Stránky

neděle 14. července 2024

Nedělní miniglosy č.738

 

Je fakt, že zatím jsem tento týden na přemýšlení o Nedělních miniglosách, našem svérázném blogovém týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, neměl moc času, protože do sobotního rána musela být k odvozu na místo konání připravená kompletní kolekce fotek pro mou výstavu v chotěšovském klášteře. Všechno ale zatím probíhá dobře, i když fotky jsem nakonec doma po dlouhých měsících občasných příprav zkompletoval pouhých 24 hodin před odvozem. Poslední třicátý obraz, který se nedávno stal součástí soukromé sbírky, a který bude na výstavu zapůjčen, mi jeho majitel přivezl až přímo do Chotěšova. Teď mají fotky dva dny na rozjímání v ústraní a v úterý ráno začíná instalace, tak si teď mohu na chvíli "odskočit" k Nedělním miniglosám, i když je tentokrát nepíšu v klimatizované pražské kavárně, ale ve staňkovském obýváku. Budu teď pendlovat mezi Chotěšovem, Staňkovem, Plzní a Dobřichovicemi podle toho, jak mi příprava výstavy půjde od ruky a podle toho, co za komplikace se ještě objeví, ale dnes vás můžu srdečně přivítat už u 738. čísla týdeníku se značkou NMg.
 
Od minulého vydání NMg jsem zveřejnil dva nové články: V rubrice Po paměti jsem zavzpomínal na to, jak moje staňkovská babička - na rozdíl ode mne - milovala spartakiádní vystoupení, v článku O třech babiččiných spartakiádních knihách. Pro ty, co se chystají přijet na mou chotěšovskou výstavu vlakem, jsem zveřejnil malý fotonávod, jak se dostat z železniční stanice Chotěšov nejkratší cestou do tamějšího kláštera, kde bude výstava instalovaná: Nejkratší cesta do kláštera. Vzhledem k tomu, že jsem se stal jedním z 24 fotografů, jejichž fotky byly vybrány pro výstavu Abstraction in Photography v čínském Čchung-čchingu (bude trvat až skoro do konce července), připomenu také, že jsem se z výstavního katalogu konečně dozvěděl Jak se píše Vápeník čínsky. Ze speciálních soukromých důvodů pak ještě jednou přidám odkaz na text Kamínek splněných přání, pojednávající o nenápadném černém kamínku z úpatí hory Fudžisan, který mi před 10 lety vyplnil jedno veliké přání a nedávno jsem se na něj obrátil podruhé. 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu povídání O snových oplétačkách s úřady (z roku 2011), protože podle toho, o čem se mi v posledních nocích zdává, už na mě zase musí vést tyhle snové úřady pěkný tlustospis. A přidám ještě devět let staré Haiku mého hřejivého vesmíru, aby vesmír hřál co nejpříjemněji dál.

S některými z vás se těším v pátek 19. července v 17:00 na shledanou na vernisáži již několikrát zmíněné fotografické výstavy s názvem POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře na Plzeňsku (díky nedávné blogové fotoreportáži se můžete dokonce podívat Jak to vypadá v místě mé letní výstavy), na kterou samozřejmě srdečně zvu všechny zdejší čtenářky a čtenáře a jejich blízké. Základní informace postupně doplňuji na speciální stránce Informace Chotěšov, kterou budu dál průběžně upravovat. Příští týden bude asi přece jenom trochu specifický, tak vůbec nevím, co se mi v jeho průběhu podaří na blogu publikovat, a bude to - i pro mne - překvapení.
 
Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nekrásnější prázdninové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Některé české politické strany se chystají prosazovat speciální ochranné programy pro dlužníky, protože v tak deštivém roce, jako je tento, není pochopitelně možné dostát původnímu slibu, že svůj dluh splatím hned, jak naprší a uschne.
--------------------
Dopravní policisté, kteří mají běžně na starosti odhalování přetížených nákladních automobilů, vypomáhali při speciální akci psychologů, během níž se snažili společně identifikovat osoby, které se cítí dlouhodobě přetíženy. Policie během akce zvážila několik desítek kolemjdoucích lidí a u většiny z nich přetížení potvrdila, což bylo ve všech případech vyřešeno pořádkovou pokutou.
----------------------
Místopředseda vlády Vít Rakušan rozhodně odmítl, že nehodu na hudebním festivalu Pohoda, který se konal v Trenčíně a musel být kvůli bouřce a větrné smršti předčasně ukončen, způsobil nekvalitní STAN.
----------------------
Americký prezident Biden si střihl další mezinárodní ostudu, když ukrajinského prezidenta Zelenského na vrcholném fóru NATO představil jako Vladimíra Putina. Bidenovi odpůrci v tom vidí další důkaz neschopnosti prezidenta vykonávat mandát i v dalším volebním období, ale experti v tom odhalili lišácký záměr ostříleného politika, protože když se Putin dozvěděl o záměně se Zelenským, vzrostl jeho krevní tlak výrazně nad bezpečný limit, což kdyby se mělo opakovat, mohlo by to některých cílů dosáhnout výrazně rychleji a jednoduššeji než mnohamiliardová vojenská pomoc Ukrajině. 
----------------------
Mluvčí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech oznámil, že hodnota festivalu je po skončení letošního ročníku podle ohodnocovacích standardů zatím vůbec nejvyšší v jeho historii. Ekonomičtí experti po přesnějším přepočítání předběžných závěrů soudí, že je to především tím, jak prudce posiluje na světových komoditních burzách eben.
----------------------
Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castérasová se před zástupci médií vykoupala v Seině, aby prokázala splnění svého slibu, že do olympijských her bude Seina tak čistá, že v ní bude moci bez jakéhokoli rizika proběhnout plavecká část triatlonových soutěží. Organizační výbor paní ministryni poděkoval za její záslužnou osvětovou práci a přislíbil, že kdyby se náhodou přece jen ještě něco zdravotně zvrtlo, postará se o každoroční uspořádání jejího memoriálu.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

11 komentářů:

  1. Ad #4) Vladimir nebo Volodymyr vsjo rovno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bylo odjakživa: Někteří tuhle rovnost hůř snášejí.

      Vymazat
  2. Chce mě li mít na festivalu slunečno a pohodové počasí, pojmenuje jej Hrom a blesky nebo alespoň Bouře a vzdor...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Přesně tak. Pohoda, to je fakt hodně provokativní název. Nejen pro počasí.

      Vymazat
    2. Kdysi jsem tam byla a pokousal me tam pabkac, ktery mi ukazoval, jakse dela krokodyl:) Je to na vlastni nebezpeci, stejne jako cele Slovensko:))

      Vymazat
    3. To není špatný název, v rámci pudu sebezáchovy bych takový klidně zvolil :-).

      Vymazat
    4. Slovensko jsem kdysi docela procestoval a navrch projel skrznaskrz na kole. Na krokodýly jsem ovšem dokonce ani v Pováží nenarazil :-).

      Vymazat
  3. Míra
    V neoprénu se dá zvládnout i politické gesto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vojenské laboratoře ten samodezinfikující neoprén vyvíjely několik let :-)

      Vymazat
  4. Na takových pořádkových pokutách by se ovšem mohla státní pokladna slušně přiživit. Snad to raději smažme, než to začnou sdílet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusím myšlenku prodat eráru za podíl na zisku :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.