pátek 18. listopadu 2022

Šest fotek ze státního svátku

Mám takový zvyk, že každého 17. listopadu se jdu projít po Národní třídě. Zavzpomínat mimo jiné na to, jak jsem dostal na vojně u Pardubic ten den v roce 1989 svůj první opušťák, jak jsem odtud vyrazil přes Prahu dál do Plzně a jak jsem se se svou tehdejší pražskou milou přimotal večer na Národní třídu, podoben tehdy ještě na houbách (alespoň tedy filmových) pobývajícímu Forrestu Gumpovi. A utřídit si, co pro mě listopadové dění toho roku všechno znamenalo a dál znamená. Hned u nádraží jsem potkal předem rozdurděné skupinky s vlajkami, které ale směřovaly svrhávat demokraticky ustanovenou vládu kamsi k České televizi. Mám sice taky připnutou trikolóru, ale v tomhle pomyslném vlaku spolu tedy nejedeme, to zase ne! Pozoruhodné, jak rozdílné (až protikladné) věci se dají hlásat pod stejnou vlajkou... 

Původně jsem chtěl být v Praze už od rána a dělat cosi jako průběžnou fotoreportáž, co se v Praze o státním svátku (který jako jediný prožívám jako opravdový svátek) zajímavého odehrává. Jenže dlouhodobý spánkový deficit si tentokrát vybral svou daň, jak se to u mne děje tak jednou za čtvrt nebo za půl roku: Už vpředvečer cca od desíti (což je pro mě normálně pozdní odpoledne :-)) jsem nemohl udržet oči otevřené, i když jsem upravoval novou várku fotek. Vydržel jsem - celkem zbytečně, protože nesoustředěně a s prostoji - vybírat a upravovat fotky ještě asi dvě hodiny (všechno jsem to stejně musel druhý den předělat), o půlnoci jsem sebou praštil o svůj futon a z mrákot jsem se probral až před půl desátou. Plány na celodenní reportáž bylo potřeba poněkud přehodnotit, zvlášť když venku lilo jako z konve.

Do centra Prahy jsem se nakonec dostal až po druhé hodině odpolední; střed města byl překryt hustými šedivými mraky, které fungovaly jako výkonný velkokapacitní kropicí vůz. Napřed jsem se zašel podívat do pasáže Koruna na Václaváku. Na tomto místě jsem před nějakou dobou pořídil fotku Černobílé linie, která nedávno dostala čestné uznání na soutěži v Paříži, a já se chtěl vrátit na místo činu a podívat se, jestli by nešlo tohle nenápadné místo ještě nějak fotograficky využít. V pasáži pochopitelně nepršelo, tak se mi tam fotilo dobře a pořídil jsem tam pár dalších minimalistických snímků, z nichž jeden přikládám pro ilustraci.

  

 

Pak už nezbývalo nic jiného než vyhrnout si límec bundy a vkročit do setrvalého lijáku. Dnes to věru na moc velké procházení nevypadá. Učinit zadost tradici, projít si Národní třídu "proti proudu", zabočit mezi budovy Národního divadla a pak přilehlými ulicemi nějak zpátky, pěkně pěšky, protože tramvaje jsou samozřejmě jako každý rok z Národní třídy odvedeny a objíždějí tradiční zátaras Myslíkovou ulicí (aspoň se podívám zase po nějaké době i sem, tahle ulice pro mě čistě osobně hodně znamená). Večer před 33 lety bylo sice o něco mrazivěji, ale nepršelo. Kdyby měli tehdejší demonstrující studenti při ruce deštníky (tím spíše vystřelovací!), kdoví, jak by se to tehdy celé odehrávalo.


 
 
V místě, kde je oficiální památník listopadových událostí (celé místo se dost proměnilo, původní průchozí podloubí se stalo součástí domu a památník tak byl vyšoupnut na ulici) je vždycky nejhustší sběh lidu, což pro lidi jako já, kteří se jen neradi mačkají v davu, vždycky krizovka. Ano, na fotce památník vykukuje, ale pořád je přede mnou několik řad promoklých lidí. 

