úterý 16. března 2021

Bisolární haiku

U mne je to s tzv. významnými dny těžké: Narozeniny si soukromě slavím jindy, než mi našeptává můj rodný list, svátek sice můžu volit ze dvou oficiálně nabízených variant, ale ve skutečnosti nijak neslavím ani v jednom ani ve druhém termínu, není mi zatěžko přesunout regulérní a plnohodnotnou oslavu silvestra na květen či srpen, a když mi pandemie už podruhé za sebou prakticky zruší Velikonoce, jen pokrčím rameny: Jako kdyby na těch, co právě mají dočasnou moc zakazovat a povolovat, a na něčem tak nestálém, jako je pozemský kalendář (papež Řehoř XIII. by mohl vyprávět), stálo fungování naší galaxie.
 
Není tedy asi divu, že ani s prvním jarním dnem se neopičím po meteorolozích či astronomech a dělám si to už drahnou dobu podle svého. No, svého... 
 
Moje jaro prostě začíná dnes, šestnáctého. Není rozhodující, jestli právě venku kvetou magnolie, nebo řeky ještě svírá ledová krusta a zahrádkáři přemýšlejí, které cibulky se líp chytnou v permafrostu. Začátek mého jara nezávisí na rozmarech počasí ani na tak historicky proměnlivé věci, jakou je postavení hvězd. A jestli se právě ochlazuje a zemi se chystá opět zasypat sníh, jako je tomu letos, to beru jen jako přechodnou rebelii, pro kterou mám soukromě pochopení, ale která nemůže pranic změnit na řádu mého světa.

Tak tedy přeji krásné jaro a držím palce, ať jarní sluníčko na obloze není na svou práci nikdy samo! :-)
 
 
Bisolární haiku
 
 
Kdykoli vyjdeš
 
do slunečného rána,
 
stíny se zdvojí.


Nu, chtěl jsem pro ilustraci připojit obrázek s dvojitým stínem. Improvizovaná inscenace v domácích podmínkách ale nevedla k výsledku, který bych si představoval: To, co měly být krásně vykreslené stíny vypadá trošku jako loužičky od nevychovnaného štěněte, a narychlo spíchnuté "různě teplé" osvětlení ze stolní lampičky a čelovky dodalo i ne úplně kýžené barvy.

A tak jsem radši přidal jako původně nezamýšlený bonus ještě jednu fotku, která je osobnější a snad i o něco vydařenější, byť bez speciálních stínů. Tak se mějte dobře, opatrujte se a já zatím připiju voňavým zeleným čajem na radostnější a nadějeplné jaro, ať už každému z nás začíná kdykoli :-).


Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

40 komentářů:

  1. “vypadá trošku jako loužičky od nevychovnaného štěněte” ma dostalo. Na tom koberci to fakt tak trochu vypadá 😄
    Krásna haiku. Vždy som chcela skúsiť vytvoriť nejakú vlastnú (neviem sa dopátrať, aký rod haiku je, ale hodí sa mi ženský), ale nikdy som na to nemala odvahu. Snáď raz...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta podložka není koberec ale vánoční balicí papír. Loni jsem Vánoce zrušil, tak mi nějaký papír zbyl :-). Mimochodem, v české gramatice je haiku nesklonné podstatné jméno středního rodu, ale ako je to vo slovenčině...

      Vymazat
    2. Milý Peter,
      chcel si napísať vo slovenčine. :-)

      Dneska jsi mě Petře svou fotografií omráčil, tak krásné barvy! :-) Podobné 2 barvy sazenic růží (ale silně vonící, neb to je moje kritérium pro zahradu), jsem si objednala před 2 dny.

      Stín se dnes půjde projít jinam, protože z nebe padá životodárná tekutina.

      Vymazat
    3. Chcel, chcel, to nabodeníčko se mi tam dostalo podloudným způsobem přes češtině stranící našeptavač, který jsem nestihl ignorovat :-).

      Vymazat
    4. Obaja špatne 😄
      Po slovensky je to “v slovenčine”.

      Vymazat
    5. Kruci, tak těžký jazyk nemám nikdy šanci se naučit! :-)

      Vymazat
    6. Už som z toho domotaná... Čerf to má dobre, lebo píše česky 😁

      Vymazat
    7. Tak nie, je tam ve a nie vo 😂 vzdávam to!

