neděle 28. března 2021

Nedělní miniglosy č.584

Člověk by si myslel, že noční zákaz vycházení omezí noční reje zlodějů, ale kdepak: Představte si, že u nás dnes v noci někdo ukradl hodinu našeho času, potichu, nenápadně, ani nejcitlivější bezpečnostní kamery prý nezachytily pachatele. A pojišťovna se s pojistným plněním kroutí, že prý musíme pár měsíců počkat, jestli náhodou pachatel ukradenou hodinu sám dobrovolně nevrátí, takový nesmysl! Další důkaz, že nikoli neprávem se nám podle dávného nedostižného vzoru říká "země, kde už včera ukradli to, co se vyrobí až zítra", což, obávám se, bude po současné krizi platit ještě hodně dlouho. Naštěstí jsou ještě pořád některé oblasti, kam si ani ti nejoprsklejší zloději netroufají, třeba Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", zlodějům už pěkných pár let odolává, takže vás dnes mohu opět srdečně přivítat už u 584. vydání tohoto asi nejdéle (víc než 12 let) vydávaného českého blogového nedělníku. Mimochodem, už dnes hlásím, že příští neděli NMg nevyjdou, protože budou mít tradiční velikonoční přestávku, ale můžu vás ubezpečit, že to je přestávka plánovaná a žádní zloději v ní prsty mít nebudou :-).
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu zveřejnil dva nové články: Prvním byl fotočlánek s obrázky sváteční dárkové růžičky Cesta do růže (trochu odlišný čtvercový výřez z jednoho z publikovaných snímků jsem uveřejnil i na svém instagramu, tak si můžete udělat srovnání). Druhým článkem bylo faktické přiznání k tomu, že i když vyhlížím slušně a vyrovnaně, jsou chvilky, kdy dokážu být i nečekaně vzteklý - podrobnosti najdete v textu O příkoříčkách a prchlivosti. A z minulého týdne připomenu ještě malou oslavu začátku mého soukromého jara v článku Bisolární haiku. Navzdory nepříliš přátelským společenským podmínkám pokračuje v individuálním režimu i moje malá fotovýstava v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, ke které logicky přináleží i Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová. 
 
V našem dnešním "archivním výdejním okénku" se tentokrát vrátíme do úplných počátků mého blogu. Na přelomu zimy a jara 2009 jsem publikoval článek O vyplněných e-mailových přáních. Však určitě taky znáte podobné "řetězáky", kdy máte s vyhlídkou na zažehnutí neskonalého štěstí rozeslat obdržený mail na x svých známých, a budete-li s rozesláním otálet, brzy se vám stane něco strašného.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví i nervy, co nejčistší a viruprostý vzduch k dýchání, co nejméně chybějící ukradenou hodinu a vůbec libě se probouzející jaro. Budu se těšit, že - i když miniglosy budou mít příští týden velikonoční přestávku - na těchto stránkách se sejdeme ve zdraví a dobré náladě nad jinými články, které přestávku mít nebudou :-).
 
 
Informaci o tom, že byl proti covidu naočkován ruský prezident Vladimir Putin, přijala s nadšením nejen většina obyvatel Ruska, ale i sibiřští tygři a medvědi, kteří se doposud báli, že je ruský prezident nejen jako obyčejně fyzicky přemůže před kamerami státní televize, ale mohl by je při tom ještě navrch nakazit.
----------------------
Poučeni aktuální nešťastnou situací vzniklou přehrazením Suezského průpravu uvízlou obří kontejnerovou lodí a hrozící miliardovými finančními ztrátami a vypuknutím celosvětové obchodní krize, pražští magistrátní úředníci urychleně dokončili a schválili speciální krizová pravidla pro případ zablokování Botiče.
----------------------
Politička německých Zelených Bettina Jaraschová, se musí ve své straně omlouvat za neopatrné vyjádření, že jako dítě chtěla být indiánským náčelníkem, protože termín „Indián“ je ideologicky nepřijatelný a mezi ultralevicí je považován za diskriminační. Proto se redakce Nedělních miniglos poučila a vydala prohlášení, že se všichni redaktoři moc těší, až v České republice epidemie oslabí a budeme si moct konečně zajít do cukrárny na "jeden ze svébytných kmenů původních obyvatel Severní Ameriky", nejlépe máčený v tmavé čokoládě.
----------------------
Břeclavští zastupitelé schválili změnu názvu železniční stanice Boří les na Břeclav-Fosfa. Přejmenování bylo podmínkou podniku Fosfa pro odkoupení a rekonstrukci nádražní budovy, která měla být původně zbourána. I když by to možná lépe odpovídalo skutečné situaci, vedení podniku Fosfa odmítlo kvůli možnému dalšímu poškození už tak dost chatrné ekologické pověsti firmy původní vstřícný kompromisní návrh zastupitelů, aby se stanice nově jmenovala Fosfa Boří les.
---------------------- 
O víkendu začal letní čas, který měl podle původních plánů být letos zaveden naposled. Kvůli koronavirové pandemii se ale státy nestihly dohodnout, čím letní čas nahradit, takže jsou další kroky v této věci nejasné. V České republice, zdá se, nic nebrání tomu, aby si každý okres mohl definovat svůj vlastní čas, protože pokud se i nadále nebude smět cestovat přes hranice okresů, neměla by časová nekonzistence mít žádné praktické negativní dopady na běžné občany a policisté hlídkující na hranicích okresů budou mít prostě k dispozici dvoje hodinky.
 
