středa 7. října 2020

Pár osobních (po)volebních poznámek

Kdo mě trochu zná, dobře ví, že účast u voleb považuji nejen za báječnou demokratickou vymoženost, ale i za normální projev občanské odpovědnosti a slušnosti. Nikdy jsem se neschovával za výmluvy, že není koho volit, ani jsem se k volbám uraženě neotočil zády jen proto, že mě některý z mých favoritů zklamal; to se prostě v normálním běhu života v našem nedokonalém světě děje, že lidé - včetně nás samotných - občas někoho svým konáním zklamávají, takže není divu, že se to děje i v politice. Nijak zvlášť mě nestresuje ani pomyšlení, že můj hlas je jenom maličký díl velké volební skládačky a že se v tom velkém celku jeho význam rozmělní a ztratí. Kdyby tahle mudroval zedník nad zanedbatelností každé cihly v porovnání s mohutností výsledné stavby, moc by se toho kolem nás nepostavilo. Přestože zcela ctím právo voličů nevolit a např. občas lehce nadhozenou vizi povinných voleb odmítám tak ostře jako v politice jen máloco, přesto je takové rozhodnutí pro mě, přiznávám, obtížně pochopitelné, tím spíš, když z něho zaznívá nádech hrdosti. Ale snažím se nermoutit věcmi, které mohu sám jen těžko ovlivnit, a soustředím se na to, co ovlivnit mohu, tedy na svou vlastní aktivní roli voliče.
 
Popravdě, letos jsem sám s neúčastí na volbách nějakou dobu koketoval. Samozřejmě, že výmluv pro takový krok jsem našel dostatek: 
 
1. Všude kolem nás řádí zlý koronavirus, takže vycházet mezi živé lidi je zcela nepřijatelné riziko.
2. Jedná se jenom o krajské volby, navíc v kraji, kde sice mám formální trvalé bydliště, ale zajíždím tam posledních 10 let právě jen za účelem občasné návštěvy volební místnosti. Mohlo by mi tedy být jedno, jaké potentáty si zvolí "Plzeňácí", když já zatím stále ještě reálně dlím v kraji Středočeském.
3. Těch 160 korun, které mě bude stát jízdenka, bych mohl probendit účelněji než je vyhodit za hodinové trmácení vlakem tam a zase zpět. Ale mezi námi, za to se ani moc neopijete a když ano, tak špatně.
 
Samozřejmě, jde o pouhé výmluvy pokoušející se odvést pozornost od skutečného důvodu, prosté lenosti, které by se měl člověk poddat jen v případě, má-li to nějaké tvůrčí opodstatnění. To jsem pro své (ne)konání nenašel, takže jsem si vzal občanku a sváteční roušku a odjel volit do Rokycan.
 
V dnešním článku se nebudu moc věnovat samotnému průběhu volebního dne. Jako bytostný optimista jen doufám, že se příští generace - až uvidí ve starých šotech z archivu televizního zpravodajství záběry z letošních voleb - budou tolerantně usmívat jako my, když vidíme na předválečných záběrech praktické cvičení novorozenců s plynovými maskami, a nějaký budoucí Karel Čáslavský jim fundovaně vysvětlí, že tehdy nešlo o demonstrativní projev sympatií s kandidujícími Piráty, ale o standardní pravidla (byť platná jen pouhých několik let) tehdejšího chování ve společnosti jiných lidí a jejich kapének.

Spíš mě tentokrát zaujalo několik povolebních témat, o kterých se ještě nějakou dobu po volbách vede mnohostranná debata - aspoň do té doby, než se zase dostatečně zkoncentrujeme na hromadné vyšťourávání zbytků virů z našich nosů a rozpomínávání nad příslušnými trasovacími formuláři, do čeho všeho jsme tyto své nosy v posledních několika dnech strkali. Zkusím se podívat na několik pro mne asi nejzajímavějších výsledků letošních voleb, i když jejich význam nemusí být ani zdaleka takový, jaký by se mohl na první pohled jevit.

