Stránky

neděle 7. července 2024

Nedělní miniglosy č.737

 

V posledních dnech mě dostihly resty, týkající se chystané fotografické výstavy v chotěšovském klášteře. Ono se to nezdá, protože ještě do vernisáže zbývá 12 dní, ale fotky musí být připravené už do rána příští soboty, kdy je budeme do kláštera převážet. No a do příští soboty zbývá jen 6 dní a mně pořád ještě chybí posledních sedm fotek, se kterými se v tiskárně trochu loudají a dělají mi to napínavé. No a protože jsem si vymyslel ještě různé další akce, třeba to, že každá fotka bude mít svůj QR kód, pod kterým návštěvníci najdou podrobné informace, nebo že pro návštěvníky zopakuji celkem úspěšnou soutěž o fotku podle vlastního výběru, nemůžu říct, že bych se poslední dobou po večerech nudil. Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, však nepíšu večer ale ráno doma (tento úvodník) a pak odpoledne v kavárně, takže na ně i o tomto víkendu došlo a já vás mohu všechny srdečně přivítat už u 737. čísla.
 
Od minulého vydání NMg jsem zveřejnil dva nové články: Vzhledem k tomu, že jsem se stal jedním z 24 fotografů, jejichž fotky byly vybrány pro výstavu Abstraction in Photography v čínském Čchung-čchingu (bude trvat až skoro do konce července), dozvěděl jsem se z výstavního katalogu, Jak se píše Vápeník čínsky, o což jsem se na blogu hned podělil. Ve druhém článku jsem vás pak pozval na Černobílou procházku Českým Krumlovem, kam jsem se vypravil neplánovaně a pod vlivem špatných zpráv, jejich četnost a závažnost začátkem léta povážlivě narostla. Z předešlého období ještě jednou připomenu článek Brazilské odlesky - o tom, jak jsem část svých příbuzných Wapeniků objevil v daleké Brazílii, a text Kamínek splněných přání, pojednávající o nenápadném černém kamínku z úpatí hory Fudžisan, který mi před 10 lety vyplnil jedno veliké přání a teď bych moc rád, aby mi splnil druhé, podobně zásadní. 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu 9 let starou povídku Nuda v Praze o tom, že před více než tisíciletím stačilo málo a všechno dnes v naší zemi mohlo být jinak, a nově přidám ještě povídání O snových oplétačkách s úřady (z roku 2011), protože podle toho, o čem se mi v posledních dnech (tedy nocích) zdává, už na mě zase musí vést tyhle snové úřady pěkný tlustospis.

Jak už jsem se zmínil v úvodu, již jen necelé 2 týdny zbývají do zahájení mé letní samostatné fotografické výstavy s názvem POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře na Plzeňsku (díky nedávné blogové fotoreportáži se můžete dokonce podívat Jak to vypadá v místě mé letní výstavy), na kterou samozřejmě srdečně zvu i všechny zdejší čtenářky a čtenáře a jejich blízké. Základní informace postupně doplňuji na speciální stránce Informace Chotěšov, kterou budu dál průběžně upravovat. Pro začátek je asi nejdůležitější informací k výstavě fakt, že vernisáž se uskuteční v pátek 19. července od 17:00 a rád bych, aby součástí vernisáže byla i komentovaná prohlídka. I proto se chystám tento týden dát sem na blog malý fotonávod, jak se nejrychleji dostat z chotěšovského nádraží do areálu kláštera. A nebude to věru dlouhý článek, protože se to dá rychlým krokem stihnout za pouhé tři minuty. 
 
Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nekrásnější dny počínajících prázdnin a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Poté, co zhlédl sestřih čtvrtfinálových zápasů fotbalového mistrovství Evropy, vzkázal americký prezident Joe Biden portugalské fotbalové hvězdě Cristianu Ronaldovi, že je na fotbal už příliš starý, a v příštích volbách do portugalské reprezentace by už kandidovat neměl.
--------------------
Párek sokola stěhovavého, který vyvedl mladé v kralupské rafinérii, se na všesokolském sletu omluvil konzervativnějším bratrům a sestrám, že nezahnízdil v poctivé sokolovně ale právě ve firmě patřící do nadnárodní skupiny Orlen.
--------------------
Věrozvěst Cyril se dostal na sankční seznam v Rusku i na Ukrajině, když se přišlo na to, že je původním autorem tzv. cyrilice, kterou převzala jako základ ruská i ukrajinská azbuka. Metoděj zatím ani jedné ze zúčastněných stran konfliktu zásadnějším způsobem nevadí, nejspíš i proto, že jeho metodějice se neuchytila jako písmo ale jen jako pálenka.  
----------------------
Podle dosud neověřených zpráv má čínská sonda, která nedávno přistála na odvrácené straně Měsíce, v úmyslu požádat tam o politický azyl, aby se to Čína nedozvěděla.. Číňani následně vyslali na Měsíc další sondu, jejímž hlavním úkolem je tento krok na už tak dost odvrácené straně Měsíce ještě více odvrátit.
----------------------
Z průzkumu mezi českou mládeží vyplynulo, že více než dvě třetiny školou povinných žáků se mylně domnívá, že Švejka napsal fotbalový trenér Ivan Hašek. Ten pouze opatrně připustil, že má na základě vlastních bohatých zkušeností rozepsané pokračování s názvem Osudy dobrého vojáka Švejka v arabském světě, ale první čtyři díly musel nejspíš napsat jeho slavný hokejový jmenovec Dominik.
---------------------- 
K nepříjemnému nedorozumění došlo, když česká ministryně obrany na mezinárodním fóru oficiálně vyzvala ukrajinské vojáky k co nejrychlejšímu složení zbraní. Jak se ukázalo, na vině není tentokrát tradiční český defétismus, ale skutečnost, že česká strana v rámci co největších úspor nákladů nakoupila zbraně pro Ukrajinu ve firmě IKEA.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Když ho fanoušci pořád volí...

      Vymazat
    2. Já bych si dovolila tvrdit, že ten má dost.Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Myslíte Bidena muže, nebo ten, co o sobě tvrdí, že je černošská žena? V poslední době začíná Bidenů jaksi přibývat...

      Vymazat
    4. Biden klidně může bejt každej den někdo úplně jinej... :-D
      Nic to ale nemění na tom, že Ronaldo by se na ten nároďák fakt už měl radši dívat v televizi... :-)

      Vymazat
  2. Zbraně z Ikei - spolíhám na to, že nebude dost montérů pro smontování dalších nebo málo těch, kteří vrácené zbraně rozmontují. Ikea na to nemá vlastní lidi ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych docela rád, aby smontovávačů byl dostatek s bylo tak s čím se bránit.

      Vymazat
  3. Ad #3) A navíc má prsty i v hlaholici.

    OdpovědětVymazat
  4. Ovšem, při sestavování zbraní chybí tu šroubek u kulometu, tu článek řetězu u tanku, tu hledí u samopalu...Složitou otázkou zůstává, zda riskovat použití zbraně, když po jejím sestavení nějaká součástka přebývá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé hlavně mají dvě mušky. Čím víc mušek, tím větší šance, že se aspoň něco trefí.

      Vymazat
  5. Netušil jsem, že Metoděje pálili, až do vypálili....

    OdpovědětVymazat
  6. Zbraně z ikey mě ovšem dostaly do kolen :-D Stejně tak odvracení na již tak dost odvrácené straně Měsíce. Některé věci očividně nikdy nejsou dost odvrácené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Horší je, že teď si na to vždycky vzpomenu, když někdo použije sousloví "složit zbraně".

      Vymazat
    2. Míra
      Složit zbraně a nastolit mír. Fantazie pracuje...Jdu radši naležet gauč.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.