neděle 7. února 2021

Nedělní miniglosy č.577

Ani jsme se nenadáli a máme "o hodinu více" podle lidového rčení, a ve skutečnosti dokonce "více než o hodinu více", protože kolem přefrčely Hromnice. Sice má teď přijít sníh, mráz a ledovka, ale můj svatováclavský dub na parapetu už stihl vyhnat nový ročník čerstvě zelených listů, což je zřetelná předzvěst jara. Když není jaro venku, dělám si ho aspoň v obýváku. Ještěže si můžeme to čekání na jaro zkrátit Nedělními miniglosami, svérázným blogovým týdeníkem, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás u jejich dnešního 577. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem publikoval dva články: V prvním jsem představil svou novou malou fotografickou výstavu v pražském Divadle Kámen, kde je vidět nepočetný výběr fotek dělaných S Pražskými domy za zády. Druhý článek je příspěvek do básnické rubriky, tentokrát nejde o žádnou milostnou lyriku, ale to jen proto, že mi takový Zlý sen občas k mému notnému zklamání rozežene ty sny, které mám nejradši :-). No a z minulého týdne stojí za to si ještě jednou připomenout statistický článek, ve kterém jsme se společně podrobně podívali na Komentáře a komentátory na mém blogu v roce 2020, takže se v něm píše o řadě z vás.  
 
V našem tradičním archivním okénku se tentokrát podíváme do času, který předcházel mé dávné první fotovýstavě. Tehdy jsem si totiž za naprosto nekřesťanské peníze koupil speciální rukavice na manipulaci s fotografiemi a dlouho jsem zvažoval, jestli to byla dobrá investice. Protože jsem od té doby s těch rukavicích instaloval devět výstav (a osm z nich zase odinstaloval) a i mimo výstavy jsem rukavice mockrát a bez jediné stížnosti použil, naposledy včera, kdy jsem jednu fotografii nesl člověku, který si ji u mne objednal, můžu už teď s odstupem říct, že to co jsem tehdy před osmi lety popsal v článku O amerických nanorukavicích byla - posuzováno zpětně - moc dobrá a výhodná koupě.
 
A teď už pojďme ke glosám dění z uplynulého týdne. Ať se vám i v tom následujícím týdnu daří, buďte zdrávi a nenechte se otrávit nekončícími špatnými zprávami. Těším se se všemi z vás znovu co nejdřív na viděnou na těchto stránkách a kdoví, třeba i jinde :-).
 
