neděle 27. prosince 2009

Nedělní miniglosy č.44

Pozornost politologů vzbudila studie, která upozorňuje na souvislost mezi politickými postoji a hodnotou krevního tlaku voličů. Podle této studie mají nejvyrovnanější krevní tlak středoví voliči, zatímco s rostoucím odklonem doprava i doleva roste pravděpodobnost hypertenze. To by mohlo mít zásadní dopady na cílení předvolební kampaně a některé extremistické strany již uvedly, že hodlají podporovat výrobu příslušných léků. Věrohodnost studie ovšem snižuje fakt, že jejím sponzorem je firma vyrábějící vysokotlaké kotle, což by mohlo znamenat střet zájmů.
----------------------
Management České televize vydal k pořadu Noc s Andělem prohlášení, že jde o formát, který se definitivně přežil. Na druhou stranu - jak upozornili někteří komentáři - je to vůbec první vyjádření potvrzující, že Pavel Anděl je formát.
------------------------
Podle analýzy obrazové plochy letos zaslaných vánočních MMS se odhaduje, že celková velikost vánočních dárků pod stromečkem oproti období před krizí klesla o více než 7%. Na nižším průměru se ale mohla podepsat charitativní akce pražského magistrátu. Ten totiž každému pražskému bezdomovci, který se prokázal potvrzením z místa trvalého bydliště, umožnil v průběhu Štědrého dne bezplatné zaslání tří děkovných MMS.
------------------------
Největším hitem letošních Vánoc se podle České obchodní komory stala dětská souprava Malý inkvizitor. "Ukázalo se, že když má někdo skutečně dobrý nápad a dokáže navázat na nejlepší lokální tradice, může být na evropském trhu úspěšný, i když nejde o zavedenou značku," ohodnotil mluvčí ČOK obchodní úspěch malého výrobního družstva z Velkých Losin.
-----------------------
Značný dopad bude mít překlep v zákoně o provozu na českých železnicích, kde je uvedený místo správných čtyř stop a osmi a půl palce rozchod kolejí na naší železnici osm stop a čtyři a půl palce. Jak se chyba do zákona dostala, prozatím není jasné. "Jednou je to v zákoně, tak se s tím musíme poprat," řekl mluvčí Českých drah. "Pokud se nám podaří začít s rekonstrukcí ještě v tomto roce, mohli bychom být hotovi někdy kolem roku 2130." Podle odborníků bude mít tedy rozchod českých kolejnic na život běžných lidí podstatně větší dopad než rozchod manželů Paroubkových.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.