sobota 22. října 2016

Tajuplný ostrov

I letos jsem na Lefkadě občas zkoušel vyfotit něco ve své oblíbené infračervené části spektra. Tentokrát jsem si řekl, že by takový obraz měl obsahovat takové prvky, které dovede právě infrapodání představit v úplně jiném "světle", tedy oblaka (která jsou v říjnu na ostrově velmi četná a různorodá) i okolní moře. Vystoupal jsem proto pro takový záběr až do úplně nejvyšší oblasti vnitrozemí, kde už se vrstva mraků prolínala s pevnou zemí, aniž by ovšem neustále zastiňovala odpolední středomořské slunce, a zároveň bylo vidět na okolní ostrovy, napohled oproti skutečnosti hodně vzdálené perspektivou širokoúhlého objektivu. Zároveň jsem si přál, aby vlastní ostrovní krajina (v obrázku by nejspíš žádný ze zdejších turistů právě Lefkadu nehledal) v sobě měla aspoň část ze své reálné plastičnosti a "trojrozměrnosti", což dokáže zachovat pouze hra světel a stínů.
 
Udělal jsem řadu více či méně úspěšných pokusů, ale chtěl jsem, aby výsledkem byl nakonec jediný obraz, který v sobě všechny ty pokusy a všechen vynaložený čas a námahu soustředí a bude vlastně zhmotněním mé snahy zobrazit ne zcela tradičním pohledem ostrov, který by si na fotografii zasloužil verneovský přídomek "tajuplný".

Pohled je z pohoří Stavrota (výška přes 1000 m) na údolí kolem vesničky Agios Ilias, pokračující k jihovýchodnímu pobřeží ostrova, v dálce jsou vidět okolní ostrovy Meganisi, Atokos, Kefalonie, Ithaka a další. Expoziční čas jsem tentokrát zkrátil na necelou minutu a půl, aby se světelné podmínky úplně "nezprůměrovaly", ale mezi světlem a stínem nebyly úplně ostré hranice. Barevné podání obrazu je dáno pouze vyvážením bílé, nedělal jsem žádné jiné postprodukční úpravy.


Jen doufám, že teď nezačnou příznivci fantasy příběhů a lysohlávkoví gurmáni podnikat davové nájezdy na Lefkadu, aby viděli na vlastní oči tuhle podivnou barevnou scenérii :-). Ale ostrov krásný a v tom nejlepším smyslu slova tajuplný uvidět určitě mohou, stejně jako my všichni.

Pozn.: Další články o řeckém ostrově Lefkada najdete ve speciální rubrice Črty z Lefkady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.