 
Český premiér Andrej Babiš, který nedávno vyzval české občany, aby nikam necestovali, pokud to není opravdu nezbytně nutné, rezolutně popřel, že by jeho manželka a dcera odjely do Dubaje jen tak na dovolenou. "Holky určitě nejely takovou dálku zbůhdarma, ale v Dubaji si uspokojují své základní životní potřeby, protože bohužel neschopní čeští obchodníci mají už od Vánoc zavřená všechna zlatnictví."
----------------------
Specializované pracoviště Státního zdravotního ústavu podle očekávání experimentálně potvrdilo hypotézu, že sedm zároveň nošených ústních roušek chrání proti přenosu koronaviru ještě o něco lépe, než když je jich jen šest, podle čehož se upravila i příslušná vládní doporučení.
---------------------- 
Americký exprezident Donald Trump pravděpodobně už nebude dostávat svodky amerických tajných služeb, protože u něj podle expertů hrozí vyzrazení důvěrných informací ve prospěch cizí moci. Proti takové zpravodajské svévoli oficiálně protestovalo Rusko a Čína, protože mají obavu, že český prezident Miloš Zeman už ve svém pokročilém věku všechno sám nezastane. 
---------------------- 
Česká vláda vyzvala pražský magistrát, aby kvůli žádoucímu omezení přílišného pohybu obyvatel obnovil co nejdříve opevnění oddělující Staré a Nové Město pražské. "Ano, jsme si vědomi toho, že opětovná výstavba městských hradeb především na Národní třídě, na Příkopech a v Revoluční ulici bude velmi dlouhou a nákladnou akcí," řekl Nedělním miniglosám ministr kultury Lubomír Zaorálek, který by měl mít projekt v gesci. "Přesto odhadujeme, že by opevnění mělo být dokončené ještě před ukončením vakcinace obyvatel proti covidu-19, a pro bezpečný pocit našich politiků by bylo důležité i to, aby se na bývalou Národní třídu vrátil původní vodní příkop, takže by nespokojené obyvatelstvo mohly přejít roupy zase tam kvůli nějaké drobnosti z nostalgie demonstrovat."
----------------------   
Mluvčí teplárenského sdružení ČR oznámil, že kvůli epidemii v loňském roce klesla v České republice spotřeba tepla, což - především v pasivních domech, které ve své tepelné bilanci počítají i s těmi nejmenšími tepelnými zdroji - mohlo být dáno horečkami, které virové onemocnění často doprovázejí.
----------------------   
Rusko začalo kromě očkovací vakcíny SPUTNIK distribuovat jako první na světě i vakcínu speciálně určenou pro domácí zvířecí mazlíčky pod názvem LAJKA.
----------------------
Ústavní soud zrušil část volebního zákona, která upřesňuje rozdělení mandátů podle dosažených hlasů a specifických podmínek volebního kraje. Na dotaz Nedělních miniglos, zda není podivné, že volební zákon jako jeden z hlavních demokratických pilířů státu mohl platit více než 20 let v protiústavní podobě, Ústavní soud odpověděl, že zákon aspoň zčásti dodržoval hlavní zásady poměrného zastoupení, byť šlo o poměrné zastoupení přizpůsobené specifickým malým českým poměrům.
----------------------
Poté, co byl na konci minulého roku odstaven první blok švédské jaderné elektrárny Ringhals 1 a hned nato přišlo období s tuhými mrazy, nemá severská země dostatek elektřiny. Obyvatelé byli proto vyzváni, aby zejména v odběrových špičkách přestali luxovat. "Dobíjení elektromobilů je taky nepříjemné, ale luxování v domácnostech je mnohem horší a rozšířenější zlozvyk, povzdechl si exkluzivně pro Nedělní miniglosy jeden z hlavních představitelů státní energetické společnosti ŠEZ. "Je sice hezké mít tak pořádkumilovné obyvatelstvo, ale měli byste vidět, jaký čurbes ta pořádkumilovnost umí udělat v rozvodné síti!" 
 

A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

43 komentářů:

  1. A při té příležitosti holky Babišovky navštíví krom zlatníků i kadeřnici, kosmetičku, manikérku, masérku a pedikérku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusely ale do Dubaje, možný by stačily Zlaté písky v Bulharsku.

      Vymazat
    2. tam jezdí plebs! To přece nejde...;-)

      Vymazat
    3. Mohly by mi tam vzít jeden diář na rok 2021 :-).

      Vymazat
    4. Na moje prekvapenie sa teraz dá cestovať do Bulharska na lyžiarske zájazdy. Len treba mať negatívne testy. České kormidlo CK má podnikateľského ducha :-)

      Vymazat
  2. Tak u nás doma se kvůli luxování švédská energetika nezhroutí. Už nemáme koberce a na vinylové a parketové podlahy stačí šikovný drahý mop. Holt něco za něco. Dobíjení elektrokola taky švédské energetické zásoby nezhroutí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani jsem nevěděl, že právě vysavače jedou na jádro :-).

      Vymazat
  3. Chce to výrobu energie drcrntralizovst. Šlapací agragat do každé domácnosti!

    OdpovědětVymazat
  4. Ad #4) Ano a celé to bude v duchu budování hladoví zdi za dob Karla IV - cituji:
    Oblékna pak haleny dělnické sám, Karel při stavbě pracoval po několik hodin denně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hugo Boss určitě dělá nějakou vhodnou halenu dělnickou pro podobné příležitosti.

      Vymazat
  5. Ad#2) Ano, sedm je jistota. Viz "sedm kulí v Sarajevu".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý jich bylo jen šest, neboť Gavrilo Princip střílel z revolveru...

      Vymazat
    2. V dešti bude se sedmi rouškami možné uplatnit stávající pravidla pro waterboarding.

