neděle 7. března 2021

Nedělní miniglosy č.581

Několik let jsem byl o nedělích zvyklý psát své blogové články v kavárně na pražském Poříčí, kde už jsem měl "vysezené" svoje místo, svůj stoleček, svou zásuvku a svoji velkou horkou čokoládu se šlehačkou. Už jsem si skoro nedokázal představit neděli bez tohoto pravidelného dvou až tříhodinového kavárenského rituálu a od vzniku závislosti mě uchránila až koronavirová epidemie, která vůbec zatočila s řadou podobných závislostí, aby je nahradila novou generací závislostí vlastních. Že je to vyhánění čerta ďáblem? Bezesporu. Každopádně dnes píšu - jako teď obyčejně - nedělní článek doma, popíjím k tomu japonský zelený čaj (bez šlehačky!) a uvědomuji si, že naposledy jsem byl ve "své" kavárně psát blogový článek právě před rokem, protože další neděli už bylo vše zavřené na virovou petlici. Jsem opravdu zvědav, kdy se mi zase podaří napsat nové číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" v kavárně u horké čokolády. Ale za těch dlouhých 12 let vydávání Nedělních miniglos už jsme přežili leccos a nepochybuji, že přežijeme i uzávěry všeho druhu, ať už jsou právě nezbytné či nesmyslné. Já vás každopádně od svého japonského zeleného čaje tentokrát vítám už u 581. vydání asi nejdéle vydávaného českého blogového nedělníku :-).
 
V uplynulém týdnu jsem na blogu zveřejnil dva nové příspěvky: Prvním byl Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla Lucie Váchová, kurátorka mé současné malé fotovýstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně. Druhým byl článek jubilejní a pěkně kulatý, článek s pořadovým blogovým číslem 2000, kterému jsem dal název Dva tisíce článků - aneb Kam se hrabe dva tisíce slov (dnešní Nedělní miniglosy tedy zahajují třetí tisícovku článků). Z minulých týdnů pak ještě jednou připomenu malou rýmovačku na aktuální téma Polibek starostlivé múzy a další ze série textů o mých oblíbených českých filmech - Návrat idiota.
 
V našem tradičním "archivním výdejním okénku" opět připomenu 10 let starý článek O privátním blanickém rytíři o tom, co může nastat, když si takového rytíře - s koněm, samozřejmě - nečekaně přivedete domů jako bonus z akce vašeho hypermarketu.
 
Přeji vám hlavně pevné zdraví, neméně pevné nervy a prosím, neškrťte policejní příslušníky, kteří po vás budou chtít nesmyslná potvrzení a razítka; oni si to nevymysleli a jsem přesvědčený, že se jim takový úkol neplní nijak dobře. Snad ten přirozený othellovský reflex ukrotím i já, až na mne při kontrolách na hranicích okresů taky jednou dojde :-).
 
 
Nejbohatší Čech Petr Kellner je v současné době zavalen požadavky na dodávky nedostatkových respirátorů, což přičítá skutečnosti, že mnozí lidé mají problém rozlišit drobný rozdíl mezi zkratkami FFP a PPF.
----------------------
Český premiér Andrej Babiš si opět postěžoval, že podobně jako na podzim před velkou epidemickou vlnou - i v novém roce "ti, co měli přijít, nepřišli". Zatímco v prvním případě se nepodařilo přesně určit příčinu, tentokrát ti, co měli přijít, nepřišli nejspíš proto, že měli přijít z vedlejšího okresu.
----------------------
Islandští vulkanologové potvrdili, že se poprvé od 12. století probouzí sopka Keilir. Z četných drobných otřesů v okolí sopky jasně vyplývá, že erupce se dá očekávat v nejbližších dnech. Dobrou zprávou ale je, že by tentokrát nemělo dojít k výraznému omezení letecké dopravy v Evropě, jako tomu bylo před několika lety při erupci sopky Eyjafjallajökull, protože o moc víc už leteckou dopravu omezit nejde.
---------------------- 
Nově vybraný ředitel komunikace ministerstva zdravotnictví měl sice do své pozice nastoupit 1. března, ale nakonec nenastoupil. Ministerstvo Nedělním miniglosám potvrdilo, že důvodem nebylo nic podstatného, ale šlo jen o chybu v komunikaci.
----------------------
Pařížský soud uznal bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho vinným z korupce a z obchodování s vlivem a uložil mu tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Soud sice dal odsouzenému možnost požádat o odpykání trestu doma s elektronickým náramkem, ale počítá spíš s tím, že exprezident kvůli svým povahovým rysům dá přednost uvěznění na Elbě nebo rovnou na ostrově Svaté Heleny.
----------------------
Policie oznámila, že při pokusu přejít bez písemného povolení zaměstnavatele hranici mezi okresy Nový Jičín a Opava zadržela občana Jana Ámose Komenského. "Pan Komenský nejenže neměl v pořádku dokumenty a při kontrole se drze vymlouval, že je světoobčanem," uvedla policejní mluvčí, "ale podle naší hlídky navíc vedl podivné řeči nepřímo zpochybňující vládní protiepidemická opatření - jako např. "Člověk má rozum, aby rozeznával, a vůli, aby volil, cokoli je kde dobrého nebo zlého," nebo "Kdykoli se přimísí nějaké nařizování, naše mysl hned cítí odpor a odvrací se," takže proti němu byly pro jistotu použity mírné donucovací prostředky a byl s eskortou vrácen zpět do Fulneku, kde se po zaplacení vyměřené pokuty může procházet a blábolit téměř bez omezení."  
----------------------
Mnoho českých politiků se z čistého pudu sebezáchovy obává používání experimentálního léku ivermektinu, který sice možná pomáhá v těžších případech nemoci covid-19, ale přece jen jde primárně o přípravek proti parazitům. 
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

32 komentářů:

  1. Vzhledem k tomu, že jihokorejska exprezidentka dostala za podobné provinění 24 nepodminene, může být francouzsky prezident rád, že francouzské soudy jsou vymeklejsi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V obou případech byla aplikována klasická zásada "volnost, rovnost, bratrství", kterou však v případě korejské exprezidentky jako ženy logicky nešlo použít plnohodnotně :-).

