středa 23. února 2022

Pomůžete mi pojmenovat fotku?

Jsou okamžiky, kdy cíl focení je rychlý a jednoduchý: Potřebujete prostě pro nějaký konkrétní účel určitý počet fotek - ber kde ber. Stalo se mi to např. kdysi před mou výstavou v Galerii České spořitelny v pražské Rytířské ulici,, kdy mi poté, co jsem se s paní kurátorkou domluvil na instalaci, ještě na dané téma chybělo 6-8 slušných fotek, které jsem musel někde v dost krátké době sehnat. A sehnal, samozřejmě. Nejlepší motivací je, když vám prostě nic jiného nezbývá, protože nemáte prostor na nerozhodné přemítání, jestli už je výsledek dostatečně dobrý..

Ještě samozřejmě zdaleka nedosahuji úrovně jednoho japonského "punkového" fotografa, který kdysi přijel do Londýna nainstalovat a slavnostně zahájit svou velkou domluvenou výstavu v jakési renomované galerii, a když se jeho hostitelé a najatí instalátoři sháněli po fotkách, usmál se a vyrazil s foťákem do londýnských ulic :-). 

Minulý týden jsem potřeboval rychle před termínem odevzdání (dva dny před roční uzávěrkou, to je přece ještě dostatečná rezerva, ne?) zkompletovat pětiobrázkovou sérii fotek nedávno poprvé i zde na blogu představeného cyklu Neviditelné kompozice, Takže mi nezbylo nic jiného než vyrazit k Berounce, kde jednotlivé přírůstky do této série lovím, s průzračně jednoduchým úkolem: Bez fotky se milej zlatej nevracej!!! 

Celý ten den od samotného rána ovšem pršelo a bylo hnusně; vím (a sám to stále opakuji), pro infračervenou fotografii to není zásadní překážka, ale přece jen se mi nechtělo moknout v nepříjemně sychravém únorovém dni při několikaminutovém čekání na každý výsledek velmi dlouhé expozice. Pršet přestalo chvilku před čtvrtou hodinou odpoledne, což při únorových délkách dne a nejmíň dvaceti minutách nutných k tomu, abych se dostal na vyhlédnuté místo, dávalo čas právě tak na dva, možná tři pokusy. Taky máte rádi podobné "výzvy" tak jako já? :-)

Ale nemůžu si stěžovat; nikdo mi pistoli u spánku při mém konání nedržel, tuhle vestu jsem si na sebe ušil sám, tak teď by ode mne bylo nepatřičné skuhrat, že je mi těsná.

Dnes nebudu ukazovat celý postup přípravy výsledné fotografie, protože cílem je něco jiného: Protože ve fotosérii není třeba pojmenovávat každou fotku zvlášť, nemusel jsem si zatím lámat hlavu, jak výsledný obrázek nazvat. Ale protože tomu do budoucna stejně nejspíš neujdu, řekl jsem si, že bych poprvé zkusil vyzvat jako první vás, zdejší milé čtenářky a čtenáře, abyste pustili svou obrazotvornost ze řetězu a nějaký příhodný název pro fotku mi navrhli. Už se ostatně jednou stalo, že jsem dokonce změnil původně vymyšlený název fotografie podle dobrého nápadu jednoho ze zdejších dlouholetých čtenářů a ten název už je teď definitivní, fotka pod ním vystupuje na mém webu a já jsem s tím názvem velmi spokojený :-). 

Tak tedy schválně: Zkuste následující fotku pojmenovat a navrhněte mi svou nejlepší verzi názvu. Já slibuji, že si zatím nebudu dělat žádnou předběžnou představu, abych ke všem variantám přistupoval s myslí nezatíženou předsudky a vlastními nápady (své návrhy můžete psát přímo do komentáře nebo - pokud je nechcete uvést veřejně - mi je zaslat na mou e-mailovou adresu pvapenik@centrum.cz). Nebudu to celé brát jako soutěž, spíš jen jako inspirační zdroj. Samozřejmě, jsem zvědav, jestli se nějaký pokus z vaší strany vůbec objeví. Ale kdoví, třeba to nakonec klapne a já přijdu bezpracně k pěknému názvu :-).


Už se na vaše návrhy moc těším a jsem zvědavý, co jsem to ve vlnách tajícím šumavským sněhem poněkud vzduté Berounky vlastně vyfotil :-). 

Děkuji a přeji všem krásné a úspěšné dny.

32 komentářů:

  1. Lenka S.;Nastup jara, řasící listy tulipánů

    OdpovědětVymazat
  2. Duchovní sešlost. Duch uprostřed něco vykládá a gestikuluje při tom rukama, ostatní duchové (já vidím 3) okolo něho napjatě poslouchají. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. quick

      To budou nejspíš Jezinky, Oby, svolaly krizový štáb jak unést Smolíčka Pacholíčka. :-)

      Vymazat
    2. Tak to bych mohl podpořit tím, že budu sešlý na duchu :-).

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. To byl mimochodem skvělý seriál i kniha! ;-)

      Vymazat
    2. Děkuji, tenkrát to bude napínavé a mezi jednotlivými variantami bude, zdá se, hodně rozdílů :-).

      Vymazat
  4. quick

    Čas oponou trhnul...:-)
    Světelné vrásnění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. quick
      Když je to Berounka, spíš světelné vlnění. ;-)

      Vymazat
    2. Opona? Výborně! Když se na obrázek teď podívám, opravdu tam vidím nějaký lajntuch :-).

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Děkuji, tenhle ptáček je opravdu dost záhadný.

      Vymazat
  6. Fotku pojmenuj Invaze! Bude to název přiléhavý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pěkně to ladí s předchozí myšlenkou, že se na obrázku hovořící duch radí s kolemstojícími poslouchajícími duchy. Samozřejmě, velký mírový duch!

      Vymazat
  7. Rusalky 😉(není to inspirováno dnešní událostí na východ od nás!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani občas i zde komentující blogerkou Alkou? :-)

      Vymazat
  8. Plápolání. Nejspíš plápolání saténu, a nějaké krásné dámy v šatech na úzka ramínka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ten satén docela sedí a úzká ramínka taky :-).

      Vymazat
  9. Taky by to mohla být "Krása v závoji", neboť "krása bez závoje" už tu byla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, zda "krása v závoji" předchází "kráse bez závoje" nebo je tomu naopak :-).

      Vymazat
  10. quick

    Zítřek je nečitelný, přidám Touha a naděje, nebo jen jedno ze dvou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ten zítřek... Nějak se nám během pár dní ještě více znečitelnil. Děkuji.

      Vymazat
  11. Mě se líbí k fotce název Plameny života :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za příspěvek. Ten paradox, že by tok řeky mohl znázorňovat plameny, mě láká :-).

      Vymazat
  12. Mně to připadá jako strašidlo, kterému není vidět hlava.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.