neděle 21. března 2021

Nedělní miniglosy č.583

Před chvilkou jsem si po asi hodině a půl práce "domazlil" tenhle úvodník tak, abych byl spokojený opravdu s každým slovem. Pak to jen zablikalo, celý článek z administrace zmizel, zbylo po něm jediné písmeno a přesně v tu chvíli přispěchalo automatické vkládání změn, které mi hujersky přičinlivě tím jediným písmenem nevratně přemazalo celý připravený text. Nu, co už... Nebudu z paměti útrpně loudit vše, co jsem napsal a ztratil, bylo to něco o začínajícím jaru, o poslední marné "ardenské" ofenzívě letošní zimy a o lepšících se koronavirových předpovědích z mých dlouhodobých grafů. Ale stejně jsem vás chtěl hlavně informovat, že jsou tu - jaké překvapení! - opět Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a já vás všechny srdečně vítám už u 583. vydání tohoto asi nejdéle (víc než 12 let) vydávaného českého blogového nedělníku.
 
V uplynulém týdnu jsem stihl na blogu zveřejnit jen jeden nový článek: Začátek mého soukromého jara, který přichází tradičně pár dní před začátkem oficiálním, jsem oslavil speciálním Bisolárním haiku. Ještě jsem chtěl v pátek připojit druhý článek, ale místo toho jsem zůstal pod zcela nejarně vyhlížejícím závalem laviny narozeninových gratulací, za které všem ještě jednou děkuji. Aspoň tedy připomenu dva starší články: Nejnovější příspěvek do místní jazykové rubriky O citoslovcích a jarním čidydýmu a také Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla Lucie Váchová, kurátorka mé současné fotovýstavy v Divadle Kámen na pražské Invalidovně. 
 
V našem tradičním "archivním výdejním okénku" se tentokrát ještě jednou vrátím 10 let nazpět k básničce, která byla přímou reakcí na silné zemětřesení v Japonsku, událost, kterou jsem sice na vlastní kůži vůbec nepocítil, ale která přesto otřásla velkou částí z toho, co je pro mě na světě opravdu důležité: Svět je jen velká osika.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví i nervy, ať se vám klidí z cesty nepřející viry i nechtěné zemětřasy a ať jaro kolem vás sílí ve slunci, v barvách i vůních. Budu se těšit, že se na těchto stránkách potkáme i v příštím týdnu, tak ať je ten týden pro vás dobrý a úspěšný.
 