1. Další výhra Hnutí ANO
Dokud opozice nepochopí, že premiéra Babiše nepodporují jen hlupáci, kterým je nutno násilím rozevřít oči, aby svou hloupost dokázali nahlédnout v podstrčeném zrcadle, ale i spousta úplně normálních lidí, u kterých je nutné ostré argumentaci předřadit prostou lidskou úctu, bude ANO (k mé nelibosti) vyhrávat další a další volby  
 
2. Příliš časný propad komunistů
Máloco mi ve volebních výsledcích udělá takovou radost, jako když komunisté, strana, kterou považuji už 29 let za parlamentní anachronismus, nepřelezou v dané oblasti 5% hranici a nedostanou se tak do krajského zastupitelstva. Tentokrát tak k mému překvapení dopadli hned v devíti krajích a i v těch zbylých čtyřech prošli jen o tenký kočičí fous. Nevýhoda je, že teď začnou bít na poplach, pravděpodobně přitvrdí v konfrontačním tónu, protože zaryté odpůrce migrantů postupně z lůna strany odvádí SPD, příznivci extra pevné ruky zase dávají přednost Babišovu Hnutí ANO, a pro mladé krajně levicové nadšence jsou Piráti rozhodně víc sexy než nebojovní páprdové snící své vlhké komunistické sny o slavných včerejšcích. Uvidíme, jaké síly ještě stalinističtí pohrobci pod střechou KSČM dokážou zaktivizovat, ale věřím, že se díky tomu jen ukáže, že na zločinnou teorii zostřeného třídního boje 50. let se dnes už moc nových dušiček nechytí a že tolik propírané komunistické vlastenectví nakonec vždycky upřednostní kovaného čínského soudruha nebo vírou spřízněného afrického lidojeda před nadměrně svobodomyslným českým sousedem, jako tomu ostatně bylo kdykoli v minulosti.
 
3. Trochu falešný růst STANíků
Praktickými vítězi krajských voleb se v mých očích stali starostové všeho druhu v nejrůznějších účelových koalicích. Možná je tomu tak proto, že starosty známe z běžného života jako normální živé lidi řešící konkrétní problémy a ne jen jako vychytralé neschopné Belzebuby, dychtící po moci, po korytech a po možnosti škodit na všech stranách, jak si často předpojatě vymalováváme lidi vstupující do politiky dělat nutnou práci, na kterou sami nemáme schopnosti či žaludek. Čím výše ale volby míří, tím méně se tenhle celkem racionální přístup uplatňuje, takže aktuální dobrý výsledek Starostů může dost klamat a ve volbách do Sněmovny se odrazí podstatně méně, pokud vůbec.

4. Nedotažená Trikolóra
Čekal jsem, jak se na politické scéně v číslech uvede zatím pro mne dost neviditelný a neuchopitelný (kromě špiček) projekt pravicového odštěpku "opravdové ODS" a překvapení nepřišlo. Jsem zvědavý, jak tahle strana, která podle mne nemá ani tak programový jako spíš čistě personální důvod existence, překoná fázi, kdy další vydávaná energie nevede automaticky k dalšímu růstu, takže různí rychlokvašní podporovatelé začnou zvažovat, jestli nebude lepší vsadit na ztepilejšího koně z bohatšího chovu.
 
5. Humorné debaty o tom, kdo je vlastně vítězem voleb a co je to vůbec většina
Jako vždy nastal po volbách a po rozdělení mandátů rumraj, ve kterém se snaží úspěšnější subjekty vytvořit většinové krajské vlády, a jako obyčejně je doprovázený pláčem méně úspěšných vyjednavačů z řad vítězů voleb a jejich názorových příznivců, že kýžená vláda automaticky neskáče na ramena toho s nejvyššími dosaženými procenty. Sluší se proto, myslím, připomenout trochu pozapomenutý fakt, že většina není 20%, dokonce ani 30%, ale víc než 50%. A tuhle většinu prostě nakonec musí dát politické síly na základě výsledků voleb dohromady, pokud chtějí vládnout, a když toho nejsou schopné, mají peška. Nepřipadne mi na tom nic nesrozumitelného ani podvodného, tohle jednoduché matematické pravidlo je jasné předem a každému, byť samozřejmě ten, kdo má na konci vyjednávání v ruce černého Petra, vždycky řve jako tur, že jsou na něj ostatní zlí a že ho nepřípustně obcházejí, což by se jim mělo nějak zatrhnout. Kdo ale není schopný dát dohromady opravdovou většinu ve volbách rozdělených mandátů, prostě vládu (až na některé obskurní a ve většině případů nestabilní a neakceschopné menšinové varianty) nesestaví - ani ve státě, ani v kraji, ani v obci. Mně osobně to připadá jako celkem jednoduše pochopitelný a přirozený systém, který je v důsledku rozhodně demokratičtější než systém "Vítěz bere všechno, ať má procent, kolik chce", i když lidsky chápu, že to je sen každého vítěze voleb.
 
