříbrnou a jednou "bramborovou" medaili.

12. Za dobu života svého blogu jsem se jednou zamiloval a už mi to zůstalo. Kolikrát se to na blogu nějak projevilo, se vůbec nedá spočítat, tak jsem se o to ani nepokoušel, protože bych to do "Velkého nedělního křachu" v podání blog.cz rozhodně nestihl.

Závěr: Blog mi dohromady udělal za "mých tucet sezón" tolik radosti, že se většinu z ní nepodařilo manažerům blog.cz proměnit v rozčilení, byť se o to v posledních nejméně pěti letech snažili tak usilovně, že kdyby se s podobným úsilím věnovali rozvoji blogu, mohl tu být s námi ještě nejméně další tucet sezón. Nebudu si proto kazit poslední dny fungování blogu pomyšlením na tu obchodně neschopnou, nezodpovědnou a často i pozoruhodně zbabělou sebranku a spíš se ohlížím po všem dobrém, co mi původní domovský blog poskytl. Jak je z dnešního souhrnu dobře vidět, byla toho spousta a rozhodně stojí za to poděkovat všem, kteří v tom měli prsty. Věřím, že i dnešní článek takovou formou poděkování všem zainteresovaným lidem je a že v tom dotyční své prstíky poznají :-).

Snad se se všemi z nich postupně opět sejdeme na tomto mém novém blogu, který v optimálním případě vše dobré ze staré adresy převezme a vše špatné tam zanechá.

Bilanční, předposlední článek starého blogu tedy máme za sebou. Před sebou už jen ten poslední, sobotní. A jestli tenhle dnešní byl (na mne) celkem stručný, ten poslední bude ještě stručnější, to mohu už teď slíbit :-).


Poznámka: Co už vám můj nový blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, tu najdete např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém novém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

31 komentářů:

  1. Toz zajímavá statistika... A jako vesmír I blog.cz prodělal proces jako model historie a možné budoucnosti od velkého třesku přes počáteční rozpínání, pak smrstovani až po velký křach...

    OdpovědětVymazat
  2. Na těch statistikách, jak jsem je postupně po létech napočítával, je ten model postupného rozpínání a smršťování vidět dokonale. Uvedené závislosti jsou sice navzájem trochu posunuté v čase (hodnocení hvězdičkami mělo např. největší boom v letech 2011/12, lajky zase byly v módě v letech 2016/17), ale fáze vývoje jsou velmi podobné.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké bilancování. Zaujalo mě těch 320 dní čistého času tvorby - to už je pořádný kus života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že když přidáme ještě čas na mých 11 000 odpovědí na komentáře, hodí to dohromady jeden celý rok. Takhle nějak musel kdysi bilancovat Alois Jirásek, i když ten, pravda, ušetřil za komentáře :-).

      Vymazat
  4. Petře, ani nevím, že ještě vkládáš články na Blog.cz, protože titulní stránka je zamrzlá, opravil jsem si odkaz a otevírám tvé články na blogspotu ze seznamu oblíbených na mé stránce.
    Čísla jsou neskutečná, brzy 2000 článků a přitom vždy dokonalých. Ty a TlusŤjoch jste (v parafrázi na někdejší televizní reklamu) naší pravidelnou dávkou kvalitního čtení.
    Těším se na poslední text.
    A nakonec i na to, že Blog.cz vše zruší, protože mám pocit, že vyhledávač Google nás za duplicitu článků sankcionuje a alespoň mně z něj teď chybí přístupy (dřív jich bylo na 15 až 25 článků denně).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avizoval jsem, že z blogu odejdu až v okamžiku, kdy mi opravdu nic jiného nezbyde :-). Teď už to dotáhnu až do hořkého konce, pak se uvidí, kudy dál.

      Vymazat
    2. Ano, Miloši, sankcionuje - ale na to jsem tě po vlastních zkušenostech upozorňovala hned v začátku...

      Vymazat
  5. Do určité míry jsi zdravý člověk - ale ta zamilovanost?!

    OdpovědětVymazat
  6. Já svůj blog odeslal na hřbitov písmenek sám.
    Bez bilančních statistik.
    Lajky mi však na něj nechodily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Několik tvých textů zůstalo zachováno v mém zápisníčku A6 :-).

      Vymazat
    2. No jo, fakt! Blog "tlustjoch" nenalezen. Odpočítávání pokračuje :-(.

      Vymazat
  7. Zaujímavé! Gratulujem ku krásnym číslam 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, čísla se počítala docela pěkně :-).

