pátek 26. srpna 2022

Zápisky z čerstvě popsaného sešitu

Dnes jsou lidé většinou "srostlí" především se svým mobilním telefonem, od kterého se často nechtějí nebo nedokáží ani na chvíli odloučit. Já mám - jak vědí ti nejvěrnější ze zdejších čtenářů - kromě toho ještě svůj malý zápisník formátu A6 s pevnými deskami, do kterého si zapisuji zajímavé věci, které si přečtu, slyším, zahlédnu nebo mě jen tak napadnou. Najdete tu rychlé postřehy, záznamy snů, citáty, pasáže z knížek, které jsem si přečetl a něčím mě zaujaly, okamžité nápady, které nechci zapomenout, třeba verš básničky nebo příhodný název pro fotku. Právě teď se jeden takový sešitek, který mě každý den a na každé cestě - třeba jen do obchodu pro rohlíky, bez zápisníčku nedám ani ránu - věrně doprovázel po dlouhé poslední tři roky (první záznam je ze začátku října 2019), zaplnil a vyvolal tak nejen nutnost pořídit si zápisník nový, ale i chuť si v popsaných stránkách zalistovat, a projít si tak zpětně s tímto zvláštním průvodcem třemi posledními neobyčejnými roky. Pro dnešní článek jsem vybral namátkou a bez pevnější struktury či dramaturgie pár zápisků z úvodní části (do února 2020); některé jsou víc k pobavení, některé snad k zamyšlení, některé jsou známé až "klasické", jiné možná zůstaly před většinou veřejnosti utajené. Tam, kde znám autora, uvádím ho, ale něco je i z mé hlavy nebo dokonce ze stránek spřátelených blogů, zdroje inspirace jsou přece nekonečné a dá se nabírat z mnoha proudů a ze všech stran, stačí nastavit dlaně.

Největší údiv vzbuzuje ten, na něhož nedělají peníze žádný dojem. (Cicero)

Samota je nebezpečná. Je návyková. Jednou si uvědomíš, kolik je v ní míru, a nechceš už zápasit s lidmi. (C.G.Jung)

EXPLOZE, VÍRY a REFLEXE (listopad 2019 - nápad na název výstavy, později použito v přehozeném pořadí pro plzeňskou výstavu v létě 2020)

Původcem zla jsou lidé, nikoli válka. Válka jen umocňuje jeho míru a přidává některé nové motivace.

Podstatný rozdíl mezi vlajkou EU a vlajkou SSSR vidím v tom, že členem EU jsme, ač to tak často nevypadá, zatímco členem SSSR jsme nikdy nebyli, ač to tak skoro pořád vypadalo. (diskuse na facebooku)

Když něco miluješ, pusť to na svobodu. Když se to k tobě vrátí, je to tvoje, když ne, nikdy to tvoje nebylo. (A. St. Exupéry)

Kdo nehoří s námi, doutná proti nám.

Někdy je čisté svědomí zaměňováno se špatnou pamětí.  (P. Varvařovský)

S pravdou a lží je to ve skutečnosti nesmírně jednoduché: Lidé věří výhradně tomu, čemu věřit chtějí; jestli je to pravda či lež, není vůbec podstatné.

Sebevědomí musí jít pohromadě s pokorou. Musí za ním být i stud či strach. Jakmile tam není, je to psychopatie. A my někdy bohužel vychováváme k tomu, aby se člověk nestyděl, aby se nebál, aby neměl úzkost, čímž mu vytváříme falešné sebevědomí (Pavel Kolář)

Strom neodepře svůj stín ani tomu, kdo ho přichází porazit. (prý malajské přísloví)

Většina diskusí na sociálních sítích časem poztrácí své původní téma a přes politickou šavlovačku postupně oddriftuje k nepříliš sofistikovanému sporu o to, kdo je větší hlupák, což bývá debata, kde se jen obtížně hledá koncensus.

Lidé byli stvořeni k tomu, aby byli milováni, a věci k tomu, aby byly používány. Svět je v chaosu proto, že je to v něm naopak. (dalajláma)

Ve společnosti mají vládnout pravidla, ne lidé. (V. Cepl)

Základní problém lidstva tkví v tom, že máme prastaré paleolitické emoce, středověké instituce a božské technologie. (I. O. Wilson)

Média jsou rozumnému člověku na nic, ostatním ke škodě. (D. Bartoň)

Jestli Werich a já jsme začali na nějaké programové základně, byl to zavilý odpor k jubileům, výročím, vlajkoslávám, fáborům a korouhvím, k veškerému hujajá a piškumpré a sláva mu, on je pašák. Zahájili jsme svou činnost co revoltu proti kdejakému "slavme slavně slávu slavných Slávů", tomu věnec budiž dán a skleničko ty skleněná. Proti Slavínům, Památníkům, Panteonům, Pantátům, Potentátům a Páprdům. (J. Voskovec 1975)

Rok 1999: V březnu Česká republika vstoupila do vojenského paktu NATO. Ale ne zas moc. (P. Motýl, Bohemiana).

