pátek 11. prosince 2020

Všechny starší zmizelé fotky se podařilo dohrát, ale...

Třetí díl seriálu o tom, jak si uspořádat vlastní výstavu fotek, jsem musel zatím bohužel odložit. Jak jsem slíbil, zaměříme se v něm tentokrát speciálně na finanční náklady (tisky, rámy, výstavní prostor, vernisáž, marketing, atd.), mám nahozenou strukturu článku, jenže dostat se k pořádnému přemýšlivému psaní je aktuálně skoro vyloučené, protože od 22.listopadu jsem prakticky všechny dlouhé večery strávil tím, že jsem ručně dohrával zmizelé fotografie, v srpnu zmigrované ze zaniklé platformy blog.cz. Po dvaceti dnech práce můžu zahlásit, že všechny původně zmizelé fotky jsem doplnil a potěšilo mě, že ani jediná z nich v mých celkem poctivých wordovských zálohách nechyběla. Sice chvíli trvalo, než jsem našel optimální postup, který nemá nepříjemné dopady do fungování blogu (opět jsem si potvrdil, že oficiální záloha Galerie.cz byla v praxi naprosto k ničemu), ale pak už se mi postupně podařilo dohrát víc než 3000 chybějících fotek, dokonce svižněji, než jsem původně očekával, a když už jsem měl všechny články v ruce, využil jsem toho k některým úpravám formátů, aby se články lépe hledaly. Jen mi pořád nebylo jasné, proč zmizely kompletně jen fotky z let 2010 až 2017, zatímco fotky z roku 2019 zůstaly všechny na svých místech a u fotek z roku 2018 to bylo na střídačku.
 
Když jsem se se svými opravami dostal až ke kýženému historicky prvnímu článku s fotkami (byl to vůbec první blogový díl z dlouhodobého fotoprojektu Kouzelná zahrada z roku 2010), skoro jsem propadl euforii, že je vše hotovo. Bohužel, euforie mi vydržela jen poměrně krátce, přesně do té doby, než jsem pro jistotu zkontroloval, jestli se v mezidobí náhodou něco nezměnilo u fotek z roku 2018 a 2019. Zjistil jsem totiž, že se situace změnila dosti podstatně, protože i všechny novější fotky původně z blog.cz se "kvantově dovypařily" zřejmě po vzoru černých děr. Jak se ukázalo, zmizení fotek nebylo jednorázové, ale probíhá postupně. Jsem sice v podstatně lepší situaci než na začátku, protože mám velký kus práce udělaný a mám už celkem osvědčené "know-how", jak vše napravit. Přesto jsem si v okamžiku, kdy jsem zjistil, že zmizelo dalších mnoho set obrázků, připadal jako proslulý natěrač Eiffelovy věže, který se po nezměrném několikaletém úsilí dostal opět na začátek, který už stihnul začít znovu reznout. Asi si dovedete představit, jaká slova jsem v duchu a někdy i nahlas věnoval administrátorským neumětelům z blog.cz, jejichž neuvěřitelná neschopnost nás zásobuje svými plody i z blogového záhrobí. Kdybych někoho z nich v uplynulých třech týdnech potkal, myslím, že by to nutně skončilo trestným činem z mé strany a jen v tom lepším případě by šlo o urážku na cti.
 
Všem, kteří se také potýkají se zmizením svých fotek z přenesených článků, tedy posílám varování: Pozor, fotky mizí postupně a i když už máte pocit, že jste všechny mezery zaplnili, může se stát, že se časem objeví další, takže to stojí minimálně za letmou kontrolu. Zatím to u mne vypadá, že teď po několika vlnách už opravdu zmizely všechny původně přenesené fotky a zůstaly jen ty, které jsem nahrával přímo do prostředí blogspotu, s několika výjimkami, které si zatím neumím vysvětlit, ale tuším, že i v tom budou hrát nějakou roli nemyté technické pazoury blog.cz. Doufám, že odpovědní páni správcové aspoň poslední tři týdny intenzivně proškytali.
 
Kromě starších fotek jsem teď už stihl opravit i kompletní rok 2019 a půlku roku 2018. Doufám, že zbytek oprav bude už jen otázkou hodin a nikoli dalších týdnů. Rád bych věnoval čas něčemu novému a ne neustálým opravám starých chyb, které navíc způsobil někdo jiný, na druhou stranu vyhledávače začínají pomalu pracovat tak, jak si to představuji, takže začínají chodit návštěvníci, kteří o souvislostech zdejšího blogového dění nemají potuchy a já bych jim rád poskytl články, které mají hlavu a patu a ne příslovečné "noty na buben".
 
