neděle 14. března 2021

Nedělní miniglosy č.582

Už druhý víkend za sebou trucuji. Nehodlám se procházet ve vymezeném prostoru vězeňského dvorku své obce spolu se všemi sousedy a handrkovat se s někým, jestli ještě smím na okraj lesa nebo už ne, případně jestli ještě jsem v zastavěném prostoru obce nebo už kolem převládají vrbičky. Prostě zůstávám doma a trucuji, protože nemám chuť líbat státu ruce za to, co mi milostivě povolí, když se snaží uhasit ohně, které sám zapálil a rozfoukal. A tak těsně před začátkem mého soukromého jara, které pro mě tradičně začíná o pět dnů dříve než jaro astronomické, mám dostatek času udělat si dobrý zelený čaj, sednout si k počítači a napsat nové číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás už u 582. vydání asi nejdéle (víc než 12 let) vydávaného českého blogového nedělníku :-).
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu zveřejnil dva nové příspěvky: Prvním bylo čtvrté pokračování volného seriálu o tom, jak si uspořádat výstavu svých fotek, tentokrát na téma Má smysl dělat k fotkám popisky? Ve druhém článku s trochu podivným názvem O citoslovcích a jarním čidydýmu jsem se blíže podíval na to, jak se dá foneticky zapsat prozpěvování našich českých ptáčků, které aktuálně vítá každý nový probouzející se den. Z minulých týdnů pak ještě jednou připomenu Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla Lucie Váchová, kurátorka mé současné malé fotovýstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, a svůj jubilejní dvoutisící blogový článek Dva tisíce článků - aneb Kam se hrabe dva tisíce slov
 
V našem tradičním "archivním výdejním okénku" se tentokrát vrátím 10 let nazpět k básničce, která byla přímou reakcí na silné zemětřesení v Japonsku, událost, kterou jsem sice na vlastní kůži nepocítil, ale přesto pro mě byla událostí prvořadého osobního významu: Svět je jen velká osika.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví i nervy. Klidně trucujte a buďte naštvaní jako já, aspoň vám virové nebudou nikde na městském korzu křížit cestu. Zkušenost nás učí, že každý tunel má svůj konec, i když třeba žádné světýlko na jeho konci zatím ještě není vidět. Mějte se dobře a nedejte se! :-)
 
 
Zatím není jasné, jestli se před Velikonocemi budou moct alespoň ve velkých obchodních centrech prodávat pomlázky, protože proti tomu protestují majitelé malých a povinně zavřených specializovaných pomlázkoven. "Když nebudeme smět pomlázky prodávat my, požadujeme v zájmu našich zákazníků, aby je nemohl prodávat nikdo," vysvětlil Nedělním miniglosám předseda Asociace českých pomlázkářů. Pokud pomlázky i v supermarketech zůstanou za páskami vymezujícími prostor pro zboží, které se nesmí prodávat, samozřejmě hrozí, že řada českých a moravských dívek a žen podle dávné tradice do roka uschne, takže se dá očekávat velká konjunktura výrobců zvlhčovací kosmetiky.
----------------------
Na třímetrového krokodýla nilského narazili hasiči při hašení požáru zahradního domku na Šumpersku. "Ten můj prokletý koníček!" glosoval situaci majestátní plaz. "Ale snad si moji majitelé, milovníci Járy Cimrmana, jak je znám, brzy nastřádají na nový."
----------------------
Daniel Landa potvrdil Nedělním miniglosám, že jakmile to bude možné, hodlá se přestěhovat do Hongkongu, protože na rozdíl od Čechů Číňani vědí, co se sluší a patří, a hodlají ve volbách podle nového nařízení zvýhodňovat opravdové vlastence.
---------------------- 
Premiér Andrej Babiš po zveřejnění nepříznivých výsledků průzkumů volebních preferencí uvedl, že pokud se osvědčí maturita, v níž budou ti, kteří neuspějí, hodnoceni podle svých předešlých výsledků, měl by se pro jistotu podobný model využít i při podzimních parlamentních volbách.
----------------------
Ovčák Major amerického prezidenta Joe Bidena byl dočasně vykázán z Bílého domu poté, co pokousal jednoho z členů ochranky. Tento incident jen posílil obavy amerických zastánců rasové korektnosti, že si tím prezident vytváří předpolí pro to, aby si do Bílého domu přivedl i Bílého psa. Osobní vyjádření prezidentova psa se Nedělním miniglosám nepodařilo získat, ale na svém twitterovém účtu sečtělý německý ovčák celou kauzu komentoval s filosofickým nadhledem slovy: "Čo bolo, to bolo, terazky som Majorom."
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že v prostředcích hromadné dopravy není možné povinný respirátor nebo speciální nanoroušku nahradit dvěma chirurgickými rouškami a dokonce ani dvojitou burkou.
----------------------
Neúspěchem skončil pokus Poslanecké sněmovny zavést nové účinné bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. "Na doporučení hygieniků jsme omezili počet poslanců při jednání sněmovny na polovinu," řekl nám předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. "Skvělé bylo, že během jednání jsme měli víc prostoru, ale bohužel se ukázalo, že v takovém uspořádání se pro schválení zákonů jen těžko hledá nadpoloviční většina." 
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

35 komentářů:

  1. O rasismu v oblasti psích plemen sevdossidvmnohp nepsali,, ač jel soukromí pastevci, tak policie a armáda nedodržují ovinne kvóty pro čivavy a rkinrze

    OdpovědětVymazat
  2. Maturita a volby jsou top! :-D A ten Hong Kong, ten je hodně mrazivý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, v těch místech ještě, zdá se, zima neskončila.

