Stránky

neděle 9. června 2024

Nedělní miniglosy č.734

 

Malé povodňové intermezzo máme snad za sebou a na dohled začíná být vidět (a na vlastní zahřátou kůži cítit) opravdové léto. Emoce spojené s hokejovým titulem mistrů světa jsme nechali pěkně u ledu, aby nám vydržely čerstvé, mohli jsme si zase po nějaké době oficiálně zavolit ve volebních místnostech a teď si po té mnohačetné námaze můžeme ještě přečíst Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", které vycházejí už déle než 15 let. Vítám vás dnes opět nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, a usilující o to, aby se některé věci aspoň v neděli nebraly tak vážně, jak vážné často ve skutečnosti jsou.
 
Po týdnu zaměřeném více na fotografie, jsem tentokrát zveřejnil dva nové články orientované trochu jinak: Ten první byl po dvanácti a půl roce (!) teprve druhým textem přiřaditelným do rubriky Divadlo a zavedl jsem vás v něm na představení Můj bratr mesiáš Divadla Kámen. Druhým článkem byla pak rozverně absurdní rýmovaná miniatura O opilém dikobrazu. Z předešlého týdne připomenu článek o chystané fotografické výstavě Abstraction in Photography v dalekém čínském Čchung-čchingu na třetí nejdelší řece světa, kde bych měl mít taky nějaký svůj obrázek, byť zatím nevím který: Nakouknutí do Číny k řece Jang-c’-ťiang. A přidám ještě fotoreportáž z návštěvy chotěšovského kláštera Jak to vypadá v místě mé letní výstavy, protože mi zbývá už jen necelých šest týdnů do zahájení mé tamější letní sólové výstavy s názvem POVZNÁŠENÍ., na kterou samozřejmě srdečně zvu i všechny zdejší návštěvnice a návštěvníky.
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu malou básničku Přelétavý den, která v pouhých několika verších ukazuje, že i zdánlivý přelétavec může být za určitých okolností téměř ztělesněním věrnosti :-). A přidám jeden dávný, myslím, ne úplně laciný a dost upřímný pokus o záznam toho, co mi letělo hlavou při tréninku na maratón: O nepřekonatelném rekordu.

V příštím týdnu by snad konečně mohlo dojít na již déle slibovaný nový příspěvek do rubriky Po paměti, i když člověk nikdy neví, jaké nové podněty, které budou mít tendenci předbíhat ve frontě námětů, nový týden přinese. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější červnové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
P.S.: Jedna z dnešních miniglos vznikla na téma doporučené naším pravidelným čtenářem Tlusťjochem, za které zpětně děkuji.
  
 
 