Každopádně prosím zdejší vážené čtenáře, aby se mnou měli trpělivost a aby mi - až bude vše konečně hotové a oni si hned poté opět všimnou nějaké podobné katastrofy - dali vědět pokud možno šetrně, aby to se mnou nešvihlo. 
 
Držte se, buďte zdrávi a dobré mysli a já jdu opět zapíchnout pár nových špendlíků do figurky s nápisem ADMIN BLOG.CZ :-).

30 komentářů:

  1. Protože mám všechny fotky v adresářích věnovaných článkům samostatně i vložené do textu ve Wordu, postupoval jsem tak, že v blogspotu jsem fotku vždy nejdříve smazal a pak ji tam nově načetl z harddisku podle toho, jak jsem projížděl wordovský text. A doufám, že tam ještě jsou.
    Asi bych ale měl občas něco staršího otevřít podle někdejšího hesla "Důvěřuj, ale prověřuj." :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, chtěl jsem si ušetřit práci za fotky, které zůstaly překvapivě na svém místě. Mělo mě napadnout, že tam nevydrží a budou chtít dříve či později za kamarádkami :-).

      Ono to má ještě jeden rozměr: Aby se bylo možné snadněji orientovat ve výpisu článků, vždycky jsem dal k začátku článku miniaturu jedné z použitých fotek. Články, kde jsem to udělal, se ale teď chovají záludně, protože na pohled vypadají v pořádku, miniatura většinou zůstala (zatím) nepoškozená, ale když se článek rozklikne, zjistí se, že tenhle hříbek je sice zvenku ještě docela fešák, ale uvnitř je skrznaskrz prožraný a bez obrázků :-).

      Vymazat
  2. To je ale fakt nemilé. Kór na blozích, kde je fotech opravdu hodně...
    Držím palce, ať už žádná další nepříjemná překvápka nepřijdou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna včera jsem narazil na "hnízdo" článků o Lefkadě z let 2018 a 2019, které byly pojaté jako doporučení pro lidi, kteří jsou už přímo na ostrově a plánují výlet po zajímavých místech, o kterých se v průvodcích tolik nepíše. Každý z těch článků proto obsahoval kvůli ilustraci, nalákání a co nejpřesnějšímu popisu cesty kolem dvaceti fotek, a protože tyhle fotky taky zmizely až v posledních dnech a původně to vypadalo, že opravy nebudou zapotřebí, vždycky, když jsem otevřel další článek a viděl tu novou spoušť v místech, kterým jsem kdysi věnoval spoustu času a nadšení, pociťoval jsem jen bezmocný vztek. No a protože oprava každého z takových článků vyžadovala při mém postupu ručních oprav nejmíň půlhodinu času, musel jsem se dlouze přesvědčovat, abych v práci pokračoval. Ale snad jsem už ta nejkritičtější místa překonal (bláhová tvrdohlavost je sice někdy příšerná vlastnost, ale v takových okamžicích docela pomáhá :-)) a teď už by mi měly chybět dodělat jen poslední dva měsíce, to už musím dát!

      Vymazat
  3. Záhada mizející h fotek! Co na to inspektor Poirot po zapnutí malých šedivý h buněk?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už to dává dohromady lepší smysl. Nepochopitelné pro mě bylo, proč původně některé fotky zmizely a jiné ne. Na novější otázku - proč některé fotky zmizely dříve a jiné později, ale nakonec zmizely všechny? - se, myslím, odpovídá snadněji :-).

      Vymazat
  4. Fakt nečekané rozuzlení situace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Definitivně propadnu zmaru mysli v okamžiku, až v další vlně zmizí všechny fotky, které jsem teď při opravách sám ručně nahrál :-).

      Vymazat
  5. Pane jo! Tak to smekám!!! To je rychlost!
    Já to u sebe bez záloh a s minimem volného času vidím tak na rok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem rád, že jsem si v srpnu udělal své vlastní křížové wordovské zálohy: Jednu přímo ze stránek s články, druhou ze stránek administrace. V první záloze jsem našel zatím kolem deseti výpadků (chyběly některé z fotek, bůhví proč) a dva články chyběly úplně, což je jistě dané mou chybou při zálohování, kdy jsem prostě ty dva články omylem přeskočil. Žádná z chyb ale zatím nebyla zároveň v obou zálohách. Sice jsem to v létě dělal skoro týden od rána do večera, ale teď jsem rád. Tak držím moc palce, ať se nakonec náprava zdaří v rozumném čase.