Jsem upřímně zvědavý, jakým způsobem proběhnou příští volby a jestli zůstaneme jen u roušek nebo už nám tou dobou naši řádně zvolení představitelé zajistí celotělové volební skafandry. A kdo je tak zvědavý jako já, nemůže "na místě činu" pochopitelně chybět. Ostatně v trvalém bydlišti by se měl člověk aspoň občas ochomýtnout, ne? :-)
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě týdeníku Nedělní miniglosy, reflektujícího už víc než 11 let svérázným způsobem politické a společenské dění, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.   

   

43 komentářů:

  1. Petře, u nás se tentokrát nevolilo, nepočítám-li senátní volby ve třech volebních obvodech. Také patří k těm, kteří k volbám chodí. Mám volební právo a beru to tak, že i ta kapka v moři může být někdy tou, která rozhodne.
    Tvůj bod č. 2 mi také udělal radost, ještě větší bych měla, kdyby se to zopakovalo napřesrok. Když už v rámci sametu "Nechceme být jako oni", nebyla tato bývalá státostrana před 30 lety zakázaná, je to pro mě určitá satisfakce.
    Jo, jsem zvědavá a určitě na místě činu chybět nebudu. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě za rok potěšilo nízkoprocentní repete pro KSČM, i když v ně moc nevěřím. Spíš se bojím, že se zase bude na všech stranách mobilizovat a už tak dost rozhádaní lidé se rozhádají ještě víc, i když reálná nebezpečí už jsou úplně jiného druhu a do krve rozhádaná společnost je pro ně tou nejlepší možnou živnou půdou.

      Vymazat
  2. No vidíš, za Středočeský kraj jsem ti dojela vhodit hlas zase já, přestože už v něm také pár let trvale nežiju :-) Debakl komunistů mě taky potěšil, i když jsem s nimi osobně naštěstí nikdy neměla tu čest, a co se zbytku týče, uvidíme, až se sestaví koalice a zjistíme, kdo bude tedy doopravdy vládnout. Z článku vidím, že jsi četl nejednu povolební diskusi a že ti stále trochu leží v žaludku, tak přeju hlavně klid a nohy v teple :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, teď ještě najít nějakého Plzeňáka, který jezdí volit do Prahy a uděláme řetěz :-).

      Nejenže jsem řadu povolebních diskusí četl, ale několikrát jsem se neudržel a přičinil jsem malou věcnou glosu. Ostatně v bodě č.5 jsem jeden takový svůj diskusní příspěvek z velké části obšlehl, protože se domnívám, že některé základní věci je třeba občas připomenout, zejména když dva nejvyšší politici ve státě se tváří, jako kdyby se uzavíráním povolebních koalic mezi subjekty se zřetelnými programovými překryvy dělo něco odsouzeníhodného a výlučně nedemokratického. A usmívám se při vzpomínce na dávný projekt "opoziční smlouvy", který na obsahové i ideologické překryvy nepokrytě kašlal.

      Ale je fakt, že už se mě tyto většinou zcela zbytečné a do osobní roviny nezřídka přecházející komentářové půtky dotýkají o dost méně než kdysi a spíš je beru jako užitečný prostor pro přesnější formulaci vlastního pohledu, který považuji za důležitější pro sebe samotného než že bych o něm chtěl přesvědčovat někoho jiného.

      Vymazat
    2. Obdivuji, že dokážeš tyhle věci číst, dokonce do nich i přispívat a zachovat si zdravý rozum. Já se každé podobné diskusi vyhýbám jako čert kříži, bohatě mi stačí to málo, co do mého okolí samo prosákne - a i to je hrozné.

      Vymazat
    3. Snažím se přistupovat k těm diskusím střízlivě, nebýt osobní a nepřispívat tam, kde to zjevně nemá smysl, byť mi cukají prsty nad klávesnicí :-). Ale i když se snažím nevytáčet, občas se někomu podaří mě něčím dopálit (vážený bloger Miloš by jistě věděl konkrétní příklad :-)).

      Vymazat
    4. :) Petře, jeden takový komentář jsem přidal o pár řádků níže, aby zase ta diskuse nebyla tak jednotvárná, kdy všichni s tebou souhlasí :).

