Stránky

neděle 2. června 2024

Nedělní miniglosy č.733

 

Není asi nic, na čem by byla lépe vidět teorie privatizace úspěchu, jako když čeští hokejisté získají titul mistrů světa. "My jsme mistři a všichni jsme se o to zasloužili," praví hlas fanoušků, namísto pravdivějšího "Oni jsou mistři a nám bylo dovoleno tomu přihlížet". Popravdě, nemyslel jsem si, že se ještě někdy podobného zážitku dočkám, domníval jsem se, že v této a následující generaci půjde úroveň českého hokeje i jeho výsledků spíš nezadržitelně (a taky nevratně) dolů a vzpomínky na mistrovské tituly se stanou příběhem z filmů pro pamětníky, podobně jako tomu bylo v basketbale, volejbale či házené. Je neuvěřitelné, že když čeští hokejisté získali v roce 2010 mistrovský titul naposledy, Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" už byly u toho (viz dnešní speciální vzpomínková miniglosa), protože vycházejí už déle než 15 let. Vítám vás dnes opět nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, a usilující o to, aby se některé věci aspoň v neděli nebraly tak vážně, jak vážné často ve skutečnosti jsou.
 
Tentokrát jsem v týdnu zveřejnil dva nové články zaměřené navzdory původním záměrům více na fotografie, protože jsem chtěl co nejpohotověji zareagovat na jednu překvapivou a pro mě potěšující zprávu z daleké Číny. Ještě před tím jsem publikoval článek O pindruších a tvrdohlavosti, ve kterém ukazuji a na fotkách dokladuji, jaký jsem dal nový slangový význam slovu "pindruše". No a pak už jsem popustil uzdu chlubení a pozval jsem vás do míst, kam se s jistotou nikdy osobně nepodívám a myslím, že většina z vás taky ne - do města Čchung-čching na třetí nejdelší řece světa: V článku Nakouknutí do Číny k řece Jang-c’-ťiang se dozvíte, že by měla některá z mých fotek být součástí tamější výstavy Abstraction in Photography, pokud ovšem někdo do té doby přičinlivě neupozorní pořadatele na to, že má Česká republika podezřele vřelé vztahy s Tchajwanem, takže nejenže si nezasloužíme vlastní pandu, ale ani vlastní místo na mezinárodní fotovýstavě. Z předchozího období mohu ještě jednou připomenout fotoreportáž z návštěvy chotěšovského kláštera Jak to vypadá v místě mé letní výstavy, protože mi zbývá už jen pár týdnů do zahájení a vypravil jsem se podívat na "místo činu", jak tam probíhá vernisáž a jak přesně vypadá výstavní sál, který jsem zatím znal jen z technického plánu. A protože jsem minulý týden opět jednou přijal pozvání na setkání českých a japonských autorů básniček haiku, dám sem odkaz i na článek o své první zkušenosti z netradičního prostoru i společnosti - Japonský večer s haiku v pražském zenovém domečku.
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu 13 let starý článek O rozesmívání Boha, který mi připomíná, že se vlastně za tu dlouhou dobu moje opravdu hlavní priority a nejoblíbenější snová témata zásadně nezměnila, i když se nad nimi nejvyšší instance občas chechtá tak, že skoro nemůže popadnout dech. A jako bonus přidávám i malou básničku Přelétavý den, která v pouhých několika verších ukazuje, že i zdánlivý přelétavec může být za určitých okolností ztělesněním věrnosti :-).

