neděle 21. února 2021

Nedělní miniglosy č.579

Když jsem před 12 lety, přesně 22. února 2009, dával dohromady pro své tehdejší tři nebo čtyři čtenáře (z nichž dva byli moji rodiče) osmnáctý článek na svém teprve nedávno založeném blogu, nazval jsem ho tehdy původně Miniglosy 8.týdne; však jsem si taky neuměl představit, že by tyhle malé a povětšinou absurdní poznámky k dění uplynulého týdne mohly vycházet ještě v následujícím roce, kdy by se kalendářní týdny v názvech článků ošklivě pomíchaly. A protože byl článek hotový těsně před nedělní půlnocí, na poslední chvíli před zveřejněním jsem nakonec název pozměnil na Nedělní miniglosy č.1., což jsem považoval za nesmírně optimistický počin, protože to předpokládalo, že by snad o některé z příštích nedělí mohlo následovat i číslo 2. To jsem ovšem netušil, že tyhle "miniglosy" budou určovat program mých nedělí dalších 12 let a jednou v daleké budoucnosti, kterou jsem si tenkrát vůbec nedokázal představit, v neděli 21. února 2021, budu připravovat už 579. číslo tou dobou už dávno tradičních Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". A protože blahopřát nedělníku až v pondělí je vysloveně nevhodné, připiju si s vámi, milými čtenáři, na tyhle dvanácté narozeniny o den dříve, právě dnes. Díky vám všem za to, že se na stránky se značkou NMg i nadále vracíte, a těším se, že ještě pár společných čísel vytvoříme. Vždyť kulaté šestisté číslo už začíná být vidět na obzoru, určitě blíž než konec aktuálního covidového blázince.
 
V uplynulém týdnu jsem stihl publikovat jen jeden nový článek: Opět jsem se vrátil ke staršímu přehledu Které české filmy považuji za nejlepší? a tentokrát jsem zaměřil svou pozornost na film režiséra Saši Gedeona Návrat idiota (všem, kdo tento film neznají, ho vřele doporučuji). Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek Moji Tokijčané mi rozumějí, ve kterém jsem se rozdělil o radost, kterou mi udělalo ocenění na mezinárodní fotografické soutěži v dalekém Tokiu, a článek Pražské věže, o fotce, kterou jsem sice vyfotil už před třičtvrtě rokem, ale definitivní podobu jsem jí dal až teď - mimo jiné i pro webovou verzi své aktuální fotovýstavy Začátek velké cesty.
 
V našem speciálním "archivním výdejním okénku" ještě jednou připomenu dávný článek O zimě v zimě. On tedy zas až tolik o opravdové zimě nepojednává, ale ona už u nás taky zdaleka není taková zima jako byla ještě minulou neděli :-).
 
Přeji vám, aby vás nemoci a nepřející viry obcházely, oblétaly a obeplouvaly velikým obloukem a aby u vás byl vždycky dostatek dobrých zpráv na vykompenzování těch horších, tedy přesně obráceně, než je tomu v běžných médiích. Těším se se všemi z vás znovu co nejdřív na viděnou na těchto nedělních stránkách a kdoví, třeba i jinde :-).
 