----------------------
V lesnaté okrajové části Plzně útočí začátkem jara už třetím rokem na rekreační běžce káně lesní. Podle místních ornitologů jde nejspíš o lidmi odchovaného samce, který se zřejmě mylně domnívá, že on je člověk nebo naopak jím napadený člověk je káně. "K podobným nedopatřením v ptačí říši občas dochází," řekl Nedělním miniglosám předseda místního ornitologického klubu. "Například ministr životního prostředí Richard Brabec také občas napadá své politické oponenty, nejspíš v domnění, že napadený člověk je brabcem nebo naopak Brabec člověkem.
----------------------
Česká asociace bytových zlodějů potvrdila Nedělním miniglosám, že aby její členové při své práci nikoho neohrozili, od 1. dubna budou moct chodit na vykrádačky jen v případě, mají-li čerstvý negativní test na koronavirus a budou připraveni se prokázat vlastnoručním čestným prohlášením, že jsou na cestě do/z místa výkonu práce.
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

39 komentářů:

  1. Ad #5) Proti změně času se ostře ohradila Pirátská strana s tím, že jejich čas ještě nepřišel.

    OdpovědětVymazat
  2. Ovšem fosfa jak už název napovídá,dává před bořením lesa přednost Žďáření....

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #6) Spíš se to odvíjí od situace, kdy si člověk připadá jako myš (viz úsloví "jsem zpocený jako myš") - pak se káně myšilov může změnit na káně lidilov.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad #3) Přemýšlel jsem o tom, jeda na svém motocyklu "značky souhrnného pojmenování svébytných kmenů původních obyvatel Severní i Jižní Ameriky (i když se původně myslelo, že jde o Indii)" - blíže viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Indian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože Indiáni přišli s zAsie přes Beringovu úžinu...navrhoval bych název Asioamerican..pokud by se ukázalo,že se nakonec prikodrcsli na Čukotku z Indie, Indoamerican (zkrácené Indoam)

      Vymazat
    2. Ano, to je ještě přesnější.

      Vymazat
  5. Tentokrát se miniglosy vydařily tak moc, že to snad i kompenzuje nadcházející velikonoční přestávku! Jestlipak sis při jejich psaní nedal k tomu dobrému japonskému zelenému čaji nádavkem pořádnou porci šlehačky? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem si netradičně dal silný Darjeeling. Jsem rád, že se ti miniglosy líbily, dnes jsem měl dobrý den, tak to třeba pomohlo :-).

      Vymazat
  6. Nojo no, indián, to je těžké... Pořád je tu dost lidí, kteří vyžadují, aby se říkalo afroameričan místo černoch, Rom místo cikán, Česká republika místo Česko a prezident místo idiot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jestli slovo "nedělní" v Nedělních miniglosách taky netěží z nerovných podmínek. Kdyby to středa (natož ta škaredá) zažalovala, nestačili bychom se divit :-).

      Vymazat
    2. Tak to poslední slovní spojení mne rozsekalo!

      Vymazat
  7. Jednou ho Fosfa zboří a co bude pak? Ty na ně nepodáš trestní oznámení, na to jsi moc vyrovnaný, slušný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je třeba boření lesa náležitě regulovat, aby nějakou dobu vydrželo.

      Vymazat
  8. S tou korektností je už všechno naruby, (údajně) označit někoho opicí je mnohem horší prohřešek než jinému prokopnout lebku. Když to tak bude pokračovat, černá barva se stane bílou.

    Na břeclavskou nádražní budovu si vzpomínám, jednou jsem v tamější restauraci čekal na vlak a ta se jmenovala Lokálka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prokopnutí lebky je ošemetná věc: Napřed se zkoumá, jestli náhodou nešlo o nutnou obranu, pak se musí potvrdit úmysl a ještě soudní znalec posoudí, jestli to nakonec nebyla od prokopnutého léčka; prostě samé překážky a komplikace. To s rasistickou poznámkou je to jednodušší: Když se na automatickém trestním stíhání poznamenávajícímu něco nezdá, prostě jen musí nezvratně dokázat, že nic špatného nepoznamenal.