      Vymazat
  6. No to mě ani neříkej! Já to ještě nekontrolovala dál, brala jsem to tak, že zmizely fotky které byly dodávané jen z Galerie.cz.Já od roku 2016 už jela přes Rajče. Že já debil ty zálohy prvních let co jsem měla smazala, když mi blog přenesla Veruce, v domnění, že už je nebudu potřebovat...aspoň bych věděla co kde bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tam, kde pracuješ s nadále existujícím zdrojem dat (Rajče) by problém být neměl. Spíš mi to připadá, že blog.cz se původně pokusil odstřihnout tak, jak slíbil, hned v srpnu (to fotky zmizely poprvé, ale jen nakrátko, pak se linky opět obnovily). Nejspíš pak museli řešit lavinu konkrétních stížností, které zaváněly průšvihem; na blog.cz nebyly zdaleka jen blogísky teenagerů a nám podobných bláznů, vůči kterým si provozovatel blogu může bez velkého rizika dovolit skoro cokoli, ale i stránky nejrůznějších organizací včetně obcí, což mohl být pro blog.cz nepříjemný soupeř při případném větším sporu. Proto si myslím, že opravdové odstřižení podkladových galerií nastalo až teď a to ještě v několika vlnách, kdy se čekalo, jakou reálnou odezvu to vyvolá. Schválně ty své novější články vyzkoušej, podle mě by měly být v pořádku.

      Vymazat
    2. Nějak nemám odvahu.... no zkusím to. Ale jak jsem říkala, z vlastní zkušenosti, když vidím nový blog, který mne zaujal, tak se dívám max rok dva zpět, obzvláště když vidím, že je třeba z roku 2008. Tak hluboko stejně nejdu, takže tak nějak počítám že tahle "lenost" je u všech nových návštěvníků, že se najde opravdu jen pár dobrodruhů, kteří když vidí tak starý blog, pročítají článek za článkem hned od prvního zvěřejněného.

      Vymazat
    3. Tuhle opravu samozřejmě nedělám kvůli ideálním čtenářům, kteří blog najdou a pak jdou systematicky do historie, podobní návštěvníci jsou zcela mimořádní a neobjeví se každý rok :-). Je to hlavně kvůli návštěvám z vyhledávačů, protože ty si najdou článek na konkrétní téma bez ohledu na čas, kdy byl článek zveřejněný, a ostatní texty je prakticky nezajímají. Takoví návštěvníci prostě nesmějí na živém blogu najít místo doprovodných fotek jen prázdné obdélníčky, jinak si o autorovi oprávněně pomyslí, že má ve svém blogovém domě pěkný čurbes :-). Ale myslím, že v tomhle mají naše blogy dost odlišný charakter, já se snažím mít vše přizpůsobené co nejlépe hledání zvnějšku, takže na každou návštěvu štamgasta by optimálně měla připadat aspoň jedna návštěva z vnějšího světa. První tři měsíce po migraci byly této cílové představě na hony vzdálené, z vyhledávačů nechodil skoro nikdo, ale věřím, že se to bude postupně zlepšovat a vracet do původních kolejí.

      Vymazat
  7. Aha. Takže když jsem si fotky kontrolovala pro jistotu dva týdny zpátky, můžu začít znovu? Po pár hlubokých nádeších a výdeších jsem usoudila, že s tím spěchat nebudu. Myslím, že tak v létě by to šlo, třeba do té doby všechny opozdilky doběhnou své sestřičky a vezmu to při jednom :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší je, že pokud fotky mizí postupně a my nevíme, podle jakého to jde klíče, netušíme ani to, kdy na nás přijde řada :-).

      Vymazat
  8. No koukám, že blog.cz nám přichystal pěkné překvapení i po svém konci. Už jsem to četla na více blozích, že zmizely fotky, já používám do článků ilustrační fotky z Googlu, ale chápu, že ten, kdo přidává na blog své výtvory a přetáhnul si fotky z blog.cz, to muselo neskutečně naštvat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to zmizelo hned po migraci, asi bych to snášel líp, než když se to stalo až po čtvrtroce.