      Vymazat
  3. Já tedy byla rozhodnutá že půjdu, oproti jiným dobám, kdy mi krajské a senátní volby nijak nic neříkaly. Velmi mne překvapilo kolik lidí to tady taky tak nějak vzalo a šlo. Poprvé tady ve vsi nevyhrálo ani ANO, ani bolševik a dokonce ani KDU, což byly dvě strany které tu vyhrávaly tradičně. Tentokrát to vyhrálo s velkou převahou nějaké sdružení pro Pardubický kraj. No to že vyhraje ANO, to se dalo čekat, dokud bude opozice tak bezzubá jak je, bude tomu tak stále....co se týče Trikolóry to je hodně pofidérní strana, trochu "inteligentnější" SPD, čili nacionalistické seskupení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Dobřichovice se o sebe dobře postarají i bez mého přispění, letos se tu ani jedna ze stran ČSSD, SPD, KSČM a Trikolóra nedostala přes 2% a ANO nedosáhlo ani na 10%. Zato Rokycany jsou přece jen v tom srovnání posunuté doleva, tak tam můj hlas, myslím, platí o něco víc :-)

      Vymazat
  4. Ano zejména bod 1 (také nelze jako kolovratek opakovat výtky, které voliči Ano neberou-nebo lze, ale míjí se to účinkem) a potom většina je přes 50 procent.... I když si iprezident, ač mu byla předložena z parlamentu tato varianta, "strihnul" vládu vlastní, která vládla přes půl roku bez parlamentní podpory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se slovem "většina" jsou politici (aspoň tedy jejich většina :-)) zvyklí žonglovat podle toho, jak jim to aktuálně vyhovuje, proto snad neškodí si připomenout, co to věcně znamená :-).

      Vymazat
  5. Zase jsi mi vyloudil úsměv na tváři, výmluva číslo 1. je naprosto geniální! :)

    My volit šli a za výsledek jsme rádi, volili jsme ony STANíky :), je za nimi vidět velký kus práce a podpora obyčejných lidí, obzvláště tento rok, kdy není nic jednoduché. Povolební diskuze jsem nečetla a ani se jich neúčastnila, jen jednou jsem se trochu rozvášnila na blogu Honzy Turoně, ale fakt jenom trošičku :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu muset k Jendovi na ty "trošičkové vášně" podívat :-).

      Vymazat
  6. Já nechodím k žádným volbám (kromě posledních prezidentských, protože hrozba, že by představitelem státu mohl být stahovač králíků, byla pro mě tak děsivá, že mě i jako nevoliče zvedla ze židle), protože neočekávám, že by se nějaký politik staral o něco víc než o své výhody, já se také starám o sebe a k tomu žádného politika nepotřebuji.
    Na druhé straně ale politiku celkem sleduji, protože leckdy přináší zajímavé zvraty jako ve sportovních zápasech a je v tom ne úplně předvídatelná.
    A docela mě baví, jak mnozí elitáři z Prahy považují většinu Babišových a Zemanových voličů za chudé duchem a "koblihy" a pak se diví. Já zase naopak považuji za hlupáky většinu pražských voličů, protože ti vždy výsledky zdeformují, v Bémových časech ODS měla 54 %, Pražáci také nad vodou udrželi Top09 a teď si nejspíš do Senátu zvolí Miroslavu Němcovou, která (omlouvám se ti jako jejímu příznivci) je pro mě v Poslanecké sněmovně intelektuálním dnem, myslím, že se svým rozhledem tam hraje podobnou roli jako v socialistických parlamentech dojičky od Zakarpatské Ukrajiny, soustružnice apod., které měly vzbuzovat dojem "zastoupení lidu". Ani se nedivím exrektorovi UK Hamplovi, že je z výsledků 1. kola zaskočený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čekal jsem napjatě po tom slibném úvodu výše, že budeš "kreativně nesouhlasit" s něčím z mého článku, ale toho se vlastně tvůj komentář moc netýká, snad jen ta poznámka o tobě jako tradičním nevoliči má souvislost (ostatně právě tvůj pohled jsem si dovolil vzít pro článek jako jeden z řady inspiračních zdrojů :-)). Ale abys neřekl že v touze po věcnosti dusím nadějnou výměnu názorů, dovolím si přidat aspoň tři poznámky:
      1. Není žádné novum, že máme zcela rozdílné představy o tom, jak vypadá intelektuální dno. Jak správně předpokládáš, kdybych žil na Praze 1, měl bych o svém kandidátu na senátora jasno.
      2. Pokud svého názorového oponenta pokládám šmahem za hlupáka kvůli jeho odlišnému pohledu na svět (což se mimochodem začasté projevuje právě jeho rádobyvtipným ale ve skutečnosti povýšeným znevažováním podle vzoru "kobliha", "vítač", "stahovač králíků", "ovar", "kavárna", "pitomio", "milion chlívek", atd.), stavím se mu tím hloupostí přinejmenším na roveň. I proto se to snažím nedělat, i když je to někdy boj :-).
      3. V tom tkví kouzlo principu rovných voleb, že každý má stejnou matematickou příležitost "deformovat výsledky" :-).