Příliš mnoho čehokoli škodí, ale příliš mnoho šampaňského je pořád ještě tak akorát. (F. S. Fitzgerald)

Cítím se být téměř kompletně vytřen: Nejprve mi vytřeli u lékařky krk špejlí a pak v lékárně zrak výší doplatku. Zbývá jen pár míst, která už raději vytřu sám. (J. Kust, facebook)

Ti, co na můj blog přišli jen omylem a přestože o mně nic nevědí, jsou vlastně jen statistickou kompenzací všech těch, co jen omylem nepřišli, přestože o mně dobře vědí. (leden 2020)

Záplata musí být větší než díra. (přísloví)

Tvůrčí fotografie je založena na cílené autorské změně reality, která je přetvořena tak, aby se stala prostředkem komunikace mezi autorem a divákem. (J. Karbusický, Čs. fotografie č.55)

Vychování v této zeměpisné šířce jest vzácnější než kandík. (J.Werich, 1958)

Výsledek demonstrace byl, že si lidé zademonstrovali. (P. Motýl, Bohemiana)

Absolvoval čtyři stáže
o umění kamufláže.
A tak je teď
ze všech stran
důmyslně  maskován. (Tlusťjochův blog)

Podle mě je správný, že učitelé mají míň peněz oproti zaměstnancům Lídlu. Pokud hodina ve škole má 45 minut a normální hodina 100 minut, tak by logicky měli mít 45% Lídl platu. Stačí aplikovat jednoduché počty. Vzdělání se přeceňuje. (z diskuse o učitelských platech na facebooku).

Mou největší noční můrou jsou matjesy zalité v aspiku. Nesnesu tu klepavou konzistenci a k tomu znepokojující "t" a "j" vedle sebe. (blog Odesílatelka)

Lidé mají rádi, když můžou říct, že za něco nemůžou. Že nejsou sami neschopní a nekvalifikovaní, ale že je někdo okradl. (J. Šula)

Krásné slovo MERHYNĚ (= neřestná žena, nevěstka). 

Čím vážnější věci člověk dělá, tím větší by měl mít nadhled a tím lépe by měl být schopen vnímat groteskní dimenze vlastního konání. (V. Havel)

Pro sport není u nás porozumění. U nás si živnostník nemůže dovolit běhat v tričku po městě, neb se tím zesměšní a obchod hyne. (J. Žák - Vydržte až do finiše)

Výchova znamená pochopit, že v životě je i něco jiného než strach a prospěch. A já se obávám, že právě mezi těmito póly se většina lidí pohybuje. Ale jiné věci jako soucit, poctivost, vděčnost, pokora, to tam neexistuje. Na to právě často sází populismus: Tohohle se budete bát a z tohohle budete mít prospěch. (Z. Svěrák, Hyde Park Civilizace) 

Když člověk z jakkoli upřímného rozhořčení ze skutečnosti šmahem škrtne vše dobré jako samozřejmost, kterou není třeba se zdržovat, vždycky mu zbyde jen děsivá a na pohled bezvýchodná špína. Představa, že když vypálím do kořene všechno špatné, co mě obklopuje, budeme se všichni mít skvěle, je odvěká, ale čím víc se ji kdy dařilo naplnit v praxi, tím do větších pekel většinou sama vedla. 

První lok ze sklenice přírodních věd z nás udělá ateistu, ale na dně této sklenice na vás čeká Bůh. (W. Heisenberg) 

Lidem, kteří nemají co říct, je svoboda slova lhostejná. (D. Kroupa)

------------

Máme za sebou úvodní část zápisníku, ze kterého jsem vybral pár příspěvků, které mi připadly nejlépe přenosné na zdejší čtenáře. Podstatná část popsaného zápisníku ještě zbývá, tak si nejspíš v dohledné době uděláme po vzoru Hollywoodu (nebo Holých vod, jak říkával Jiří Voskovec) ještě nějaké pokračování. 

