Stránky

středa 17. července 2024

Výstava v chotěšovském klášteře je připravena!

Během včerejška a dneška jsem za pomoci lidí, kteří o chotěšovský klášter dlouhodobě pečují, nainstaloval všechny fotografie tvořící výstavní kolekci s názvem POVZNÁŠENÍ, takže by mělo být vše připraveno na páteční vernisáž. Připomínám pro případné zájemce z řad zdejších čtenářek a čtenářů, že vernisáž začne v pátek 19. července v 17:00. Protože vernisáž mají hned dvě výstavy zároveň, společný úvod se koná v reprezentační Kapitulní síni, kde bude i malá hudební produkce v podání části souboru středověké hudby Gutta. Asi po 30-40 minutách společného úvodu se návštěvníci vernisáže přesunou do obou výstavních sálů (ve vedlejším sále bude k prohlédnutí krásná a velmi nápaditá výstava grafika Milana Bauera, se kterým jsem měl během instalace příležitost se seznámit. Na chodbě spojující oba výstavní sály bude připraveno občerstvení a je možné si rovněž prohlédnout všechny běžně přístupné prostory konventu.

Od 18:00 plánuji pro zájemce malou komentovanou prohlídku výstavy, během které si povíme něco o všech vystavených fotkách. Fotek mělo být původně podle kapacity sálu 26, já jich pro výstavu vybral 30 s tím, že budu  muset během instalace 4 obrazy vyřadit. Nakonec jsme našli - lehce punkový - způsob, jak využít všech 30 fotek, tak jsem žádnou "předvýstavní eliminaci" provádět nemusel a jsem tomu rád. Všechny vystavené fotky jsou, myslím, velmi kvalitně adjustované - buď v černém dřevěném rámu nebo bez vnějšího orámování na speciální dibondové desce s vnitřním hliníkovým rámem. Nejmenší použitý formát je 70x40 cm, největší je 90x120 cm. Každá fotka je vybavena kartičkou s popisem (vpředu vpravo) a QR kódem (vpředu vlevo), přes který je možné získat podrobné informace o dané fotografii - její kompletní výstavní historii, všechna případná získaná ocenění na soutěžích, přesné technické podmínky vzniku, atd. A všechny fotky mají na zadní straně i tzv. autorský štítek s podpisem, který potvrzuje původ a pravost autorského tisku. 

Protože jsou tentokrát všechny obrazy kvalitně adjustované, poprvé na mých výstavách je možné si koupit přímo vystavené kousky. Prodejní cena každého obrazu včetně rámu je uvedena na popisce dané fotky. Ten největší vystavený obraz mimochodem už před výstavou našel svého nového spokojeného majitele, který fotku do chotěšovské expozice zapůjčil.

Součástí výstavy bude i tentokrát soutěž o fotku podle vlastního výběru (soutěž je určena pro návštěvníky, který přišli na výstavu osobně). Stačí, abyste na předtištěnou papírovou kartičku napsali, kterou fotku byste si přáli vyhrát, uvést na sebe příslušný kontakt a kartičku vhodit do připravené kartónové krabičky umístěné přímo ve výstavním sále. Jednomu vylosovanému výherci se po skončení výstavy jeho přání splní. 

Návštěvníci tohoto blogu budou vlastně všechny vystavené fotky znát, protože často měly právě na blogu svou premiéru ve veřejném prostoru. Jednou z nich je i fotografie s názvem OKNA z července roku 2023. V tomto případě se můžeme nechat POVZNÁŠET vzhůru k dokořán otevřeným oknům, jen prosím pozor na hlavu.  


 

Často dostávám otázku, kdy budu na výstavě přítomen osobně, abych dotyčného zájemce či zájemkyni mohl po výstavě provést. Tyhle informace se průběžně mění hlavně podle možností na straně kláštera, proto se snažím je udržovat co nejaktuálnější na jednom místě - konkrétně na hlavní informační webové stránce https://www.petrvapenik.cz/chotesovnews. Mohu letmo shrnout, to, co zatím vím: Budu samozřejmě na celé vernisáži 19.7., pak budu k dispozici i o týden později - v pátek 26.7., kdy budu mít v dosud neupřesněnou hodinu prohlídku pro různé příbuzné, kteří nemohli dorazit na vernisáž. No a když už v Chotěšově budu, mohu během dne provést i další zájemce, pokud se na tom předem domluvíme.