      Vymazat
    2. Když už si říkáš o nesouhlas, mám jiný názor, než zmiňuješ v bodě 5. Myslím si totéž, co vyslovil hejtman Půta z Libereckého kraje, a tedy že nejdříve by měl dostat šanci sestavit koalici vítěz voleb a teprve, když se mu to nepovede, by přišel na řadu druhý "na pásce" atd. Viz Půta: ANO nemusím, ale vyšachovat vítěze voleb je špatně.
      Takto je to, jako kdyby třeba poražení na tenisovém turnaji řekli, že vítěz se jim nelíbí a jeho výhra neplatí a oni mají právo si rozdělit bonus za výhru.

      A ještě k tomu dodám, že jásot pitomých novinářů (třeba Fendrycha), že tento scénář se zopakuje u parlamentních voleb za rok, je předčasný, protože Zeman pověří sestavením vlády vítěze voleb, a tím velmi pravděpodobně bude ANO s Babišem a docela bych se vsadil, že někdo z té antibabišovské "národní fronty" nakonec se do vlády zlákat dá, aby neseděl další x let mimo, protože jak kdysi prohlásil Zeman: "Suchá je skýva opozice."

      Vymazat
    3. Bude tedy třeba vytvořit krajského prezidenta, který bude vítěze voleb pověřovat podle těchto pravidel sestavením krajské vlády, to by aspoň bylo politologicky originální :-). Analogie s tenisem je samozřejmě zavádějící, ale beru ji v této souvislosti jako nadsázku.

      Jsem zvědavý, jak parlamentní volby dopadnou, a rád se nechám překvapit, jak bude postupovat povolební vyjednávání. Ono vytváření předvolebních koalic na celostátní úrovni nebude ani zdaleka tak bezproblémové, jako tomu bylo v krajích. Ale kdyby nic jiného, opozice proti ANO má teď o čem přemýšlet, jaké strategické prvky z celkem úspěšného regionálního postupu se dají použít a které jsou naopak bez šance. Opoziční síly pak podle výsledku voleb budou muset zvážit, jestli pro ně existuje větší šance spolupracovat s ANO anebo mezi sebou. Suchá skýva může zbýt na nepřelétavé opozičníky ale stejně dobře i na vítěze voleb, pokud nebude schopen vyjednat si podporu; to za něj ani prezident neudělá ;-).

      Vymazat
    4. Nezná se mně, že by třeba zmiňovaná Koalice ODS+Top09+lidovci měla mít "synergický" efekt. Spíš bych čekal opak a možná by potřebných 15 % ani nezískali. Lidovci a jejich voliči mají antipatii ke "kalouskovcům" a řeporyjský exot je také odradí.
      Zeman by asi nechal Babiše vládnout i menšinově a on už se pak někdo poddá, stačí říct, že mu (např. ODS) záleží na politické stabilitě, ochotě pomoct s bojem proti koronaviru, suchu, snaze nezklamat důvěru voličů, ... :)

      Vymazat
    5. To se předpovídalo už po minulých volbách a neklaplo to. Potíž je, že Babiš postupně vyžral většinu svého koaličního potenciálu, sice tím samo ANO narostlo, ale snížilo to počet "stupňů volnosti" pro další vyjednávání.

      Jsem přesvědčený, že tentokrát poznáme, kdo by za určitých okolností byl ochoten s ANO počítat, podle umírněnější předvolební rétoriky, protože tyhle věci je třeba rozmýšlet dopředu :-).

      Vymazat
    6. Ještě k tomu "krajskému prezidentovi" - stačilo by respektovat výsledky.