30 komentářů:

  1. Tři zápisky mne oslovily víc, než jiné. A ač to po mně nikdo nechce, pokusím se zdůvodnit proč.

    1. Když něco miluješ, pusť to na svobodu. Když se to k tobě vrátí, je to tvoje, když ne, nikdy to tvoje nebylo. (A. St. Exupéry)
    - Zdá se, že právě se ke mně “něco” navrací :-)

    2. Podle mě je správný, že učitelé mají míň peněz oproti zaměstnancům Lídlu. Pokud hodina ve škole má 45 minut a normální hodina 100 minut, tak by logicky měli mít 45% Lídl platu. Stačí aplikovat jednoduché počty. Vzdělání se přeceňuje. (z diskuse o učitelských platech na facebooku).
    - Zážitek z dob mého studia na AG Štěpánská: V ročníku byly na škole kromě přírodovědných tříd také "kybernetická", kam jsem chodila, a humanitní (kde se učila mimo jiné i latina). Průzkum žactva, kolik kdo stráví denně času cestováním do školy, dostali za úkol bůhvíproč studenti z humanistické větve. Když přišli do třídy k nám, byla jsem jediná, kdo se přihlásil, že cestuje do školy déle, než 45 minut (byla jsem tehdy mimopražská). Doplňující otázka zněla: Kolik tedy asi průměrně minut. Po pravdě jsem řekla, že hodinu. Humanisté se dotčeně obrátili na prof. matematiky, která byla zrovna přítomna. Že jasně řekli, že je zajímá kdo cestuje déle, než 45 minut. Vím, že jsem tehdy jen obrátila oči v sloup. A paní prof. se humanistů laskavým tónem zeptala, kolik že si myslí, že má hodina minut. Spolužáci řvali smíchy, humanisté vycouvali ze dveří.

    3. První lok ze sklenice přírodních věd z nás udělá ateistu, ale na dně této sklenice na vás čeká Bůh. (W. Heisenberg)
    - Od mládí se laicky zajímám o astronomii a zvlášť o kosmologii. S postupujícím věkem mi zvolna došlo, že filosofie by bývala byla dobrá průprava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ad 1) Takovéhle návraty bývají radostné a jsou hodné povýsknutí :-).
      ad 2) Mám docela rád, když ostřílení sociálněsíťoví diskutéři občas spadnou do vlastní myšlenkové jámy :-).
      ad 3) Ona se u nás za dlouhá léta vžila představa, že astronomie je hlavně matematika, což většinu lidí se zálibou ve filosofii spolehlivě odfiltruje, protože takoví lidé se často matematice vyhýbají, seč to jde, místo aby ji považovali za jeden z nezbytných nástrojů toho, kdo to s filosofií míní opravdu vážně. Jenže, obávám se, na tak širokou a různorodou oblast "pouhá" matematika nestačí, byť takové tvrzení budou roduvěrní matematici nejspíš považovat za zvlášť odpudivou formu hereze :-).

      Vymazat
    2. Tak ta poznámka ohledně hodiny a přeceňování vzdělání mě už v textu dost pobavila a Axina tomu v bodě č. 2 nasadila korunu. To se fakt povedlo :-)

      Vymazat
    3. Připomnělo mi to starou anekdotu, jak se při srazu po letech učitel diví, že právě z Horáčka, který měl s matematikou vždy potíže, se stal milionář. I Horáček vece: "Ale pane učiteli, prostě nakoupím za sto a prodám za dvě stě. Mně ty dvě procenta úplně stačí!"

      Vymazat
  2. ad.
    "slavme slavně slávu slavných Slávů"
    No jo no - odstavme slavně slávu slavných Slávů.
    A přes to všechno slavení, či odstavování:
    paměť srdce zůstává.
    Dle individuálního vkusu
    lidem lahodí
    kýč, či umění.
    Trpaslík přestal býti kýčem,
    když mi slzy zastavil.
    Paměť srdce zůstává,
    dokáže však oživit srdce kamenné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      "Trpaslík přestal býti kýčem,
      když mi slzy zastavil."
      Trpaslíkovi jsem se nikdy nesmál, ale na zahradu jsem ho nepustil.

      Vymazat
    2. Již mám dva.
      Trpaslíky.
      Ovšem slzy jsou takovou vzácností,
      že mi je hned za víčky někdo bere.
      Eh, zrovna mne napadlo
      o čem bude můj další článek
      (ne na českém webu)
      o kukačce,
      jak se změnila v malinkatou princeznu.

      Vymazat
    3. Venca DG kdysi napsal:¨
      Tak už mne vezou do Bohnic
      v kapse mám trpaslíka - jinak nic.

      Vymazat
    4. Bohnice jsou daleko,
      snad mne trpaslíci doprovodí někam blíž.
      Tedy až si pořídím jejich malinkatou kopii
      a vejdou se mi do kapsy.