 
 
K mému překvapení se přede mnou nakonec asi na deset vteřin přece jen otevřel výhled na celé pietní místo, takže jsem stihl ještě před tím, než se vše zase zaplnilo nově přišedšími, dvakrát stisknout spoušť na nebohém foťáku, který podobně jako moje bunda srdnatě bojoval s přívaly vody, byť je jasné, že mu něco takového moc dobře nedělá. 

 
 
Další fotky z dnešní sváteční Národní třídy už za moc nestojí, tak přidám na závěr ještě dva obrázky z hlavního nádraží, kde jsem měl zase půlhodinu času, neb mi asi o dvě minuty ujel vlak. Vyzkoušel jsem tedy opět jeden průhled secesně zdobným oknem na první nástupiště...

 
 
... a protože světelné podmínky stály celý den za houby bez octa, zkusil jsem zase jednou použít hýbání s objektivem při asi vteřinové expozici. Vertikály velké nádražní haly k malému svislému "potažení" přímo vybízely a světla se za tu dobu taky trochu nasbíralo.


Letošní 33. výročí začátku listopadových událostí bylo tedy o dost vlhčí a z mé strany méně tvůrčí, než jsem si ho představoval, ale snad jsem ho úplně neprolenošil, jak to zprvu vypadalo. A doufám spolu s emeritní blogerkou Ostrovankou (mimo blog spisovatelkou Pavlou Smetanovou z řeckého ostrova Korfu), která se v tom duchu vyjádřila na svém facebooku, že snad nám ten listopad v jeho Kristových letech taky nakonec neukřižují.

40 komentářů:

  1. Jeli jsme na dostih do Chuchle, klusacke dostihy VC Sametové revoluce na zaver sezony...Ve vlaku jsmr zastihli "vlastence"kteří jeli na Vrabelovu demonstraci, zněl reprodukovany husitsky choral a pisne snad od skupiny Ortel .Podepisovala se petice proti Fialovy...Kupodivu se nam podarilo zaprist konstruktibi diskusi s jednim postarsim ucastnikem, aniž došlo k inzultacim..Na zpáteční cestě jsme se stavili na Narodni, byl tam koncert, ale špatné počasí nas odradilo .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schopnost konstruktivní diskuse na toto téma vám možná trochu závidím. Já už ji po několika zkušenostech (i s některými dávnými osobními nebo blogovými známými) považuji za ztracený čas a nevratně vycamranou energii. No jo, husitský chorál... Husiti jsou vůbec velkými učiteli tolerance a nadhledu, rození demokrati :-).

      Vymazat
    2. Husité nebyli demokrati. To, kromě vás, o nich nikdo nikdy neříká.

      Ovšem demokraté nebyli ani proti nim bojující šlechta. Demokrati nebyli ani Vikingové. Demokrati nebyli ani němečtí rytíři. Demokratická nebyla ani katolická církev a demokratičtí nebyli ani židé.

      Světe div se, jediní v Evropě demokraté byli tehdy ve Švýcarsku.

      Tolerance? Kdo byl podle vás tehdy tolerantní ? Křižáci, co přijeli do cizí země ?

      To jsou věci.

      https://jirisoler.tripod.com/analyza.html

      Možná, kdybyste lidi napřed vy poslouchal a toleroval, tak byste jich začal potkávat více.

      Můžete to hned předvést.

      Nenícoslavit

      Vymazat
    3. Nevím, jestli reagujete na můj článek nebo některý z komentářů. Každopádně lidí potkávám tak akorát a některé z nich dokonce rád, nestěžuji si.

      Dolejšího analýza, pokud vím, byla v módě někdy v letech 90-91 a protože mě věci kolem listopadových událostí vždy zajímaly a zajímají, samozřejmě jsem se jí v té době nemohl vyhnout, takže ji znám jako jeden z mnoha různorodých dobových informačních zdrojů. Pravda, úvodní slovo takové persóny, jakou byl dr. Sládek, a provázanost s tehdejším týdeníkem Politika jí v mých očích moc nepomáhaly. Z dnešního pohledu ovšem - tím spíš v souvislosti s některými jinými opusy stejného autora - její obsah vyvolává u lidí, kteří se tématem trochu zabývají, většinou jen zdvořilé pokrčení ramen. Myslím, že na tom nic nezmění, ani když mi ke komentářům okopírujete odkaz desetkrát.