 
Protože se od roku 2038 chystá v České republice úplné ukončení využívání uhlí a jeho náhrada obnovitelnými zdroji, mělo by být do té doby i oblíbené živočišné uhlí postupně nahrazeno živočišnými větráčky.
----------------------
Někteří opoziční hejtmani, kteří se původně nechtěli přidat k požadavku na vládu, aby navzdory stanovisku Poslanecké sněmovny vyhlásila nový nouzový stav, připustili, že byli na jednání vystaveni hrubému nátlaku. "Rozhodující zvrat nastal v okamžiku, kdy si vzal slovo jeden z kolegů hejtmanů, kterého jsem doposud osobně neznal," potvrdil nám pod podmínkou zachování anonymity jeden z přímých účastníků schůzky. "Hřmotný muž, který se představil jako hejtman Jan Žižka, udeřil řemdihem do kulatého stolu a - pohrávaje si významně s kličkou od okna - prohlásil, že on tedy na stará kolena žádnou veřejnou soutěž na vozovou hradbu vyhlašovat nehodlá!"
----------------------
Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula byl odvolán z pozice premiérova osobního poradce pro věci epidemiologické a pro oblast Vyšehradu. Důvodem je nešťastný souběh Prymulova vyjádření, že celá země by měla být alespoň na dva až tři týdny podrobena velmi tvrdému lockdownu, a jeho návštěvy ve VIP zóně při zápase fotbalové Evropské ligy mezi pražskou Slavií a anglickým Leicesterem. "Je to samozřejmě nespravedlivé, protože v mém vyjádření ve skutečnosti vůbec žádný rozpor nebyl," postěžoval si pan plukovník Nedělním miniglosám. "Pochopitelně jsem myslel, že tvrdý lockdown se bude týkat jen obyčejných lidí, kteří budou doma v bezpečí, zatímco my - ministři, poradci, plukovníci a jiní hrdinové se na sebe budeme na veřejných místech a VIP akcích pro papaláše snažit nebezpečné viry nalákat, a naše občany tím ochránit."
----------------------
Některé firmy, které zařadily v koronavirovém období do své nabídky moderní distanční svatební obřady, zjistili, že roste počet snoubenek a snoubenců, kteří na závěr obřadu odmítnou stisknout rozhodující tlačítko "ANO" a místo toho se otočí a uprchnou od e-oltáře. 
----------------------
Čeští ekonomové zatím netuší, jak se podaří v budoucnu vyrovnat obří rozpočtové schodky, které se navíc dále zvyšují. Vláda argumentuje tím, že připravila úpravu úhrad stomatologické péče tak, aby byla pro tento účel dostupnější rovnátka. 
----------------------
Ústav pro jazyk český inicioval kvůli lepší srozumitelnosti i pro mladší generaci další drobnou úpravu klasického českého přísloví. "Dnes už část mladých kvůli četným právním jistotám ani přesně neví, k čemu kdysi bývala určena obyčejná hůl, a ti, kteří to snad přece jen tuší, bití holí považují za neomluvitelnou surovost zcela nepřijatelnou pro moderní civilizovanou společnost, zvlášť když by se snad měla týkat nevinných domácích mazlíčků," uvedl pro Nedělní miniglosy jeden z navrhovatelů. Nová, bezkontaktní verze přísloví, připravená ve spolupráci s Českým statistickým úřadem, by měla být v dnešní mediální době akceptovatelná snad i stále četnějšími útlocitnými povahami, a měla by znít: "Kdo chce psa bít, data si vždycky najde."
---------------------- 
Vozítko Perseverance (Vytrvalost), které v týdnu úspěšně přistálo na povrchu Marsu s cílem mimo jiné i potvrdit nebo vyvrátit přítomnost života v místě přistání, dosáhlo při pátrání, zdá se, nečekaně rychlého úspěchu. "Sice se nám zatím nepovedlo vozítko vůbec rozjet," připustil v rozhovoru pro Nedělní miniglosy vedoucí projektu, "na druhou stranu to může být dáno i tím, že jsme vozítko zaparkovali na špatném místě, a marťanští strážníci mu proto nasadili botičku."
----------------------   
Poté, co ani mise Světové zdravotnické organizace do Wu-chanu nedokázala potvrdit, co stálo na začátku koronavirové pandemie, Česká televize pro jistotu zrušila chystanou reprízu televizní inscenace Straussovy operety Netopýr.

 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

43 komentářů:

  1. Ad #5) "Aby se srovnala manka, musíme nejdřív srovnat Rumcajse," oznámil policejní mluvčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě musíme doufat, že se Rumcajs narodil 29. února, protože rovnátka budou pojišťovny proplácet jen do 22. narozenin :-).

      Vymazat
  2. Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi..

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #1): docela by mě zajímalo, kterým koncem trávicího systému budou živočišné větráčky aplikovány a zda budou v případě konce dolního stabilní (tj. budou generovat energii z proudění a hoření bioplynu) či aktivní (pak by se jednalo spíše o živočišné vrtáčky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže máme na vyjasnění všech nejasností ještě 17 let! ;-)

      Vymazat
  4. Vím, že je to trochu mimochodné téma, ale obraz psa v češtině je velmi zajímavá věc. Prakticky všechna tematická přísloví a rčení vypovídají o tom, že jsme ke psům měli hodně dlouho dost negativní vztah - takže kdyby na takovéhle přehodnocování fakt došlo, kdo ví, kde bychom se zastavili! :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Ad #6) Ústav pro jazyk český navíc prý uvažuje o kromě již zažitého vidu dokonavého a nedokonavého, ještě zavedení vidu třetího, oběma společného, a to ko-vidu. U sloves se bude zdůrazňovat předponou "pro".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím se budou jazykozpytci blíže zabývat, jen co se proočkují :-).

      Vymazat
  6. Na ty marťanské strážníky by si měl někdo posvítit, takhle mi kazit zážitek, na který jsem se tak dlouho těšila, to by tak hrálo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že má vozítko aktivovanou fotopast :-).