      Vymazat
  3. Já kdysi četl dvě hezké úvahy o Bohu.
    1) Kdyby existoval Bůh, netrpěl by na větě takou čeládku jako jsou lidé.
    2) Opravdový ateista je přesvědčen, že ani Bůh nevěří v sám sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem měl v téhle sekci jednu poznámku, která se docela hodí k tvému komentáři: "Čekám, kdy už někdo vezme tu Petriho misku, které říkáme Vesmír, všimne si infekce na jedné z testovaných buněk (Země), která hrozí nakazit celý pokusný vzorek, prohlásí pokus za neúspěšný z důvodů kontaminace a spláchne nás všechny do záchodu. (V. Otahal v internetové diskusi o novém pohledu na částice)

      Vymazat
    2. "Ateistou buď toť víra jistá - Pánbůh sám je také ateista.' (Karel Havlíček Borovský)...

      Vymazat
  4. Moc hezké citáty. Podepsala bych se pod: Sebevědomí musí jít pohromadě s pokorou. A zasmála jsem se u diskuse o učitelích - vzdělání se asi fakt přeceňuje :-) A zamrazilo mě u toho předposledního - přírodní vědy a Bůh. Myslím, že to mám stejně, čím víc se dovídám a vnímám věci kolem sebe, mám pocit, že za vším musí stát něco "většího" - líbí se mi názor, že si Bůh stvořil lidi, aby měl kdo obdivovat to všechno, co se mu podařilo vytvořit .-) Krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vzdělání se přeceňuje, to je překrásná pointa :-). No a jestli za tím vším tady nestojí něco vyššího, domnívám se, že je to trestuhodně nevyužitá příležitost :-).

      Vymazat
  5. Člověk si uvědomí, že my jsme meli vlajkoslavy, hujaka apod. spojene s byvalym rezimem, ale on je to zřejmě obecny problem...A trapne jsou i ruzne. protiakce, bourani pomniku, apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na podobných hujajích dokonce jako dítě zpíval budovatelské písně ve sboru. Hrůza, když si to dnes jenom představím :-).

      Vymazat
  6. Ta Svěrákova dpeach mne prekvapila svym pesimismem..Tak černě bych to rozhodně neviděl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já ne. Ale je pravda, že se s podobným přístupem potkávám stále častěji.

      Vymazat
  7. Kdo nehoří s námi, doutná proti nám.
    Včera manžel ještě hořel, první den koncertů Hrady.cz na Bouzově. Dnes prší a prší, já hořím, on doutná....

    OdpovědětVymazat
  8. Mě taky včera večer skoro uhasil déšť. Ale pár žhavých uhlíků, doufám, ještě zůstalo.

    OdpovědětVymazat
  9. Lezarts

    Ordinovali bych tato moudra ke konzumaci, bez omezení několikrát denně!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i když jsem si to všechno sám zapsal, mám přirozenou tendenci zapomínat :-).

      Vymazat
  10. Velmi příjemná směs, díky za tohle nahlédnutí :-) U učitelských platů jsem vyprskla smíchy, až jsem se pak nenápadně otáčela, jestli se za mnou lidi nenápadně neotáčejí :-) To snad musel být trol, ne? A citát od Voskovce je tak dokonale a brilantně mistrovský, až se mi zatajil dech (piškumpré!). Takhle psát, to je něco nepředstavitelného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta poznámka v diskusi o učitelských platech má tak skvělý timing, že to skoro vypadá na nezamýšlený vtip. Jak tvrdí šachoví velmistři, některých geniálních tahů jsou schopni jen začátečníci :-).

      Nu, Jiří Voskovec roku 1975, tedy i čtvrtstoletí poté, co se začal živit výhradně v angličtině, měl stále opravdu brilantní češtinu, v tom se shodli všichni, kteří s ním byli v kontaktu.

      Vymazat
    2. Míra
      Voskovec sám by dokázal zaplnit i víc, než "dva zámky, plný spisovatelů!"

      Vymazat
  11. Mně se líbí postřeh: "Výsledek demonstrace byl, že si lidé zademonstrovali."
    Přesně tak se dívám na všechny demonstrace, kdo si dnes vzpomene na Milion chvilek a zkrachovalého studenta teologie? Ale stále povstávají "noví bojovníci", dnes např. hodně křičí na Babišových zastávkách s obytným vozem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petr Motýl umí být břitkým a lapidárním komentátorem, byť je to v první řadě básník :-).

      Vymazat
  12. Míra
    "Záplata musí být větší než díra."
    My rejpalové a skeptici dodáváme: nemusí, ale je to (asi) lepší. Většina mladých lidí by se mnou nesouhlasila a já jim to neberu. Jdu (se) zašívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při záplatování menší záplatou je dobré mít slušný smysl pro kompozici :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.