      Vymazat
    3. Za siedmimi horami, siedmimi dolami, siedmimi riekami... žil raz jeden kráľ...

      Vymazat
    4. Za sedmi rouškami a sedmi páry gumiček, skrývá se možná krásný úsměv :-).

      Vymazat
  6. Po SPUTNIKU a LAJCE pak bude následovat ČAJKA, kterou se bude vakcinovat ptactvo.

    OdpovědětVymazat
  7. Zaorálek má pravdu, i při naší tragické stavební legislativě bude stát opevnění dřív, než se podaří proočkovat celou populaci. Co celou, lidi nad šedesát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, stavební legislativa... Bude tedy třeba ještě trochu prodloužit nouzový stav :-).

      Vymazat
  8. Rusko distribuuje ... při pružnosti bruselských byrokratů, kdy zatím ani nezaregistrovali žádost o registraci vakcín, zřejmě nebyla vyplněna na správném formuláři, se možná dočkáme v příští dekádě.

    OdpovědětVymazat
  9. Jak Prymula hned na začátku řekl, že dva roky se nikam nebude moct jezdit, možná byl ještě optimistou. Ovšem určité osoby si Dubaj, Maledivy, Mauritius, ..., vzít nedají, protože je přece třeba zásobovat Instagram fotkami v plavkách, případně přikoupit nějaké šperky na příští ples.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejbližší příští ples prý bude v Teplicích :-).

      Vymazat
  10. Malé české poměry a horečky mě tedy dostaly :-D Teď už jen zjistit, že i v naší domácnosti v souladu s všeobecným trendem za loňský rok klesla spotřeba energií, a bude to pecka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak kde, ale já jsem za energie doplácel. Asi je to proto, že jsem poslední dobou k okolní situaci ochladl :-).

      Vymazat
  11. Premiér Babiš dnes prohlásil, že covid není chřipka a nelze ho vyležet. Vláda chystá pronájem sportovních stadiónů s oválem, kde budou nakažení covid vyběhávat. Na úspěšné provedení měla být nasazena armáda. Ministr obrany ale dostal kartáč, že má v mužstvu příliš mnoho generálů a málo svobodníků Halíků, kteří by pacienty dostatečně motivovali k rychlejšímu průběhu. Nemoci, samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Letňanech má být dokonce pro tento účel postaven polní stadion ;-).

      Vymazat
  12. Jako správný vladař a Zeman, musí z hradu udělat nedobytnou tvrz😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už se myslím v posledních měsících docela podařilo ;-).

      Vymazat
  13. Covid přišel Číny, Sputnik přichází z Ruska, odkud asi přijde kouzelník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten přece přichází zásadně ze země Oz :-).

      Vymazat
    2. Jen aby nepřišel další Strašák. To bychom mrkali!

      Vymazat
  14. Dubaj, hmm... Holt, každý máme iné svoje základné potreby. Niekto nemá na chleba a iný si nemôže kúpiť v ČR zlato...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě štěstí, že zlato nepatří k mým životním potřebám, takže můžu být v Dobřichovicích a ne v Dubaji :-).

      Vymazat
  15. Sputnik, Bajkonur a Lajka. Ruská lidová slovesnost!

    OdpovědětVymazat
  16. Bližší informace k dalšímu vývoji vakcín přináší agentura Potrefená husa zde (https://rowdy.blokuje.cz/wp-admin/post.php?post=931422&action=edit)

    OdpovědětVymazat
  17. Se sedmi rouškami je to jisté, je totiž prokazatelně dokázáno, že udušený člověk už nedýchá a neohrožuje tedy tím pitomým zlozvykem ani sebe ani ostatní. ;)
    Lajka mě pobavila a nad Babišovými zůstává rozum stát. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pokrývá speciální výjimka z vládních pravidel: Tomu, kdo vůbec nedýchá, by měly stačit 3 roušky :-).

      Vymazat
  18. Já mám všeho všudy 7 látkových roušek, ty jednorázové nesnesu na obličeji, mám po nich vyrážku. Tak jsem zvědavá, jak to pořeším, ale befel je befel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jednoduché: Použiješ všech sedm, ale budeš průběžně měnit jejich pořadí :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.