      Vymazat
  8. Připadám si trapně a nemístně, závidím, já byla do autorského klubu přijata pouze jednou.
    Ty jsi takový disident, přijat, vykopnut, přijat, nežádoucí, přijat, chytřejší než admin Standa, odejit. Ta pestrost, ta mne přitahuje.
    Přeji, aby nové prostředí netížilo, těšilo a našel jsi zde potěšení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hujer by řekl: To je tím, že čtu denní tisk! :-) Nové prostředí mi problémy nedělá, teď jsem zvědav, jak to dopadne s přenesenými fotkami, protože rekonstruovat fotky v článcích z wordovských záloh by se mi fakt nechtělo.

      Vymazat
  9. Dozvěděl jsem se, že systém brání vstupu některých komentářů, testuji tedy komentář anonymního uživatele...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a teď kombinaci uživatele a jeho URL adresy

      Vymazat
    2. Divné, tohle všechno klape a v nastavení je to správně, takže chyba je, zdá se, jinde, a obávám se že mimo uživatelskou administraci.

      Vymazat
    3. Je to tak, chyba je JINDE - a MIMO uživatelskou administraci... Ale stává se to velice málo.

      Vymazat
    4. Myslím, že to může souviset s nasazením nové verze systému, která může v některých souvislostech a u některých uživatelů "vrátit" systém do defaultního stavu, který neumožňuje anonymní komentáře a komentáře s kombinací URL a jména uživatele. V takovém případě může pomoct, když bloger přepne nastavení, kdo může komentáře vkládat, a zase vše hned vrátí zpět (klasická IT metoda "Vypni a zapni"). Ale nemám zatím bohužel (nebo prakticky vzato vlastně spíš naštěstí) větší počet zjištěných případů, takže každý pokus o zobecnění je velmi sporný.

      Vymazat
  10. Tak co tentokrát, už mě systém pustí?
    Když vidím čísla tvých článků, trochu se stydím, protože mi sice trvá napsat článek znatelně kratší dobu (když jsou to 2 hodiny, je to už docela hodně), ale zase jich mám mnohonásobně míň :-D
    Jsem ale moc ráda, že jsem mohla přispět k bodu 10 :-)
    Tak hodně inspirace a radosti do další blogové etapy! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sláva, pustil, takže hned mohu odpovědět a poděkovat!
      Zpočátku jsem si říkal, že využiju stěhování k tomu, že nepřestěhuji články, které si to nezaslouží, ale ukázalo se, že už jen vzít do ruky každý z těch 1924 textů a chvilku se nad ním zamyslet, je taková spotřeba času, že se to do 16. srpna celé nemůže vejít :-).
      Jsem taky moc rád, že jsi součástí zmíněného bodu 10, ale nejenom, protože jsi zvlášť v posledních letech i "vrcholový komentátor", takže ani bod 4 by bez tebe nebyl tak příznivý, jaký je :-).

      Vymazat
  11. Mě se to bilancování líbí. Hlavně si říkám, že jsme dostali místo k setkání, ale ty blogy a komentáře už byly naše práce, tak co si kazit náladu, že nám to místo někdo chtěl znechutit a pak vzal.-) Tak přeji další články, fotografie...ať ti tu můžeme zanechat komentáře a navštívit tě :) Hezké úspěchy, minulé, současné i budoucí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, taky věřím, že v tom pozitivním bez potíží navážeme.

      Vymazat
  12. Tolik let, to je velká škoda, po tak dlouhé době se přesouvat...
    Článků jsi publikoval rekordně hodně, tolik jsem tedy neměla. Máš velmi pěkné podrobné informace o svém blogu.
    Snad i zde budeš mít takový kladný ohlas jako na tom minulém blogu a zvykneš si tu, tak jak se o to pokouším i já. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že je za tím hlavně síla zvyku, která se dá naštěstí postupně proměnit. Držím nám tedy palce.

      Vymazat
  13. Tvoje statistika je opět velmi zajímavá. Úplně nejvíc se mi líbil závěr. Ten je teda doost dobrý.
    Chudobka

    OdpovědětVymazat
  14. Tvoje statistika je opět velmi zajímavá. Úplně nejvíc se mi líbil závěr. Ten je teda doost dobrý.
    Chudobka

    OdpovědětVymazat
  15. Milý Petře,
    díky bodu deset se dmu pýchou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsi - aspoň z pohledu bodu deset - součástí velmi dobré společnosti :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.