pátek 19. listopadu 2021

Fotohádanka č.29

Fotohádanky, kdysi nejčtenější a nejkomentovanější z článků v začátcích mého starého blogu, tu v poslední době nebývají k vidění moc často, za poslední tři a půl roku se tu objevily pouhé dvě. Přesto je to formát tradiční; vždyť první fotohádanka byla publikována už před jedenácti lety. Tak tedy dnes znovu po roce a půl položím tradiční jednoduchou fotohádankovou otázku:

Co je podle vás zachycené na následujícím obrázku?

Samozřejmě i tentokrát uvedu hned za obrázkem několik indicií. V křížovkách se něčemu podobnému říkalo "pomůcky" nebo "nápověda", ale kdo už někdy v minulosti na některou ze zdejších fotohádanek narazil, dobře ví, že nikdy není jasné, jestli ty moje indicie opravdu napoví nebo naopak vše zamlží :-).
 

 

Tak tedy slíbených pár indicií:

1. Fotografie je dělaná v exteriéru.

2. Předmět na obrázku se sice dá umístit i pod střechu, ale jinde než pod otevřenou oblohou nebude dávat zdaleka tak dobrý praktický smysl.

3. Musel jsem z celkové fotografie udělat výřez, protože kousek mimo záběr byl celkem roztomilý velký brouk, který ovšem není bezprostředním tématem téhle fotohádanky.

4. Možná to z fotografie nevypadá, ale předmět je o něco větší než já.

5. Jako sportovní fanoušek jsem si při focení vzpomněl na popis jednoho zápasu.

6. Když jsem byl na tomto místě naposledy, bylo to docela symbolicky v hodině duchů.

7. I když se ta myšlenka na místě focení nenápadně vkrádala na mysl, přesně ve stylu Monty Pythonů bych tam španělskou inkvizici opravdu nečekal.
 
8. Musel bych chodit dlouho posilovat do fitka, abych s předmětem na fotografii dokázal pohnout, ale i tak bych si spíš pohnul se zády.

9. K předmětu na fotce mám dobrý vztah, protože jsem dost tvrdohlavý.

10. Když jsem poblíž místa pořízení fotky uviděl na kovové mříži tradiční pozůstatky po turistech, ucítil jsem na sobě určitou proměnu, protože jsem se poprvé přistihl při myšlence, že bych se všemi těmi zámky udělal nejradši krátký proces.

Tak myslím, že teď už určitě víte, co je na obrázku. Jestli ne, můžete si aspoň tipnout. A i když správnou odpověď trefíte, můžete doplnit, jakou souvislost s fotkou můžou mít jednotlivé indicie. Máte volné pole pro uplatnění znalostí i fantazie, během neděle doplním správnou odpověď i s fotodůkazem. Zatím přeji všem milým návštěvníkům krásný víkend.
 
------------------------------
 
Odpověď:
 
Jak jsem slíbil, přikládám o nedělním večeru správnou odpověď na Fotohádanku č.29:
 
Jedná se opravdu o detail (navíc pootočený) sochy Franze Kafky na pražském Starém Městě (viz foto):
 

K těm indiciím: 
ad 3) dlažba kolem sochy vytváří obrázek brouka, v nějž se proměnil Řehoř Samsa v Kafkově povídce Proměna.
ad 5) Socha je inspirovaná asi nejstarší Kafkovou povídkou "Popis jednoho zápasu".
ad 6) Socha stojí v Dušní ulici kousek od kostela sv.Ducha.
ad 7) Na druhé straně od sochy stojí Španělská synagoga
ad 8) Socha prý váží 800 kg. To fakt nedám!
ad 9) Autor sochy Jaroslav Róna byl v roce 1987 spoluzakladatelem výtvarné skupiny "Tvrdohlaví" 
ad 10) Dalo mi trochu práci, abych dostal do jedné věty názvy tří Kafkových významných děl (Proměna, Zámek, Proces) a přitom jsem nelhal :-).



21 komentářů:

  1. Připadá mi to jako masivní okapové potrubí, ale to nebude ono...Na Kampě si nic podobného nepamatuji, pokud je to podle nápovědy na Kampě. Botakviz aneb kouzla strýčka Ondřeje v ABC což byly fotohadanky jsem neuhodl nikdy, tady na blogu jsem se trefil jednou..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten okap mě v tomhle úhlu pohledu taky napadl a dalo by se říct, že takto pojatý okap by, myslím, dokázal dobře odfiltrovat běžné amatérské "sběrače kovů" :-).

      Vymazat
  2. Miminko.
    Co původně lezlo na Žižkovskou věž.
    Teď si u jeho prdelky dělají mladé páry selfíčka pro štěstí.

    OdpovědětVymazat
  3. Asi bronzový artefakt, někde mezi Vltavou a Čertovkou?
    Dobrý nápad tento fotorébus. To jsou nervy…,už se nemohu dočkat odtajněn!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Vzhledem k zmíněné velikosti bych hádal kousek tanku po explozi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tank se nachází v obci Smích off.
      Nejdřív zelený, pak růžový, pak zakopaný.

      Vymazat
    2. Pěkný vývoj tanku. Kde se to zastaví?

      Vymazat
  5. Jak jsem slíbil, doplnil jsem do článku správné řešení, ilustrační obrázek z odstupu a vysvětlení indicií. Když si procházím došlé reakce, mohu konstatovat, že máme dvě správné odpovědi. Ne ovšem proto, že stejná správná odpověď Jiljího Záruby se ve výčtu objevila dvakrát. Dostal jsem ovšem už v pátek o půlnoci messengerem přesnou odpověď od zdejší nejvěrnější čtenářky a komentátorky, která je pověstná tím, že téměř nikdy nekomentuje a řada zdejších článků a především básniček vznikla právě pro ni: "Určitě je to rukáv obleku, který nese na ramenou Franze Kafku. Co jsem vyhrála?" :-)

    Ono to je těžké, protože jsem vyhrál spíš já: Radost z odpovědí, z vaší chuti se do téhle malé soutěže zapojit a ještě navíc radost z toho, kdo vyhrál :-) Takže gratuluji vítězům a děkuji všem, kdo se pokusili odpovědět. Příště budeme mít jubilejní třicátou fotohádanku, tak budu věřit, že to zase nebude trvat rok a půl, jako to trvalo teď. Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za soutěž, jen houšť. Za 2x omluva, píšu na tabletu. 😀

      Vymazat
    2. Náhodou se mi to zdvojení nakonec právě hodilo, tak jsem ho hned využil :-). Ještě jednou díky.

      Vymazat
    3. Ještě dovolte dovětek, tentokrát přes klávesnici: Obdivuju vaši fantazii při tvorbě indicií, hlavně ta tři díla. Popravdě, nenapadlo mě, že tam jsou zašifrovaná... Asi proto, že jsem indicie nepotřeboval, tahle socha se mi líbí, proto ji mám dobře nakoukanou. Ostatně máme tu vícero vtipných novodobých soch, z posledních třeba Marii Terezii.

      Vymazat
    4. Kdo tu sochu dobře zná, toho ani moje indicie nezmatou :-). Ono by mě asi ani nebavilo se jen obyčejně zeptat, vždycky k tomu chci něco málo přidat, aby to z mé strany nebylo jen lenošné a snadno zaměnitelné poflakování, no a samozřejmě se snažím udržet a přiměřeně rozvíjet tradici.

      Vymazat
  6. To je krása! Moje romantické srdce plesá :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.