středa 30. prosince 2020

Poslední den bláznivého roku

Popravdě, nejsem vůbec žádný silvestrovský "slavič". Silvestra většinou v posledních letech trávím sám a beru ho jako víceméně normální den, který jen má, chudák, tu smůlu, že vzbuzuje u spousty lidí touhu po zřetelném předělu mezi starou skutečností a novou nadějí. Je sice zvykem během tohoto dne halasit a veselit se, debužírovat a povznášet svou mysl látkami, které jsou takového - pohříchu většinou jen krátkodobého - povznesení schopny, ale dá se říct, že nemám žádný problém s tím podobných povyražení se vzdát.
 
Přistihuji se nejspíš v určitém stupni sucharství, když neshledávám nic až tak lákavého na tradičních formách stádní veselosti, na novoročním poopileckém bolehlavu a už vůbec ne na lomozících ohňostrůjných radovánkách. To ale neznamená, že bych si odepřel úplně všechno: Určitě nepominu půlnoční přípitek, i když se v mém případě tradičně nepotkává s mým nejdůležitějším přípitkářem ani v místě ani v čase, neodpustím si přání do nového roku, protože celkem věrně odráží to, co bych si pro své blízké, přátele a známé opravdu upřímně přál. Neodpustím si otevřenou láhev sektu, protože skutečného šampaňského by pro mne samotného byla, myslím, škoda, to si šetřím na mimořádnější příležitosti než ty, které nastávají pravidelně každý rok. A neodpustím si silvestrovské zatopení v krbu, protože v sálajícím teple chutná vychlazený sekt lépe než venku na mrazu a ke krbu se dá přistrčit křeslo s dobrou knížkou, s tužkou a prázdným papírem, nebo zcela bez propriet - jen s mou maličkostí v doprovodu novoroční optimistické obrazotvornosti. K tomu není zapotřebí ani inteligentní - natožpak pokleslá - televizní estráda, ani překotně oxidující směs v petardách či jiných produktech čínského pyrotechnického průmyslu, slynoucího pověstnou bezpečností, dokonce nejsou nezbytné ani domácí obložené chlebíčky či jednohubky.
 
Během dne přidám malou procházku na čerstvém vzduchu a taky úplně poslední komentovanou prohlídku své výstavy Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020) pro posledních pár odvážných zájemců, kteří jsou ochotni překousnout, že vše nebude úplně striktně podle aktuálních vládních nařízení. Výstava právě na silvestra (už poněkolikáté :-)) končí a já jsem rád, že se s ní nebudu loučit o samotě, i když tomu mnohé v uplynulých dnech nasvědčovalo.

No a samozřejmě nemohu opominout vyvěsit na blogu své letošní péefko. Těm z vás, na které mám fungující e-mailovou adresu, už jsem obrázek "Modrooké řeky" poslal před Vánoci, tak snad nebude vadit, když ho uvidíte ještě jednou s mírně inovovaným textem. Každopádně vám přeji příjemného silvestra, ať už od něj máte jakákoli očekávání, a co nejlepší vstup do nového roku, aby se přání z péefka stihlo správně aktivovat :-).

Ať je váš nový rok dobrý a vaše cesta v něm nabere správný směr hned od prvního dne.

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může dalšího nabídnout? Kromě týdeníku Nedělní miniglosy, reflektujícího už víc než 11 let svérázným způsobem politické a společenské dění, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se zase brzy na shledanou. 

45 komentářů:

  1. Budeme také sedět doma, ale nejradši bych byl někde ve velkém městě a dopřál si iluzi, že něco končí a ještě lepší začíná. V r. 2007/2008 jsme takto byli v Římě, nejdřív jsme asi 5 hodin čekali na vstup do Vatikánských muzeí, večer jsme namačkáni v davu sledovali koncert na jednom z náměstí a asi ve 2 v noci byly ulice už téměř prázdné a všude bylo neskutečné množství odpadků. Ale atmosféru to mělo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na téhle iluzi stojí každý silvestr a myslím, že je to dobře. No jo, Řím, to je pěkná vzpomínka. Tam jsem měl být letos v dubnu :-).

      Vymazat
  2. Šťastný nový rok 2021!

    My ho budeme slavit o 9 hodín dřív. Môžem potom podať hlásenie, aký bude :-)

    Nám mestský ohňostroj tento rok zrušili a v Austrálii nie je dovolené len tak strielať ohňostroje a petardy (musí byť na to zaškolená a licencovaná osoba, z bezpečnostných dôvodov), tak si len pripijeme, dáme novoročnú kapustnicu, zapálime prskavku a pôjdeme spať :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej vědět včas. Kdyby něco, ještě to stihneme zastavit :-).

