sobota 12. června 2010

Infrazahrádka

Těžko říct, zda zařazení těchto fotografií do rubriky fotočlánky je korektní. Zatímco předpona foto- napovídá, že by obraz mělo vykouzlit světlo, tentokrát jsem si vzal na pomoc infračervené záření. Ze známého místa se v infračervené oblasti stane místo tak trochu z jiné planety. Různě zelené odstíny se přetransformují ve skoro celou černobílou škálu, obloha se zabarví zase zcela jinak, vystoupí zcela jiné mraky, než jsou na první pohled vidět.

Jsou to samozřejmě jen první pokusy s touhle oblastí spektra, nemám zde žádnou praktickou zkušenost, nedokážu ještě odhadnout, co přesně se po dlouhatánské expozici přes na pohled neprůhledný černý IR filtr na fotografii objeví, co z obrazu vystoupí a co se naopak skromně upozadí. Tak se nechávám (a rád) překvapovat.
 
A taky se při takovém focení učím troše trpělivosti; expozice se nepočítá v tisícinách vteřiny, jak je v dnešním hektickém a roztěkaném světě založeném na rychlosti a stresu zvykem, ale v minutách - skoro jako v úplných začátcích fotografie. Jako byste přímo slyšeli, jak neviditelné záření pomalu čmárá do tisícovek pixelů podivné obrazy jako skřípavým stařičkým perem.

Tak se mnou taky mějte ještě trochu trpělivosti, snad se moje fotografické dovednosti v IR spektru  budou postupem času vylepšovat. Zatím se můžete podívat aspoň na první testovací vzorek.


Zahrada pod Mléčnou drahou:
 

Na planetě s černou oblohou:
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.