 
Aby vynahradila aspoň částečně dopady vlastního zákazu volného prodeje velikonočního zboží v obchodních centrech, vláda vydala pokyn pro uvolnění dvou miliónů pomlázek ze státních hmotných rezerv.
----------------------
Na protest proti tomu, že Česká republika si o jedno místo polepšila v žebříčku nejšťastnějších zemí světa, demonstrovali v centru Prahy tisíce občanů, kteří jsou přesvědčeni, že všude jinde na světě musí být o moc lépe než právě u nás. "Ten žebříček je jasně zmanipulovaný," řekl Nedělním miniglosám předseda nového politického hnutí NPD (Nespokojenost, Pesimismus, Deprese) a chce nám vzít i to poslední, co nám v téhle zkorumpované, spálené a vykradené zemi zbylo - právo na nespravedlnost a pesimismus, ale my to tak nenecháme a našim sympatizantům můžeme slíbit, že budeme proti spokojenosti a pocitu štěstí v naší společnosti bojovat všemi svými silami a dostupnými prostředky."
----------------------
Francouzské město Bergerac oznámilo, že konečně dorazila opožděná dodávka výtěrových tyčinek velikosti XXL, takže Cyranovi už nadále nic nebrání přijít na covidový test.
----------------------
Česká školní inspekce informovala, že asi 2 % českých škol ještě stále vůbec nezačalo vyučovat on-line, přestože distanční výuka probíhá různou formou a v různém rozsahu již více než rok. Nedělní miniglosy zjistily, že těchto cca 150 škol chce s výukou začít hned poté, co se učitelé a žáci vrátí ze zimních prázdnin, někteří z letních prázdnin a zbytek aspoň z loňských jarních prázdnin.
---------------------- 
Na Islandu asi 30 km od hlavního města Reykjaviku vybuchl po více než 800 letech tamější vulkán. Pozorovatelé se shodují, že vzhledem k tomu, že bezprostřední okolí sopky je prakticky neobydlené, nehrozí v tomto případě ani zdaleka takové škody, jaké způsobil např. výbuch premiéra Babiše na minulém zasedání české vlády.
----------------------
Ministerstvo školství připravuje podrobný metodický pokyn, který řeší, jak nechávat žáky po škole v období distanční výuky. "Je to za daných podmínek docela náročná procedura," potvrdil Nedělním miniglosám ministr školství Plaga. "Především se budeme muset domluvit s rodiči, aby když je žák potrestaný tím, že musí zůstat po škole, nepouštěli ho bez vědomí učitele ze školy domů předčasně." Ministr Plaga rovněž uvedl, že možnost nechat žáka po škole - především po odpoledním vyučování - může být z právního pohledu komplikována aktuálním zákazem večerního a nočního vycházení. Proto ministerští úředníci rozpracovávají variantu, že by se trest setrvání "po škole" mohl za určitých okolností změnit na analogický trest ranního pobytu "před školou", což ovšem zatím vyvolává terminologické komplikace, pokud se má možnost být po škole vztahovat i na předškoláky.
----------------------
Národní filmový ústav využil přetrvávajících animozit mezi českým prezidentem a ministrem zahraničí a podařilo se mu od Miloše Zemana získat velkorysý finanční příspěvek na zrestaurování historické kopie slavného francouzského filmu režiséra Jean-Luca Godarda Bláznivý Petříček.
 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

38 komentářů:

  1. Ad #6) Ministr Plaga přichází s křížkem po funusu, ministerstvo Informatiky (MI) již minulý týden oznámilo uvolnění bezplatné aplikace KARCER 1.1.0.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby býval byl Vercingetorix nezemřel, byl by v Carceru nejspíš dodnes. Ale pokrok nezastavíš.

      Vymazat
  2. Tak NPD, říkáš? Konečně nějaké politické hnutí s pořádným ideovým zakotvením! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NPD by mohlo mít ve svém politickém programu tmavé zítřky :-).

      Vymazat
    2. Nejhorší na tom je, že by mě takováto strana vůbec nepřekvapila :-)

      Vymazat
  3. Ad #1) Vzhledem k zákazu nočního vycházení navrhl předseda vlády, jako jedno z uvolňovacích opatření, změnit dočasně název Velikonoce na Velikodny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlím, jestli mi u policejní hlídky projde, když si pro Velikou noc napíšu oficiální papír, že vyrážím hledat poklady :-).

      Vymazat
  4. Jejda, ty ukládací peripetie mi nebezpečně připomínají blog.cz v konečných stádiích.
    A když už jsme u těch nebezpečí - první glosa působí až moc reálně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to byl asi nějaký můj přehmat, ale už se mi to stalo podruhé, takže tomu zřejmě stačí nějaký jednoduchý prstochvat, který je obdobou běžného používání. A protože neznám přesný důvod, neumím ho bohužel ani vyloučit do budoucna.

      Vymazat
    2. Kolikrát se mi to těsně už taky stalo, vždy si na Tebe vzpomenu. Ale podruhé - to musí docela mrzet.
      Připadá mi, že to je jak píšeš, nějaké překliknutí, kdy prsty jsou rychlejší než reakce PC, docela mám z toho taky vítr, může to být raz dva.

      Vymazat
    3. Myslela jsem téměř těsně stalo, naštěstí ještě ne úplně.

      Vymazat
    4. Zkusím najít v nastavení nějaké omezení okamžitého ukládání, protože samotné překliknutí ještě nevadí, problém nastane, až když se výsledek uloží, což se ale děje obratem.