      Vymazat
  3. Jestli nebude moc mrznout taky bych se podívala ven, pokud tedy ty stupně vystoupí blíže k 0. Vždycky jsme na Silvestra byli doma, tak i letos to není výjimkou, akorát se neuvidím se známým.

    I já ti přeji v novém roce jenom to nejlepší. Hlavně především to zdraví a ať se daří na novém portálu s blogem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já za chvíli vyrazím na zámek přivítat poslední návštěvníky výstavy. Když se mi tedy podaří najít klíč v tajné schránce :-). Silvestr podle Jamese Bonda :-).

      Vymazat
  4. Vítej v klubu silvestrovských sucharů! :)
    Děkuji za milé přání a i tobě v novém roce jen to nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se budeme snažit, pověst jabloneckých a dobřichovických sucharů jistě brzy dotáhne suchary karlovarské :-).

      Vymazat
    2. Mám tušení, že se to jednou určitě povede! 😀

      Vymazat
  5. Doufám, že letos tenhle svátek chaosu nabude výrazně mírnější a snesitelnější formu. A rozhodně schvaluji křeslo u krbu :-) Tak šťastný nový!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mi zbyl kmen ze starého stromečku, tak ten mě dnes zahřeje. Děkuji a ať i ten tvůj nový za to stojí.

      Vymazat
  6. To přání je moc pěkné. Slovo vlídný se málokdy v tomto kontextu slyší a mi se tam líbí moc.

    Jinak se silvestrovskými oslavami to mám podobně už docela dlouhou dobu - před mnoha lety mi začalo vadit to nucené veselí v daný termín a za sebe to vnímám jako každý jiný den, jen si beru vždy dovolenou.

    To s výstavou mě mrzí a do Nového roku přeji spoustu pohody a splněných přání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem si nakonec užil dvě závěrečné prohlídky při krásném přirozeném osvětlení sálu, jaké tam vlastně po celý šedivý podzim nebylo. Konec dobrý, (skoro) všechno dobré :-).

      Vymazat
  7. I já se hlásím k těm neslavícím Letos si ani nedám chladit “šáňo”. A ráno pověsím nový kalendář, bez emocí.
    Přeji Vám, zdraví a lehké psaní, pro nás čtenáře pro zamyšlení i pobavení🥂!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milé přání, budu se snažit s psaním pokračovat. A díky vašemu připomenutí jsem dal láhev včas do ledničky :-).

      Vymazat
  8. Já mám strach aby hlučné slavení hlukem, petardami a ohňostrojem nepřivedlo Blatného PSA k šílenství.
    Závidím ti ten krb.

    OdpovědětVymazat
  9. Pro mne je celý tento den jen o tom, že zítra se bude psát jiné datum a jiný letopočet. Žádné vkládání nadějí do lepších zítřků se u mě nekoná, aspoň se vyhnu jednomu z mnoha dalších zklamání v životě. Pokud bude líp (no...) bude to jen dobře a překvapení bude aspoň radostné... jediné co stojí za to si přát je zdraví. Jak na těle tak na duchu. A pak snad i Dobré světlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty letopočty se vůbec nedá spolehnout: Než si na něj člověk zvykne, už aby se zase přeškoloval na jiný :-).

      Vymazat
  10. Všechno nejlepší do nového roku...2021... Také si pripijem sektem ve vsi pohodě... Rachot petard kolem nás o půlnoci úplně nezavrhuje, čímsi mi připomíná oslavu fiktivního výročí Velkého třesku a vzniku Vesmíru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš jak se psi museli při Velkém třesku bát? :-)

      Vymazat
  11. Také preferuji Silvestr doma, v klidu, nekupuju ani ty bouchající a svítící serepetičky, protože mi to nic neříká. I tak ti ale přeji vše nejlepší do roku 2021 ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady za okny mi to sršelo už od odpoledne. Ještěže nejsem pes.

      Vymazat
  12. Mám ráda ten okamžik, když špunt opustí hrdlo láhve. Tento zvuk si dopřeji ráda a dle svého, nikoliv dle data.
    V dobách nespoutaného a divokého mládí to byl pro mne nejdůležitější den v roce a ve věku staré rockové babičky mne spíše zajímá, zda si mohu ještě dát další šálek, aby to se mnou nepraštilo :)
    Milý autore, milý Petře, těším se v novém roce na normální běh života, tobě přeji mnoho inspirace, šťastnou a pevnou ruku nebo pevnější stativ :), možnost cestovat na milovaná místa, hodně slunce kolem Berounky a když se podaří nějaká výstava, budu blahopřát.
    A pevné zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání. Věřím, že nějaká maličká (ale okolnostmi hutná) výstava bude, neb se její náležitosti začnou domlouvat hned poté, co se budou smět potkat tři lidi najednou :-).

