pondělí 10. října 2022

Někdo to rád pálivé...

Přiznávám, čas od času si ohřeju nějaký ten páreček, klobásku nebo plátek sekané a i proto mám doma pořád v pohotovosti několik druhů hořčice. Nejen klasickou plnotučnou a kremžskou, ale našla by se i dijonská, světlá s křenem, medová, moc rád mám tmavou bavorskou (i když ta mi právě došla) a je tu na "hořčičné polici" i hořčice grilovací, jemně pálivá. jenže pokud jde o hořčici, chutná mi i ostřejší verze, a oblíbil jsem si proto hořčici ruskou, která je inzerovaná jako "velmi pálivá" (na etiketě má namalované čtyři papričky) a opravdu má docela "grády". Právě protože je velmi ostrá, nepoužívám ji v nijak velkém množství, takže si ji kupuji tak jednou za půl roku. A protože mi tahle ruská hořčice právě dochází a já měl nedávno cestu do našeho dobřichovického obchodu, kde ji mají dlouhá léta v nabídce, řekl jsem si, že si ji musím dokoupit.

Jenže koupit si po letošním únoru - a tedy po napadení Ukrajiny ruskou armádou - cokoli ruského není v našich podmínkách tak jednoduché: Místo ruské zmrzliny je na skladě zmrzlina ukrajinská, místo ruského vejce je vejce obložené, kdoví, jestli aspoň na poutích zůstala původní ruská kola, když v jejich případě nejde o tak rychloobrátkové produkty, a jestli se známé hře pistolnických dobrodruhů, pohrdajících i svým vlastním životem, stále ještě smí říkat ruská ruleta.

S požadavkem na ruskou hořčici jsem tentokrát neuspěl: Ne, že by mou oblíbenou pálivou hořčici neměli, ale ukázalo se, že výrobce přičinlivě změnil název výrobku z ruské hořčice na hořčici ďábelskou. Proč by ne; vždyť na dobyvačném typu agrese jedné země proti druhé je vždycky něco ďábelského, a když navíc něco takového podnikne země s tak přebohatými demokratickými tradicemi, celospolečenskými pravidly a politickou kulturou, jako je právě Rusko, podobnému přejmenování se snad ani není možné divit. Ne, nebylo by, kdyby to ovšem celé zároveň nebylo tak hloupé a upoceně nízké! 

Aby to celé vypadalo ještě o něco absurdnější, "nový výrobek" v podobě ďábelské hořčice (výrobce, počet papriček, konzistence i receptura jsou podle výsledné chuti bezesporu stejné) je umístěný na stejném regálu jako bývala původní ruská hořčice, a dokonce zdědil i stejnou cenovku, která tu zbyla po historicky znemožněném předchůdci. Což je vše už dohromady tak blbé, že mě to poprvé přimělo k tomu něco si vyfotit při nákupu.


 

Přiznávám, že jsem se kvůli tomu musel zamyslet i nad sebou a svými postoji: Nepatřím náhodou už tím, že mi chutná ostrá ruská hořčice, a tím spíš pak tím, že její přejmenování považuji za nedůstojnou krávovinu, taky ke zdejší ruské "páté koloně"? Neměl bych - jsa ve vleku svých pikantních chutí - pobíhat s transparentem "Vraťte nám, vy demokraticky zvolené vládní skety, naši milovanou pravou ruskou hořčici!!!" po Václaváku v čase demonstrací za ponížené vyjednávání s představiteli současného ruského samoděržaví, aby nám něco slevili na galonu ropy a na věrtelu zemního plynu, a dožadovat se svých práv vykašlat se na ty, kteří jsou právě v rejži, protože my s fešnými českými vlaječkami jsme tu statisticky spíš na knedlíky? A není náhodou všechno úplně jinak a všechno tohle příkoří se neděje jen proto, aby opravdickou a kvalitní ruskou hořčici z jejích pozic spiknutím nadnárodního kapitálu vyštípala ta nechutně slaďoulinká karamelová bavorská hořčice, která svou pálivostí nedosáhne ani na jednu papričku, natož na ruské čtyři?

Aby tak komplikovaný hořčičný svět nejradši sám Rus - tedy pardon - sám ďábel spral!

 

 

 

 

21 komentářů:

  1. Tedy plyn, ropa, hořčice. Je důležité mít žebříček priorit dobře a průhledně nastavený, to se pak ta diplomacie hned dělá jinak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže hořčicovody zatím stále fungují, slyšel jsem, že zkapalněná hořčice z Holandska nemá takový šmak :-).