      To, že to to "neklaplo", bylo tím, že si opozice hrála na arbitry morálky (neakceptují střet zájmů apod.) a namlouvala si, že Babiš brzy zkrachuje a pak přijdou jako Blaničtí rytíři. Jenže to nestalo a asi nestane ani příště a ODS by už určitě v "poklidu" nepřežila třetí volební období v opozici. Ale stejně se dost divím, že tu leklou rybu, co mají v čele, už dávno nevyměnili. S ní se nikam neposunou.

      Vymazat
    7. Měl bys jim dělat poradce, když tak dobře víš, jaké byly a jsou jejich záměry, co jsou a nejsou schopni přežít a co je může a nemůže posunout. Tebe je pro oblast mimo politiku vysloveně škoda :-).

      Vymazat
  7. Ty dokážeš poutavě psát i o politice, já se pobavila, což se v dnešní době násobí !!
    Také běžím na tu rozjetou Janinku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se to s politikou v článcích nepřehánět, aby to spolu s Nedělními miniglosami nebylo na zdejší čtenáře moc :-).

      Vymazat
  8. Kdyby se politická debata vedla tak demokraticky a nenávistně, jak smýslíš ty, asi bych byla ochotná naslouchat a zajímat se. Ale dávno mám o demokracii v české kotlině silné pochybnosti. Jsme rozděleni na tábory mladí versus stáří, babišovci versus antibabišovci....a jen hledáme výrazy, kterými bychom protivníka v lítém bojí co nejvíce ponížili, znevážili, zadupali, překřičeli, pošpinili,.... Vždy jsem chodila k volbám, vždy jsem se snažila nad svým rozhodnutím přemýšlet. Ale řeknu ti, že letos jsem uvítala pádnou výmluvu, že do naší volební místnosti vedou schody a já se tam na inv.vozíku nedostanu a ani na berlích o jedné noze se tam nehodlám více zmrzačit. A proč jsem si neobjednala urnu, tedy tu volební? Přece si nenechám kdoví kým zatáhnout domů koronavirus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V politice se bohužel uplatňuje jev, kterému říkám "nandalismus": Lidé obdivují ty, kteří to svým soupeřům umějí nejlépe nandat. Každý pokus o vstřícnost se bere jako nežádoucí projev slabosti. Není pak divu, že je společnost rozdělená hlubokými příkopy a všechny pevnosti jsou obsazeny těmi, co všechno vědí nejlépe.

      Vymazat
  9. Oprava...demokraticky a NE nenávistně....

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem rád, že mohu jako ludibrionista brát ty volební frašky s nadhledem.
    Ale jako gurmán jsem z letošních volebních gulášů trochu zklamán, málo chilli, hodně mouky...
    A pokud budou v Česku existovat politici, kteří pravidelně mění dres, tak tu první ligu nevykopeme nikdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Politici by si měli vyměnit dresy po každých volbách jako fotbalisti po zápase. Ale to teď asi pan plukovník zatrhne :-).

      Vymazat
  11. Já už pár let sleduju se zaujetím Fialu, jak se snaží vést kampaň proti Babišovi úplně zcestně. Dělá to totiž stejně blbě, jako se české klimatické hnutí (ne)snaží přesvědčit veřejnost, že ona ta změna klimatu fakt existuje, a je a bude problémem. Fiala totiž vede kampaň nejen proti Babišovi, ale i proti jeho voličům. Přesně jak píšeš, říkat někomu, že je idiot, to opravdu nefunguje.
    U nás se komunisti do zastupitelstva nedostali, takže to považuji za malé vítězství. Doufám, že do sněmovních voleb už se nezbráborají - po odchodu Filipa už jim nezbývá moc známých tváří. Naději mi dává i report ze sjezdu mladých komunistů a vůbec jejich vyjadřování; nechci být zlá, ale působilo to jako sraz mentálně zaostalých, co sem proskočili z minulého století.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě vadí, že opozice je od doby kdy vládne ANO totálně bezzubá. Nejdřív vůbec jako by nebyla, teď je občas i slyšet, ale jsou to takové náhodné výkřiky do tmy. Jediní z opozice kteří by mohli trochu rozhýbat stojaté vody mi připadají STAN. Piráti se sice snaží, ale jejich program není pro lidi vyšších věkových kategorií moc srozumitelný, pro ně je to parta huličů a ajťáků, byť v jejich řadách je spousta vysokoškolsky vzdělaných lidí z různých oborů. KDU je strana o které už Masaryk říkal že nemá vlastní program, jen se přiklání vždy na tu stranu, která je momentálně v kurzu. SPD a Trikolóra jsou jen dvě strany téže mince, tedy v případě Trikolóry jen o něco více a do elegantních frází zabalený nacionalismus a populismus. Moje dvě strany, které volím celou dobu co to jde, TOP a ODS, no co říct. Když odejdou tváře které stranu zakládaly a nasadily určitou laťku tak to většinou není pro tu kterou stranu dobré. Nejsem příznivcem V. Klause ale po něm už ODS není to co byla a to samé TOP po odchodu Karla Schwarzenberga. Jediné co mne těší je propad KSČ a ČSSD. Dlouhodobá roztříštěnost opozice, neschopnost odhodit na chvíli spory za hlavu, sjednotit se v jedno silné "koště" které by tedy vymetlo to co by mělo prostě jedině nahrává ANO. A bude tomu tak i dál, pokud se nenaučí opozice spolupracovat a v okamžicích kdy je to potřeba táhnout za jeden provaz....