      Vymazat
  13. O tom, jak trávím Sivestra, jsem napsala dnes, ale právě teď se válím před TV, hledám film a jsem obklopena jidlem a pitím a je mi fajn, jen o půnoci jdu na kopec zapálit psíkům a zemřelým svíčku.
    Přeji splnění co nejvíce přání v 2021🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněl jsem si zapálit svíčky na vánočním stromečku, tak to posunu na Nový rok. A jak na Nový rok...

      Vymazat
    2. A moc děkuji za přání, které moc rád opětuji :-).

      Vymazat
  14. Přeji veselýho Silvestra a všechno nejlepší v novém roce 2021 :

    https://imgway.cz/v/1YIw.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání i za obrázek a přeji taky co nejlepší rok.

      Vymazat
  15. Na vycházky si ještě musím nechat zajít chuť. Tak se procházím aspoň virtuálně. Tvoje přání se mi líbí. Pohled na vodní hladinu nebo do ohně se mi neomrzí asi nikdy. Hodně zdraví v tom Novém, snad konečně lepším roce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tak ať jsou tvé vycházky posilující a vše se zase vrátí co nejdřív do normálních kolejí.

      Vymazat
  16. Hezký článek. Také nejsem zastáncem "povinných" oslav. Petardy také nesnáším. Je to zbytečný rachot, který hlavně ubližuje tvorům v přírodě, ve městech hlavně ptactvu. Přeji Vám v tom novém roce hlavně hodně zdraví, štěstí, pohody a spokojenosti a také osobních úspěchů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milé přání. Osobně nevím, co kdo na rachejtlích všeho druhu vidí; ač jsem původem chemik, nikdy jsem k pyrotechnice netíhnul. Ale jak je vidět, spousta lidí to vidí jinak. U nás obloha sršela už od silvetrovského odpoledne.

      Vymazat
  17. Připíjej si jak pan Brouček a bude tě bavit svět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice připíjím rád, ale když to nejde jinak, svět mě moc baví i bez připíjení :-).

      Vymazat
  18. Takový nádherný poklid. Procházka v zimním odpoledni nasvícenou Prahou a pak se uvelebit v křesle u sálajícího krbu, to je pro mne pohádková představa. Dovedu si představit to praskající světlo v krbu, je to pro mne už jen vzpomínka na dětství, kdy nám maminka u kamen s vonícími buchtami vyprávěla pohádky. Přeji Ti, aby další rok byl pro tebe jako fotografa úspěšný a výstavy byly svobodně přístupné a lidé i ty jsi měl z výstav radost. Přeji Ti do nového roku dobré světlo a stále pevnou ruku, i když vím, že pro tebe je každé světlo dobré, umíš si s ním poradit. Tak na zdraví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milé přání. Uvidíme, kudy se budou ubírat fotografické cesty v novém roce a jestli budou přát spíš fantazii nebo dokumentu :-).

      Vymazat
  19. Zdravím v novém roce. Před lety jsem Silvestra slavila, ba i ve velké společnosti. Jenže jak roky jdou a člověk získává určitý nadhled, uvědomila jsem si, že to moc neodpovídá tomu, co skutečně chci. Slavila jsem vlastně jen proto, že "se to dělá". Tak jsem si v tom udělala jasno, omezila konec roku jen na setkávání s nejužší rodinou, podvečerní procházky v lese a přípitek. Je to fajn:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do větší společnosti jsem vlastně nechodil nikdy. Maximálně to byla společnost tak pěti, šesti přátel. No a poslední dobou si užívám Štědré dny i silvestry zcela bez bezprostřední společnosti :-).

      Vymazat
  20. Zrovna ten krb s plápolajícím a praskajícím zvukem ohně si dovedu živě představit. Tu nechuť slavit povinně Silvestra už sdílím několik let, ale letos jsem měla chuť navzdory těm zákazům vylézt aspoň na ulici. I stalo se a byl to hodně smutnej pohled. Sice rachejtle lítaly, ale nikde nikdo. Ani ve dveřích. Ani courající se dvojice - no jasně, hospoda je zavřená. Jsem ráda, že ten příšernej minulej rok skončil, ale obávám se, že letos to lepší nebude. Ale na druhou stranu, pořád jsme tady, a když tady jsme, měli bychom koukat být.
    Hodně štěstí i zdraví v tomto roce, další nápady a dobrá místa a momenty k fotografování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesné: Měli bychom koukat být a ono nějak bude :-).

      Vymazat
  21. Péefko je velmi krásné, již jsem obdivovala. Kéž by se vyplnilo, co je na něm napsané. :)

    OdpovědětVymazat
  22. A taková silvestrovksá oslava je přesně podle mého gusta, dělám to tak už kolik let, jen té půlnoci se málokdy dočkám. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako klasické sově, která - není-li ničím omezována - chodí spát kolem třetí ráno, mi silvestrovská půlnoc připadá teprve jako podvečer :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.