      Vymazat
    2. Tedy ale odpovídat mi v takovou nekřesťanskou hodinu!

      Vymazat
    3. Když člověk chce vyrazit na otočku z Dobřichovic k Vydře udělat pár fotek a využít pro to hromadnou dopravu, je to podobné jako vyrazit do Austrálie :-).

      Vymazat
  2. Ovšem být marketerem přejmenoval bych hořčici take, ale jinak...Aby si každý přišel na své, rekneme Zielenskeho šleh a stejná hořčice v jinych sklenících Putinova pomsta....nebo obráceně, podle marketingovych průzkumů

    OdpovědětVymazat
  3. Takže Rusko je u vás zakázané slovo? 😁 Vypípavajú ho vo filmoch ako nadávky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázkou je, jak se teď nově bude říkat brusinkám :-)

      Vymazat
  4. Pokud je ruske nove nahrazovano synonymem dabelske, znamena to, ze mam rada ruskou smes na topinky? Budou se prejmenovavat i filmy na Rus nosi Pradu nebo Libas jako Rus? A muzeme ocekavat, ze se letos s Mikulasi a andely vydaji do ulic nove Rusove misto certu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysloveně si představuji, jak hořčičné marketingové oddělení dostalo úkol během krátké porady vymyslet náhradu a doprovodit to výkladem pro tiskovou zprávu :-).

      Vymazat
  5. Tlusťjoch z mobilu.
    U vejce jde o klasickou filosofickou otázku co bylo dřív, henri vejce nebo ruské vejce?
    Ale nejvíc by mne zajímalo, čím bude nahrazena ruská trojka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli si dobře pamatuji, na rozdíl od jedniček se ve školách ruské trojky daly zaměnit za trojky české :-).

      Vymazat
  6. Jen co jsem začala číst, tak mě napadlo, že ti doporučím francouzský dresing - ale pozor, mají ho jen na Benzině. Má příchuť hořčice, je fakt výborný a i na té Benzině hned vyprodaný. Ju, a pochází z Polska :-) Ono asi na těch názvech nějak nezáleží .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maji honi v Tescu

      Vymazat
    2. Musel jsem trochu zapřemýšlet, kdy jsem byl naposledy v Benzině a v Tescu. Ale možná se zastavím :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    Tento hořčičný i rozhořčení příspěvek, mi připomněl nedávnou aféru s Dijonskou hořčicí ve Francii. Zde prostě nebyla tato francouzská pochoutka nikde k sehnání. Došlo to tak daleko, že se téměř platila zlatem. Všechny obchody informovaly, že za tímto nedostatkem je válka na Ukrajině??? Novináři nelenili a udělali investigativní pátrání… a hle, co se zjistilo? Hořčice byly plné sklady…, prostě někdo přišel na to, že by tato francouzská pochutina mohla stoupnout na ceně…holt “spekulanti”, jsou všude za vším i se vším!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, zatímco v Dijonu a v Kremži a mnohde jinde na zájezdu za námi turisty hořčice házeli vidlemi, v Dobřichovicích mi nikdo neprozradil, jaké poklady skrývají v jejich obchodech a to se čtyřmi papričkami! Jak jsem mohla žít bez ruské hořčice, když ruskou zmrzlinu mám tak ráda.Letos to asi bude o Vánocích bez Mrazíka?
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Velmi zajímavé! Keťasové byli ve všech dobách a ve všech oborech, proč ne v hořčici? :-)

      Vymazat
  8. Rus prý rovná se ďábel, takže logiku to má. Ale jinak pro mě bude zmrzlina vždycky ruská a vejce s ruletou jakbysmet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě asi radši dočasně vyhraje zmrzlina italská :-).

      Vymazat
  9. Ta mánie v přejmenovávání a rušení všeho, co jen trochu připomíná Rusko, zákaz účasti ruským sportovcům, je ubohost.
    V Kyjevě odstranili sochu Puškina, i u nás stahují z repertoáru Čajkovského, ..., v Brně ale stále ještě máme ulici Ruskou, jen čekám, kdy po vzoru zmrzliny ji přejmenují na Ukrajinskou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těchhle excitovaných situacích se občas zdravý rozum vytrácí a někdy se tomu ani není možné divit. I když připouštím, že dát si v horkém létě žluklé ruské vejce může mít ďábelské následky :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.