      Jo a mimochodem, slavit budu to, co budu chtít. Pro mě je listopad 89 i s odstupem zásadní pozitivní událostí ve vývoji společnosti a budu si ho jako takový rád dál připomínat i vašim zbytečným výzvám navzdory :-).

      Vymazat
    4. No, ironizoval jste, že husiti byli učitelé tolerance a rození demokraté.

      Nikdo tehdy v Evropě nebyl. Vaše poznámka nemá žádný smysl a je divné, že jste cítil, že to musíte nepsat. Na to jsem reagoval.

      Husité byli naši předkové a všude si váží svých předků. Ve Švédsku jsou hrdí na Vikingy (a že to byli psychopatičtí vrazi a zloději). V Itálii na Římany. Ve Francii na Vercingetorixe, v Německu na Arminia a v Británii na Boudiccu. Ve Španělsku a Portugalsku na Reconquistu nebo třeba na své mořeplavce. V Británii na Impérium a v Irsku na svůj odboj proti Angličanům a Američtí Indiáni na Sedího Býka, Geronima nebo Splašeného koně. - Protože husité byli naši předkové, proto ti lidé ten chorál zpívali. To lidé dělají všude po světě, že se vrací ke kořenům.
      -

      U dolejšího analýzy nejde o přeci o to, jestli je v módě nebo ne, ani kdo ji podpořil a nepodpořil, ani co autor napsal jiného. Jde jen o to, jestli je pravdivá nebo nepravdivá. To určuje, jestli to je něco k oslavě nebo k odplivnutí. To je otázka, kterou se bojíte si položit.

      Slavte si třeba nacistickou okupaci, když se vám chce, v tom vám teď nikdo bránit nebude.

      Jenže, víte jak to je, jsme rozdělená společnost. Společnost rozdělená právě listopadem a jak lidi chudnou, tak proti sobě máte stále více lidí. Ne, že bych si myslel, že nebudete převlíkat kabát, ale abyste nepropásl ten správnej moment.

      Nenícoslavit

      Vymazat
    5. Kdyby moje poznámka o husitech neměla smysl, nepoužil bych ji. Napište tedy, že nedává smysl vám, bude to přesnější.

      To, jestli je nějaká analýza pravdivá či nepravdivá, se dá často usuzovat z toho, kdo ji podpořil či nepodpořil, a ještě častěji z toho, co autor napsal jiného. Vy to dobře víte, jen zde se vám to tak docela nehodí.

      Nemyslím si, že bych měl proti sobě stále více lidí, a ve věci názorů je mi to i celkem lhostejné. Jsem zvyklý, že můj pohled nesdílí většina lidí. Kdybyste ho kupříkladu sdílel vy, znervózněl bych. A jaké jsou právě v oblibě kabáty? Přece se tu při výročí listopadových událostí roku 1989 nebudeme najednou bavit o módě? :-).

      Klidně si trucujte a mračte se, vaše věc. Mně to dobrou náladu z výročí 17. listopadu nevezme.

      Vymazat
    6. Tak jaký má vaše poznámka o demokracii a toleranci husitů smysl, když tehdy nikdo nebyl tolerantní a jen Švýcaři měli demokracii?

      Pravdivost a nepravdivost se vždycky posuzuje jen a jen podle toho, jak popis souhlasí s popisovaným.

      Ve světě, kde všichni někdy lžou a někdy mluví pravdu, to jinak dělat nelze.

      Vaše metoda je absolutně nesmyslná k dobrání se pravdy, zato z vás dělá totálního konformistu.

      Jak jste s tímhle přístupem řešil třeba Ministryni Černochovou, která okamžitě prohlašovala, že raketa, co dopadla na Polsko byla vystřelena Rusy, abychom se den poté dozvěděli od Bidena, že to tak není. Je Biden ruský šváb?