      Vymazat
    2. Ivermeklin jako strašák nejen pro politiky...
      Mira

      Vymazat
    3. Co je vlastně onen Ivermeklin? Dobrý, nebo ne?
      Tuším, že Babiš se ho snaží prosadit,....nebo kdo.
      A jo, to je asi něco jinýho, Ivermektin,...

      Vymazat
  2. No vida, tak i na erupci sopky už jsme připravení! Až na to dojde, jistě oceníme i ty respirátory, co teď venku musíme nosit. Škoda, že České středohoří má své slavné dny dávno za sebou :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komorní Hůrka by možná ještě mohla... Kdyby chtěla... :-).

      Vymazat
  3. Poslední dvě glosy top!
    PR oddělení ministerstva zdravotnictví se v podstatě stihlo vyglosovat samo - myslela jsem, že jde o vtip, ale pak koukám, že informaci zveřejnila ČT24. Jsem zvědavá, co přijde příště, ale zcela jistě se máme na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé miniglosy jsou zcela samonosné a není třeba je nijak domýšlet :-).

      Vymazat
  4. Ad #6) Boháči bez moudrosti co jsou jiného než vepři v blátě ležící?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle repliku naštěstí pan Ámos raději spolkl.

      Vymazat
  5. Ředitel komunikace ministerstva zdravotnictví bude na pozíciu ako stvorený. Vraví sa, že človek postupuje tak vysoko, až kým sa dostane na pozíciu, na ktorú nemá (a tam samozrejme ostane).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to těmi miniglosami tentokrát prolíná na více místech: Ti, kteří měli přijít, nakonec nepřišli. Někteří možná - jako pan komunikační ředitel - i dobře udělali :-).

      Vymazat
  6. Andrej Babiš projevil na svém twiteru názor, že on se u uchazeče o zaměstnání nikdy nezajímal o to, zda má maturitu. Z blízkých kruhů kolem premiéra se dokonce proslýchá, že pokud by takový uchazeč volil hnutí ANO, nevyžadoval by ani základní vzdělání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Optimální jsou uchazeči, kteří sice neumějí do pěti počítat, ale to vůbec nevadí, protože sebevědomí mají jen za tři :-).

      Vymazat
  7. Zda byl občan Komenský během zadržení řádně odčerven Ivermectinem se redakci nepodařilo zjistit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že přes veškerou snahu zůstal červ pochybnosti :-).

      Vymazat
  8. Ta kavárna mi nesmírně chybí. A to nejsem zas nějaký kavárenský povaleč, ale prostě jen si tak zajít s kamarádkama nebo s dcerou, čučet jak jde život kolem a vychutnávat si atmosféru... bože jak to mi chybí! Jo, antiparazitika jsou potvory, ty se s parazitama nepářou tak jako my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když píšu NMg doma, paradoxně na nich strávím mnohem víc času. Kavárna mě vlastně učila zacházet s časem mnohem efektivněji.

      Vymazat
  9. Zdá se, že i komunikace mezi vládou, je parazitována...
    Snad se ještě někdy poštěstí zajít na atrakci, jako je čokoláda se šlehačkou🤨

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ne, budeme o tom aspoň nadšeně vyprávět a třeba se toho někdo z našich posluchačů dožije :-).

      Vymazat
  10. Sarkozy měl krásnou postranní spolupracovnici!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně byla obezřetnější, pokud jde o kabelky :-).

      Vymazat
  11. Tak ještě kdyby skutečně zabíral i na ty naše dvounohé parazity, to by byly dvě mouchy jednou ranou. :)
    Zaujala mě i představa zeleného čaje se šlehačkou. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj kamarád - mistr japonského čajového obřadu - by o mne nejspíš přerazil sůj kendó bambusový meč :-).

      Vymazat
  12. Tak mě napadlo, co by se asi stalo, kdyby se dostal Ivermektin do ventilace při zasedání v poslanecké sněmovně...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to budu brát optimisticky, všichni by pak měli být přinejmenším odčervení :-).

      Vymazat
  13. Napoleonský komplex Sarkozyho je vtipným postřehem. Když jsme kdysi za premiérování Topolánka předsedali EU, na jedné sešlosti stál Sarkozy vedle Topolánka a byl o víc než hlavu menší a nesl to velmi nelibě a naše předsednictví pak silně kritizoval.
    Ale stejně by mě zajímalo, zda si skutečně něco odsedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvědavý. Myslím ale, že něco si symbolicky odsedí. Jen aby ve vězení s přebytkem volného času nakonec taky nestihl napsat nějaký zásadní spisek - jako někteří jiní politici.

      Vymazat
  14. Ani Ivermectin, ani Sputnik V oficiálne vo Švajčiarsku neexistujú. Veľa ľudí myslí na všade - podľa s. N. - dostupný Novičok ako expresné východisko.
    PS Som rád, že sa vraciam aspoň k začiatku 3000-cky, nikdy nie je neskoro, zdraví Vás King Rucola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Novičok je jistota - stačí minimální dávka a za chvíli je po covidu.

      Vymazat
  15. Ach tak komunikace... to je jak mezi dlouholetými manžely absolutně protikladných znamení. Už chápu ty problémy ve sněmovně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co teprve když kozorozi a štíři vytvoří koalici! :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.