      Vymazat
    2. Předvolebním průzkumem se zjistilo, že maturita, potažmo studium vysoké školy jen zbytečně zhoršuje volební výsledky ANO;) Nově žákům stačí online ZŠ, úspěšní absolventi získávají červenou kšiltovku, koblihu a seznam volných pracovních pozic v Agrofertu.

      Vymazat
    3. Nutné bude jen umět se podepsat. I když - tři křížky se v historii docela osvědčily. A když budou podle podpisového vzoru... :-)

      Vymazat
  3. Ad #5) Pes Goro již poslal do Bílého domu své sívíčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle jsem dnes přesně potřeboval: Výtečná poznámka! :-) Ještěže Američané neskloňují, protože instrumentál "s Gorem" by mohl za dané politické konstelace být poněkud matoucí.

      Vymazat
    2. Teď jsem se dočetl v jednom hudebním magazínu, že Bílý dům oslovil i Hejmův Žlutý pes.

      Vymazat
  4. Někteří liberální senátoři již připravují sbírku na přemalování Bílého domu na černobíle pruhovaný a místo psa doporučují prezidentovi zebru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to vyřešil typicky českým opatrným způsobem: Namaloval bych pruhy bíle a kdyby byla dobrá příležitost, nenápadně bych na ně upozornil :-).

      Vymazat
  5. Roušky a respirátory jsou základ a jak říkal ministr Blatný, je třeba je nosit, i když jsme na ulici sami. A z toho logicky plyne, že tím spíše bychom je měli nosit i doma a třeba v nich i spát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, slyšel jsem to ministerské vysvětlení. Jen se obávám, že kdybych to měl upřímně komentovat, dostali bychom se trochu mimo poetiku Nedělních miniglos.

      Vymazat
  6. Čtvrtá glosa geniální :D I když dnes se vyvedly všechny. Přeji příjemné trucování a dovolím si poznámku, že tunel někdy končí v závalu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten můj optimismus! Něco takového by mě nikdy nenapadlo :-).

      Vymazat
  7. Z Bílého domu se stane Vlčí dům!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Bílý tesák se už třese nedočkavostí, jak prohlásil Jack London.

      Vymazat
    2. Když si vezmu, kdy jsem Bílého tesáka viděl naposledy, řekl bych, že se může třást i věkem :-).

      Vymazat
    3. Biden už také není nejmladší...

      Vymazat
  8. Asi ochranky bude muset na kurzy německého jazyka, pak už nebude moci dojít k nedorozumění😊

    OdpovědětVymazat
  9. Velice zajímavé čtení. Na tento blog se určitě vrátím a s mnoha názory nelze jinak, než souhlasit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu, budu se tedy moc těšit :-).

      Vymazat
  10. Já nemusím trucovat, mě stačí na dodržení vládních nařízení to, že dělám za koviďačky. Takže na nějaké procházky není čas. O víkendu zas makám na zahradě takže na procházení se též mohu zapomenout. A pokud půjdu do lesa, tak ať mi každej vleze na hrb a políbí řiť, protože si půjdu kam se mi zlíbí. Nejsem ani myslivec ani zeměměřič abych věděla kde je konec katastru....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby ti nějaký zeměměřič nenasypal broky do kožichu :-).

      Vymazat
  11. Trucuju taky. Ale ne proto, že bych chtěla, ale proto, že nemám energii a už třetí týden ryju únavou hubou v zemi. Tahle doba je šílená, náročná, vyčerpávající a já se těším na chvíli, až tohle všechno skončí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to ještě potrvá (jakože to tak vypadá ještě na dobrých pár týdnů), nejspíš se vrátím k sérii obývákových fotokoláží z loňského jara :-).

      Vymazat
  12. Biely dom je rasistický sám o sebe keď je biely. Mali by ho premenovať a popremýšľať nad inou farbou. Tu sa všetko, čo môže byť biele, natiera na krémovo/béžovo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navrhoval bych "Brčálově zelený dům s fialovými puntíky". Chce to trochu se odvázat, Joe, co? :-)

      Vymazat
    2. Bóže, bóže, to jsme to dopracovali.... teď aby se i nevěsty bály vdávat v bílém aby nebyly za rasistky...

      Vymazat
    3. Najlepšie by bolo natrieť to vo farbách dúhy. Tým by zároveň aj vyjadrili, že sú otvorení všetkým možným diverzitám. Nevesty už podľa mňa ani nebudú, lebo za chvíľu budeme všetci za bezpohlavných, tudiž takéto zvazky ani nebudú potrebné. Držte si klobúky, to bude jízda. Svet sa zbláznil.

      Vymazat
  13. Na zahradě máme vrbu, na které si manžel nechal pár proutků na pomlázku, kterou si každý rok plete. Jen si nejsem jistá, jestli to nebude hodnoceno jako občanská rebélie. ;) Popravdě by mě to nepřekvapilo. Doba je čím dál divnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si počkám na oficiální zákaz pletení pomlázek; řekl bych, že to nebude trvat dlouho. Ale buďme optimisty: třeba prozatím ještě bude možné plést pomlázky aspoň v místě trvalého bydliště :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.