čtvrtek 25. března 2010

Luciano De Crescenzo: Příběhy řecké filosofie

Luciano De Crescenzo je zvláštní postavou italské filosofie: Promovaný inženýr, který to dotáhl až na post ředitele IBM Italia, vydal své první dílo až ve 47 letech. Má pozoruhodnou schopnost psát o komplikovaných věcech celkem jednoduše a v podobě snadno pochopitelných příběhů a podobenství. Není mu cizí ani dobový bulvár, ze kterého nás zásobuje historkami shazujícími poněkud kamennou vážnost mramorových velikánů.

Kniha přehledně shrnuje vývoj řecké filosofie od Sokrata až po Plotina, soupis jednotlivých myslitelů a škol je doplněn barvitým vyprávěním o jejich životě. Nedá se říct, že kniha nahrazuje učebnici; informace nejsou příliš strukturované, jedná se o jakýsi populárně-naučně-historický pelmel, který občas zaujme a místy možná i trochu nudí. Nicméně od filosofie neodradí (na rozdíl od řady učebnic) a spíš pozitivně motivuje ke hledání dalších informací.
 
Speciální kapitoly jsou věnovány Sokratovi, Platónovi, Aristotelovi a Epikurovi a jsou zahrnuty i související školy (sokratici, stoici, skeptici, novoplatonici). Specialitou je prokládání kapitol věnovaných skutečně antické filosofii kapitolkami zaměřenými na specifika některých autorových známých, na nichž autor ukazuje projevy různých učení v praxi. Někdy se mi autorova snaha text ozvláštnit zdála být až příliš křečovitá, ale to je jistě věc osobního názoru a gusta.

Citace zknihy:

"Stoici vždy potřebují Velký projekt, který by dal jejich životu smysl. Ve strachu, že by se tento projekt mohl opravdu uskutečnit, si ho stoik většinou vybírá velice složitý, pokud možno nerealizovatelný. Důležitá je schopnost trpět ve jménu něčeho, co má morální význam. Všichni, kteří věří ve velkou, věčnou a nepomíjivou lásku, jsou stoici. Je jasné, že ji nikdy nenajdou, ale to je neosvobozuje od neúnavného hledání bez jediného ústupku."

"Dříve, než se nechají oddat, by nebylo pro oba partnery špatné, kdyby se místo zájmu o astrální znamení partnera informovali o množství stoicismu a epikureismu budoucího manžela či manželky."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.