čtvrtek 23. prosince 2021

Péefková smršť

Čím dál víc jsem přesvědčený, že posílat péefko před Novým rokem nebo dokonce před Vánoci je čiré zbůhdarmí. Obzvlášť pak v tom případě, kdy spolu s péefkem chcete poslat ještě nějaké další informace, což je podobné, jako kdybyste tenkostěnnou skleněnou láhev s pracně sesmoleným vzkazem vhodili do rozbouřeného moře přímo doprostřed pobřežních skalisek. Vím to, a přesto to dělám, ba dokonce mám na tom založený svůj způsob oslovování svých známých: I těm, se kterými jinak prakticky nejsme v kontaktu, se snažím aspoň jednou ročně takto poslat "udržovací zprávu", na kterou v drtivé většině případů nepřijde žádná odpověď, ale aspoň občas zjistím, že třeba adresa už neexistuje. Jen extrémně vzácně se díky tomu podaří znovunavázat komunikaci, ale i těch pár případů, myslím, stojí za to: Někdo překvapeně zjistí, že mi několik let opakovaně psal na špatnou adresu (a já, mizera, neodpovídal), jiný si zase vzpomene, že jsem vlastně ten Čerf, ke kterému před deseti lety chodil na blog a v mezidobí jsme se jeden druhému v povýtce nevlídném a nepřehledném rozpínajícím se internetovém vesmíru ztratili.

Jsem přesvědčený, že kdyby taková zpráva přišla v únoru, její efektivita by byla mnohem větší. V únoru totiž péefkové moře není rozbouřené ani trochu, to už se jeho vlnky jen líně převalují jedna přes druhou, na všechno je klid a navíc ještě podobnou zásilkou vzbudím vzrušující dojem podivína. Poslat ale péefko v době, kdy ho posílá skoro každý, není zdaleka tolik přínosné: Neposílají si ho totiž mezi sebou jen přátelé, ale pošle vám ho ze sebezáchovných důvodů i kominík, který vám v létě čistil komín, fotograf, na jehož výstavu jste už před notnou dobou omylem zabloudili (o tom ostatně něco vím :-)), všechny cestovky, s nimiž jste byli na dovolené 25 let nazpátek, lázně, kde jste před lety přespali v hotelu, když jste v noční rozespalosti nesmyslně vystoupili z rychlíku o stanici dřív, všechny politické partaje, co jim ze státního příspěvku ještě zbylo na poštovné, a taky polovina místních prodejců kryptoměn. 
 

Je mi jasné, že když moje zásilka doputuje přes všechny nástrahy a nebezpečenství k adresátovi, je jen malá šance, že ji vůbec vezme na vědomí: Jednak je s velkou pravděpodobností vyhodnocena jako spam (letos rozesílám kolem pěti set péefek, a od emailových serverů jsem tak už stihl dostal několik nálepek třídního nepřítele), jednak obsahuje text přesahující délku jedné běžné nehrabalovské věty a jednak obsahuje i několik odkazů, které hrozí být potenciálním nositelem škodlivých virů a trojských koní, škemrajících pak neodbytně o pár bitcoinových pidihaléřů, které se ovšem po vstupu do reálného světa nafouknou do nechutných rozměrů.

Ale vše marno: I když vím, že to nejspíš není k ničemu rozumnému dobré, přesto se snažím vypravit péefko do světa včas, aby snad moje přání pěkných vánočních svátků nezkalil fakt, že ho adresát otevře o prázdninové tropické noci, kdy se mu bude těžko dýchat. Slušné vychování a snaha o přiměřenost mi velí přidat se k tisícům a miliónům podobných do péefkové smrště. Typická ovce, řekli by znechuceně antivaxeři.

Přemýšlím, k čemu by se dala přirovnat míra zbytečnosti zasílání péefek právě v době jejich hlavní špičky, a napadá mě třeba vydání blogového článku bez fotky, který má víc než deset slov, vpředvečer (nebo vpředodpoledne) Štědrého dne. 

S termínem už asi nic nenadělám, do deseti slov taky celé dnešní sdělení nevmáčknu, tak snad aspoň přidám tu fotku :-).

Užijte si krásné a pokojné Vánoce.

 

Praha, Karlův most, foceno v infračervené oblasti spektra (podrobnosti a kontext jste si mohli přečíst v listopadovém článku Karlův most v ranní mlze).

25 komentářů:

  1. Zastihlo mě včas!
    Přeji pevné zdraví nejen pod stromeček🧑🏻‍🎄

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jednou přeji krásné Vánoce taky já tobě.

