čtvrtek 10. prosince 2009

O globální plynatosti

Vývoj nejde zastavit. Nějací vědci kdesi ve světě prý právě bádají nad tím, jak vyšlechtit ovce, které budou produkovat méně skleníkových plynů, rozuměj - budou při pastvě méně říhati a prděti. Určitě brzy někdo objeví příslušný gen, který se buď trošičku povytáhne, načepí nebo upozadí, takže ovečky hned nabudou kýžených vlastností a nám bude zase v zimě konečně zima. Odškrtneme si tak další milník na cestě k neodvratnému lidskému blahobytu, která je doslova lemována podobnými chytrými vynálezy.

Šlechtitelé například dokážou vypěstovat cibuli, při jejímž krájení vám nebude do pláče, pokud vám ovšem nebude do pláče z tohoto samotného faktu. Nebo vám dodají na stůl menší a zakřivenější banány, protože zákazníci prý (alespoň v případě banánů) prokazatelně dávají přednost menším rozměrům. No řekněte: zavadili byste okem o rovný, velký, a tedy zcela neinvenční banán? Taky ne, no vidíte!

Zcela jistě jde vyrobit víno bez alkoholu (i když beru jako sporné, zda v tom případě jde ještě o víno, ale podle nějaké vyhlášky prý ano), vypěstovat třešně bez pecek, vyšlechtit modrý meloun nebo vyrobit led, který neroztaje, ani když bude rtuť teploměru atakovat letní teploty. To vše určitě někteří lidé uvítají, protože pecky ve třešních zbytečně zdržují při jídle, modrý meloun se nám lépe hodí do stylového interiéru a běžný přírodní led nechutně zábne do rukou a ještě z něho, hnusa, kape.

A proto jsem optimistou: Nacházíme-li se jako civilizace už teď na takovém stupni vývoje, že třeba dokážeme vyrobit nesmradlavé syrečky, jistě se nízkoplynaté ovce na trhu objeví co nevidět a už o příštích Vánocích to možná pod mnoha vánočními stromečky mile a ekologicky zabečí. A pak už stačí jen odchovat několik miliard takových ovcí a podle střízlivého odhadu odborníků by to mělo stačit k poklesu globální průměrné teploty asi o dvě tisíciny stupně. Budu si muset na příští zimu koupit kulicha.

A teď mne prosím omluvte, dostal jsem neodbytnou chuť na pár doušků nealkoholické skotské whiskey s trochou horkého ledu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.