      "Převlíkání kabátu" je slovní obrat znamenající rychlou změnu politických názorů a stran, jen aby dotyčný zůstal na straně mocných. Je to obrazné vyjádření. Třeba Vladimír Votápek, který nám nyní z TV za Piráty kritizuje Putina a všechno Ruské, byl za socialismu velký milovník SSSR, vystudoval VUML a učil marxismus-leninismus. Řekne se, že "převlékl kabát". Stejně tak generál Pavel, za socialismu byl komunistický lampasák s výbornou angažovaností a pak "převlékl kabát" a věrně sloužil bývalému nepříteli a chtěl by být náš prezident. Nebo ústavní soudce Rychetský, který byl komunista a teď nám hraje demokrata, řekne se, že "převlékl kabát". Nebo třeba Pavel Kohout, autor Charty 77, který byl v padesátých letech fanatický Stalinista, aby pak "převlékl kabát" a byl reformní komunista a pak znovu "převlékl kabát" a byl proti komunismu. I prezident Zeman byl komunista a pak "převlékl kabát" a teď je domokrat.

      Váš pohled zatím sdílí většina lidí. Proto ho máte. Jste konformista. Až názor změní ti, podle kterých orientujete své názory, tak změníte názory i vy a budete slavit svátky nového režimu a nikdo vám tu radost nevezme ať si trucuje a mračí se, kdo chce.

      Tohle jsme tu právě viděli za minulé revoluce. Konformisté měnili názor takřka uprostřed věty.

      Nenícoslavit

      Vymazat
    7. To je od vás moc hezké, že jste mi tak obšírně vysvětlil to "převlíkání kabátů"; je na tom dobře vidět, že máte času nazbyt, zato u vás zcela absentuje jakýkoli smysl pro humor a nadsázku, toho jsem si všiml už mnohokrát dříve, většinou to má smutné projevy, ale s tím kabátem to je skoro roztomilé, stejně jako s vaším přesvědčením, jak jste nonkonformně moudrý a o ostatních víte skoro vše, včetně toho, jak na jaký popud kdo zareaguje v budoucnosti. Ať tedy máte radost, klidně si poznamenejte, že jsem zcela konformní, minimálně v tom, že já tolik času nazbyt nemám :-).

      Vymazat
    8. To nebyl humor, to byla křivárna, když někomu dojdou argumenty, tak začne s tímhle, aby se vyhnul přímé odpovědi (která i jemu samotnému připadá hloupá).

      Kdybych to nepokryl všechno, tak budete používat každou mezeru, co bych nechal.

      Takhle zas začnete o tom, že je to moc dlouhé a vy "nemáte čas". Když léta mrháte časem na to, abyste psal blog, kam vám chodí pár lidí.

      Nejsem konformista do takového extrému, abych ještě obhajoval své nekritické přejímání názorů. Když někdo něco hlásá, tak se na dotyčnou věc podívám, abych o ní mohl mluvit, místo abych ji označoval za roztomilou.

      Jo, chování v budoucnosti se dá někdy docela dobře předvídat. Kde by vám najednou přišla schopnost si dělat vlastní názory, když to celý život neděláte a předvádíte tu, jak se dostáváte z problémů.

      Jo, o lidech se dá zjistit hodně, když dáváte pozor přímo na ně. Jen na to nesmíte přebírat už hotové názory.

      Co si myslíte, přijdete k právníkovi, psychologovi, barmanovi, na HR a další a ti na vás mrknou a mají vás přečteného.

      Jak to bylo za minulé "revoluce". Dlouholetí soudružka za revoluce vykřikla, že byla pomýlená a už z ní byla havlistka a zaníceně slavila revoluci.

      Vymazat
    9. To, co dělám rád, na to si čas vždycky najdu. Diskuse s vámi k takovým věcem nepatří, to je pro mě naprostá ztráta času a věnuji se tomu jen když mám shodou okolností trochu času a mimořádně dobrou náladu. Klidněsi si to dál berte tak, že mi došly argumenty a vy v diskusi vyhráváte, to je vaše věc, když vás to potěší, já vám vaše přesvědčení brát nebudu. Nicméně věřím, že brzy racionálně vyhodnotíte, že ztráta času je to i pro vás :-).

      Vymazat
    10. Vám došly argumenty dávno před tím, než jsem sem přišel. Proto vyčítáte protestujícím před ČT "nedemokratický" husitský chorál - a vzápětí to ani nedokážete obhájit. - Protože vůbec nechápete svět kolem sebe, ale něco proti nim říct chcete.