Letos naposled bylo možné 1. června slavit v Evropě Mezinárodní den dětí. Protože podle pravidel politické korektnosti je dnes už nepřijatelné používat k definici skupiny, které se svátek týká, údaj o věku, bude se svátek na doporučení Mezinárodního ekonomického fóra v Davosu propříště slavit jako Den budoucích daňových poplatníků.
 ----------------------
Neúspěch místního referenda o potenciálním zákazu používání zábavní pyrotechniky v katastru obce  oslavili v Dobřanech na Plzeňsku velkolepým ohňostrojem.
 ----------------------
Několik členů Poslanecké sněmovny se obrátilo na policii s podezřením, že místo drahého kokainu nezbytného ke zvládání dlouhých obstrukčních jednání nakoupili u svých dealerů obyčejný škrob. "Podezření jsme měli už delší dobu," řekl jeden z poškozených Neděním miniglosám pod podmínkou zachování anonymity, aby se jim jejich školou povinné děti nesmály, "zejména poté, co nám místo toho, aby se dostavil slibovaný pocit síly a nadřazenosti a výrazně zvýšené sebevědomí, po aplikaci šňupáním většinou pouze ztuhnul úsměv ve tváři."
---------------------- 
V podhůří Bílých Karpat vytvořili soukromí zemědělci mezi lány polí několikailometrové pruhy oseté lučním kvítím, které by měly fungovat jako tzv. motýlí dálnice. Místní úřady už vyhlásily veřejnou soutěž na vystavění mýtných bran, které budou na těchto dálnicích hlídat, zda motýli nepřekračují povolenou rychlost.
----------------------
V posledních letech bylo v řadě mořských oblastí zaznamenáno nebezpečné blednutí korálů, které bývá stresovou reakcí na zvyšování teploty mořské vody. Vědci se zatím nicméně snaží uklidnit vyděšenou českou veřejnost, že poslední dobou stále častěji pozorované blednutí zdejších obyvatel má ve většině případů zcela jiný spouštěcí mechanismus než zmíněné globální blednutí, protože v našich podmínkách vnitrozemského státu je mnohem pravděpodobnější, že lidé jako obyčejně blednou jenom závistí.
----------------------
Inteligentní žluté krabičky s dotykovými obrazovkami by měly postupně nahradit pokladny a průvodčí na železničních tratích v Jihomoravském kraji. Tzv. validátory umějí prodat cestujícímu bezhotovostně jízdenku, poskytnou mu aktuální informace z dopravy i online polohu vlaků a dokážou se dokonce optat několika jazyky na zdraví a přílišným optimistům změřit hladinu cukru v krvi. Jak ale Nedělním miniglosám potvrdil manažer projektu, nejdůležitější krok k tomu, aby si cestující na interaktivní krabičky opravdu zvykli, odborníky teprve čeká: "Především musíme krabičky naučit skuhrat, jak je život těžký, a nadávat na poměry, jinak je naši cestující nikdy nepřijmou jako důvěryhodného partnera."
----------------------
Nevěsty a ženichové v České republice nesměli v souvislosti s moratoriem na kampaň do eurovoleb v pátek a v sobotu říkat při svatebních obřadech ANO.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ad 3) Pánové poslanci by si mohli vzít příklad z jednoho uživatele, který se v podobné věci obrátil přímo na policii. Jeho dealer drogu ředil pro změnu moukou. Což uživatel dle svých slov sice věděl, ale dealer to začal přehánět. Stížnost zakončil slovy "Jsem feťák, ne pekař a takovejhle dealer je podle mýho názoru na svobodě úplně zbytečně."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...respektive páni poslanci si příklad zjevně vzali...

      Vymazat
    2. Kdepak, přehánět se nemá! :-)

      Vymazat
  2. Já myslím, že není třeba s výcvikem žlutých krabiček chodit tak daleko. Vzhledem k tomu, kam je mysl cestujícího po železnici přednostně nasměrována, bude úplně stačit, když se naučí nadávat na České dráhy (případně i další dopravce) a vyprávět na tohle téma dva až tři pořádně sarkastické vtipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si snad založím firmu na školení krabiček v nadávání, to je opravdu výzva! :-)

      Vymazat
  3. Mohou na motýlí dálnici i motýlové s housenkovými pásy?

    OdpovědětVymazat
  4. Den budoucich danovych poplatniku je super! Obdobne by se mohlo myslet na svetle zitrky a misto dne matek slavit den budoucich tchyni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to prostě vidět trochu dopředu a nejlépe i za roh :-).

      Vymazat
  5. Nejen snoubenci to měli těžší. Oddávající se nesměli zmínit, že se pár rozhodl PRO život SPOLU, natož že byli dosud SVOBODNÍ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kruci, to aby se vše při obřadu pro jistotu odehrávalo jen pantomimicky...

      Vymazat
  6. Lezarts
    Rozhodně metr motýlí dálnice vyjde levněji a je postavený rychleji, než ta pro auta!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně aby silničáře nenapadlo začít tyhle dálnice po nějaké době standardně opravovat.

      Vymazat
  7. Míra
    Ad 1) Zaujala mě i zkratka pro tento den - DBDP, ale hned jsem ji zavrhl, protože mi naskakoval její jiný obsah.
    Jinak dnes jsem se u miniglos nachechtal od začátku do konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád. Chechtot zní Nedělním miniglosám jako rajská hudba.

      Vymazat
  8. Musím říct že co glosa, to perla! ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Čeští koráli, škeble a perlorodky ale svetlaji z důvodu lepší
    funkčnosti čističek odpadních vod .Hnutí duha už bije na poplach

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes se Ti podařily všechny vtipy i přirovnání. Díky za úsměvy, které mě při čtení provázely :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi rádo se stalo. Tentokrát jsem měl na přípravu NMg velmi omezený čas, tak to muselo odsejpat :-).

      Vymazat
  11. Novomanžele o volbách a motýlí dálnice jsem si dnes vybrala jako opravdu povedené miniglosy. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.