neděle 16. února 2020

Nedělní miniglosy č.528

Ještě před pár dny jsem byl přesvědčený, že pokud tentokrát Nedělní miniglosy vůbec vyjdou, určitě to nebude na mém hlavním blogu, protože blog.cz připomínal město těsně po náletu. Naštěstí, zdá se, lidé pomalu vylézají z krytů a město zase začíná trochu žít, i když se zatím hlavně odstraňují nejnebezpečnější sutiny a taky se bohužel počítají padlí a ti, co z rostoucího strachu a beznaděje odjeli žít do klidnějších krajů (jako já sem, byť zatím jen "na chatu"). I když mám v tomto smyslu do skutečného optimismu pořád daleko a všude kolem se (navzdory skoro jarnímu počasí) docela dost "chumelí", i tuto neděli nakonec vychází náš tradiční nedělník, skoro jako by se nechumelilo: Vítejte u 528. čísla Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", ve kterém se každou neděli (dokud to jde) s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

Publikování na platformě blog.cz se v poslední době proměnilo v celkem nebezpečnou libůstku podobnou chůzi v minovém poli: Stačil jediný špatný krok, jediný běžný odkaz na jiné stránky, a blog mohl být nesmyslně zablokován a uzavřen na řetěz a na petlici před nakukujícími návštěvníky. Přesto jsem nakonec s notnou dávkou opatrnosti zveřejnil v týdnu dva nové články: Prvním byla nová "pražská drobnůstka" Palma slečny Kotvické z Kotvic symbolicky pojednávající právě v době "klinické smrti" blogu o důvěře ve zmrtvýchvstání. Druhým pak už byl přece jen o dost optimističtější Větrný dárek k Valentýnu, dárek především - jak už to o Valentýnu bývá - pro jednoho docela konkrétního báječného člověka, který je pro mě už dlouhá léta - mimo mnohé jiné - i hlavní inspirací mého blogu.

V tradičním "Archivním okénku" tentokrát připomenu devět let starý a zcela zapomenutý článek, který se, myslím, právě pro tyto dny na pomezí mezi zimou a jarem moc dobře hodí: O dni, kdy květiny ráno vyrazily do práce. No a pro lepší náladu a úsměv ve tváři přidám tentokrát ještě "kosmologickou miniaturku" z roku 2015 s názvem Stručná historie povidlového času :-).

V dnešním 528. vydání NMg se mimo jiné dozvíme, proč začíná být vydávání Guinessovy knihy rekordů nákladově neudržitelné, zjistíme, jakým směrem bude pokračovat výzkum českých vědců po stvoření první geneticky modifikované slepice, a odhalíme, z jakého nečekaného směru může vzejít pro Českou televizi ještě větší riziko než představují naštvaní a uražení politici.

Přeji všem pravidelným i občasným čtenářům dobrou předjarní náladu a věřím, že i příští týden setrvá na optimističtější vlně a budeme se moct v dobré vůli na blogu opět potkávat bez překážek - zdaleka nejen u příštího vydání Nedělních miniglos.


Nejstarším mužem světa se stal oficiálně Japonec Čitecu Watanabe z města Niigata v severní části země. Členové Guinessova výboru, kteří Japonci přišli oficiálně poblahopřát k zařazení do Guinessovy knihy rekordů, si ovšem postěžovali, že kvůli častým změnám na pozici nejstaršího člověka musí stále vycházet nová upravená vydání knihy, což vede k neustále rostoucím nákladům na tisk. Na druhou stranu to ovšem ještě nic není proti tomu, jak často musí vydavatel měnit aktuálního rekordmana v disciplíně "nejmladší člověk světa".
----------------------
Podle ministra obrany Lubomíra Metnara je sice možné, že na základě dohody mezi americkými vyjednavači a hnutím Taliban bude z Afghánistánu výhledově stažena větší část vojáků aliance NATO, ale stažení čeští vojáci vzhledem ke svým specifickým expertním dovednostem nebudou mít v žádném případě nouzi o uplatnění: "Počítáme s tím, že naši vojáci, kteří původně cvičili afghánské armádní síly a afghánské policisty, budou po návratu převeleni k armádním kynologům, kde své bohaté zkušenosti plně uplatní při výcviku afghánských chrtů."
----------------------
Český premiér Andrej Babiš se na facebooku pochlubil tím, že jeho vláda od února zavedla snížené DPH na veřejnou dopravu, přestože obě vládní strany - hnutí ANO i ČSSD hlasovaly při projednávání v parlamentu svorně a jednomyslně proti této změně. "Sice jsme jako vlastenci jednoznačně proti nekontrolovanému pronikání mnohdy alergenního cizího peří na české území, na druhou stranu se domníváme, že když už se sem nějaké to cizí peří přece jen kvůli naší politické nedůsledností dostalo, není důvod se jím aspoň pořádně nepochválit.
----------------------
Předseda vlivné České asociace cílevědomých hlodavců přijal s nadšením výsledky poslanecké volby nového českého ombudsmana.
----------------------
Česká televize zvažuje, že bude muset z ekonomických důvodů přestat vysílat všechny napínavé pořady, protože se v poslední době množí požadavky divaček na proplacení náhrady nemalých škod za nervozitou okousané nehty i analogických stížností diváků kvůli jejich zdevastovaným hipsterským plnovousům.
----------------------
Odborníci se domnívají, že ambiciózní plán ministryně Maláčové odejmout výplatu sociálních dávek těm, kteří své děti neposílají do školy, povede v první fázi především k nárůstu počtu žádostí o určení otcovství.
----------------------
Výzkumníci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR vyvinuli první cíleně geneticky modifikovanou domácí slepici na světě, která by díky modifikaci měla odolávat viru ptačí leukózy. Podle dosud nepotvrzených informací Nedělních miniglos se navíc českým vědcům díky tomuto úspěchu podařilo navázat lukrativní komerční spolupráci s nadnárodním řetězcem KFC, jejímž výsledkem by v dohledné době měla být kuřata nejen odolná vůči nemocem, ale také s nejméně sedmi decentně pálivými křidélky.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

  1. Paní Maláčová bydlela se mnou pod jednou střechou paneláku, než nastoupila na přestižní ekonomickou školu v Anglii... a i pak mi psávala dopisy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.