úterý 26. dubna 2011

Barevné velikonoční tance

Zvláštní, zatímco o Vánocích píšu často a rád (zejména tedy o Vánocích), Velikonoce jsou pro mě (jako téma (dokonce i o Velikonocích) využité jen minimálně. Nevím, možná je to proto, že mi nejsou velikonoční tradice příliš blízké a některé z nich ve zmutované současné podobě - jako například vypočítavá koleda nebo neurvalá pomlázka, mi vysloveně vadí. A proto logicky utíkám od čínských vysušených pomlázek a kindrvajec k barvám rozkvetlé jarní přírody, která naštěstí tolik nemutuje, a vypadá zatím celkem odolná vůči soustavně se zvyšující úrovni radiace konzumu.

A tak jsem prchnul před stády koledníků, křižujících ulice městečka jako pirátské lodě pobřežní somálské vody, na zahradu a zkusil udělat svými oblíbenými technikami pár záběrů všudypřítomných květů. Vím, jde jen o stálé opakování podobného. Ale ubraňte se tomu!
 
Na českém záhoně vykvetly i tulipány dovezené v říjnu z Amsterodamu. Puzeny přitažlivou silou teplých slunečních paprsků, objevily se květy různých tvarů i barev, až se mi z toho vizuálního Babylónu nějak zatočila hlava...
 

Je známo, že na jaře má podle přírodních zákonů krása a naděje tendenci se rozpínat a vytěsňovat z nevábných koutů duše prošlé zmrazky ponurých nenálad. Na následujících dvou obrázcích je vidět, že jde o rozpínání zcela skutečné (a setsakramentsky žádoucí).
 


Jsem přesvědčen, že když se lidé nedívají, na pohled nepohyblivé objekty ožívají a dělají takové psí kusy, že kdybychom to spatřili na vlastní oči, přičítali bychom to halucinacím. Když ale podobný pohyb zachytí objektiv (tedy objektivně), nezbývá nám, než uvěřit. Na obrázku je zachycen tanec čtyř tulipánů - takzvaná tulipánová čtverylka.
 

Souhlasím, velikonoční téma jsem letos skutečně odbyl. Ale možná se k němu vrátím v době, kdy mi jeho představa bude sympatičtější, třeba až v listopadu udeří plískanice. Pak - zabarikádován před venkovní slotou a z posledních sil odolávající před útoky výročí velké říjnové revoluce - třeba ještě vezmu Velikonoce na milost :-).


Cesta do pravěku:
Tentokrát přikládám odkaz na dva roky starý článek o velikonočním výletě do Kutné Hory. Když se tak na ten text dívám a dávám si ho do souvislostí se svými aktuálními pocity, podezřívám se, jestli náhodou nemám od Velikonoc příliš velká očekávání :-). O kutnohorských Velikonocích

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.