    OdpovědětVymazat
  3. V dnešním světě statistik, analytik a pečlivě propočteného všeho je trocha na první pohled marné činnosti velmi osvěžující. Já jsem si užila jak PFko, tak článek a kromě toho, co už jsem ti přála, dodám ještě: hodně mile překvapujících odpovědí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, v tomto duchu se ozvěžuji poměrně často, ale přece nejsme kupčíci, abychom vše poměřovali jen prostým spočitatelným výnosem :-)

      Vymazat
  4. Opět úctyhodné číslo, pět set péefek, páni! Já jich posílám pět. No, abych nekecala, tak deset. :D
    Děkuji, že jsi se opět zapojit do péefkové smršti. V únoru ba i v březnu by také potěšilo, to je jisté, ale takhle je to přece jenom takové tradiční.
    A protože dobré se může opakovat, přeji ještě jednou krásné Vánoce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Vždycky začátkem nového roku si nechám vytisknout tak stovku péefek v papíru, které pak až do května rozdávám lidem, se kterými se potkávám

      Vymazat
  5. Kdysi jsem posílal místo novoročenek staroročenky.
    A dneska jsem zjistil, že PF je zkratka pro Power Factor, což je poměr činného výkonu P a zdánlivého výkonu S, tzv. „opravdový“ účiník cos φekv (účiník známý jako cos φ je jeho podmnožinou).
    Nejlépe se posílají péefka do Číny, neboť datum čínského Nového roku je pohyblivé a kolísá mezi 21. lednem a 20. únorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kruciš, zdá se, že na mém kýženém klidném moři budou dovádět čínské hromniční vlny! :-)

      Vymazat
  6. Pohodové a ve zdraví prožité dny všední i sváteční.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a těším se na další blogové setkávání :-).

      Vymazat
  7. Rozedilat PF v cervenci mavneco do sebe, ale zas to nrni úplně ono..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cítím to i při rozdávání papírových PF: Asi tak do března to každý bere celkem normálně, ale od dubna výš už z lidí cítím, že mě sledují podezřívavěji :-).

      Vymazat
  8. Milý Petře,
    došlo, potěšilo, pohladilo a nostalgicky vylovilo vzpomínku na naše zatím jediné setkání.
    Takže za mne 1*.
    Přeji příjemné, klidné vánoční svátky a když místo kapříka ulovíš krásnou fotografii, vanilkový rohlíček rozpustíš labužnicky na patře / třeba ho nemáš rád :), tak jiný symbol vánoc /, v tvém nitru se rozhostí klid a mír, protože já přesně vím, že ty vánoce na rozdíl od nás hektiků, ty je prostě umíš prožít.
    Mávám, zdravím ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásné přání. Popravdě, taky jsem kdysi patřil mezi vánoční hektiky, bral jsem to vlastně jako normální a byl jsem uvyklý tomu, že se spousta věcí tzv. musí. Když jsem po létech zjistil, že tomu tak vůbec není a Vánoce jsou v jádru vemi pokojný a meditativní svátek, bylo to pro mě ohromující a velmi, velmi ozdravné :-).

      Vymazat
  9. Diky za PF, preji vsechno nej do pristiho roku a tesim se na naloz fotek, kterou prinenes:)

    OdpovědětVymazat
  10. Vlastně jsi byl mezi prvními kdo mi péefku poslali, ale i kdyby si byl poslední, všechny poctivě přečtu a občas i odpovím. Já mám k vánocům za poslední desetiletí obrovskou averzi, nejraději bych po medvědím způsobu zalezla do nory, usnula a vzbudila se až na jaře a všechno tohle naprosto zbytečné bláznění prospala. Takže já sice péefku udělám, ale hodím jí na fb nebo na blog, a tím se nějak vyrovnám ze svátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já taky žádná přání v této době nepomíjím, jen se k nim občas dohrabu o něco později :-).

      Vymazat
  11. Klidné Vánoce přeji, případně i ve společnosti milých lidí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milé přání. I na milé lidi časem dojde :-).

      Vymazat
  12. 500 péef je úctyhodný výkon a pokud je posíláš jednotlivě, o to víc.
    Z časových důvodů pro mnohé adresáty (z pracovních sfér) volím skrytou kopii a univerzální text s oslovením "Vážené kolegyně, kolegové, přátelé", trapas ale je, když někdo z nich mně pošle osobní přání.

    Petře, díky za krásné PF, přeji pohodové Vánoce a ať se ti vše daří v osobním životě, fotografování a psaní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednotlivě jich posílám asi 150, zbytek jde po skupinách cca po dvaceti asi s hodinovými odstupy, protože jinak bych se dostal mimo hranice povolené různými poštovními servery a ty jsou pak ve svých omezeních bohužel poměrně kreativní.

      Ano, někdy se stávají zajímavé situace: Např. jednomu z partnerů pošlu osobní mail a druhému ten hromadný. A taky tradičně jednomu až dvěma lidem ročně pošlu špatné oslovení a pak to - zejména pokud jde o dámy - musím žehlit :-).

      Vymazat
  13. Měl by sis nazout lyže z jasanu a uhánět po zasněžených kopcích jako kdysi děti v Beskydech. Tím bys oslavil Vánoce!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.