Příští týden bych se rád vrátil k jedné divadelní hře svého oblíbeného pražského Divadla Kámen, ke kterému mám velmi různorodý vztah s docela dlouhou a krásně nepřímočarou historií. Protože jsem onu hru viděl v divadle už potřetí a navrch jsem si přečetl knihu, která byla pro tuto hru námětem, myslím, že nastal ten pravý čas obohatit zatím velmi spoře vyhlížející rubriku Divadlo, která vznikla před více než 12 lety s vizí postupného rozvoje, ale ze specifických - povýtce osobních - důvodů obsahuje po celou tu dobu jediný "zakládající" příspěvek (mimochodem, se zájmem jsem si ho po těch letech přečetl a docela mile mě překvapil tím, že do standardní divadelní recenze má opravdu předaleko :-)); nejvyšší čas to napravit. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější červnové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
 

V úvodníku slíbená vzpomínková hokejová miniglosa z NMg č.64 z května 2010: 
Hokejoví odborníci připouštějí, že letošní mistrovství světa je možné považovat za vzpouru hokejových trpaslíků proti velmocím. S uznáním se mluví především o výkonech Dánů, ale neměly by se přehlížet ani další příklady: "Když už dokonce čeští hokejisté porazili Švédsko, nikdo si nemůže být ničím jistý," řekl nám mluvčí organizačního výboru. Místo standardních sedmi trpaslíků jsou ale tentokrát v kádru jen tři: Koukal, Kvapil a Rozsíval. Ostatní se z účasti z různých důvodů omluvili včetně velmi kvalitních trpaslíků z kanadskoamerické NHL. "Nedá se nic dělat," komentoval tento smutný fakt trenér Růžička. Především Prospal a Hanzal by se nám do sestavy hodili, ale vzhledem k tomu, že se nám letos nepodařilo angažovat ani pořádnou Sněhurku, nemůžu se nezájmu kluků o reprezentaci divit."
 
Na počest stého výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky uspořádal Entomologický ústav Akademie věd pro zájemce z řad veřejnosti inspirativní Noc otevřených dveří.
 ----------------------
Severní Korea vyslala při vhodném směru větru nad území sousední Jižní Koreje asi 600 balónů s odpadky a výkaly. Experti na severokorejskou historii se shodují v tom, že Kim Čong-una nejspíš k této zvláštní akci inspirovala písnička Neunundneunzig Luftballons od zpěvačky Neny, kterou slýchal v mládí při svých tajných studiích ve Švýcarsku, ale původní číslovku z názvu písně už během let zapomněl.
---------------------- 
Informace o nálezu kokainu na záchodcích Poslanecké sněmovny podle nejmenovaného poslance současné pětikoalice ještě více zkomplikovala možnou spolupráci koalice a opozice na konkrétních vybraných politických otázkách. "Nález kokainu jistě přivítají v otázkách drog už tak dost paranoidní opoziční síly, které při sebemenším náznaku hned všude slyší trávu růst."
----------------------
Prakticky všichni hokejoví experti se shodli na tom, že během hokejového mistrovství světa byla v českém mužstvu opravdu skvělá týmová chemie, zatímco v týmové fyzice, matematice i biologii mají Češi ještě rezervy.
----------------------
Pracovník bratislavské otorinolaryngologické kliniky pod podmínkou zachování anonymity potvrdil Nedělním miniglosám, že nastupující slovenský prezident Peter Pellegrini ztratil Hlas.
----------------------
Pražský dopravní podnik nechal přidělat k bronzové plastice s nápisem Moskva - Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl (dříve Moskevská) první ze tří vysvětlujících tabulek, které budou dočasně vysvětlovat okolnosti domnělé přátelské spolupráce obou měst v kontextu uspořádání světa na přelomu 70. a 80. let 20. století. Odborníci odhadují, že vysvětlující tabulky čeká v naší zemi doslova boom, protože existuje obrovské množství součástí naší reality, které by si podobné oficiální vysvětlení zasluhovaly, aby si je zdejší obyvatelé snad nevysvětlovali nesprávně. Vláda dokonce uvažuje o zřízení zcela nového Ministerstva pro vysvětlující tabulky, které by jako svůj první úkol nejspíš dostalo speciální tabulkou vysvětlit samo sebe.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Řešit nález kokainu někdy před rokem a půl je ztráta času. A i kdyby ho našli teď, ať si šňupe, kdo chce, co chce, hlavní je, jaké výsledky mají poslanecké schůze. A tam je to poměrně velká bída.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková pořádná obstrukce organismus vyčerpá :-).