      Vymazat
  7. Vše nejlepší k dvanáctinám :-)
    To jsem zvědavá, na které datum připadne číslo 1000 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání. Můžu si to snadno spočítat, když přibývá necelá stovka za 2 roky. A proto takovou variantu můžu i efektivně vyloučit :-).

      Vymazat
    2. Já si naopak myslím, že by to byla pěkná meta pro cca dvacetiny :-)

      Vymazat
    3. Obávám se, že do té doby z redakce nezbyde kámen na kameni :-).

      Vymazat
  8. S hrdinným Prymulou, který se statečně vystavuje všem virům světa, jsi mě dostal.
    A gratuluji k stále trvající fantazii a nadhledu, mě už ten humor začíná opouštět. Naštěstí tady pokračuješ ve stále stejném duchu.
    Počet miniglos už dosáhl slušné cifry a bude-li pokračovat i nadále, jistě se dočkáme nejen šestistovky, ale i tisícovky. To bude doufám oslava!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Plukovník Virolapka :-). Šestistovku si ještě představit dovedu, ale tisícovka, to je úplně jiný level...

      Vymazat
  9. Připíjím miniglosám :)
    Plukovník hrdinsky obětoval nejen své zdraví, ale především dovolenou, na které, nebožák, už rok nebyl ( na rozdíl od takové Moniky).
    Zkoumání jiných planet pomocí robotů mi jakožto fandovi sci-fi literatury trošku ničí fantazie s nimi spojené. Paraziti ze sklepení v Yoh-Vombis se těžko přisajou na vesmírné vozítko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to zapojit fantazii jinak... Jscknou vozítko a jeho prostřednictvím se nabouraji do počítačů Wall Street, Pentagonu, Kremlu, z likvidují mezinárodní měnový systém... A máme apokalypsa jak vysitou..

      Vymazat
    2. Děkuji! Konspirátoři ovšem vědí, že spolu s roboty se výpravy na Mars zúčastnilo i několik astronautů, jen se o tom nesmí mluvit :-).

      Vymazat
  10. Jak asi vypadá taková marťanská botička? No co mě rozesmálo, je lapání viru našimi vládními představiteli a jejich nohsledy. Bohužel, lapají velmi málo, vélmi málo....

    OdpovědětVymazat
  11. Distančních obřadů bude přibývat, začalo to svatbami, po té budou následovat, na místo rozvodových stání, sezení před monitorem a pak jen potvrdit tlačítkem své rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno bude jednoduché, stačí tři tlačítka: ANO, NE a - jako nejdůležitější - STORNO :-).

      Vymazat
  12. Moc pěkný! pobavila jsem se. Nejvíc se mně líbili ti nešťastní papaláši, kteří se tak hrdinně obětovali a taky PES a marťanská botička. :)
    Dnes ráno jsem si po otevření notebooku zas připadala jako ve světě miniglos, konkrétně po zahlédnutí jména Středula. To je fakt jak z nějakýho vtipu, nebo katalogu Starkla. Prymula a Středula. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mainstreamová média jsou pro Nedělní miniglosy stále tvrdší konkurencí :-). Ale těší mě, že NMg jsou asi jediné periodikum, které se papalášů na Slavii víceméně zastává :-).

      Vymazat
  13. Dnes nemám IN článek, všechny jsou vtipné, i když všem jsem se nezasmála.
    Jen jsem nechtěla zapomenout ti popřát ke dvanáctinám tvých miniglos. Už dlouho mě bavíš svými postřehy ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přání i za vytrvalost. Však to už je docela dlouhá doba, co patříš mezi abonenty :-).

      Vymazat
  14. Myslím že takové Prymuloviny jsou možné jen v Kocourkově a v Česku (v Sasku jsem zaznamenal něco na ten způsob, ale ne takový level).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou prostě disciplíny, ve kterých jsme tradičně dobří; kam se v nich hrabou Sasíci! :-)

      Vymazat
  15. Odpovědi
    1. To bude speciální apka :-)

      Vymazat
    2. Musím poradit Prvorozenému, zavile trvá na normální obřadu. V dubnu venku...!!!

      Vymazat
  16. Statistický úřad by měl spočítat, kolik dětí na základkách umí vyjmenovaná slova!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ale dokážou správně vyhodnotit jen vyjmenovaní úředníci :-).

      Vymazat
  17. Odpovědi
    1. Jen aby vozítko nakonec neodtáhli! To by mohl být zajímavý právní spor, kdo má platit pokutu :-).

      Vymazat
  18. Prymula vše završil nechápavým dotazem: "A to mám pořád sedět doma?"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani bych mu možná neporadil "kde", ale spíš "na čem" :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.