      Vymazat
    8. Simi,
      tys mě tedy rozesmála! :-D Jsi ty vůbec Slovenka? No, za pár let budeš psát, že jsi Australanka.
      Ale stejně mi tedy napiš, jak je to správně, protože já když mám "slovenskou chvilku", tak píšu vo slovenčine. Ale možno je to zle? :-D

      Vymazat
    9. Já mám Dori takovej tik. Jak slyším dýl někoho mluvit slovensky, začnu pak taky. Takže když mi někdo třeba volal po tříhodinové návštěvě slovenského kamaráda, asi se musel divit, protože jsem s ním začala mluvit po slovensky. A trvalo mi docela dlouho než jsem zas přepla do češtiny. Obzvlášť to vyvolávalo šoky u těch kdo mne znají dobře. Ostatně i když jsme byli v Nitře na výstavě s psékama, hned od počátku mi ta slovenčina okamžitě naskočila. Můj výstavní partner z toho byl taky hin. V Polsku jsem konverzovala polsky a v Němcích či Rakousích německy. Přitom polsky jsem se nikdy, narozdíl od němčiny, neučila. Takže na mě vždycky koukal jak na zjevení.

      Vymazat
  2. Článek mě z různých důvodů zaujal ( který ale od tebe ne? ) a zrovna včera jsem s dcerou vnučce vysvětlovala, že VŘSR se říká říjnová revoluce, ale ,,slavila se,, 7. listopadu a tak jsme se do toho s dcerou zamotaly, že vnučka asi nechápala, naštěstí to je už jedno. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby na VŘSR byl nechopitelný jen termín, bylo by to ještě dobré :-).

      Vymazat
  3. Kolik stínů vrháš, tolikrát jsi člověkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba fotbalisti se na večerním stadiónu tímhle způsobem pomnoží hned čtyřikrát :-).

      Vymazat
  4. Světlo, nesvětlo, tohle haiku je nádherné! Osobně by se mi líbilo ještě víc s nějakým méně exaktním názvem, ale proti gustu... ani langustu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, gusto... Trefilas to dobře: S textem jsem spokojený, s nadpisem tolik ne. Normálně bych to nechal uležet a on by ten správný nadpis časem naskočil, ale tentokrát se nedalo čekat na ten správný nápad, jako to dělám jindy, tohle byla termínovaná věc :-).

      Vymazat
  5. Neplánované oslavy, jsou ty nejvydařenější😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Ovšem na svůj začátek jara se těším pravidelně a plánovaně už celý únor :-).

      Vymazat
  6. Je milé, že se některé věci zatím nedají zakázat. Například jaro:) Těším se na něj strašně, i když zrovna dneska před hodinou fučely kolem oken sněhové vločky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se jaro nenechá odradit. Je nám ho třeba :-).

      Vymazat
  7. Já v březnu obvykle slavívám schizofreniny.
    Solární baroni
    nemají rádi dlouhé stíny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes se pěje: Soláááární baron jsem jááá...

      Vymazat
  8. Otevírám dveře...
    Vidim jaro přineslo dvě slunce
    Není to málo?

    OdpovědětVymazat
  9. Pane jo, až sem se u toho haiku zasnila, ale ty fotografie jsou dechberoucí .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak, když je dobrá inspirace i modelka :-).

      Vymazat
  10. Co se týká oslav narozenin, svátků apod., líbí se mně krédo Paris Hilton: "Žij tak, jako kdybys měl každý den narozeniny."

    Už se těším, až růže takto vykvetou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdy jindy už pořídit pěknou kytičku, když ne k začátku jara? Konečně jsem mohl ocenit, že i v dobách nejpřísnějších zákazů mají otevřeno květinářství.

      Vymazat
  11. Oběť nicotě má cenu jen tehdy, když v haiku, které záhy zmizí v hlubinách netu, nebude nic nedokončeného.
    Což se ti se stíny podařilo!

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná slova a moc pěkná představa. Růže mě taky velice zaujala, takhle barva se skutečně úžasná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musel jsem k takové příležitosti vybrat nějakou pěknou, to je jasné :-).

      Vymazat
  13. růže se stíny
    a modrý dinosaurus
    růži ochrání ?

    Motýl přilétá
    růže sluncem zalitá
    stín nektar nemá

    Motýl usedá
    ...............

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze všech dinosaurů bych měl toho modrého nejradši.

      Vymazat
  14. Nadchla mne ta osobnější, krásně vybarvená růže.
    Tvé pojednání o jaru mne pohladilo.
    Nějak jsem se v posledním čase naučila vyvarovat se hodnocení i meteo hlášení.
    Když na podzim na mém domě začali pracovat, hlásila jsem, že u nás nikdy nenasněží. V lednu to bylo něco kolem metru a v únoru to nebylo lepší.
    Takže byť mám ústa řádně prořízlá, o počasí ani šeptnutí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes bylo u nás střídavě nasněženo a roztáto; beru to jako poslední ofenzívu zimy v Ardenách, která sice vypadá nadějně, ale je předem odsouzena k neúspěchu :-).

      Vymazat
  15. Ta růže je vážně krásná.... já si taky můžu slavit svůj jarní a podzimní svátky, ale nechávám si ten podzimní, to mi zas vlajou vlajky.... ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Taky si doma s těmi předepsanými datumy trochu hrajeme, třeba jaro u nás začne, když postavím na stůl krásně rozkvetlou primulku. Letos to bylo v lednu :D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.