      Vymazat
    2. Míra
      Já jsem se uklidnil ujištěním paní Schillerové, že jsme ji nikdy, ale opravdu nikdy, nikdo nemohl vidět ani s alkoholem. Uf, a já se tak bál.

      Vymazat
  2. Ad 4): na druhé straně si účastníci NHL zopakovali týmovou češtinu a zlepšili ostatním týmovou angličtinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, na týmové jazyky je to optimální prostředí. Vybraní jedinci mohou přihodit pár švédských, finských a schweitzerdeutsch slovíček. Jen kdo z dřívějška umí rusky, mlčí jako ryba :-).

      Vymazat
  3. ad #6) Profesní sdružení písmomalířů a kaligrafiků vzneslo dotaz, proč na vysvětlujících tabulkách nebylo použito Rathouského písmo Metron, aby byla dodržena štábní kultura nápisů v podzemní dráze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Metodika ještě není definitivní. I když pro vysvětlující tabulky je, myslím, lepší písmo patkové, aby se mohly vysvětlivky podle aktuální potřeby snadno otočit na (pod)patku.

      Vymazat
  4. V pár po amentni restauraci lze prý levné zakoupit jak pečený, tak i vařený perník....

    OdpovědětVymazat
  5. Ovšem pověstný chlepek
    K házející odpad přes plotk sousedům má teď dokonce mezistátní obdovu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mezinárodní úrovni je to dimenzované přece jen trochu výše. Však onen chlapík má jen omezené možnosti produkce.

      Vymazat
  6. Noc otevřených dveří?
    To už umíme, ne? Třeba kvůli takový muzejní noci se v některých budovách zaskvěla informační cedulka, že sexuální aktivity v libovolných prostorách budovy se zapovídají.
    Byla pro mne poněkud obtížně pochopitelná, než jsem se dočetl, že mile high club už je nuda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen je třeba upozornit, že se budou otevírat i dvířka insektárií, aby byl zážitek plnohodnotný.

      Vymazat
    2. No prostě když otevřený, tak otevřený! ...bez výjimky! :-)

      Vymazat
  7. Taky se jen pobaveně usmívám, když někdo prohlašuje, my jsme vyhráli, ač v životě nestál na bruslích... U těch Severokorejců je mi divné, co za odpadky tam posílali. Zbytky jídel to asi nebudou, západní a vůbec obalová technika taky ne, že by tzv. rychloobrátkové oblečení? Vždyť chodí furt v jednom... Ale nápad je to vtipný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jen ten materiál na balóny, aby to letělo. Takové škody!

      Vymazat
  8. Míra
    Moc rád bych se zapojil do týmu lidí v případně ustanoveném ministerstvu, já bych vysvětlující tabulky chrlil snad i bezplatně. Tak velkou zábavu si snad ani nezasloužím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky záleží na tom, kolik bude mít takové ministerstvo tabulkových míst :-).

      Vymazat
  9. Po Ministerstvu pro vysvětlující tabulky by mohlo plynule následovat Ministerstvo pro administrativní záležitosti a vřele doufám, že hned poté bychom se dočkali i Ministerstva švihlé chůze. Potenciál státní správy je prostě nevyčerpatelný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zase budou uchazečům na ministra švihlé chůze předhazovat účast na predátorských pochodech :-).

      Vymazat
  10. 99 lufbalons pobavilo! Úplně jsem tu písničku slyšela. Doufám, že existuje její verze v korejštině a zpívá ji Kim osobně:)

    OdpovědětVymazat
  11. Lezarts
    Vzkazy v láhvi mají menší naději na ohlas. Zato odpad a exkrementy ihned. Každý posílá v zoufalství, kdejakým způsobem co má po ruce a čemu odpovídá jeho situace. A zde je to hned jasná zpráva:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby raději hnojili svá pole. Takhle rozhazovačně se chovati k dusíku... :-)

      Vymazat
  12. Já si pamatuji, že v padesátých letech na Strakonicku z balonů padaly letáky, posílané ze Záp.Německa a lidi to sbírali a měli je místo toal.papíru ve svých kadibudkách. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.