pátek 23. září 2022

Čtyři labutě (s praktickým cvičením na skloňování v plurálu)

Jak už jsem ohlásil, právě tímto článkem se naplňuje skoro magické "supersudé" číslo 2222. Ano, dnešní článek je na mém blogu přesně dvoutisící dvoustý dvacátý druhý. A protože k příštímu takovému - pro změnu superlichému - číslu se zde už rozhodně nedostaneme, máme dnes poslední šanci užít si podobnou číselnou souhru.
 
Nakonec jsem se rozhodl nedělat žádné historické výběry či patetické pamětní články, ale naopak připomenout si tuhle specifickou příležitost článkem úplně obyčejným, článkem jako je každý druhý, dvacátý druhý či dvoustý dvacátý druhý. A protože dnešní článek bude z rubriky V řeči mírně vázané, použijeme obraz čísla 2222 v podobě čtyř ve stejném směru orientovaných labutí, což jsou ptáci jednak fotogeničtí a jednak se o nich dá říct, že umějí probudit i básnickou obrazotvornost; ostatně určitě si mnozí z vás vzpomenou na slavný verš básníka Jaroslava Nerada "labutí šíje, ňadra, buben a činely", ze kterého se nakonec vyklubal záznam poznávací značky hledaného automobilu v klasické Čapkově povídce. Věřím, že dnešní - literárně nijak ambiciózní - rýmovačka Čtyři labutě nebude zdaleka tak obsáhlá jako byli Tři mušketýři a nepůjde v ní o kejhák jako třeba v Sedmi statečných.
 
Ne, dnes nepůjde o sedm statečných, ale o obyčejných českých sedm gramatických pádů. Můžete si totiž jako bonus v tomto článku na čtyřech labutích vyzkoušet i skloňování v plurálu. V každém dvojverší jeden pád, to je skoro jako při volných jízdách v krasobruslení nebo při slalomu na příliš zledovatělé trati. Na učení v hodinách češtiny je to samozřejmě hrozné, ale pro náš dnešní praktický účel je to tak akorát. A protože labutě jsou čtyři a pádů sedm, dohromady je to kolik, žáku Cartere? :-)

 
Čtyři labutě

I když se závěr léta letos koupe v chladném mokru,
čtyři labutě jsou vždycky hlavní výhrou v pokeru.

Ať hraji zrovna samotáře či hodného strejdu,
bez čtyř labutí se dnes už prostě neobejdu.

Byť článků je tu celkem porce nijak příliš skrovná,
čtyřem labutím se z toho žádný nevyrovná.
 
I když mi nejde pravda přes ret, zpovídám se Bohu:
Čtyři labutě už vidím na každičkém rohu.
 
Když volám "Čtyři labutě!!!" v souladu s právním řádem
emotivní vokativ si pletou s nudným prvním pádem.
 
Byť nejspíš leccos praktického vaše duše hněte
v čtyřech labutích se arci nikdy nezklamete.
 
Pak řeknu snad, až zasypou mě jednou čerstvou prstí:
S čtyřmi labutěmi na střeše je líp 
                            než s jedním vrabcem v hrsti!
 
 
P.S. (už bez pádu):.
I když celkem hloupá, snad dnes bude po chuti
tahle báseň jedné krásné
                            čtyřjediné labuti :-). 

 
Teď si říkám, že naše čeština je sice těžká, ale naštěstí pořád ještě umírněná. Kdybych totiž psal Čtyři labutě ve finštině byla by rýmovačka přibližně dvakrát delší a kdo by se měl s těmi finskými rýmy vymýšlet, že? A to vůbec nemluvím o tom, kdybych chtěl napsat dnešní jazykové cvičení v cezštině (to není překlep, ale snad přijatelný fonetický přepis kavkazského jazyka TSEZ), jejíž cca 16 tisíc mluvčích se ani nedokáže shodnout, jestli mají pádů 50 nebo 140; v obou případech by ovšem čtení (a natožpak vymýšlení!) takové básničky bylo na dlouho. 
 
Tak buďme za naši milou a přiměřenou češtinu rádi a já se budu těšit i na příští - už zase nijak slavnostní a připomenutíhodný - 2223. článek, který nejspíš, řekl bych, vyjde v neděli. Jsem opravdu zvědavý, co by to tak asi mohlo být... 
 