      Vymazat
  5. Zatím vidím, že v samoobsluha h se vánoční zboží běžně prodává... Aspoň něco v té celkové absurdite..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomlázky jsou přece jen něco jiného než čokoládoví zajíčci. Já bych se v současné napjaté době taky zdráhal vybavit lidi příruční zbraní. Aby to nevedlo k "pomlázkové defenestraci" :-).

      Vymazat
    2. Hele ono dostat do hlavy takovým ztvrdlým čokoládovým Mikulášem, to taky zabolí! O tříštivém granátu ze starýho lineckýho ani nemluvím.

      Vymazat
    3. Pravda, plnočokoládový Mikuláš má značnou brizanci :-).

      Vymazat
  6. Výbuch islandského vulkánu teď už nikoho moc nevzrušuje i proto, že letecké společnosti teď mají prázdniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sopka vlastně jen zabrala dočasně uvolněný prostor :-).

      Vymazat
  7. Kdo by mohl být na světě nespokojen? Jen rýpal v podružnostech! :)

    OdpovědětVymazat
  8. K výrokům české vlády, budeme co nejrychleji potřebovat překladatele z češtiny do češtiny😊
    Opět glosy na 1👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadá mě, jestli může předškolák zůstat po škole proto, že byl ráno za školou!

      Vymazat
  9. Mám vážné podezření, že v hnutí NPD je i naše paní uklízečka :D. Všechno pozitivní změní na negativní, každá zmínka o štěstí a radosti je okamžitě kontrována nějakou negací, každá dobrá zpráva je setřená jak podlaha mokrým hadrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že NPD má vemi rozsáhlý potenciální elektorát. Ale je možné, že voliči si řeknou, že volit NPD nemá cenu, protože to s takovým hnutím nutně musí taky špatně skončit :-).

      Vymazat
  10. Tak NPD? Hm, to by chtělo opozici. Třeba NUP - naděje umírá poslední :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby pak jednou obě strany nedaly dohromady velkou koalici :-).

      Vymazat
  11. Představa krhavých očí zlolajných předškoláků, jak je o třetí či čtvrté ranní budí, aby za trest bděli, je výslovně satisfakční. Ovšem aby to nemuseli odskákávat (či odnášet) rodiče (ti to spíš chtějí odložit), navrhuji zodpovědnou pracovní pozici hodinového školníka. Nespornou výhodou by bylo oficiální povolení nočních vycházek. Pozn.: vlastní řetězy výhodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak by možná řekl nejmenovaný bývalý klasik: Lidé, za trest bděte!

      Vymazat
  12. Výborné miniglosy, pobavila jsem se. :D Nejvíc se mi líbilo NPD, to je velmi populární hnutí a nejenom v této pohnuté době. Taky dilema kolem záškoláků a uvolnění státních rezerv je velmi trefné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych tedy byl radši poškolákem než předškolákem, páč jsem typická sova, a dobu "před školou" bych tak nejspíš prospal.

      Vymazat
  13. A také přeji dodatečně vše nejlepší k narozeninám, mnoho štěstí, zdraví, lásky, optimismu a inspirace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, to je tak pěkné košaté přání, že mě bude těšit pokoušet se ho naplňovat :-).

      Vymazat
  14. Nejvíc mě dostal Cyrano z Bergeracu. Já bych potřeboval tyčinky 3XL, ale do šířky ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej Mirku. Když bude poptávka, bude i 5XL, Číňani vyrobí všechno. Přinejhorším začneme testovat hrochy, aby byl odbyt :-).

      Vymazat
  15. Pomlázku? Kocar na ně a pořádně vyprášit kožich :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiložil bych svou pomlázku k dílu. Jen se bojím, že by to vyplácené mohlo zocelit a ještě by rozkvetli do krásy :-).

      Vymazat
  16. Cyrano a poškoláci. Nádhera.
    P.S. U tak zdatného blogera bych čekala psaní na zálohu. Možná destičky...?! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu jsem od přechodu na blogspot polevil v obezřetnosti. Na blog.cz to bez okamžitého zálohování nešlo, protože člověk nikdy nevěděl, co kde spadne. Na blogspotu jsem zatím vždycky psal rovnou do administrace. Možná to přehodnotím :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.