      Vymazat
    2. Čím dál víc jsem přesvědčen, že za současné personální mizérie v české politice (jedinou osobností, která mi připadá docela nadějná, je Vít Rakušan, ale ten ještě pár let v kruté mlýnici nejvyšší politiky potřebuje, aby se ukázalo, jestli je takové očekávání schopen naplnit) jediným politikem, který může zlikvidovat Andreje Babiše, je Andrej Babiš. V aktuální koronavirové krizi se dobře ukázalo, že narazil na svoje limity populisty s celkem dobrým nosem na to, co se od něj chce slyšet. Jeho způsob fungování, kdy je schopen všechny dobré kroky a nápady vydávat za své a naopak sporné kroky a chyby shazovat na všechny okolo, je mi osobně odporný mnohem víc než jeho tolik kritizované střety zájmů. Věřím, že tím, že vinu za děsivé šíření epidemie v posledních dnech víceméně hodil na obyčejné lidi (on samozřejmě všechno dělal dobře jako vždycky, to my sami jsme si svým nezodpovědným přístupem všechno zavinili) si v politice podepsal konečný rozsudek. Jestli i tuhle zbabělou nehoráznost jeho voliči "rozchodí", pak už nevím, jestli má tahle země nějakou naději.

      Vymazat
    3. Tak, tak... osobností je málo, ve smyslu přísloví povolaných mnoho, vyvolených málo... já se obávám, že AB (abych někoho neurazila nenávistí pražské kavárny) stále bude idolem mnoha, tím že si lidi kupuje populistickými rozhodnutími a hraje na strunu nenávisti vůči podnikatelské sféře všemi možnými likvidačními nařízeními. Začíná to být u nás docela zajímavé, to myslím v naší historii nebylo. Zavilý stařec vyje zpoza opevnění v Lánech na čínskou notu a uráží celý národ, premiér si ze země udělal výnosnou firmu a všem nám udílí befely plukovník který si plete řízení ministerstva s vojnou.... to je dost velká prekérka.

      Vymazat
    4. Mně je Babiše skoro až líto, protože on asi opravdu nechápe, co by ti divní lidé ještě chtěli: Vždyť dělal, co mohl, aby vždycky vše zařídil podle toho, co si většina z nich přeje. Pozor, vůbec netvrdím, že jiní by to na jeho místě udělali líp, ono kritizovat je vždycky lehčí než dát na špalek odpovědnosti vlastní hlavu. Jen jsem přesvědčen, že právě na tu snahu "bejt hezkej a oblíbenej" a ve světle reflektorů hrdinně bojovat s chaosem, který jsem do značné míry sám vytvořil, právě teď dojíždíme.

      Pana prezidenta komentovat nebudu. Jsou to věru smutné konce kdysi sice zoufale arogantního ale taky energického, inteligentního, originálně uvažujícího a politicky odvážného muže. Dřív jsem ho neměl rád, ale měl jsem k němu úctu. Teď ho taky nemám rád, ale místo úcty už ho můžu jen politovat.

