neděle 28. října 2012

Nedělní miniglosy č.192

Během nového výzkumu pozůstatků Napoleona Bonaparta se potvrdilo dřívější podezření, že Napoleon během svého života opakovaně užil povzbuzující prostředky, které figurují na aktuálním seznamu zakázaných látek. Evropský antidopingový výbor mu proto oficiálně odebral vítězství v bitvě u Slavkova, v bitvě u Marenga, u Jeny, u Eckmühlu i u Drážďan, stejně jako pěkná druhá místa z bitev u Lipska a u Waterloo. "Myslím, že na spravedlnost nikdy není pozdě," komentoval rozhodnutí předseda komise. "Proto se chystáme prošetřit i další podněty např. vůči Janu Žižkovi, císaři Marku Aureliovi nebo Attilovi - Biči Božímu, jen co se nám podaří najít jejich hroby. Pokud se i v těchto případech podezření potvrdí, komise bude nekompromisní a všem provinilcům hrozí - přesně podle platných regulí - až doživotní zákaz účasti ve vojenských taženích."
 
-----------------------
Podle některých českých ekonomů se přechod z letního času na zimní a zpět ekonomicky nevyplatí. "Jako investice je to v současné podobě naprostý nesmysl," uvádí jeden z liberálních ekonomů, kteří se stávajícím stavem nesouhlasí. "Pokud na jaře hodinu času půjčíme a na podzim ji zase vrátíme stejně dlouhou, nerealizujeme žádný zisk a - jak dnes už všichni dobře vědí - co nepřináší zisk alespoň na úrovni inflace, to nestojí vůbec za námahu a zavání to hloupostí! Aby se taková investice vyplatila, měl by se na podzim vracet alespoň o 2 až 3% delší den než o jaký se na jaře čas zkrátil. To by mohlo opět roztočit zadrhávající se investiční trhy, protože s vidinou 2-3% zisku by do přechodu na letní čas mohlo investovat dost lidí a změna času by tak opět získala ztracený smysl. Oponenti sice namítají, že svévolné prodlužování času by mohlo nabourat po staletí zaběhnutý řád běžného kalendáře. Je ale, myslím, nejvyšší čas vpustit konečně do socialisticky rigidních pravidel gregoriánského kalendáře svěží závan volného trhu!"
-----------------------
Po dlouhé právní bitvě poskytlo Ministerstvo školství a firma Cermat poprvé médiím a veřejnosti data s výsledky státních maturit. Přitom se ukázalo, že výsledky jsou celkem optimistické, protože průměrné hodnocení českých škol je zcela nečekaně dokonce o něco lepší než výsledky ve srovnávací skupině makaků. "Interpretace výsledků ale není úplně jednoznačná," řekl nám jeden z autorů studie. "Výsledky jsou totiž ovlivněny skutečností, že tradičně velmi ambiciózní makakové si většinou vybrali těžší variantu maturitní zkoušky z matematiky."
-----------------------
Původně optimistické zprávy o nálezu omletého oblázku na Marsu, který by mohl znamenat, že na povrchu Marsu kdysi existovala tekoucí voda, se ukázaly být chybné. "Ano, naše analýzy potvrdily, že oblázek bohužel není původem z Marsu, ale z jedné řecké pláže, ze které si ho nejspíš přivezl některý z marťanských turistů na památku," uvedl šéf projektu vyhodnocujícího vzorky sebrané na povrchu planety vozítkem Curiosity. "Ale nevadí, naše úsilí o nalezení aspoň nejzákladnějších forem života na této planetě nadále trvá a my se rozhodně nevzdáváme, tím spíš, že se naše vozítko blíží k předmětu, který nápadně připomíná zmačkanou plechovku od Coca Coly."
-----------------------
Policie prošetřovala v posledních dnech podezření, že lískové oříšky prodávané běžně v českých obchodech nejsou zdravotně zcela nezávadné. Ve věci pohotově zasáhla i česká vláda, která okamžitě uložila nejlepším českým odborníkům prověřit skutečnou závažnost situace. Podle dobrozdání Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který na mimořádné konferenci prezentovala jeho předsedkyně Dana Drábová, je však výrobek s oficiálním názvem "Lísková jádra" zcela bezpečný, protože splňuje všechny platné limity pro práci s radioaktivitou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.