      Píšete, jak je to pro vás nejdůležitější (podle všeho demokratický) svátek i když víte, že v tom měla prsty StB. Tak oslavujete demokracii tím, co je estébácký podvod.

      Pro mě to není ztráta času, já jsem se o vás něco podstatného naučil.

      Vymazat
    11. To je možná ten rozdíl: Já se o vás nedozvěděl nic, co bych už nevěděl. Přeji pěkné dny.

      Vymazat
    12. Nevíte o mě nic.

      Vždyť se reality bojíte.

      Vymazat
  2. Lezarts

    Získaná svoboda, je potřeba opečovávat… i tady platí, že bez práce není svobody, která je tou nejdražší hodnotou na světě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý opečovává, jak umí: Někdo zalévá, jiný hnojí a někdo okopává. Co na tom, že při tom přičinlivém okopávání dosáhne jen na kotníky těch okolo :-).

      Vymazat
    2. A někdo krade dál, a bije se v prsa, jaký je demokrat, svobodomilec a lidumil.

      Vymazat
    3. https://jirisoler.tripod.com/analyza.html

      Nenícoslavit

      Vymazat
  3. No je spoustu takových, kteří se o to ukřižování snaží velice velmi. A chytají se každé situace a každého kdo takovou možnost nabízí. Těch co touží po starých pořádcích, těch kteří tvrdí že nejsme svobodní, že jsme ještě víc utiskovaní dnešní vládou než za bolševika neustále přibývá a pak stačí jeden vůdčí populista typu Okamůry nebo Bureše a na problémy začne být zaděláno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srovnávání s báječnými dobami za socialismu nemusí být dané jen ztrátou paměti, ale prostě tím, že nostalgicky vzpomínající lidé měli v té době opravdu vše, co potřebovali. Svoboda k tomu tedy zjevně nepatřila, těžko tedy počítat s tím, že by ji potřebovali dnes.

      Vymazat
    2. Proč je nenechali mluvit 10 min v TV milá Vendy? Když máme přeci tooooolik svobody. - Nebo už máme svobodu říkat jen to povolené, jako za socialismu?

      Ha ha ha.

      https://jirisoler.tripod.com/analyza.html

      Nenícoslavit

      Vymazat
  4. Před rokem jsme s chotí v Praze 17. 11. byli a využili akce, která byla i letos, a sice volný vstup do galerií. Naštěstí se tehdy ještě nikdo k obrazům nepřilepoval. Tehdy bylo docela pěkně, např. ze zastávky u Vltavy jsme prošli po schodech ke kyvadlu, srocení davů, ať už tam vykřikují pro či proti něčemu, vůbec nevyhledávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nějaký ten běžný déšť nevadí, rád se procházím i v horším počasí, ale v době, kdy jsem na Národní letos dorazil, to byl opravdu lijavec, tak jsem se zdržoval spíš v okolních pasážích a průjezdech. A hlavně to letos nebylo moc na focení, protože jsem si zapomněl pořídit soupravu pro podmořské snímky :-). Pokud jde o galerie, včera mě to nikam moc netáhlo, radši jsem jel domů a četl si u krbu, ale vynahradím si to snad zítřejší prohlídkou Muchovy výstavy s odborným průvodcem.

      Vymazat
  5. Až jsem byla v té době skutečně nefalšovaně na houbách (a ty asi byly s octem, soudíc dle celoživotního ladění svých chutí), tak je pro mě 17. listopad svátek důležitý. Jsem opravdu ráda, že jsem nemusela zažít nic z toho, co bylo před ním, a moc doufám, že nic srovnatelného mě nečeká ani v budoucnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, pro vás není důležitý svátek, ale ten mýtus, který kolem něj StB vytvořila.

      https://jirisoler.tripod.com/analyza.html

      Není co slavit

      Vymazat
    2. Jo vladnou tu rody Havlu, Dienstbieru a Rumli.... Židé, zednáři....ackoli k nějakým zakulisnim dohodam došlo, tihle je potomost na entou

      Vymazat
    3. To říkáte vy, kdo tu vládne. - Já jsem jen napsal, že mýtus 17 listopadu je vytvořen StB.