Pozor, chotěšovský klášter má jedno specifikum: Standardně je o sobotách pro veřejnost zavřený, což není úplně běžná věc. Mně jako vystavujícímu to není zrovna vhod, ale je to prostě tak a já nejsem od toho, abych zažité věci lámal během deseti týdnů výstavy přes koleno. V sobotu je prostor vyhrazen pro svatby, které přinášejí areálu víc prostředků než běžní návštěvníci (základní vstupné na prohlídkový okruh, jehož součástí jsou i výstavy, je 150,- Kč, zlevněné pak 100,- Kč). Výjimkou bude sobota 3. srpna, kdy bude v areálu probíhat tradiční Večer pro klášter (bohatý program bude od 14 do 23 hodin), klášter bude odpoledne otevřen veřejnosti a já budu samozřejmě taky na místě cca od 14 do 18 hodin. Kdo tedy může dorazit jen o víkendu a chce moje fotky vidět "v plném rozlišení", pro něj to může být dobrá alternativa. No a už jsem se domlouval se správcem kláštera, že existuje i možnost určité "koexistence se svatbami", aktuálně se rýsuje nějaká možnost otevřít klášter zájemcům o mou výstavu v (pro mne sváteční) sobotu 17. srpna, to ještě budu průběžně upřesňovat a taky bude samozřejmě záležet na tom, jestli o to někdo vůbec bude stát.

No vida, už teď vlastně znáte dvě fotky, které budou součástí chotěšovské expozice: Jednu máte v dnešním článku, druhou jste většinou dostali v pozvánce. Tak ještě 28 dalších fotek určených pro naše povznášení a bude to všechno :-).


15 komentářů:

  1. Ať se vše vydaří a spoustu nadšených a povznešených návštěvníků:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, když to "povznese" aspoň někoho, budu spokojený.

      Vymazat
  2. Stárnu. Spoustu věci už nestíhám. Potřeboval bych se vyklonovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně se moc nevyklonuj z oken vlaku, to se prý nesmí ;-).

      Vymazat
  3. Ach jo, i ten pátek 26.7. nestihnu, páč to se teprve budu po práci dopravovat na chatu. A jelikož pojedeme i se psem a po práci, tak se nám cesta kvůli čůracím přestávkám pěkně protáhne. Takže to vypadá, že pokud bys neměl nějakou náhlou návštěvu v tom přelomovém týdnu, že budu muset dorazit sama.... jo, Chotěšov u Stodu je ten samý Chotěšov? Já jen že mi vyjel v jízdních řádech jednou Chotěšov žel. st. a podruhé u jiného spoje Chotěšov u Stodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tenhle Chotěšov je u Stodu. Zatím vidím celkem přesně jen do toho 3. srpna a matně do 17. srpna, všechny možnosti v tomhle období, kdy můžu na výstavě být, jsem napsal. Jak to pak bude ve druhé půlce srpna a v září, to se teprve uvidí, ale to už pomalu začne narážet na moje "rozdvojení", protože v půlce září začne pro změnu výstava u Panny Marie Sněžné... Je možné, že se ještě něco objeví v mezidobí, ale spoléhat se na to nedá a byla by to spíš nějaká nárazovka.

      Vymazat
    2. Možná toho 3.8. by bylo schůdné, ale taky závisí na tom, jaké bude v týdnu počasí a jak budu mít náladu pracovat. A jaké bude spojení, sobotní jízdní řády jsou trochu takové omezenější. Ještě dám určitě vědět co bude.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Přeji, aby vernisáž i výstava měly úspěch!!!
    Obdivuji i precizní informační vybavení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že mě velká účast na vernisáži ohromila, vzhledem k tomu, jak je Chotěšov z ruky. Moc pěkný zážitek, který si budu - aspoň doufám - dlouho pamatovat.

      Vymazat
  5. Pane jo, držím palce, ať má výstava úspěch. Já už si našla termín, kamínek mám, tak snad to klapne .-) Těším se na tvé fotografie ve velkém :-) Krásné povznášení

    OdpovědětVymazat
  6. Velká gratulace a ať se vše (po)daří dle tvých představ =)

    OdpovědětVymazat
  7. Komentovat po vernisáži, která se tak moc vydařila, je pro mě snad ještě větší radost, než kdybych bývala komentovala, když byl článek aktuální :-) Ale nějaké to přání do budoucna si přesto neodpustím: jen tak dál!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.