      Vymazat
    2. Samozřejmě, tady to všichni bereme s nadsázkou a děláme si z toho legraci, ale stejně – kolik lidí ze sebe dělá hloupé, ač to dobře chápou. Ignorují úmyslně kontext, a to je manipulace. Nejlepšímu kámošovi při rozhovoru u piva řeknu, ty seš ale vůl, a je to v pohodě, ale když totéž zkusím na úředníka, který mi zrovna v něčem nevyhověl, je to na žalobu. A vůl je přitom kastrát tura domácího, tedy ve významu zcela neutrální.

      (Lépe to vyznívá v ženském provedení: „Miluno, ty seš ale kráva!“ „Paní ministryně, vy jste ale kráva!“)

      Vymazat
    3. Za rasistu by dnes mohl být označen i Darwin, když podle jeho teorie všichni pocházíme z opice.

      Vymazat
    4. Nedělám si žádné iluze ani o jedné straně nepřímo zmíněného sporu, byť kontext může být bohatší, než se na první pohled zdá. Co je mi nesympatické, je skutečnost, že budu-li mít dostatečně tlustou kůži, mohu kdykoli odvést pozornost od vlastních průšvihů tím, že druhého osočím z "prominentního prohřešku", o kterém se nediskutuje. Jakmile začnou domněle osočení vyhrávat spory, ve kterých stojí slovo proti slovu, je jen krůček k tomu, že se vyvolávání takových situací stane běžnou součástí taktické války proti soupeři, což se v některých jiných oblastech práva už dávno děje a jednou vypuštěný džin se pak jen velmi obtížně vrací do nepohodlně těsné lahve.

      Mimochodem, předpokládám, že Miluna podá žalobu kvůli neoprávněnému tykání se zdůvodněním, že krávy jsme spolu nepásli :-).

      Vymazat
    5. Myslím, že to má začátek v Me Too, kdy se věří jen jedné straně a druhou je možné bez důkazu snadno ničit.

      Vymazat
    6. Když jsem byl na začátku devadesátek v Jemerice, hned při prvním setkání nás poučili, že jakýkoliv konflikt s černochem povede k našemu obvinění. Nyní jsme ještě dál - pokrok nezastavíš.

      Vymazat
    7. Těším se na okamžik, kdy už pro podobné účely nebude třeba černochem být, ale bude postačovat, pokud se jím bude člověk cítit.

      Vymazat
  9. Ha, díky za upozornění, budu si muset dát v práci pozor na pana Vrabce!

    OdpovědětVymazat
  10. No než by člověk korektně vykoktal tu objednávku v cukrárně tak mu zavřou ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obsluha bude chvilku přemýšlet a pak prozře se slovy: Jó, vy myslíte toho indiánka? :-)

      Vymazat
    2. Aspoň nebudeš tlustá...!!! -:D

      Vymazat
    3. A co teprv Indiánku s rakvičkou a věnečkem. To už je úplná provokace!

      Vymazat
  11. V Plzni ještě útočí labuťák. Zdá se, že Plzeň je velmi nebezpečné město. Zlatý Černý Most. :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Na ptáky, jsou všichni krátký😊
    Hezké Velikonoce s pomlázkou i bez☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a nápodobně. Na plzeňské ptáky jsou i Pražáci krátký :-).

      Vymazat
  13. Věřím tomu, že medvědům a tygrům spadl ze srdce obrovský balvan. 🤣😂🤣
    Otázkou je, kdo by pro ně vyráběl roušky, potažmo respirátory, aby si pak tu štafetu nepředávali mezi sebou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On se Vladimir Vladimirovič určitě na tygru projede, až bude dokazovat, že jeho imunita je po očkování taková, jak má být. Ne nadarmo vakcinologové upozorňují, že očkování chrání až tak 2-3 týdny po druhé dávce. I tygry :-).

      Vymazat
  14. Naproti tomu Český svaz exhibicionistů trvá na tom, že testování svých členů provádět nebude. Pracují vždy jednotlivě, v parcích a lesích mimo zastavěnou oblast a pokud jejich klient zkrátí vzdálenost pod pět metrů, dávají se na útěk!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, žádné výjimky, to by komplikovalo snadné rozdělení lidí na hodné a zlé. I exbicionista působící celou směnu na liduprázdné ulici musí dodržovat pravidla, jinak mu hrozí, že jeho případ bude vyřešen domluvou.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.