      Vymazat
    5. Mně ho líto není, signály které naznačovaly, že ne všichni jsou tou jeho posedlostí všem se líbit, jsou tu už delší dobu, a jen svou arogantností a urážením svých odpůrců si snad! dláždí cestu do svého politického pekla. Já se divím té jeho posedlostí mocí, sám vidí že to už začíná zavánět tím, že se jako modla začíná povážlivě kácet. A s ním padne celé ANO, je to kolos stojící na hliněných nohou svého předsedy. Nemá své další lídry, kteří by po něm převzali vedení, jen další arogantní a tvrdohlavě se všem změnám bránící nohsledy, kteří si myslí, že můžou všechny (viz příklad hejtmanky Jermanové) nebo Prymuly, který si zařídí firmu na výrobu zdravotnických pomůcek, dcera je majitelkou firmy která zásobuje léky. Já, ač jsem nikdy s ANO nesouhlasila, se mylně domnívala, že když je tedy vláda složená s většiny části z ministrů stejné strany, že nebudou problémy se schvalováním různých zákonů a nařízení, že ubude trapných hádek a urážení. Bohužel pravda je jiná, celá vláda si ze svého postu udělala svůj vlastní výdělečný podnik, který jim nikdo nezatrhne, neb není kdo. A aby si zachovala pozici, občas jako úlitbu bohům (voličům) schválí pět tisíc důchodcům, pošle jim zadarmo ochranné pomůcky tak zhruba na den a půl, a podobné mezi lidem populární věci... a chaos tedy tady vládne sakra velký...

      Vymazat
    6. S tím padnutím ANO si nejsem jistá. Jelikož si značná část jeho členů udělala z vedení státu byznys, i kdyby se na to Babiš vykašlal, jim půjde pořád o hodně (protože narozdíl od AB toho jmění přeci jen tolik nestihli vydělat). A nejhorší je, že i kdyby za rok ANO prohrálo (ač si pořád nejsem jistá, zda se jeho voličům rozsvítí - fakt se bojím, že Mára aspol. nakonec nějakým zázrakem zvládnou tuto korona katastrofu obrátit v něco jako "vítězství i přes strašlivé nástrahy", až bude po všem), zanechá tady současné opozici nehorázně, ale nehorázně zadlužený stát, ekonomickou krizi na krku a... a ANO zas bude moct z pozice opozice kritizovat, jak to nová garnitura nezvládá. Nadějí zůstává jen to, že s odchodem AB by přišli o část financování. Každopádně arogantní výstupy našeho premiéra už mě dostávají do stavů, kdy chci po televizi hodit cihlou. Snad to jeho obvinění lidí z rozjetí 2. vlny aspoň někomu otevře oči - ale bojím se, že jeho voliči si jen řeknou "to nemyslí nás, ale ty druhé".

      Vymazat
    7. Mára je bezesporu velmi schopný a určitě pro něj bude skvělou profesní výzvou udělat vítězství z jasného propadáku. A že nástupci po vládě ANO jednou převezmou vybrakovanou zemi (ať už v příštím volebním období nebo později, ale jednou to přijde), to je už teď víc než jasné a covid bude univerzální zaklínadlo. Mně bude stačit, když si na Babišovy chaotické kroky z doby první fáze pandemie (to bohužel myslím tento rok) budou pamatovat lidé, kteří patřili mezi jeho podporovatele a přitom jim zůstal kus sebeúcty. Jsem přesvědčený, že takoví existujou. S těmi ostatními nic nenadělám :-).

      Vymazat
    8. Na zprávy v televizi už jsem přestala koukat, to samé v rádiu (dokonce i mužskej, kterej musel mít rádio zapnutý celej den ho kvůli mému rozčilování a hulákání už nepouští) a musím říct, že se mi ulevilo. Občas se podívám na Seznam, a zase tak akorát zjistím jak se zas chaoticky vyhlašují různé zákazy. Já si stále myslím, že ANO, krom AB nemá takového lídra aby se udrželo po jeho odchodu na špici a ve vládě. I když, ono je jeho postavení hodně závislé na jeho PR managementu jistého pana Prchala.

      Vymazat
    9. Mě letos potěšila babička, že už ANO volit nešla (nešla volit vůbec se slovy, že to nemá smysl). Ale teď už zas argumentuje, že když vyhráli, tak by měli vládnout.
      Vendy, snad máš pravdu a já jsem jen příliš pesimistická :)

      Vymazat
    10. Já bohužel taky jsem co se týče pádu AB pesimistická, ty kauzy by zlomily krk někomu jinému už dávno, ale po něm to sjede jak voda po husím peří. A dál se nám vysmívá do xichtů, dál páchá zlo, a dál si hrabe a hrabe.

      Vymazat
  12. I kdybych volit chtěla, nemohla jsem. Den před volbami jsem spadla do pracovní karantény a měla jsem utrum....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.