      Můžete mi začít dokazovat, že UFO neexistuje a čtení myšlenek je blbost. Taky jsem to neřekl, ale budete vypadat jako vítěz debaty. Alespoň pro ty hloupější.

      Váš Nenícoslavit

      Vymazat
    4. A je to tak, jak se pise v te "analyze"?Vladnou tu rody Havlu, Dientsbieru, Rumlu Židé, zednáři apod.A jestliže ne, proč ji citujete?!

      Vymazat
    5. Ještě jednou: V té analýze se píše, více věcí. Ta hlavní, co platí dodnes, je o tom, že "revoluci" připravovala StB.

      Proto ji cituji.

      K tomu se vyjádřete.

      Váš Nenícoslavit

      Vymazat
    6. Kdybyste takto úkoloval mne, řekl bych vám už poněkolikáté, že vy mi nebudete určovat, k čemu se mám a k čemu nemám vyjádřit; to je takový váš zlozvyk, že si myslíte, že lidé budou tančit podle vaší píšťalky, když bude pískat dost hlasitě. Ale nemůžu samozřejmě mluvit za komentátora, na kterého reagujete. Podle mne je angažmá StB nesporné, což nic nemění na povýtce dänikenovském charakteru Dolejšího analýzy.

      Vymazat
    7. Já jsem psal Marii Veronice.

      Anonym do toho začal zatahovat ten kousek o vládnoucích rodinách, který je po třiceti letech nedokazovatelný.

      Já jsem jeho úkolování odmítl a odmítl jsem tančit podle jeho píšťalky. Tak to jen zopakoval a já jsem to znova odmítl.

      Podle vás dänikenovský charakter Dolejšího analýzy nic nemění na tom, že StB udělala "revoluci", aby si zachránila krky a majetky.

      Nevím, kdo proč slaví estébáckou revoluci.

      U vás to je jasné, vy jste konformista a prostě jen slavíte režimní svátek, ale u Marie Veroniky je možnost, že to ani neví.

      Váš Nenícoslavit
      Nenícoslavit

      Vymazat
    8. Netrapte se tím, že nevíte, proč někdo slaví výročí listopadových událostí. Nikdo nemůže vědět všechno :-).

      Vymazat
    9. Zase odpověď mimo téma. Vy si prostě s realitou nedokážete poradit a žijete ve světě iluzí a póz.

      Proto jsem se ptal Marie Veroniky, abych se dozvěděl přímo od ní její důvody.

      Vymyslet si nějakej důvod a s ním počítat jako s realitou, to je dobrý tak pro vás.

      Proč se tak bojíte skutečného světa?

      Vymazat
    10. Ať vám tedy váš skutečný svět přinese spokojenost a štěstí, mně ten můj docela stačí.

      Vymazat
    11. Tak proč jste si stěžoval na rozdurděné skupinky s vlajkami třeba místo abyste se spokojeně radoval, že užívají svého práva na svobodu slova ?

      Vymazat
  6. Všude dobře na nádraží nejlépe.
    Letos využilo oslavu svátku mnoho politických proudů.
    Zajímavé, že podle transparentů a hesel bys moc rozdílů mezi nimi nenašel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádraží je jistota pro všechny proudy. S těmi "od televize" jsme se nakonec stejně všichni sešli v nádražní Bille :-).

      Vymazat
    2. Vodáci takovému proudu říkají vracák.

      Vymazat
  7. Loni jsem se byla podívat na výstavu Martina Stranky a pak se prošla po Národní třídě a viděla u pamětní desky ještě spoustu svíček. Nebylo jich už tolik, jak jsi nafotil ty, ale stejně mi hrkly slzy do očí, vždyť já poprvé stála na TOM místě.
    Před 33 lety jsem přivedla na svět syna. Právě 17. listopadu 1989. Moc dobře si pamatuju ten strach, aby se to všechno nevrátilo zpět...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pro tebe je teprve významný den! A Martina nadále sleduju a dělá mi radost :-).

      Vymazat
    2. Co byste si bez té StB počala Chudobko, že?

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.