      Vymazat
  9. Tak to je ale vážně na ránu. Možné interpretace vidím dvě: první je, že se exadmini snaží, aby jejich bývalé svěřence neklepla pepka, a tak to uvolňují postupně. Druhá je, že se naopak velmi urputně snaží, aby jejich bývalé svěřence pepka klepla, na což jsou falešné naděje naprosto ideální materiál. Jen nevím, která z nich je pravděpodobnější :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to vypadá, že se až teď postupně opravdu odpojují jednotlivé servery s daty, takže nikdo neví, kdy přijde na řadu. Ale za to, jak zoufale byl připravený oficiální migrační program, by potřebovali admini vymáchat ve Vltavě, nejlíp těsně pod papírnou ve Větřní :-).

      Vymazat
  10. Po uzávěrce:
    Před televizním rozhovorem sdělil premiér AB redaktorovi obavu, zda mu při nasazení roušky neodstávají příliš uši. Redaktor ale pohotově odpověděl, že je to OK, neboť tak vlastně sděluje, že pozorně naslouchá. Během rozhovoru premiér navíc občas zastříhal ušima., aby dokazoval, že je ve střehu, a navíc se často za ušima drbal, čímž chtěl ukázat, že za ušima má. Na závěr rozhovoru redaktor prohlásil, že uši premiérovi sluší, a že rozhovor mu padl jako ušitý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To známe už z dávné historky o králu Lávrovi: Redaktor pravdu o premiérových uších pošeptá do vrby a ta to prodá bulváru.

      Vymazat
  11. Tak se mi ten tehdejší do půlnoci maraton s vkládáním fotek vyplatil. Mám skoro všechny, až na malé výjimky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to zase nějakou dobu neprocházel. Budu muset udělat novoroční inventuru, jestli zase některé z fotek neuprchly :-).

      Vymazat
  12. Poslední měsíc jsem na blog prakticky neměla čas, takže chybějících fotek jsem si všimla až v momentě, kdy jsem před Vánoci chtěla do nového článku přihodit odkaz na starý text o Norsku - a ejhle, přede mnou jen šedo. Fázi šoku a beznaděje rychle vystřídala zuřivost, když jsem (po malé mrtvičce a spolykání plata neurolu) zjistila, že to není dočasný výpadek Googlu, ale poslední výsměch Kellnera všem uživatelům blog.cz. Tak jsem zvědavá, zda se v novém roce dočkáme třeba zmizení všech textů, aby těm fotkám nebylo smutno... Píchni prosím špendlík i za mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Texty, myslím, nezmizí, protože ty se v migračních xml souborech jako jediné přenesly opravdu "natvrdo" (s drobnými chybkami typu uvozovek v názvech článků a podobně). Ale další špendlík rád přidám. Jen bych se v tomto směru trochu zastal zmíněného Kellnera: Ten je v tom totiž, myslím, celkem nevinně a musel sám valit bulvy, jaký technicky nepoužitelný šancajk si společně s Novou koupil. Máslo na hlavě má jednoznačně předchozí management, který původně velmi slušný a moderní systém uměl po dlouhá léta jen dojit, aniž by ho jakkoli rozvíjel a technicky udržoval, a navíc svou personální politikou prakticky rozvrátil efektivní správu systému včetně závěrečné zoufale nezvládnuté migrace.

      Vymazat
  13. Tvé krásné fotky za takovou práci rozhodně stojí. Já jsem to vyřešila tak, že jsem část článků, kde bylo hodně fotek prostě smazala. Po pravdě, když jsem se dívala na fotky ze svých nadšených fotografických začátků, polila mě horkost a krutě jsem se styděla, něco takového zveřejňovat a ještě ty bláboly k tomu. Ach bóže! Fotky, které si chci nechat a souvisí s článkem taky doplňuji postupně. Zjistila jsem, že některé fotky navíc při pohledu zevnitř tedy z rozhraní nebo zázemí, jak já říkám, v článku jsou, ale když kouknu na blog, jak ho vidí ostatní, tak tam jsou jen bílá okna. Je to zrádné a nevyzpytatelné, umělce z blog.cz by skutečně patřilo praštit přes pazoury. Minimálně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, snad už jsem přehrál na několik etap všechno. Vídám to i na jiných blozích, když se chce někdo vrátit ke staršímu článku a publikuje ho s prázdnými rámečky. Možná u něj "v zázemí" to ale vypadá správně :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.