 
Vím, je toho na ilustračním obrázku trochu víc. Můžu to tak nechat? :-) 



 
 
 
 
 
 
 
 

22 komentářů:

  1. Vyprávěla bývalá kolegyně, jak ji potměšilý ucitel v šesté třídě postavil do kouta.Nechal ji sklonovat Tři věšáky,...Ona, neznala psychologickych fint, sklonovala prvni tri pady dobře...pak ale na čtyři věšáky, pět věšáku!, o šesti vesacich...cemu se vsichni smejou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou ti potměšilí učitelé. Mně zase můj učitel češtiny zasel do paměti "podmět typu pět jablek", což přesně odpovídá dnešním "čtyřem labutím" :-).

      Vymazat
  2. Lezarts

    Vzhledem k pádům, mi tím pádem, chybí sedmá labuť…
    , ale teď si říkám… nebuď labuť😁
    2222 x mávám křídlem😅

    OdpovědětVymazat
  3. Ač abstinentka, tak za mě vede lokál :-) Oslava jubilejního článku je to každopádně velmi stylová. A nikdy neříkej nikdy... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkal jsem si, že je třeba to maličko rozproudit. A hříčka s lokálem mě nadchla :-).

      Vymazat
  4. No a po dalsich magickych 1111 clancich tu name další magicke cislo 3333...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by znamenalo dalších osm let při této frekvenci. To si vůbec neumím představit.

      Vymazat
  5. Vůbec nevím, kolik článků je na mém blogu. Obdivuji tvoji pečlivost a smysl pro pořádek.
    Gratulují k tomu krásnému kulatému číslu.
    Tvých 7 pádů 4 labutí se mi moc líbí. Studnice tvých zajímavých nápadů je nepřeberná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogspot tohle číslo v administraci připomíná. Ale ve skutečnosti mám ještě o dva články víc: Jeden mi vymazal rozdurděný admin Standa a druhý byl článek na rozloučenou s blog.cz, který nemělo smysl přenášet do prostředí blogspotu. Takže je to ve skutečnosti ještě zajímavější: Článků mám 2222+2 :-).

      Vymazat
  6. Ach jo, co já bych dala za to být někomu takovou čtyřjedinou labutí! povedené dílo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to je pořád "laudó laudáré", ale co s tim - ve šroubárně...

      Vymazat
  7. Čtyři labutě jsou povedené, ale poslední verš je úplně nejlepší! :D
    Velikou gratulaci posílám k blogovému jubileu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Teď bych měl aktualizovat informaci, že na tomto blogu je více než 2000 článků na nové znění "více než 2222 článků" :-).

      Vymazat
  8. A z lokálu k vokativu
    horem pádem
    půjdu zpět
    na labutě pohledět.

    OdpovědětVymazat
  9. Mám pocit, že sem míří černá labuť a i když je jen jedna, úplně stačí.

    Myslím, že 3333 by také mohlo být, zhruba 1100 článků při tvé obdivuhodné produktivitě (nemluvě o kvalitě) zvládneš za 7-8 let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě! Osm let jsou dva olympijské cykly nebo pětiletka s dvouletkou a ještě zbyde :-).

      Vymazat
    2. Dovedu si ale představit, že s přibývajícími úspěchy ve světových fotografických soutěžích můžeš vidět budoucnost především ve fotografování.

      Vymazat
  10. Ahoj, vtipný autore! Dnes jsem zavítala dřív na článek o labutích než na pravou "nedělní" miniglosu, ale jsem ráda, že jsem to udělala. Pošmákla jsem si zase na češtině, a i když já občas píšu v nářečí, píšu už málo na blog a pořád obdivuju tvoji autorskou čilost. Ať se ti daří i dál a přeju pěkný letošní (2022.) říjen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj vtipná čtenářko! Jsem rád, že se občas zajdeš podívat, a když tě něco ze zdejších článků potěší - ať už je to tenhle "supersudý" nebo jakýkoli jiný - tak si samozřejmě jako autor lebedím :-). Krásný podzim.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.